Shadoow Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Jaki osioł ze mnie.... juz wszystko mam: tylko nie wiem jak wstawic taki nawias " [ ]" w DOS-ie... wszystko jest powywracane z klawiatura:P Wiecie moze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcolm28 Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 (edytowane) witam wszystkich mam małe pytanko na temat tego mobo.Posiadam właśnie płyte ECS K7S5A PRO wraz znajnowszym biosikiem Honey X.Wszytko full stable i wogóle cycuś glancuś.Pytanie jest nastepujace i kieruje je do szystkich posiadaczy tej płyty(chociaż ich już jest coraz mniej :cry: ) W pliku readme od tego biosu(tj.od honey x)są podane takie możliwe wartości ustawień biosu: Aviable FSB settings: 100.9 / 100.9 MHz 107 / 107 MHz 110 / 110 MHz 112 / 112 MHz 124 / 124 MHz 133.9 / 133.9 MHz 137.33 / 137.33 MHz 100 / 133 MHz 133 / 100 MHz 133 / 166 MHz 166 / 125 MHz* 143 / 143 MHz 147 / 147 MHz 150 / 150 MHz 166 / 166 MHz* 200 / 200 MHz* A teraz najważniejsze pod tymi wartościami jest wyjaśnine co to te gwiazdki przy wartościach: * not bootable due a PLL chip issue but can be used with software tools after booting at a lower FSB. Czyli po polskiemu że wartości tych nie można uzyskac bezpośrednio przestawiając w biosie ale można przy użyciu pewnych programów(kłania sie np. SPEEDFAN)po zabotowaniu na mniejszym FSB.Pytanie jest nastepujace.W zwiazku z tym ze planuje w niedlugim czasie zakup SEMPRONA 2400+ chcialbym sie dowiedziec czy to naprawde dziala i bede mogl se ustawic przy pomocy speedfana 166mhz na fsb a nawet po podkreceniu 200.(Oczywiscie plyta zabotuje sie z procesorem wykrywanym jako athlon 1500+) Pytam sie w szczególnosci osób które miały lub maja te płytę.Może ktoś to sprawdzał?Niech napisze bo mi to jest bardzo potrzebne. Dzięki i pozdrawiam 1242944[/snapback] Na tej plycie osiagniece FSB 166 jest bardzo trudne wrecz niemozliwe poniewaz plyta ma bardzo salby uklad PLL.Trzeba zrobic mody.Sory ale nie pamietem gdzie o tym bylo jak bede mial wiecej czasu to poszukam i dam znac Edytowane 31 Stycznia 2005 przez malcolm28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightClubber Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Shadoow powiedz gdzie ci są potrzebne nawiasy kwadratowe pod dosem ?? Lewy nawias "[" robisz tak - trzymasz lewy alt i klepiesz 91 z numerycznej, puszczasz alt. Prawy to samo ale alt + 93. A no i musisz mieć klawiaturę numeryczną aktywną. Powodzenia :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Ej Shadow tak patrze że nikt ci nie napisał łatwiejszego sposobu na aktualizacje biosu która jest 100% bezpieczna i nietrzeba wpisywać żadnych komend w dosie i nawet używać jakiegokolwiek programu flasciach!ącego a mianowicie jest to sposób który działa ze wszystkimi bisikami od Ami.A więc po kolei najpierw formatujesz sobie dyskietke(nic nie może tam być ani zostać) potem kopiujesz sobie tam bios i zmieniasz jego nazwe na AMIBOOT.ROM .Wyłączasz komputer wkładasz dyskietke do stacji,włączasz komputer i najszybciej jak to możliwe przytrzymujesz naraz klawisze CTRL oraz HOME puszczasz klawisze jak zobaczysz że stacja dyskietek zaczęła pracowac czekasz chwilke powinno być kilka szybkich sygnałów z głośniczka systemowego potem komp sie restartuje ewentualnie sam to robisz jak on tego automatycznie nie zrobił i po sprawie możesz sie cieszyć nowym biosikiem :D Poza tym jestem ciekaw czy na wzystkich płytach to działabo ja mam rev.5.0 ibezproblemowo sie zflashowało A tak na boku to ciekawi mnie jaki biosik wgrywać będziesz bo ja polecam tobie oraz wszystkim K7S5A_9.00 jest to najnowszy bios opracowany na ostatnim HoneyX 03/08/11 i zostało usunięte pare błedów.A poza tym jest to najnowszy bios do ECS K7S5A wydany pod koniec 2004 roku i nie jest do komercyjnego użytku(Jak odpalsz kompa to masz napis Not for commercial use).Dodane zostało także fajne logo AMD przy uruchomianiu kompa(można wyłączyć w biosie).Jak ktoś jest zainteresowany tym biosikiem to prosze pisać na forum a postaram sie wygrzebać linka i dać na forum. