Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Afi jak chcesz pakować procka do tej płyty to najszybszy osiągalny to XP2400+(2000MHz), na allegro pewnie idą za 200-250zł teraz są trzy w sprzedaży. Może to nie jest 3000+ (po oc. i ewentualnym odblokowaniu cache jeśli trafisz na rdzeń thorton możesz zrobić z niego 3200+ ;) ale po przesiadce z 1GHz durnia odczujesz baaardzo wielką różnicę. 2600+ na 266MHz szynie to "białe kruki", natomiast szybkie mobile są tak drogie że bardziej opłacało by się kupić sempa64 i płytę pod niego, było by szybciej, wydajniej i bez konfliktowo.

dzięki za wyjaśnienie ale doradź mi jeszcze coś warto lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na moim miejscu: Athlon XP 2600 (Thoroughbred B) L2 256kB, 2083Mhz, fsb333mhz czy może wydajniejszy będzie Athlon XP-mobile 2400 (barton),1800mhz,L2 512kB,fsb333mhz ?? co tutaj jest ważniesze dla wydajności cache czy taktowanie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

przejrzałem cały ten temat i faq ale niestety nie znalazlem odpowiedzi.

gdzie znajduje sie zwoka do resetowania biosu i jak wygląda?

probowalem resetowac poprzez wyjecie baterii i odcięcie zasilania, ale zeby sie zresetowal musze czekać 30 min[sic!].

prosze o pomoc.

pozdr. suslik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwora znajduje się koło bateri, taka czerwona? różowa?, coś między tymi dwoma kolorami

30 min :blink: , coś masz nie tak, u mnie od razu tracił ustawienia, ba traci nawet gdy bateria jest na miejscu :)

edit

@afi

A nie lpiej ci będzie zmienić poprostu mobo, na coś wydajniejszego, niż takie kombinowanie, K7S5A nie jest zła płytą, ale na p[ewno nie na tyle dobrą a zeby się jej kurczowo trzymać skoro masz zamiar wsadzić konkretniejszego proca to może warto wysupłać te pare zł na nową mobo

pozdro

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wyjaśnienie ale doradź mi jeszcze coś warto lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na moim miejscu: Athlon XP 2600 (Thoroughbred B) L2 256kB, 2083Mhz, fsb333mhz czy może wydajniejszy będzie Athlon XP-mobile 2400 (barton),1800mhz,L2 512kB,fsb333mhz ?? co tutaj jest ważniesze dla wydajności cache czy taktowanie ??

1730584[/snapback]

:mur:

ECS K7S5A NIE OBSŁUGUJE FSB 333MHz!!!

Jak chcesz ładować 333MHz to se ładuj tylko żebym potem nie widział postów typu dlaczego mój XP2600+ (333) jest wykrywany jako 1800+ i ma 1500MHz, bo normalnie uduszę :evil:

@suslik popatrz w instrukcję obsługi płyty i znajdź tą zworkę, lub wyjmij na parę minut baterię

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisałeś to lepiej weź tego Thoroughbred`a bo Barton mobile będzie rozpoznawany jako 100*6 i poleci na 1,675V a nie na 1.4V

Mobile mają to do siebie że wszystko trzeba poustawiać a to mobo nie ma takiej możliwości.

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS K7S5A NIE OBSŁUGUJE FSB 333MHz!!!

Jak chcesz ładować 333MHz to se ładuj tylko żebym potem nie widział postów typu dlaczego mój XP2600+ (333) jest wykrywany jako 1800+ i ma 1500MHz, bo normalnie uduszę :evil:

hej no to jak to w końcu jest, najpierw mi jeden człowiek pisze, że nawet procki fsb333mhz będą chodzić normalnie na tej płycie tyle, że na 266mhz. a teraz ty mi piszesz, że mogą być kłopoty z prawidłowym wykrywaniem taktowania ? :/

szukam to porady bo jestem zupełnie zielony w temacie a wy mi mieszacie , że już niczego nie jestem pewien:( może ktoś montował do tego ECSa procka 333mhz i może mi z całą pewnościa powiedzieć, że było wszystko OK ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak do słupa :mur:

AXP 2600+ fsb 166(333) na tej mobo będzie działać bez najmniejszego problemu tylko że na fsb 133(266) i odpowiednio do tego poziomu mu się zmniejszy taktowanie teraz ROZUMIESZ??????????

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak do słupa :mur:

AXP 2600+ fsb 166(333) na tej mobo będzie działać bez najmniejszego problemu tylko że na fsb 133(266) i odpowiednio do tego poziomu mu się zmniejszy taktowanie teraz ROZUMIESZ??????????

1731922[/snapback]

nie każdy jest urodzonym informatykiem człowieku!!! nie da się spokojniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ŁOPATOLOGICZNIE:

Procesor sam w sobie nie ma zegara który by go taktował. Kożysta z zegara na płycie głównej, a dokładniej z taktowania szyny FSB. Jak FSB na płycie jest wolniejsze od tego na jakim powinien pracować procesor, to procesor jest wolniejszy. Jak wsadzisz powiedzmy XP2600+ który powinien pracować na szynie 333MHz do płyty która ma tylko 266MHz to będzie działał jak XP1800+, a jak wsadzisz XP2400+ (FSB266) to będziesz miał 2400+ (u mnie chodzi jak 2800-2900+, ale i szyna nie jest nominalna :P

Najszybszymi procesorami w pełni obsługiwanymi przez tą płytę są XP2400+ i XP2600+ na szynie266MHz, tyle że szanse że znajdziesz tego drugiego są jak na wygraną w totka.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ŁOPATOLOGICZNIE:

Procesor sam w sobie nie ma zegara który by go taktował. Kożysta z zegara na płycie głównej, a dokładniej z taktowania szyny FSB. Jak FSB na płycie jest wolniejsze od tego na jakim powinien pracować procesor, to procesor jest wolniejszy. Jak wsadzisz powiedzmy XP2600+ który powinien pracować na szynie 333MHz do płyty która ma tylko 266MHz to będzie działał jak XP1800+, a jak wsadzisz XP2400+ (FSB266) to będziesz miał 2400+ (u mnie chodzi jak 2800-2900+, ale i szyna nie jest nominalna :P

Najszybszymi procesorami w pełni obsługiwanymi przez tą płytę są XP2400+ i XP2600+ na szynie266MHz, tyle że szanse że znajdziesz tego drugiego są jak na wygraną w totka.

1732308[/snapback]

bardzo dziękuje :) wszystko już rozumiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh zajzałem tu po dłuzszym czasie isie nic nie zmieniło cały czasz taka napieta atmosfera :] ale nic.

juz tu kiedys opisywałem swoj problem ale ciezko uzyskać tu konkretą odpowiedz.

Problem polegan atym ze robiłem drut moda na napiecie (standardowo miałem 1,6)

i chciałem zrobic 1,7 niestety nie udało sie i jak wyjałem druty to zostało mi 1,5V.

Do tej pory nic z tym nie moge zrobic czego moze byc to wina?

Przypomne ze mam procka Thoroughbred-a B 2000+ i płyte k7s5a 3,1V

procek aktualnie na szynie 147FSB * 12,5x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh zajzałem tu po dłuzszym czasie isie nic nie zmieniło cały czasz taka napieta atmosfera :] ale nic.

juz tu kiedys opisywałem swoj problem ale ciezko uzyskać tu konkretą odpowiedz.

Problem polegan atym ze robiłem drut moda na napiecie (standardowo miałem 1,6)

i chciałem zrobic 1,7 niestety nie udało sie i jak wyjałem druty to zostało mi 1,5V.

Do tej pory nic z tym nie moge zrobic czego moze byc to wina?

Przypomne ze mam procka Thoroughbred-a B 2000+ i płyte k7s5a 3,1V

procek aktualnie na szynie 147FSB * 12,5x

Możliwe że źle wsadziłeś druty i coś w sockecie się zjarało i tak zostało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam Athlon XP 1700 palomino na płycie ECS K7S5A i 256 SDRAM PC133. Mam jednak problem ponieważ częstotliwość taktowania tego procesora wynosi 1095Mhz. W biosie magistrala jest ustawiona na 100/100 a po przestawieniu na 133/133 komputer zawiesza się. Podejrzewam że to mój zasilacz AXT 300W jest do niczego i chce go wymienić

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.73 V

+2.5 V 2.46 V

+3.3 V 3.04 V

+5 V 5.16 V

+12 V 13.25 V

+3.3 V podczas wstrzymania pracy 3.38 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.97 V

Chciałbym się dowiedzieć czy sama wymiana zasilacza wystarczy i jak tak to jaki najlepiej wybrać. Dodam jeszcze że mam

-Kartę DVB Sky Skar2,

-LIVE! 5.1 SB128,

-ATI Radeon 9600 XT (RV360),

-Modem 56k,

-WDC WD800JB

Mam jeszcze jeden problem podczas grania używając LIVE! 5.1 SB128 słychać trzaski i pukania. Czy to też wina zasilacza?

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Widzę że dawno tu nikogo nie było ;)

Jako początkujący mam pytanie: kupiłem sobie takiego Athlona http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70006553 z zamiarem zainstalowania go na ECS K7S5A, no i przyleciał dziś do mnie i po "włożeniu" do komputerka i odpaleniu zobaczyłem tylko kontrolkę "power" na obudowie, która zapaliła się na 2 sekundy po czym komputerek się wyłaczył. Oczywiście nie chciał się juz ponownie uruchomić - padł zasilacz...

Pytanie moje: co zrobić? Czym to jest spowodowane i czy mocniejszy zasilacz załatwi sprawę?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

BART

Edytowane przez BART K-ow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie padł - odpaliłem go bez problemu na ABIT KV7... tyle że nie mogę sprawdzić czy faktycznie to jest 266MHz

co do tego czy takie istnieją to do dziś mam ofertę z pewnej firmy która oferowała te procesory jeszcze jakieś pół roku temu tyle że w ilościach hurtowych

nie ukrywam że gdy pierwszy raz zobaczyłem ich ofertę byłem zaskoczony bo również byłem przekonanany że na 266 max to 2600+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak - tylko na jaki? :) spalił mi się 350W - czy jak kupię 400W to na pewno mi się nie spali? bo mówiąc szczerze to szkoda mi kasy na eksperymenty ;) już jestem trochę zły że przez mój brak wiedzy jeden poszedł z dymem... (choć nawet nie dymu nie było i smrodu też ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukałem trochę w necie na temat Athlona XP 2800+ na 266MHz i oto co znalazłem:

"Thoroughbred

Czwarta generacja Athlona, druga generacja Athlona XP, jądro Thoroughbred, została wypuszczona 10 czerwca 2002 i była taktowana zegarem 1,43 GHz, 1700+ w skali PR. Nieco później stały się dostępne wersje 2400+ i 2600+ taktowane zegarem 2083 i 2133 MHz (przy FSB 133/266 MHz). AMD wyprodukował także wersje 2700+ i 2800+ ale były one dostępne tylko w śladowych ilościach."

Athlon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...