Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Oki poruszam to już 3 raz w tym wątku mam nadzieje że ostatni. Otóż ma dośc dziwny problem nie jestem pewien czy to płyta a wieć

Podczas pracy na kompie szczególnie przy operacjach kiedu używane są większe zasoby systemowe wydaje jeden krótki pisk po czym albo się zawiesza albo strasznie zrywa, wcześniej poradzono mi zmniejszyć timingi pomogło na troche, ale problem powrócił, nie mam pojęcia co może tego być przyczyną ot mój config

ECS K7S5A na Honey-u (nie pamiętam numerka) przed zmianą było podobnie

AthlonXP 1,7 Codegen 300W, 256 DDR/333 Segate Baracuda 80 Gb/7200(4mb)

Radeon 9200SE, SB Live napędy

Co może być tego przyczyną bo tak naprawde wydaje mnie się że każda z wyżej wymienionych cześci

Thx dla tych co się udzielą, jeżeli problem nie uda się rozwiązać to przejde się glanami po płycie głównej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z "pozostałości" złożyłem takiego kompa troche to mobo nie pasi do takiego procka ale tak wyszło. Chodzi to jako 1700+ fsb 133 (orginalny bios, na innych oc biosach moze chodzic na 143, wiecej nie da rady, wiec uznałem ze to bez sensu takie oc)

Problem pojawia sie w niektorych grach (np nowa gierka niby nie wymagajaca: Alexander) gra ładuje sie i wychodzi do pulpitu, myslałem ze to moze zasilacz, ale podlaczylem swój i lipa, moze ram? dolozylem swoj i dalej nic.

Pozatym komp pracuje stabilnie. I dużo bardziej wymagajacych gier (np the sims 2 - to komp siostry <_< ) chodzi ok.

Pytanie. Czy to ze ta płyta nie obsluguje takiego procka ma jakis wpływ na działanie tej maszyny?

Juz nie wiem co robić, grafike też zamienialem ze swoją i nic, więc pozostało mobo - sławny ecs z nieco zadużym prockiem na plecach.

Aha sprawa OS odpada, jest świerzy, sterowniki tez ok (det. 45.23, na nowyszych to samo, stery do mobo windowsa xp)

Pełny konfig tej maszyny:

2500+

k7s5a

GF 4 4200

256 ddr 333

zasilacz jakis "300" wat

zadnych dodatkowych komponentów.

Edytowane przez ssound

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj ecs postanowil umrzec, a stalo sie to tak:

komp dzialal wlasciwie caly dzien od 10 (athlon 1200@147x9, poprzedniego dnia tez, cheepo bios prawdopodobine v1129), o godz 18 - 19 restartowalem winde no i przy logowaniu zawiesil sie, stwierdzilem ze cos sie "zatkalo" ;) i za chwile pewnie sie zaladuje, ale nagly, ostry smrodek spalenizny sprowokowal mnie do blyskawicznego wyjecia kabla zasilania

po glebszych ogledzinach zasilacza (bo poczatkowo myslalem ze to jego wina - fortron 300W BT) spojrzalem na plyte glowna, no i znalazlem - mosfet pomiedzy socketem a gniazdami zostal "przyozdobiony" o krater i pekniecie ;)

co jeszcze pozniej zauwazylem - napuchniete kondensatory - rzad tych trzech najdalej od socketa w strone gniazd

pewnie to cale sfajczenie stalo sie na skutek krecenia fsb, zdziwila mnie reakcja sprzetu bo wczesniej tez ja sporadynie podkrecalem na kilka dni

moj ecs to zwykly (nie pro), bez lanu, prawdopodobnie z pierwszej edycji

reszta sprzetu nie ucierpiala

wydaje mi sie ze jest mozliwosc naprawienia sprzetu poprzez wymiane mosfeta i ewentualnie kondensatorow, jednak nie jestem pewien i prosilbym jakiegos doswiadczonego uzytkownika forum o opinie na ten temat

i teraz jeszcze kilka slow o wydajnosci ecs'a, gdyz po zakupie abita nf7 mam jakies porownanie (3dmark 2k1)

sprzet: athlon 1200, 512mb ddr no name, gainward gf3ti450@250/550 (forceware 52.16), forton 300W BT

wyniki:

ecs k7s5a, proc 133x9 - ponizej 7000pkt

ecs k7s5a, proc 147x9 - ~7100, (7200pkt to rekord na tych ustawieniach)

abit nf7, proc 133x9 - bez problemów 7200pkt

abit nf7, proc 180x7 - ponad 7800pkt

no i jeszcze co do napiec - sprawdzane wylacznie poprzez soft, wartosci maja teraz mniejsze odchyly niz na ecsie, nie wiem ile w tym prawdy, moze kiedys sprawdze to miernikiem

podsumowujac, przez lata zylem w przekonaniu ze ecs jest dobra plyta, no i po czesci jest to prawda jesli nie kombinuje sie z oc, wspolczynnik cena/jakosc jest (byl?) zadowalajacy

Edytowane przez jnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jak widać jestem nowym użytkownikiem i na dodatek o małej wiedzy :(

Trafiłem tu ze względu na jej brak :)) przeczytałem większość postów i mogę tylko powiedziec że szkoda że dopiero teraz.

Kupiłem procka 2600 + włożyłem do naszej cudownej płyty no i... przy fbs 150/150 płyta widziała go jako 2100 +. Dziś następowały jakieś problemy przy tym ustawieniu kiedy system startował więc zmieniłem na 147/147 (widzi jako 2000+). Na ustawieniu fbs 166/166 bios nie startuje.

Po przeczytanych postach domyślam się, że kupiłem 2600 + na 166 fbs a nie na 133 i stąd moje problemy. Niemniej jednak chciałem zapytać czy mogę coś pokombinować (gdzieś na forum było napisane że się da przerobić te 166 na 133).

Będę wdzięczny za wszelki uwagi i porady.

pozdrawiam

BARTKow

Edytowane przez BARTKow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jak widać jestem nowym użytkownikiem i na dodatek o małej wiedzy :(

Trafiłem tu ze względu na jej brak :)) przeczytałem większość postów i mogę tylko powiedziec że szkoda że dopiero teraz.

Kupiłem procka 2600 + włożyłem do naszej cudownej płyty no i... przy fbs 150/150 płyta widziała go jako 2100 +.  Dziś następowały jakieś problemy przy tym ustawieniu kiedy system startował więc zmieniłem na 147/147 (widzi jako 2000+). Na ustawieniu fbs 166/166 bios nie startuje.

Po przeczytanych postach domyślam się, że kupiłem 2600 + na 166 fbs a nie na 133 i stąd moje problemy. Niemniej jednak chciałem zapytać czy mogę coś pokombinować (gdzieś na forum było napisane że się da przerobić te 166 na 133).

Będę wdzięczny za wszelki uwagi i porady.

pozdrawiam

BARTKow

1278175[/snapback]

Przerobić ??

Ta płyta nie ma nie miała i nie będzie mieć 166/166 pojedyńcze wyjątki potwierdzają tą regułe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BARTKow: Nie ma takiej opcji niestety... Pozostaje ci albo wymiana plyty albo pozostanie na 2000+. Jak mialem ECSa K7S5A to tez mi sie nie chcial krecic wyzej niz 147. To juz wina ukladu PLL na tej plycie, ale o tym bylo w tym wątku napewno wczesniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co ty ?? :D kto ci takich bajek naopowiadał :lol: pracuje normlanie

Nie mąć chłopakowi.

Proc będzie działał jako 1700 dlatego że płyta nie obsługuje fsb 166.

No chyba, że znajdzie gdzieś jeszcze athlona 2600 na fsb 133, w co wątpie.

Albo znajdzie athlona 2600 na fsb 166 z odblokowanym mnożnikiem i zwiększy mnożnik przy zmniejszonej fsb do 133.

985612[/snapback]

hmm.... a tu ktoś pisał o czymś takim... czyli - jak odblokować mnożnik i czy w ogóle się da w domowych warunkach to zrobić?

pozdrawiam

BART

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.... a tu ktoś pisał o czymś takim... czyli - jak odblokować mnożnik i czy w ogóle się da w domowych warunkach to zrobić?

pozdrawiam

BART

Skoro się pytasz o proca to pytaj sie w tematach o prockach pozatym jest cos takiego tu

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=7964

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=7952

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem płyty ECS k7s5a pro od ponad roku. Wszystko działało w normie, właśnie zaczeła się polka jak postanowiłem wymienić sobie kartę grafiki, na Radeona 700. Już przy starcie biosu pokazują się na ekranie różne dziwne figury. Na innej płycie karta ta działa poprawnie. Z koleji moja stara karta na ECS również jest bez zarzutu. Po lekturze forum mam niejasne podejrzenia co do napięcia na złączu AGP, ale nie mam pojęcia jak je sprawdzić. Chciał bym się upewnić że to może być przyczyną zanim zacznę kupować nowy zasilacz. Nadmienię że po odłączeniu wszystkich napędów karta startuje z normalnym obrazem. Jak ktoś coś słyszał lub spotkał się z podobnym problemem to proszę o informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nie ciekawie po wgraniu nowego biosu 030120 nie wykrywa mi karty dzwiękowe SB Live 5,1

komp to ECS k7s5a GF 2 MX 400 64M dysk maxtor

zmieniałem już sloty ale to nie pomogło

odpiszcie mi na e-mail defrex@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam !

(...)łatwiejszego sposobu na aktualizacje biosu która jest 100% bezpieczna i nietrzeba wpisywać żadnych komend w dosie i nawet używać jakiegokolwiek programu flasciach!ącego a mianowicie jest to sposób który działa ze wszystkimi bisikami od Ami.A więc po kolei najpierw formatujesz sobie dyskietke(nic nie może tam być ani zostać) potem kopiujesz sobie tam bios i zmieniasz jego nazwe na AMIBOOT.ROM .Wyłączasz komputer wkładasz dyskietke do stacji,włączasz komputer i najszybciej jak to możliwe przytrzymujesz naraz klawisze CTRL oraz HOME puszczasz klawisze jak zobaczysz że stacja dyskietek zaczęła pracowac czekasz chwilke powinno być kilka szybkich sygnałów z głośniczka systemowego potem komp sie restartuje ewentualnie sam to robisz jak on tego automatycznie nie zrobił i po sprawie możesz sie cieszyć nowym biosikiem  Poza tym jestem ciekaw czy na wzystkich płytach to działabo ja mam rev.5.0 ibezproblemowo sie zflashowało

nie mając windy mogę naprawde w ten sposób bezpiecznie i skutecznie zaktualizowac bios w mojej ulubionej płycie?

a może ktos zna sposób na zrobienie tego spod linuxa?

wersja mojej płytki to 3.1

nie bede ukrywał, że licze na odpowiedź:)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

otórz z ta płyta mam złe przezycia...

Raz chodziła u mnie kilka dni ... i jakoś czarny sam sie ekran zrobił.... wiec ja zareklamowalem a gdy przyszła to pogoniłem ją kolesiowi jako nówke :P

po zamontowaniu jego AMD ATHLON-a 1200 po 40 min. Praxcy komp sie zaweieszał i trza było restarta robić.

Potem zmienić magstrale na 100 MHz i proc chodził jako 900. Pewnego razu złapał na necie trojana i płyta poległa jak długa... Oczywiście po gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

otórz z ta płyta mam złe przezycia...

Raz chodziła u mnie kilka dni ... i jakoś czarny sam sie ekran zrobił.... wiec ja zareklamowalem a gdy przyszła to pogoniłem ją kolesiowi jako nówke :P

po zamontowaniu jego AMD ATHLON-a 1200 po 40 min. Praxcy komp sie zaweieszał i trza było restarta robić.

Potem zmienić magstrale na 100 MHz i proc chodził jako 900. Pewnego razu złapał na necie trojana i płyta poległa jak długa... Oczywiście po gwarancji.

1284285[/snapback]

Pierwszy raz słyszę o trojanach rozwalających sprzęt, pada raczej system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ecs k7s5a.

mialem na niej durnia 1ghz dosc dlugo, jakos przed tygodniem przesiadlem sie na semprona 2,4ghz

dziala calkiem ok /temp 41-49/ niestety tylko na fsb 150 /czyli 1,5ghz = athlonxp 1,8/ =\, 166 za ciach!a nie dziala. kurcze ile ta plyta wytrzymala, trwala jak cholera =D.

calkiem spox =D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno kupiłem sobie taką płyte na allegro, wersje 3.1. z "niby" nowym biosem "cheepo"

słyszałem cos niecos o tym biosie, ale nigdy nie miałem z nim stycznosci, nie bawiłem sie w zmiane biosu

koles sprzedający ta płyte mówił, ze na tej płycie u niego chodził athlon 1.8 i było oka , ja natomiast majac athlona 750 podłaczyłem go, ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa i nic sie praktycznie nie dzieje, DOSŁOWNIE NIC!!!

nie pokazuje sie bios , nawet nie włącza sie monitor, wyglada to tak jakby wogóle nie było zadnego biosu ;/

miał ktos kiedys z was taki problem??

czy jest mozliwe ze ta opłyta jest dobra, ale trzeba z nia cos zrobic??

koles który wepchnął mi ta płyte gadał o jakiejs zworce koło gniazda na procka, ze trzeba ja przestawic, znalazłem ta zworke koło gniazda na zasilanie, przestawiłem ja i dalej nic nie chula.

pomóżcie, sprawa sie musi szybko wyjasnic , bo bede domagał sie swojego, jak ta płyta jest do [gluteus maximus]

Edytowane przez zryciuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno kupiłem sobie taką płyte na allegro, wersje 3.1. z "niby" nowym biosem "cheepo"

słyszałem cos niecos o tym biosie, ale nigdy nie miałem z nim stycznosci, nie bawiłem sie w zmiane biosu

koles sprzedający ta płyte mówił, ze na tej płycie u niego chodził athlon 1.8 i było oka , ja natomiast majac athlona 750 podłaczyłem go, ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa i nic sie praktycznie nie dzieje, DOSŁOWNIE NIC!!!

nie pokazuje sie bios , nawet nie włącza sie monitor, wyglada to tak jakby wogóle nie było zadnego biosu ;/

miał ktos kiedys z was taki problem??

czy jest mozliwe ze ta opłyta jest dobra, ale trzeba z nia cos zrobic??

koles który wepchnął mi ta płyte gadał o jakiejs zworce koło gniazda na procka, ze trzeba ja przestawic, znalazłem ta zworke koło gniazda na zasilanie, przestawiłem ja i dalej nic nie chula.

pomóżcie, sprawa sie musi szybko wyjasnic , bo bede domagał sie swojego, jak ta płyta jest do [gluteus maximus]

1285520[/snapback]

może pomoze reset biosu. zworka do resetowania jest przy bateryjce - odłączasz kabel od zasilacza i na kilkanascie sekund przestawiasz zworke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem. kiedys, miałem podobne odpaly, ale na innej płycie - k7vza (czy jakos tak to sie nazywało). po wyjeciu proca, włączam kompa i ciemność widze, kombinuje, sprawdzam, mieszam.. okazało sie, ze bios sie zresetowal, a domyslnie płyta szukała karty graficznej na pci (ja miałem na agp). rozwiązaniem było odpalenie kompa z grafa na pci, przestawienie opcji w biosie na agp i przełożenie karty. na płycie ECS k7s5a, z czyms takim sie nie spotkałem, ale zawsze mozna spróbowac :)

Edytowane przez sithh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki poruszam to już 3 raz w tym wątku mam nadzieje że ostatni. Otóż ma dośc dziwny problem nie jestem pewien czy to płyta a wieć

Podczas pracy na kompie szczególnie przy operacjach kiedu używane są większe zasoby systemowe wydaje jeden krótki pisk po czym albo się zawiesza albo strasznie zrywa, wcześniej poradzono mi zmniejszyć timingi pomogło na troche, ale problem powrócił, nie mam pojęcia co może tego być przyczyną ot mój config

ECS K7S5A na Honey-u (nie pamiętam numerka) przed zmianą było podobnie

AthlonXP 1,7  Codegen 300W, 256 DDR/333 Segate Baracuda 80 Gb/7200(4mb)

Radeon 9200SE, SB Live napędy

Co może być tego przyczyną bo tak naprawde wydaje mnie się że każda z wyżej wymienionych cześci

Thx dla tych co się udzielą, jeżeli problem nie uda się rozwiązać to przejde się glanami po płycie głównej :)

1269960[/snapback]

Masz rację, że przyczyną może być prawie każda część. Ja bym jednak zaczął sprawdząć od (shit)codegena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem. kiedys, miałem podobne odpaly, ale na innej płycie - k7vza (czy jakos tak to sie nazywało). po wyjeciu proca, włączam kompa i ciemność widze, kombinuje, sprawdzam, mieszam.. okazało sie, ze bios sie zresetowal, a domyslnie płyta szukała karty graficznej na pci (ja miałem na agp). rozwiązaniem było odpalenie kompa z grafa na pci, przestawienie opcji w biosie na agp i  przełożenie karty. na płycie  ECS k7s5a, z czyms takim sie nie spotkałem, ale zawsze mozna spróbowac :)

1285878[/snapback]

a jezeli nie mam takiej karty, i nie mam mozliwosci takiej załatwic to co wtedy??

a po drugie to nie jest tak, ze jezeli nawet płyta wymagałaby w takiej sytuacji karty na pci to bios o tym by nie poinformował?? :blink: (jakimś kliknięciem, lub kliknięciami...)

jeszcze jedno jest, o czym zapomniałem napisac, a mianowicie - jak włączam kompa to później nie moge go wogóle wyłaczyć, ani resterta pocisnąć...

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę

1286811[/snapback]

Chmmmm nie chce sie wymądrzać faktycznie zasiłki tej firmy to raczej chłam ale mi ten zasilacz biega ponad 3 lata a napięcia ma w normie, wydaje mi się że dla ludzi którzy nie kręcą sprzętu (więc dla posiadaczy K7S5A :) ) od biedy jest wystarczający

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chmmmm nie chce sie wymądrzać faktycznie zasiłki tej firmy to raczej chłam ale mi ten zasilacz biega ponad 3 lata a napięcia ma w normie, wydaje mi się że dla ludzi którzy nie kręcą sprzętu (więc dla posiadaczy K7S5A :) ) od biedy jest wystarczający

1286969[/snapback]

Mam w domu athlona 1GHz tej płycie i nie kręcę sprzętu, bo raczej nie ma jak, czym i po co. A zasilacz się poprostu spalił. Na swoim poprzednim kompie (dureń 1200 + to "super" mobo) jazdy z zasilaczem miałem takie, jak bym nie wiem jaki wypaśny sprzęcior miał - były dni, że nie chciał nawet windy odpalić, albo wywalał się nawet w biosie. Nie twierdzę, że absolutnie wszystkie (shit)codegeny i jemu podobne nie uciągną słabszych konfiguracji, ale do tego akurat trzeba mieć sporo szczęścia przy zakupie, szczęścia które może drogo kosztować, gdy zasiłka pujdzie z dymem i pociągnie za sobą wszystko, co ma do siebie podłączone.

W pierwszym przypadku wstawiłem Modecom 350 GTF, a wdrugim Chieftec 360-302 DF i spokój.

Edytowane przez pirat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem k7s5a w wersji bez lanu. kupilem ja jak na topie byl durak 800 ;), czyli mobo ma kolo 3-4lat. na poczatku latalo z rivka tnt, durakiem 800 i 256sdram. potem dostala morgana 1000mhz i wszystko bylo spox. mobo bylo fest stabilne. wkladalem w ta plytke rozne rzeczy od bt848 noname (straszny szit to byl), przez karte aureal 1 potem 2, cmi 9738. mobo dostalo potem ati 7500 64mb ddr. jednak przy ati 9100 odmowilo wspolpracy - winny byl zasilacz - mial tylko 200W na nalepce.

teraz ten ecs pracuje z 512mb ddr, athlonem xp 1700 (z najlepszej serii 52 tydzien - ale sie ch. kreci, pech) i ati 9550, sb audigy, 2x hdd 80gb 7200 rpm, nagrywarka dvd-e litka 4x i jakis chamski czytnik cd-rom. sprzet jest stabilny jak skala. jedyne co musialem wymienic w mobo to bateryjka podtrzymujaca cmos. a komp chodzi na cheepo biosie. komp chodzi do dzis u kumpla, ktory dal go dzieciom.

kiedys na forach byla dyskusja o tych plytkach, dotyczyla sprzedawanych egzemplarzy z polska instrkcja i bez. z tego co pamietam to te zawierajace polska instrukcje byly liche. mialem jeszcze 2 ecs-y k7s5a juz z lanem, chodzily na morganach 1000mhz i potem na athlonach 1700mhz i nie bylo problemu z nimi. wydaje mi sie ze te plytki lubia dobre zasilki, chociaz moje nie nalezaly do top one - megabajt.

moje ecs-y byly bez polskich instrukcji

z wersjami pro tego modelu mam malo doswiadczen - zlozylem kumplowi taki sprzet 2 alta temu i chodzi do dzis, bez problemu

przez jakis czas mialem k7s6a - ciekawe mobo, regulacja napiec, mnoznikow i fsb. to chyba byla najlepsze mobo ecs do OC

teraz jade na l7s7a2 i jestem bardzo zadowolnoy. jak ja kupowalem to miala najlepszy stosunek wydajnosc/cena/mozliwosci. kosztowala ze 300zl (mam wersje full z dwoma radiatorami) i uwazam ze jest oki, brakuje tylko pelniejszej kontroli napiec.

co do tzw. plyt dobrych producentow to mialem epoxa (kosztowal kupe szmalu) byl przeznaczony dla k6, straszna chala, mosy sie strasznie grzaly, a plyta caly czas piszczala bo mosy osiagaly po 80C, straszny szit. potem abit be6 II, droga kupiona na firme kosztowala z 1200zl no i po 3 latach poszly do wymiany elektrolity. potem w domciu mialem abita kt133a raid i do wymiany po 3-4 latach 7 elektrolitow (no ale trzeba powiedziec ze po wymianie kondesatorow i dolutowaniu miedzy ich nogami tranzystorow ceramicznych smd -ten zabieg polepsza wlasciwosci pradowe- jest stabilna jak skala - dalem ja mojej dziewczynie razem z morganem 1000mz). szkoda gadac na temat tzw. dobrych producentow.

ecs sa lowendowe i wiadomo ze nie oferuja wiekszosci funkcji abitow, asusow, epoxow, ale sa rownie stabilne i dopracowane. ecs-ow kiedys sie sprzedawalo na morgi, dlatego bylo duzo zwrotow. a abita juz wiecej nie kupie, ciekawe czy nadal stosuja elektorlity w swoich mobo ktore producent wyrzucil na smietnik bo nie spelnialy norm.

wniosek jest taki ze jak masz teraz 130zl to lepiej kupic ecs-a niz wyrywac rekawy i rzucac sie na abita. zreszta zawsze mnie interesowalo to ze ludzie woleli np athlona 1700 + epox niz ecs l7s7a2 + athlon 2400xp a cenowo w swoim czasie te konstrukcje byly bardzo podobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kiedys na forach byla dyskusja o tych plytkach, dotyczyla sprzedawanych egzemplarzy z polska instrkcja...

1287470[/snapback]

Wie może ktoś gdzie da się ściągnąć polska instrukcję ??

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam płytę ECS K7S5A Pro 5.0L z procesorem Duron 1600 i spory problem. Od dluzszego juz czasu przy pracy Windowsa XP nagle pojawia się komunikat o błędzie typu: "uszkodzony plik lub katalog np. C:/nazwa/. Uruchom program chkdsk w celu naprawy". Po restarcie komputeraz chkdsk naprawia błędy powstałe na dysku i uszkodzone pliki albo zostaną odzyskane albo nie.

W zakładce PODGLĄD ZDARZEŃ znalazłem informację o błędzie i wygląda to tak, że jest to zdarzenie systemowe,

źródło błędu NTFS,

identyfikator zdarzenia: 55

i komentarz pod tym "Struktura systemu plików na dysku jest uszkodzona i nie do użytku. Uruchom narzędzie chkdsk na woluminie D:."

Dysk zainstalowany w komputerze to WD 80GB (7200, 8MB). W systemie zainstalowałem już najnowsze sterowniki do kontrolera IDE i AGP i problem dalej jest. Bios na płycie jest standardowy taki jaki został dostarczony.

Czy ktoś poradzi mi co z tym problemem zrobić? Płyta jest jeszcze na gwarancji i nie wiem czy jest to podstawa do reklamacji. Czy w serwisie mi nie odrzucą z racji tego że błąd nie powtarza się jakoś cyklicznie i nie będą mieli jak sprawdzić. Dodam że błąd występuje czasami raz dziennie a czasami rzadziej. Czasami przy obciążonym komputerze a czasami przy siedzeniu w internecie. Błędy jakie się pojawiają dotyczą różnych plików. Znajomy podejrzewa że jest to uszkodzony kontroler dysku i lepiej jak najszybciej to reklamować. Dla informacji dodam tylko że podpinałem do tego komputera tez inne dyski i sytuacjia na nich była identyczna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...