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekr33 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Witam jak wy wszyscy mam płyte ECS K7S5A pro mam dysk 30 gb ultra ATA 100 na intenecie znlazłem dysk wd 200gb S-ATA 8mb cache . czy pojdzie ten dysk natej płytce prosze tylko odpowiedzcie i to jak najszybciej bo nie wiem mam kontroler ATA ale czy pojdzie SATA moje gg 7804672 jakby co albo tu piszcie dla innych tez pomocy thanks :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoow Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) Niestety bedziesz musiaz zaktualizowac BIOS - mam ten sam problem. Mam dysk 160gb, a system widzi jedynie 128... Edytowane 2 Lutego 2005 przez Shadoow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Jak sobie dokupisz kontroler to i sata pójdzie. Ludzie co za głupie pytania, widział ktoś 4 lata temu sata na płytach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Jak sobie dokupisz kontroler to i sata pójdzie. Ludzie co za głupie pytania, widział ktoś 4 lata temu sata na płytach? 1253892[/snapback] Nie ma ponoć głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi Dyski 160 Gb chodzą, co do sata to chmmmmmmmm bierz lutownice zrób moda i podziel się wrażeniami na forum :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HOTEL Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 moja k7s5a nie działała stabilnie z sdramem 133 (np. win xp nie zainstalował sie) , zmienilem na podobnego asrocka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightCrawler Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Wlozyl ktos na to cudo w wersji 3.1 semptrona 2.4? Da rady? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Wlozyl ktos na to cudo w wersji 3.1 semptrona 2.4? Da rady? 1255516[/snapback] Oficialnie nie da rady. Procek wejdzie ale będzie chulał na FSB 133 (chyba że jakiś mod bios - wtedy FSB nawet 143/147/150) Co prawda niektórzy FSB166 to na niej wyciskali, ale to software'owo. 1 na 4 płyty miała taki potencjał ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightCrawler Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Ale ogolnie obsluzy go i zadziala na fsb 133 z tmy ze bedzie nizej taktowany? Ma to byc tymczasowe rozwiazanie wiec zalezy mi tylko zeby proc byl obsluzony i dzialalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcolm28 Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Witam podnosil ktos napiecie na Duronie i na tej plycie na 1.85v zamalowywujac srodkowy mostek L7?? jesli da rade czy zwiekszy to potencjal O/C?? Jesli ktos ma pod reka jak polaczyc nozki na duronku tak aby moc manipulowac mnoznikiem to prosilbym o jakiegos linka albo zdjecie.Chyba ze wczesniej gdzies znajde.Z gory dziekowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Tak, niższe taktowanie, ale nie zapomnij wgrać jakiegoś nowszego bios'u. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcolm28 Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Wlasnie kcialem usunac zbednego posta bo znalazlem to wczesniej niz myslalem ale coz :). HoneyX ktorego mam wystarczy sprawuje sie dobrze Dobra to zabieram sie za mody(nie dzis off course) :P.Jak wszystko pojdzie dobrze napisze co i jak :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Witam wszystkich !! A więc tak : Składałem kumplowi kompa, chciał aby był najtańszy, no i kupiłem mu Atlhona 1700+XP (palomino) własnie tą płyte, grafe GF4MX, i napędy. No i z początku miał SDRAM, 2x64MB Pc 133, jak wchodził do gier to mu sie komp ciągle resetował, więc myślałem że to wina ramu, wymieniliśmy na nowy 256MB DDR 333Mhz, no i to samo jest. A zapomniałbym, bios procka wykrywał jako 1800+XP (na Honey Bios) ale taktowanie było normlane, więc biosa też zmieniłem na stanadrtowy ECS, a najwyższą datą, no i kurde też są resety, niewiem co to może być. A zasilacz ma jakiś No Name (Ibox czy jakoś tak) w sumie ma 350 (chodż dobrze wiadomo że niema) ale wydaje mi sie że powinien coś takiego pociągnąć. A więc prosił bym o porade co to może sie z tym sprzętem dziać ?? Win Xp instalowany wielokrotnie więc z jego winy to nie jest. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorskit Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 miałem to samo. Niestety dopiero po zmianie procka na 1.2 (Duron) płyta zaczeła się zachowywać stabilnie i śmiga do dziś ładnie i pięknie. Niestety nie mam pojęcia co było nie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 na moje oko to wina zasilacza, widze ze wszystko ladnie robiles ale cos chyba z zasilka jest, podaj jakie sa napieica w biosie albo najlepiej podczas obciazenia kompa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 A więc tak, napięcia trzyma nawet dobrze, jak na to coś :P Winą jest karta dźwiękowa, wyłączyłem ją w biosie i wszystko działa ok, kurcze może jakiś radiator większy na chipset założyć, mam nadzieje że to by pomogło, co o tym myślicie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 A więc tak, napięcia trzyma nawet dobrze, jak na to coś :P Winą jest karta dźwiękowa, wyłączyłem ją w biosie i wszystko działa ok, kurcze może jakiś radiator większy na chipset założyć, mam nadzieje że to by pomogło, co o tym myślicie ?? 1257452[/snapback] watpie, karta dzwiekowa nie jest w chipsecie, mialem ta plyte i chodzila a chipset potrafilem do czerwonosci rozgrzac i bylo ok, moze zle stery zainstalowales? sprawdz jaki tam jest uklad z tego co pamietam mozna do niej zaisntalowac stero do dzwiekowkiz nieco innego modelu i takie zchizy moga byc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Właśnie to samo kumplowi poradziłem, żeby wgrał najnowsze stery. No zobaczy sie czy to pomoże.A co tych sterów jakie ja instalowałem, to były one z płytki do mobo. Ehhh ten ECS :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Craven Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Mam Ecs k7s5a ver 1.0, durona 900, 2x128 sdr gf 2mx400 i ostatnio często zdarzają mi sie zwisy kompa - wygląda to mniej więcej tak że zaczynają się pojawiać jakieś artefakty (w windowsie, IE) i po chwili komp sie zawiesza tak ze pomaga tylko reset. Co więcej po resecie często nie chce się uruchomić (piszczy 10x - czyli jakis błąd CMOS z tego co wyczytałem), pomaga dopiero kilka minut przerwy i znów włącza się normalnie. Co najdziwniejsze zaczęło się to dziać bez przyczyny (a nie po dołożeniu jakiegoś komponentu itp). W kompie nic nie jest kręcone, pamięci chodzą na 100mhz. Ktoś może wie jak rozwiązać probemlub w czym on tkwi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoow Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Poradzcie mi.. Utworzylem dyskietke startowa i wgralem na nia nowy bios, oraz flasher AMIFLASH a potem UNIFLASH (tego dogralem na koncu po waszych podpowiedziach - zas tamten zostawilem na wszelki wypadek). Odpalilem UNIFLASHa i zrobilem kopie bespieczenstwa (poszlo gladko). Nastepnie chcialem wgrac ten nowy BIOS... wszystko się laduje, lecz blad przy weryfikacji. Taki komunikat: DATA BIOS INCLUDING BOOTBLOCK, oraz DATA FLASH VERYFICATION ERROR. Myslalem ze moze trzeba jednak jakas zworke przestawic, lecz nic nie ma o tym slowa w instrukcji. Mialem przeciez jeszcze drugi program! Odpalilem wiec (wszystko w DOsie oczywiscie) AMIFLASH i komenda: AMIFLASH NOWYBIOS.ROM /A zainicjowalem wgrywanie. Udalo się! Zaraz po starcie zresetowalem ustawienia BIOSu, wlacza się ekran ladowania windows XP i... i koniec... Pojawiaja się migajace paski (tak jakby nie bylo sterownikow do karty graf) i komputer się resetuje... CO JEST GRANE? W trybie awaryjnym udalo mi się uruchomic windowsa (oczywiscie nadal te paski!) i widze ze wszystko zainstalowane. Musialem wgrac stary BIOS - troszke się przestraszylem... Co wiec jest nie tak? Czyzby niewlasciwy BIOS? Wszystko pasowalo... Co jest nie tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoow Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) a jaką wersję bios'u wgrywałeś ? Edytowane 8 Lutego 2005 przez aRczii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Yo Kupuję płytkę ECS K7S5A. Nie wiem jaka wersja, koleś nie pisał w aukcji. Czy są jakieś znaczące róznice między poszczególnymi wersjami płyt? Czy jeśli trafię na 1.0 to np. nie obsłuży Athlona? Piszcie koniecznie na maila, bo dzisiaj sprzedaje procka :-) mociak@poczta.fm :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoow Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Bios pobralem ze strony: http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5abios/cheepobios.htm Wzialem wersje: chb0327 (LAN or w/o LAN) .... a nie wiem czym sie rozni od wersji fastwrites.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klynton Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Bios pobralem ze strony: 1266537[/snapback] Tylko brakiem obsługi fastwrites :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoow Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 To to wiadomo. A wracajac do tematu.... pomozcie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 (edytowane) Kiedyś natknołem się na taki "łopatologiczny" tekst na nieistniejącej już chyba stronce (przpraszam nie pamiętam ani nie zapisałem adresu) dotyczący flashowania, sam wg. niego podmieniłem bios i wszystko zadziałało idealnie. A i bym zapomniał powinieneś użyć dokładnie tej wersji ami, która jest tam podana, bo nie wszystkie działają z tą płytą. Jak zmienić BIOS w płycie głównej ECS K7S5A krótki poradnik krok po kroku UWAGA PAMIETAJ ŻE JEŚLI PODCZAS WYMIANY BIOSU ZOSTANIE PRZERWANY DOPŁYW PRĄDU DO KOMPUTERA LUB WACHANIA NAPIECIA BĘDĄ ZA DUŻE, LUB ZRESETUJESZ KOMPUTER, MOZE TO DOPROWADZIĆ DO USZKODZENIA SPRZETU LUB NARAZIĆ CIĘ NA KOSZTY NAPRAWY Pamiętaj - wymieniasz BIOS NA WŁASNE RYZYKO I ODPOWIEDZIALNOŚĆ !!! Zanim zaczniesz cokolwiek robic z biosem przeczytaj ten krótki poradnik przynajmniej raz od początku do końca a potem zastanów sie trzy razy czy musisz tak naprawde wymienić BIOS !!! Zmieniamy BIOS w czystym DOS-ie, więc do tego potrzebujemy odpowiedniej dyskietki. Jeżeli mamy system Windows 98 to albo: w DOS-ie formatujemy ją poleceniem"format a: /s" wkładamy czystą zformatowaną dyskietkę do stacji i formatujemy ją z opcją "kopiuj tylko pliki systemowe" Jeżeli mamy inny system (Windows Me, Windows 2000) to możemy albo: iść do znajomego który ma Windows 98 i u niego zrobić dyskietkę :-) ściągnąć plik drdflash.exe a następnie uruchomić go, a on nam zrobi dyskietkę startową! Gdy mamy już dyskietkę kopiujemy na nią program do zmiany biosu oraz nowy bios. program do zmiany biosu znajdziesz [google/AMI82724.EXE] , a biosy [już znalazłeś] biosy są spakowane i trzeba je rozpakować na dyskietkę Następnie musimy wystartować komputer z dyskietki. w tym celu wciskamy klawisz F8 podczas startu komputera a następnie z menu które nam się ukazało wybrać Floopy Jeżeli komputer wystartował z dyskietki to wtedy: wpisujemy nazwę programu do zmiany biosu i naciskamy ENTER (jeśli sciągnełeś program z mojeje strony to wpisujesz AMI82724.EXE następnie już w programie w menu wybieramy opcje "File" w oknie po lewej stronie na dole wpisujemy nazwe pliku do którego zapiszemy stary bios (np.: oldbios.rom) i wciskamy ENTER w oknie po lewej stronie wpisujemy najpierw nazwę pliku z nowym biosem i naciskamy ENTER Po sflashowaniu biosu komputer nam się zrestartuje i jeżeli wszystko pójdzie dobrze jesteśmy posiadaczami nowego biosa :-) !!! Może tez być tak że po sflashowaniu biosa komputer co prawda wystartuje jednakże ekran będzie czarny a system nie bedzie sie ładował. Co wtedy? Wtedy jezeli widzimy że stacja dyskietek daje oznaki "życia" robimy tak: zmieniamy nazwę pliku ze starym biosem na nazwę "amiboot.rom" (nie możemy zrobic to na naszym komputerze więc robimy na innym), wkładamy dyskietkę do stacji dyskietek i cierpliwie czekamy na załadowanie biosa koniec załadowania biosu zostanie nam obwieszczony czterema piskami z głosnika systemowego po których wyłączamy komputer po ponownym właczeniu komputer powinin odpalic się samodzielnie a jeżeli tak się nie stało to powinniśmy spróbowac takiej samej sztuczki z innym biosem(zmiana nazwy itd.) jeżeli niestety to zawiedzie lub stacja dyskietek od samego początku nie dawał oznak działania pozostaje nam jedynie przeprogramowanie biosu na programatorze :-( [Dalej były porady odnośnie konfiguracji zintegrowanej sieciówki] POWODZENIA Polecam, ba rozkazuję ;) jeśli dotąd nie zaglądnołeś udać się niedaleko z tąd bo tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=84205 :D Edytowane 10 Lutego 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...