SynchRo ! Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 jak nie ma 147 jak jechałem na takim :P:PoooOoOOo widze ze jestes wczesny... :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lustro Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Witam Jako że jest to mój pierwszy post na forum Tweak.pl, zaczne od powitania wszystkich użytkowników Forum. A teraz do rzeczy: Posiadam płytę ECS K7S5A ver.1,0 (bios w wer. 2,3 ?); procesor Duron 900 i 2 x 256 SDRAM 133. Chciałbym zwiększyć ilość pamięć ograniczając do minimum ingerencję w płytę (zmiana biosu itp.). Dlatego mam kilka pytań do bardziej doświadczonych przez tą płytę: 1. Czy na tej płycie w takiej wersji zadziała pojedyncza pamięć 512 DDR 266, czy można będzie kiedyś dodać kolejną 512? 2. Czy nowa 512 DDR 266 może działać z pamięciami 2 x 256 SDRAM 133? 3. Jakieś inne kombinacje pamięciami przy tej konfiguracji? Z góry dziękuję tym, którzy wiedzą więcej niż ja na ten temat i pomogą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 (edytowane) 1. Czy na tej płycie w takiej wersji zadziała pojedyncza pamięć 512 DDR 266, czy można będzie kiedyś dodać kolejną 512?Każda "normalna" pamięć DDR 512MB zadziała, 266, 333, 400... 2. Czy nowa 512 DDR 266 może działać z pamięciami 2 x 256 SDRAM 133?nawet o tym nie myśl, popsujesz płytę!!! 3. Jakieś inne kombinacje pamięciami przy tej konfiguracji?hmmm... 2x512MB DDR, 2x256MB DDR, 512MB+256MB DDR, 512MB+128MB DDR... :) Edytowane 1 Lutego 2006 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacematy Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Ja też pytanie o pamieć do tej płyty. Max FSB to 266 Czy zastosowanie pamięci PC 2700, PC 3200 i taktowanie jej 266 nie wpłynie na jej efektywność? tzn czy kupić PC2100, czy tańsze PC2700, PC3200 itd ? Pozdrawiam Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Możesz kupić bez problemu PC3200 po prostu się przestawi na 266 i nic złego się nie stanie, oczywiście nie będzie taka wydajna jak na 400MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w_krzychu Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Mam problem z nie pamiętaniem FSB ustawioną na 133 w BIOS. Problem pojawił się od momentu zakupienia mobilnego Athlona XP 2200+. Jak się to przejawia, przeważnie po wyłączeniu zasilania co dziwne wcześniej miałem Durnia 1200 (jeszcze 3 dni temu) i nic takiego się nie działo. Co do wersji BIOS to od 3 miechów mam najnowszego CheepoBios, przedtem miałem HoneyX i nie wiem co mnie pokusiło na zmianie, może to to? ^^^^^^^^^^^^^^^^^ to dla przypomnienia sprawy Jakieś dziwy się dzieją po zamontowanie tego nowego (starego) mobilnego Athlona XP 2200+ To chyba nie możliwe jak to ktoś napisał, że to może być wina baterii bo resetuje mi się tylko ustawienie FSB na 100 i po zaniku zasilania (po odłaczeniu od prądu). Ale czasami trzyma mi ustawienia i to zarówno z CheepoBios jaki HoneyX. I tak po załączeniu kompa raz widzę 1350+, 1500+ kiedy indziej 1600+ a czasem jakieś krzaczki typu @#. f coś w tym stylu. Aha i jeszcze zdziwiło mnie, że po wgraniu HoneyX-a ustawienia które miałem przed chwilą na starym biosie CheepoBios nie zmieniły się, a zawsze wcześniej kiedy wgrywałem bios resetowały się. Edytowane 4 Lutego 2006 przez w_krzychu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) To chyba nie możliwe jak to ktoś napisał, że to może być wina baterii bo resetuje mi się tylko ustawienie FSB na 100 i po zaniku zasilania (po odłaczeniu od prądu).Bateryjka podtrzymuje ustawienia w "BIOSIE" właśnie przy wyłączonym zasilaniu, jak komp gubi ustawienia po wyciągnięciu wtyczki z gniazdka, to niemal napewno wina bateryjki, tymbardziej że napewno swoje lata już ma. Inna opcja to tylko uszkodzona płyta główna. Więc jak już pisałem wymień bateryjkę (koszt parę zł) jak nie pomoże wymień płytę (koszt sto-paredziesiąt zł w najlepszym wypadku), no chyba że ktoś sprubuje ją naprawić (w co bardzo wątpie). Edytowane 4 Lutego 2006 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w_krzychu Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Wiem do czego służy bateryjka ;) tymbardziej dziwi mnie ta sytuacja, resetuje się tylko FSB zegar i inne ustawienia są ok. Pozatym dziwnie jewt z ustawieniami czasem komp zawisa jak dalje mu 133/133 (od razu pisze mam DDR) no poprostu dziwwnie to wygąda. Stawiam na ten nowo kupiony na allegro procek, że coś jest z nim nie tak. Oczywiście dla pewności kupie tą bateryjkę w poniedziałek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek860 Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Chce dokupić pamięć do płyty ecs k7s5a. Ma teraz 256mb ddr pc2100. Czy moge dokupić do tego pc2700 lub pc 3200?Czy nie ma to znaczenia wazne że do ddr? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczko Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Witam, to moj pierwszy post :) Franku: jezeli masz pamiec DDR na tej naszej kochanej i uwielbianej plycie to mozesz dorzucic jaką ddr chcesz (nie ddr2), pod warunkiem ze suma "pojemnosci" nie bedzie większa niż 1024mb. Ja mam: 128 mb 266MHz (noname) + 512 mb 400MHz (kingston) Wiec jak widzisz kombinacje na tej plycie nie powinny wystąpić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek860 Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Dzieki za szybką odpowiedź. Masz orginalny bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczko Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) tak ale to nie istotne, wczoraj zmieniałem na "CheepoBios 1.18 beta for K7S5A - Based on ECS 030227 beta" Daje bardzo dużo możliwośc, taktowanie do 166/166 max. Podkrecilem go o 50MHz (wiem ze to smieszne i bez sensu ale czekam na nowe chłodzenie, a raczej na pieniądze hehe). Od razu przewidziałem, że chciałbyś go mieć :) bios.zip Nie pisze jak to zrobić ale podam linka TUTAJ Edytowane 5 Lutego 2006 przez oczko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Daje bardzo dużo możliwośc, taktowanie do 166/166 max.Teoretycznie tak, ale praktyce to max (nie pamiętam dokładnie) 147-150 dla tej mobo, na pewno nie wyciągniesz na niej fsb 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczko Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 ja dzialam z lekko podkreconym 138/138 bo boje sie o proca (slabe mam chlodzenie do niego.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Bez podnoszenia napięcia na takiej mobo możesz podkręcać ile chcesz procka i tak sie nie spali taka moja teoria .. dasz mu fsb 142 czy ile tam jest i nie wstanie juz .. reset biosu i po sprawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) Teoretycznie tak, ale praktyce to max (nie pamiętam dokładnie) 147-150 dla tej mobo, na pewno nie wyciągniesz na niej fsb 166.dobrze pamiętasz :) ja dzialam z lekko podkreconym 138/138 bo boje sie o proca (slabe mam chlodzenie do niego.)Jak proc nie osiąga 60*C, to jest wszystko ok, można kręcić do woli, zresztą przy podkręcaniu sama zmiana taktowań niewiele zwiększa ilość generowanego ciepła jak i jeśli ma się jaki taki zasilacz jest w zasadzie bezpieczna, komp może się stać conajwyżej niestabilny, lub nie wstać, powrót do poprzednich ustawień i po kłopocie, w oc znacznie niebezpieczniejsze jest podbijanie napięć. qura16 rajdowcu :D Edytowane 5 Lutego 2006 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Odwalam robotę za Ciebie :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczko Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 w tym momencie podkrecilem na 1100MHz i MBM informuje mnie o temp 55C' ale jak ustawie na 1133MHz to juz komp zaczyna sie sam resetowac itp, gralem 1h w CS'a i nie sprawial problemow (chlodzenie standardowe z boxa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kredek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) jak zmienialem fsb na 133 na swoim duronie 1,2 to komp sie nie odpalal...znaczy odpalil sie ale ekran byl ciemny i musialem recznie resetowac bios....dlaczego tak sie dzialo?? i czy na tej płycie pojdzie procek Sempron na socket A oczywiscie....czy ktos probował moze??? [chodzi mi o Semprona 2800+] Edytowane 5 Lutego 2006 przez kredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) w tym momencie podkrecilem na 1100MHz i MBM informuje mnie o temp 55C' ale jak ustawie na 1133MHz to juz komp zaczyna sie sam resetowac itp, gralem 1h w CS'a i nie sprawial problemow (chlodzenie standardowe z boxa)No widzisz podkręcił się na 1100 bez problemu, 1133 nie chodzi bo: albo proc nie wyrabia, albo pamięci (można ewentualnie poluzować timingi np.(3,3,7 safe), albo coś nie lubi podwyższonego taktowania PCI np. dysk twardy sieciówka itp. jak zmienialem fsb na 133 na swoim duronie 1,2 to komp sie nie odpalal...znaczy odpalil sie ale ekran byl ciemny i musialem recznie resetowac bios....dlaczego tak sie dzialo?? i czy na tej płycie pojdzie procek Sempron na socket A oczywiscie....czy ktos probował moze??? [chodzi mi o Semprona 2800+] Duron 1,2 na 133 nie odpalił bo to już prawie napewno za dużo dla tego procka. O 1/3 podkręca się już niewiele procków a bez zmiany napięć to tylko wyjątki np. throubredy1700+. Sprubuj niższych FSB. Tak sempron prawdopodobnie pójdzie, ale będzie działał z mniejszymi zegarami niż powinien. Znacznie lepszym wyjściem jest poszukanie jakiegoś Athlona XP 2200+ do 2400+ lub innego na szynie266MHz. Edytowane 6 Lutego 2006 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kredek Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) no dobrze powiedzmy ze znalazlem tego athlona xp 2400+ ale mam stary zasilacz 230 W....czy lepiej zmienic zasilacz czy jednak pociagnie mi tego athlona??...obecnie mam durona 1.2 radeona 9600 i ciagnie mi bez problemu... i czy musialbym robic jakis update biosu bo mam z 2002 roku bios i nigdy nie robilem updatow?? Edytowane 6 Lutego 2006 przez kredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 no dobrze powiedzmy ze znalazlem tego athlona xp 2400+ ale mam stary zasilacz 230 W....czy lepiej zmienic zasilacz czy jednak pociagnie mi tego athlona??...obecnie mam durona 1.2 radeona 9600 i ciagnie mi bez problemu... i czy musialbym robic jakis update biosu bo mam z 2002 roku bios i nigdy nie robilem updatow?? Jest prawie pewne że tak słaby zasilacz nie wyrobi się z napięciami, ba jest spore prawdopodobieństwo że pociągnie takiego kompa...razem z sobą na śmietnik, radził bym coś mocniejszego. W FAQ jest kalkulator mocy. Tak, update biosu jest wskazany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kredek Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) dobra juz mam nowy zasilacz forttrona 350 W .....teraz tylko szukam tego athlona xp ale z tym bedzie ciezko......czyli znaczy ze uptade biosu jest wskazane?? ale czy konieczne?? bo nie chcialbym nic updatowac gdyz wszystko chodzi mi swietnie zadnych zwisow biosu wszystko pamieta bateria juz od 3 lat siedzi... Edytowane 7 Lutego 2006 przez kredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Jak nie wgrasz biosu żadnego modowanego to procka nic nie podkręcisz. Jeśli zostaniesz przy tym biosie co masz to prawdopodobnie wykryje ci procka jako unknow CPU ale mimo tego wszystko będzie działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczko Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 nie wiem czy to bedzie spam :) ale polecam biosa ktorego zamiescilem pare postow wyzej. Nie sprawia mi problemow wcale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Linki do biosów są w FAQ :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kredek Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Jakieś dziwy się dzieją po zamontowanie tego nowego (starego) mobilnego Athlona XP 2200+ To chyba nie możliwe jak to ktoś napisał, że to może być wina baterii bo resetuje mi się tylko ustawienie FSB na 100 i po zaniku zasilania (po odłaczeniu od prądu). Ale czasami trzyma mi ustawienia i to zarówno z CheepoBios jaki HoneyX. I tak po załączeniu kompa raz widzę 1350+, 1500+ kiedy indziej 1600+ a czasem jakieś krzaczki typu @#. f coś w tym stylu. Aha i jeszcze zdziwiło mnie, że po wgraniu HoneyX-a ustawienia które miałem przed chwilą na starym biosie CheepoBios nie zmieniły się, a zawsze wcześniej kiedy wgrywałem bios resetowały się.. otoz slyszalem ze mobilne athlony nie dzialają na wszystkich plytach poprawnie a na niektorych w ogule Edytowane 8 Lutego 2006 przez kredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Skąd wziąłeś ten cytat? kiedy ja takie coś napisałem? bo nie przypominam sobie ... popraw tego posta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek860 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Mogę kupic procesor Athlon XP "Thorton" (Model 10, 130 nm) AXDC2000DUT3C. Czy ktoś wie czy bedzie działać na naszej ukochanej płycie? I czy nie ma problemów z montażem z PENTAGRAM FREEZONE QVC-100 AlCu+? Bo wydaje mi się że strasznie duży ten wentylek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rgomez Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Witam.Mam taki problemik-mam athlona 2200xp na tej płycie,zasilacz modecom 350 (nie feel) karte radeon 9000,2x256 ddr ram,cdrw,dvdrw,dysk 120giga.Biosa bodajże cheepo z końcówka 27 chyba.Po ustawieniu fsb wyżej niz 138 komp sie uruchamia do momentu wgrania ekranu win xp j dalej nic-czarny ekran.Macie może jakieś pomysły dlaczego tak sie dzieje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...