Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj.Wszedzie Ciebie pełno.Niestety potrafisz tylko doradzac tak - "Szukaj w tematach" , "jest wyszukiwarka" ,a teraz jeszcze wyjeżdzasz mi z kartą.Czy y potrafisz pomóc czy tylko jestes takim nijakim kierunkowskazem co kto ma robić?Myslałem że forum jest od tego żeby sobie pomagać a nie rżnąć głupa nabijajac posty.Jakbys nie wiedział to w kartach tez pytałem.I jeszcze jedno-trzy krótkie piski oznaczaja że podstawowe 64 kB pamięci ram sa uszkodzone.Może sie myę dlatego zadałem to pytanie.Potrafisz pomóc to pomóż a jak nie to idz ogladać bajki.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabijać posty to sobie Ty możesz!!!

Jak każdemu będziemy mieli odpowiadać na lamerskie pytanie powtarzające się X razy to, to forum zejdzie do poziomu poniżej normy!!!

Nawet nie raczyłeś zajrzeć do FAQ .. bo jak byś zajrzał to byś wiedział co oznaczają te piknięcia.

Specjalnie do Ciebie żebyś nie musiał szukać:

1 sygnał (Refresh Failure) Błąd odświeżania pamięci RAM.

2 sygnały (Parity Error) W pierwszych 64kB pamięci RAM wystąpił błąd parzystości.

3 sygnały (Base 64K memory failure) Błąd w obszarze pierwszych 64 KB RAM-u.

4 sygnały (Timer not operational) Uszkodzenie modułu zegara.

5 sygnałów (Processor error) Błąd procesora. Trzeba wyciągnąć procesor z gniazda i zamontować go ponownie.

6 sygnałów - Błąd kontrolera klawiatury.

7 sygnałów (Processor exception interrupt error) Procesor wykrył uszkodzenie, które nie wykrył BIOS lub tez sam jest uszkodzony.

8 sygnałów (Display memory read/write failure) Błąd zapisu lub odczytu z pamięci karty graficznej

9 sygnałów (ROM checksum error) Niezgodność sumy kontrolnej ROM-u.

10 sygnałów (CMOS shutdown register read/write error) Błąd pamięci CMOS.

11 sygnałów (Cache memory bad) Błąd pamięci cache.

Ciągły ton - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabijać posty to sobie Ty możesz!!!

Jak każdemu będziemy mieli odpowiadać na lamerskie pytanie powtarzające się X razy to, to forum zejdzie do poziomu poniżej normy!!!

Nawet nie raczyłeś zajrzeć do FAQ .. bo jak byś zajrzał to byś wiedział co oznaczają te piknięcia.

Specjalnie do Ciebie żebyś nie musiał szukać:

Tyle przyjacielu to ja wiem :) .Ty mi powiedz co mogę z tym zrobić.I nie obrażaj się za bardzo tylko pomóż jak możesz bo o znaczeniu tych piknięc napisałem wyżej.Lamerskie pytanie Hahaha.

A jak nie chcesz pomóc to chociaz podaj linka do tego tematu gdzie" tak bardzo pomogliście" w tym problemie.JAkoś nie znalazłem.

I jeszcze jedno-trzy krótkie piski oznaczaja że podstawowe 64 kB pamięci ram sa uszkodzone.Może sie myę dlatego zadałem to pytanie.Potrafisz pomóc to pomóż a jak nie to idz ogladać bajki.Pozdrawiam.

I czytaj do końca to co ktoś pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno-trzy krótkie piski oznaczaja że podstawowe 64 kB pamięci ram sa uszkodzone.Może sie myę dlatego zadałem to pytanie.

hmm... sam piszesz że zadałeś takie pytanie więc nie mam nic więcej do powiedzenia.

Może byś tak napisał jakie masz te ramy DDR 266,333,400...

sprawdź na 133/133 masz 2x256 to możesz jeszcze wyjąć jedną kość i sprawdzić na jednej, potem na drugiej...

a tak w ogóle testowałeś stabilność kompa na tych ustawieniach 138/138?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I najlepiej jeszcze sprawdź pamięci jakimś programem testującym (memtest, goldmemory) bo jak to 400MHz i jeśli bios się nie myli to znaczy że masz coś walnięte ramy.

Jeśli memtest, goldmemory nic nie wykryje to znaczy że coś nie tak z grafą... bo nie wiem czy te piknięcia z biosu się nie dotyczą problemów z odpaleniem kompa i raczej bym stawiał na to ze z pamięciami jest wszytko OK

Pozdrawiam :wink:

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za współpracę :D .Problem był błachy- mianowicie podczas wgrywania biosu starego zaczeło brakowac miejsca na dyskietce i tak komp to oznajmił.Pamięci wcześniej sprawdziłem jak radził Qura16 memtestem.Było zero błędów.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I hugo zrobiłem reset biosa przez zworke i nadal to samo wentylatorki się ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ją.... komp się nierestuje wentylator na grafice chodzi ale na monitorrze napis self test check your pc or signal cable monitor is working :mur: dlaczego?? skoro moja grafa działa na innej płycie a na tej nie... a wcześniej chodziło wszystko ok czy jest jakieś wyjście niż oddawanie sprzętu do serwisu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpeedFana nie mogę uruchomić bo zatrzymuje się przy SMART na HDD1 i klapa. W innym programie pokazął mi że wersja biosu 1.0 a mam na 100% płytę ver. 3.x :(

Może gdybym wgrał wersję biosu dla 5.x to procesor Athlon 2400+ chodziłby wydajnie i na swojej pełnej prędkości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie!

Mam płytę ECS k7s5a pro i następujący problem z USB 2.0

Problem opiszę na przykładzie kabla USB 2.0 <-> IDE

Port USB wydaje się działać prawidłowo w trybie USB 1.1.

Po podłączeniu napędu DVD poprzez wspomniany kabel USB <-> IDE urządzenie (napęd) zachowuje się niestabilnie.

Jest widziane przez zystem, można włożyć płytę DVD i odczytać strukrurę katalogów (widoczne np. w Total Commanderze), ale system samoczynnie, co kilka sekund odłącza i ponownie rozpoznaje podłączony sprzęt (tak, jakby ktoś włączał i wyłączał kabel USB).

Na innych komputerach nie ma takiego efektu.

Szasami udaje się skopiować fragment płyty, np jakiś plik filmu. Czasem udaje się przegrać całość. Plik teoretcznie znajduje się na dysku, ma nawet identyczny rozmiar, niestety próba otwarcia kończy się błędem (tak jakby tylko nazwa i rozmiar pliku się zgadzały, a zawartość binarna pliku uległa zmianom.

Podobnie nie da się odtworzyć niczego z tak podłączonego DVD. Wyskakuje komunikat o błędzie (nic konkretnego).

Szybkość kopiowania to jakieś 6 MB/s a więc wyraźnie widać, że tryb pracy to USB 2.0

W trybie pracy USB 1.1 (kopiowanie max. ok. 900 kb/s) problemy nie występują.

Na płycie ECS K7s5a pro mam procesor Barton 2500+, widziany jako 2000+ (płyta nie potrafi dostarczyć odpowiednio wysokiego taktowania - 166 - na tej płycie z oryginalnym biosem działa do max 133). Na podkręceniu procesor odpala się jako 2000+ / FSB 150 / (po wgraniu nieoficjalnego biosa).

Czytałem, że podkręanie może spowodować błędne działanie USB (muszę to sprawdzić - może to jest ten problem).

Czy ktoś miał podobny problem z USB 2.0 na k7s5a pro i udało mu się go rozwiązać?

Czy komukolwiek, kto posiada k7s5a pro udało się uruchomić prawidłową pracę na magistralii USB 2.0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Może głupie pytanie, ale już zgłupiłem.

Czy kolejne wersje Biosu zawierają również poprawki z poprzednich?

Mam mobo ver 1.1 z wgranym biosem z 29.10.2002 - niby ostatnim

W biosie z 09.08.2002 (czyli wcześniejszym) poprawiono "Support AMD Athlon XP 2400+ and 2600+ CPU"

Tymczasem Sandra pokazuje mi max CPU 1200 Mhz

A chciałbym kupić Athlona 2400.

Czy mam wgrać starszy bios?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Może głupie pytanie, ale już zgłupiłem.

Czy kolejne wersje Biosu zawierają również poprawki z poprzednich?

Mam mobo ver 1.1 z wgranym biosem z 29.10.2002 - niby ostatnim

W biosie z 09.08.2002 (czyli wcześniejszym) poprawiono "Support AMD Athlon XP 2400+ and 2600+ CPU"

Tymczasem Sandra pokazuje mi max CPU 1200 Mhz

A chciałbym kupić Athlona 2400.

Czy mam wgrać starszy bios?

Pozdrawiam

Jak proc będzie sprawny a zasiłka wyrobi, będzie wszystko chodzić. U mnie oparty na tym biosie cheepobios 0327 bardzo ładnie pokazuje 2400+, ale dawno tego nie oglądałem bo od dłuższego czasu pokazuje mi 2200MHz :D Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak proc będzie sprawny a zasiłka wyrobi, będzie wszystko chodzić. U mnie oparty na tym biosie cheepobios 0327 bardzo ładnie pokazuje 2400+, ale dawno tego nie oglądałem bo od dłuższego czasu pokazuje mi 2200MHz :D

Zatem zobaczymy - jutro bede mial procka

Jak pokazuje Ci 2200 Mhz, to i tak dużo bo Athlon 2400+ ma 2000 Mhz :)

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam K7S5A od 3 lat i nigdy mnie nie zawiodła. Teraz napisze króką historię.

Komp trafił do mnie trzy lata temu i składał się z:

procesor AMD athlon xp 1800+

hdd wdc 40 GB 7200

dvd rom który spaliłem

codegen 300 wat model:300x1

Nigdy ten sprzęt mnie nie zawodził. Jedynie zasilacz podaje napięcie 12.71 v więc poza normą.

teraz do rzeczy...

3 miechy temu kupiłem ddr kingston 2x512MB 400Mhz i śmiga pięknie. Zacząłęm się bawić w OC. Najpier honeyX. Timingi dałem na 2-6-2. I zabrałem się za procka. W biosie dałem mu 150/150. Próbowałem dać 166/166 ale już nie wstała. Po zwiększeniu napięcia z 1.75 na 1.95 już nic nie dało. Przy okazji: Mam K7S5A 3.1 i Athlon xp 1800+ palomino teraz działa na 2100.

Zanim kupiłem pamięci zastanawiałem się czy nie kupić ddr2, ale narodziło się pytanie: czy płytka obsługuje ddr2? I tu zwracam się o pomoc - czy pójdą na niej ddr2 533MHz?? 400 kupiłem bo wiedziałem, że pójdą ale nie na max.

Kolejna sprawa to mnożnik. Obecnie mam 11.5 i jeśli fsb się nie da to zawsze można mnożnik podnieść. Obecnie mam temp. na procesorze hmmm. podczas spoczynku 52 stopnie a jak dam mu kopa i zagram w nfs to rośnie nawet do 62 a może nawet więcej. Jutro ide do sklepu kupić jakąś dobrą pastę termoprzewodzącą, większy radiator z wentylatorem (teraz mam 80x80, a taki 120x120 albo 150x150 dałby mu porządne chłodzenie. I teraz pytanie - ile moge podnieść mnożnik żeby temperatura się za dużo nie podniosła (max 65 stopni - jak zmienie na lepsze chłodzenie to tamta temp spadnie)

Ostatnia sprawa to Grafika. Czytałem że GeForce 4 MX440 ładnie się kręcą. Mój kumpel podniósł napięcie na AGP i wykręcił ją nieźle. Skorzystałem ze schematu

http://www.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultimat...c&f=37&t=000505

i przylutowałem rezystor 1.3 Ohm do 2 pinu i drugi koniec dałem do obudowy. Efektem tego powinno być większe napięcie dzięki czemu mógłbym kręcić grafikę. Bez tego rezystora kręciłem zegar grafiki na 300 MHz z 250 i już się wieszał a kumpel ze zmianą napięcia wykręcił go na 350 MHz. Z pamięcia nawet nie kombinuje bo on ma ddr i wykręcił je z 333 na 450 a ja mam sdr 333 i dałem je na 370 bo później arty się pojawiają i lipa. Ale zegar mógłbym podkręcić ?? W takim razie co robię źle że nie mogę kręcić zegara mojego GF??

Płytka nie jest taka zła jak co niektórzy tutaj pisali.

Oto odczyty z AIDY:

Właściwości czujnika

Typ czujnika ITE IT8705F

Dostęp do czujnika ISA 290h

Nazwa płyty głównej ECS K7S5A

Temperatury

Płyta główna 27 °C (81 °F)

Procesor 55 °C (131 °F)

Wentylatory

Procesor 2220 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.95 V

+2.5 V 2.50 V

+3.3 V 3.30 V

+5 V 4.84 V

+12 V 12.86 V

+3.3 V podczas wstrzymania pracy 3.41 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.00 V

VBAT baterii CMOS 3.42 V

Właściwości procesora

Typ procesora AMD Athlon XP, 1725 MHz (5.75 x 300)

Nazwa kodowa Palomino

Seria A5

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB

Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora

Typ obudowy 453 Pin PGA

Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm

Liczba tranzystorów 37.5 milion(ów)

Technologia wykonania 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu

Rozmiar procesora (Die Size) 128 mm2

Napięcie rdzenia 1.75 V

Napięcie We /Wy 1.6 V

Typowa moc 41.3 - 64.3 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc 46.1 - 72 W (zależna od szybkości procesora)

Właściwości CPUID

CPUID: producent AuthenticAMD

CPUID: nazwa procesora AMD Athlon XP 2100+

CPUID: nr wydania 0662h

CPUID: Rozszerzony nr wydania 0762h

ID platformy CBh (Socket A)

Numer seryjny procesora IA Nieznane

Zbiór instrukcji

AMD 3DNow! Obsługiwane

AMD 3DNow! Professional Obsługiwane

AMD Enhanced 3DNow! Obsługiwane

AMD Extended MMX Obsługiwane

AMD64 Nie obsługiwane

Cyrix Extended MMX Nie obsługiwane

IA-64 Nie obsługiwane

IA MMX Obsługiwane

IA SSE Obsługiwane

IA SSE 2 Nie obsługiwane

IA SSE 3 Nie obsługiwane

Instrukcja CLFLUSH Nie obsługiwane

Instrukcja CMPXCHG8B Obsługiwane

Instrukcja CMPXCHG16B Nie obsługiwane

Instrukcja Conditional Move Obsługiwane

Instrukcja FEMMS Nie obsługiwane

Instrukcja MONITOR / MWAIT Nie obsługiwane

Własności CPUID

36-bit Page Size Extension Obsługiwane

Advanced Cryptography Engine Nie obsługiwane

Alternate Instruction Set Nie obsługiwane

Automatic Clock Control Nie obsługiwane

CPL Qualified Debug Store Nie obsługiwane

Debug Trace Store Nie obsługiwane

Debugging Extension Obsługiwane

Enhanced SpeedStep Technology Nie obsługiwane

Fast Save & Restore Obsługiwane

Fast System Call Obsługiwane

Hyper-Threading Technology Nie obsługiwane

L1 Context ID Nie obsługiwane

Local APIC On Chip Obsługiwane

LongRun Nie obsługiwane

LongRun Table Interface Nie obsługiwane

Machine-Check Architecture Obsługiwane

Machine-Check Exception Obsługiwane

Memory Type Range Registers Obsługiwane

Model Specific Registers Obsługiwane

No-Execute Page Protection Nie obsługiwane

Page Attribute Table Obsługiwane

Page Global Extension Obsługiwane

Page Size Extension Obsługiwane

Pending Break Event Nie obsługiwane

Physical Address Extension Obsługiwane

Processor Duty Cycle Control Nie obsługiwane

Processor Serial Number Nie obsługiwane

Random Number Generator Nie obsługiwane

Self-Snoop Nie obsługiwane

Thermal Monitor Nie obsługiwane

Thermal Monitor 2 Nie obsługiwane

Time Stamp Counter Obsługiwane

Virtual Mode Extension Obsługiwane

Enhanced Power Management

Frequency ID Control Nie obsługiwane

Software Thermal Control Nie obsługiwane

Temperature Sensing Diode Obsługiwane

Thermal Monitoring Nie obsługiwane

Thermal Trip Nie obsługiwane

Voltage ID Control Nie obsługiwane

Właściwości płyty głównej

ID płyty głównej 62-0327-001131-00101111-040201-SiS735$K7S5AK7S5A Release 03/27/2003 S

Nazwa płyty głównej ECS K7S5A

Właściwości magistrali FSB

Typ magistrali DEC Alpha EV6

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 150 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 300 MHz

Przepustowość 2400 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci

Typ magistrali DDR SDRAM

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 150 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 300 MHz

Przepustowość 2400 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej

Liczba gniazd procesora 1

Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR

Liczba gniazd pamięci 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM

Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio

Współczynnik postaci ATX

Rozmiar płyty głównej 240 mm x 300 mm

Mikroukład płyty głównej SiS735

czekam na komentarze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

codegen 300 wat model:300x1

ryzykant z ciebie, nie ma co :?

3 miechy temu kupiłem ddr kingston 2x512MB 400Mhz i śmiga pięknie. Zacząłęm się bawić w OC. Najpier honeyX. Timingi dałem na 2-6-2. I zabrałem się za procka. W biosie dałem mu 150/150. Próbowałem dać 166/166 ale już nie wstała. Po zwiększeniu napięcia z 1.75 na 1.95 już nic nie dało. Przy okazji: Mam K7S5A 3.1 i Athlon xp 1800+ palomino teraz działa na 2100.

po pierwsze płyta po dobroci nie ustawi fsb 166, po drugie 1900MHz to jak na pallomino baaaardzo dużo.

Zanim kupiłem pamięci zastanawiałem się czy nie kupić ddr2, ale narodziło się pytanie: czy płytka obsługuje ddr2? I tu zwracam się o pomoc - czy pójdą na niej ddr2 533MHz?? 400 kupiłem bo wiedziałem, że pójdą ale nie na max.

Jak ta płyta powstawała pamięci DDR2 nawet nie było w planach, nawet DDR było nowością, więc nie obsługuje (inne złącze ;)

Kolejna sprawa to mnożnik. Obecnie mam 11.5 i jeśli fsb się nie da to zawsze można mnożnik podnieść. Obecnie mam temp. na procesorze hmmm. podczas spoczynku 52 stopnie a jak dam mu kopa i zagram w nfs to rośnie nawet do 62 a może nawet więcej. Jutro ide do sklepu kupić jakąś dobrą pastę termoprzewodzącą, większy radiator z wentylatorem (teraz mam 80x80, a taki 120x120 albo 150x150 dałby mu porządne chłodzenie. I teraz pytanie - ile moge podnieść mnożnik żeby temperatura się za dużo nie podniosła (max 65 stopni - jak zmienie na lepsze chłodzenie to tamta temp spadnie)

spore te temperaturki! Z mnożnikiem możesz kombinować ile wlezie, częstotliwość procka niewiele wpływa na temperaturę.

Ostatnia sprawa to Grafika. Czytałem że GeForce 4 MX440 ładnie się kręcą. Mój kumpel podniósł napięcie na AGP i wykręcił ją nieźle. Skorzystałem ze schematu

1992882[/snapback]

Płytka nie jest taka zła jak co niektórzy tutaj pisali.
da się wytrzymać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z temperaturami to czytałem, że dopuszczalna to 65 stopni, a krytyczna to 80-90 zależnie od procesora. Zretszą teraz dwa przykłady:

- Kiedyś czyściłem radiator, coolery i wogóle cały komp z kurzu. Później źle podłączyłem cooler od procka (coś nie stykało). Włączam XP i po zalogowaniu zwiech. Za drugim razem to już nawet do logowania nie doszedł, a za trzecim to tylko czarny ekran cały czas był. