BART K-ow Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Oto opis z procka: AXDA2800DKV4C Z315635200439 AQXEA 0331TPMW gdy testowałem go programem wcpuid na płycie ABIT KV7 wyświetlił mi: Internal Clock 2104.60 MHz System Clock 168.37MHz System Bus 336.74 MHz DDR Multipliter 12.5 L1 I-Cache 64 K Byte L2 Cache 512 K Byte L1 D-Cache 64 K Byte L2 Speed Full / 2104.60 MHz no i dziwne jest że nie spalił mi tego zasilacza co go mam na KV7 (IBOX 350W), a spalił Chieftec'a 360W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 No i teraz wszystko jasne. Zwykły barton na FSB 166. Tylko Coś z tym oznaczeniem jest nie tak, bo wg niego niby ma te 133 na FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) no tak - tylko na jaki? spalił mi się 350W - czy jak kupię 400W to na pewno mi się nie spali? Polecam ci zasilacz fortron 300-60 GTP Na 100% utzyma ci tego kompa jam mam taki i znam ludzi co maja o wiele lepsze maszyny na tym zasilaczu i na dodatek sa bardzo tanie za ok 50 zł dostaniesz Edytowane 10 Listopada 2005 przez bako666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BART K-ow Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Jeżeli chodzi o to czy jest to Barton to również nie jestem pewien, ale nawet zakładając że tak jest to i tak płyta powinna się odpalić i najwyżej wykryć nie jako 2800+ tylko mniej - jak uda mi się w końcu uchuchomić choć BIOS'a to wtedy Wam napiszę :) A co do zasilacza: okazało się że Chieftec przeżył i działa noramlnie (na szczęście) tylko płyta już wcześniej wykazaywała pewne objawy "niestabilności" i teraz padła na dobre. Po przełożeniu procesora i zasilacza do innej płyty K7S5A płyta odpaliła się. Z tego co zdążyłem zauważyć "na dzieńdobry" procek został wykryty jako 1700+. Udało mi się nawet wejśc na moment do ustawień BIOS, ale nie na tyle długo żeby coś pozmieniać bo sprzęt się wyłączył :( No i teraz dalej nie wiem co jest przyczyną... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 hmmm mysle ze to bedzie wina zasilacza skoro tez na tamtej płycie nie pochodził długo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oficerMO Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Witam: Mam pytanie: Trafil mi sie kupiec na mają mobo i durona 1300. Klient chce mi za to dać 150 zeta. CO myslicie o tej cenie? Daje za malo?, w sam raz , czy nie zastanawiac sie i sprzedawac? Ile może byc wart ten procek i mobo (ver.3 , stan idealny ). odpiszcie prosze szybko, bo mnie gość atakuje od rana telefonem a ja zwlekam...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 sprzedawaj za taka kase to bym sie nawet moment nie zastanawial ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oficerMO Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) Wielkie dzięki za ultra szybką odpowiedź. Więc sprzedaję, ale muszę zaraz pilnie kupic nowy procek i plyte , kasy nie mam za dużo więc pewnie kupie jakiegos taniego semprona i jakąs tania plytke (s.754). muszę sie zmiescic w 500 zeta. ps. porównując durona 1300 z takim np sempronem 2600 to jaka będzie różnica w wydajności?: 20%, 50%, 100% ???? bo niby zegar niewiele większy ale procek nowy a duron to juz prawie zabytek . ps2. kupilem niedawno pamięć , jak w podpisie i okazuje sie ze mam bardzo slaby zapis i odczyt w Aidzie. Co trzeba zmienic w biosie aby bylo lepiej po przejsciu z sdr na ddr? Edytowane 11 Listopada 2005 przez oficerMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 niebedziemy gdybac zalezy do czego go uzywasz itd powodzenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Ja sprzedałem ecs-a i durona 900MHz z zasilaczem jakimś noname za 110zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natan33 Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 miałem kiedyś taką płytke :lol: jeszcze lezy na szafie z wszystkimi modami B) lutownica i hejjj.....zabawa była przednia....ogólnie płytka przeżytek ale jak na 1 kompa to może być:P pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voyager_85 Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Witam!! Jestem posiadaczem tej karty juz od 4 lat i osobiscie ja sie ciesze z tej współpracy!! Nie wiem jak płyta ale co tam !! :D Mam tez zapytanie jaki najszybszy procek mozna do niej wsadzic?? Obecnie mam w niej DURON 900!! W instrukcji pisze ze mozna do niej maksymalnie włozyć Athlona 1400?? Czy w takim razie moge do niej wsadzic athlonaXP 1600+ poniewaz jest on tez 1,4??? Nie wiem czy to wazne ale podam tez wersje tej karty v1.0!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 to jest plyta glowna nie karta a max procek ogranicza fsb max to 133 bez oc i modow ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voyager_85 Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Heh dobra oczywiscie ze to płyta - mały bład acz istotny :-P ale z tym fsb to nie kapuje!! W instrukcji mam ze fsb 200/266 to jak maksymalnie moge miec 133?? Może i zadaje głupie pytania ale ostatnia raz bawiłem sie z płyta( nie pamietam nawet jej nazwy) około 8 lat temu!!Niewiele juz z tego pamietam zreszta wtedy nie było zbyt dużego wyboru w prockach i co sie zdobyło to sie wkładało i musiało działac!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 200ddr to 100/266ddr to 133 real, sygnal taktujacy wykorzystywany jest na zboczu narastajacym oraz opadajacym co skutkuje jakby zwiekszeniem wydajnosci oraz przepustowosci w stosunku do sd, pamiec nie jest wyzwalana poziomem sygnalu tylko zoboczem ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voyager_85 Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Oki, czyli moge wsadzic do niego kazdy procek byle nie przekraczał tego 1Dobra. Ale nie wiesz przypadkiem jaki jest najszybszy procek aby do niego wsadzic bo chyba nie ma sensu kupowac dla niej athlona 3000+ :D No to chyba powinien pójść ten athlonXP 1600+?? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 szybkie pytanie: czy na ecs k7s5a PRO (ten bez 4 dziurek na mocowanie duzych coolerow) wejdzie pentek QVC-120?? szybciorem prosze o odpowiedz:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 No to chyba powinien pójść ten athlonXP 1600+??Taki to napewno wejdzie najszybszy procek jaki wejdzie to bedzie 2600+ o ile znajdziesz taki na magistrali 266 :] jak chcesz cos wstawiac to wstaw athlona Thoroughbred-a 2400+ a tam z FSB sie pobawisz napewno dojdziesz do 147 jak masz dobre pamieci i zasilacz. czy na ecs k7s5a PRO (ten bez 4 dziurek na mocowanie duzych coolerow) wejdzie pentek QVC-120??Nie mam pojecia :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 (edytowane) czy na ecs k7s5a PRO (ten bez 4 dziurek na mocowanie duzych coolerow) wejdzie pentek QVC-120??Qc-80Cu wchodzi bez problemu ze sporym zapasem. Porównaj dół radiatorów, dużej różnicy pewnie nie ma. Martw się raczej o miejsce pod zasilaczem, procek w K7S5A jest dosyć wysoko, mały QC-80 już jest równo z górną krawędzią płyty. Rozumiem że ten radiator jest na zapas, bo 2400+ na pewno takiego nie potrzebuje, 80'tka puszczona na min obrotach chłodzi spokojnie do 38-45 stopni przy 2200MHz, pasta arctic ceramique, buda wietrzona dwoma 8cm @7V wentylkami i 12cm smokiem w zasilaczu. EDIT: Jest prawie pewne że 120stka zachaczy o DDRy, w każdym razie będzie na nie zachodzić Edytowane 13 Listopada 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Qc-80Cu wchodzi bez problemu ze sporym zapasem. Porównaj dół radiatorów, dużej różnicy pewnie nie ma. Martw się raczej o miejsce pod zasilaczem, procek w K7S5A jest dosyć wysoko, mały QC-80 już jest równo z górną krawędzią płyty. Rozumiem że ten radiator jest na zapas, bo 2400+ na pewno takiego nie potrzebuje, 80'tka puszczona na min obrotach chłodzi spokojnie do 38-45 stopni przy 2200MHz, pasta arctic ceramique, buda wietrzona dwoma 8cm @7V wentylkami i 12cm smokiem w zasilaczu. EDIT: Jest prawie pewne że 120stka zachaczy o DDRy, w każdym razie będzie na nie zachodzić w sumie na zapas:) kurde, mam obsadzony jeden port ddr, ten drugi od cpu patrzac... ciekawe jakie jest wyprofilowanie, czy przejdzie nad ddrami czy tez zachaczy o nie :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 a moze ktoś z was wie czemu niechciał działac mi drut-mod druciki napewno były dobrze wlozone i wszystko kontaktowało ??????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 @bako666 chyba Ci nikt z tym nie pomoże może zrób jeszcze raz takiego samego moda tylko polutuj piny od socketu z tyłu płyty głównej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CloudSSJ Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Mój drugi komputer: ECS K7S5A Duron 1300 SpecTek 256MB 133 GeForce4 MX 440 64MB 250Mhz/350Mhz 1) Czy ktoś może mi doradzić co mam z nim zrobić, żevy chodził troche szybciej? 2) Jakie najlepsze kosci moge wsadzic do tej plyty? W specyfikacjach podają, ze 2 sloty DDR mają 200Mhz i 266Mhz. U niektórych widzę w specyfikacjach komputera moją płytę i kosci 333Mhz. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Mój drugi komputer: ECS K7S5A Duron 1300 SpecTek 256MB 133 GeForce4 MX 440 64MB 250Mhz/350Mhz 1) Czy ktoś może mi doradzić co mam z nim zrobić, żevy chodził troche szybciej? 2) Jakie najlepsze kosci moge wsadzic do tej plyty? W specyfikacjach podają, ze 2 sloty DDR mają 200Mhz i 266Mhz. U niektórych widzę w specyfikacjach komputera moją płytę i kosci 333Mhz. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? 1) a. (za free) wgrać cheepobiosa lub honeyX i kręcić proca i zaostrzać timingi ile wlezie 1) b. (za cache) władować 2x512MB DDR, athlona XP 2400+@ i radeona X850XT-PE AGP (to ostatnie "trochę" przesadzone, niemniej jest to maksymalna w pełni osiągalna konfiguracja dla K7S5A, na początek myślę że 512MB DDR da wystarczającego kopa, reszta skoro jest to drugi komputer może poczekać ;) 2) na tej płycie działają wszystkie kości oprócz tych z kurczaka i DDR2, proponuję DDRy 400MHz, przydadzą się na przyszłość, lub będzie można drożej je sprzedać, będzie można ustawić bardzo agresywne timingi. Edytowane 20 Listopada 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_motif Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Witam! jetsem szczesliwym posiadaczem płyty gł k7s5a w wer 1.0 mam na niej procka Ath 800mhz chciałem sie was zapyatc czy ten sam procek pójdzie na tej płycie w wersji 3.1 i 5.0 Pro?? z góry dzikei za pomoc aha, i jeszcze jedno: jezeli właczajac kompa na dziendobry pojawia sie komunikat CMOS Memory size wrong CMOS settings Wrong press f1 to run setup press f2 to load old values and .... jak wchodzi później (po nacisnieciu f2) do wina to zegarek sie resetuje sam , a na poczatku wykrywało mi nowe urzadzenia, które juz były wcz4esniej zainstalowane na dysku - np karta sieciowa, muzyka ..itp ... wie ktos co to moze być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Tak ten procek bedzie pasowac Na zwisy pomoze wgranie biosu honeyX, link w tutejszym FAQ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CloudSSJ Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 1) a. (za free) wgrać cheepobiosa lub honeyX i kręcić proca i zaostrzać timingi ile wlezie 1) b. (za cache) władować 2x512MB DDR, athlona XP 2400+@ i radeona X850XT-PE AGP (to ostatnie "trochę" przesadzone, niemniej jest to maksymalna w pełni osiągalna konfiguracja dla K7S5A, na początek myślę że 512MB DDR da wystarczającego kopa, reszta skoro jest to drugi komputer może poczekać ;) 2) na tej płycie działają wszystkie kości oprócz tych z kurczaka i DDR2, proponuję DDRy 400MHz, przydadzą się na przyszłość, lub będzie można drożej je sprzedać, będzie można ustawić bardzo agresywne timingi. gdzie znajdę jakies instrukcje B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_motif Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) tam pod tym linkiem do honeyX jest pięc plików do sciagniecia o różnych numerkach + szósty dla płyt v0 -v3.1. który plik ja mam ściągnąć aby był dobry dla 3.1? i dalczego sgj napisał ze v3.1 posiada 4x USB, ja tam widze tylko 2 :blink: aha, no i jeszcze apropo sygnałów (jezeli to jest istotne) to u mnie te komunikaty objawiają sie trzema sygnałami - dwa pokoleji i trzeci w minimalnie wiekszym odstepnie czasowym (ok sek) czy to chodzi o ram? Edytowane 21 Listopada 2005 przez e_motif Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) gdzie znajdę jakies instrukcje B) 1769591[/snapback] tam pod tym linkiem do honeyX jest pięc plików do sciagniecia o różnych numerkach + szósty dla płyt v0 -v3.1. który plik ja mam ściągnąć aby był dobry dla 3.1? i dalczego sgj napisał ze v3.1 posiada 4x USB, ja tam widze tylko 2 :blink: bios z największym numerkiem :P, cheepobios też poprawia stabilność, ale autor honeyX twierdzi że jego bardziej ;) - 4 USB(2 z tyłu i 2 wyprowadzenia na panel (dodatkowe gniazdka USB w budzie lub na śledziu, podpinane przewodami do płyty dop. M4TEUSZ)) Co do pipczenia, też wygląda mi to na błąd pamięci, poluzuj timingi ile się da np. 3.3.7.safe (powinieneś się domyślić które to opcje w zakładce advanced features), sprawdź napięcia zasilacza, zmień na DDRy jeśli masz SDRy Edytowane 21 Listopada 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_motif Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) DRAM Timing Configuration .... (było na NORMAL) / zmieniłem na Safe 2. od dłuższego czasu używam ddr (128mb Kingston'a) 3. rozumiem ze zmienienie timingu obniża sprawnosc pamieci , tak? Zmienienie timingu pomogło, ale czy to znaczy ze moja pamieć jest jakaś zj****a?? no i czy jezeli jest tak jak mówie to czy wystarczy zmienic pamiec na dobrą i bedzie oka ... czy zmienic tylko bios i bedzie oka ... ? aby zmienic bios należy utworzyc dysk startowy, czy wszystko powinno byc na jednej dyskietce (flash, bios, dysk start ms-dos) czy jakoś inaczej ? - sgj nie napisał konkretnie jaki flash powinien byc użyty, czy chodzi o flash aminf333.exe? skad go ściągnąć, bo nie moge znaleźć dobrego linku Edytowane 22 Listopada 2005 przez e_motif Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...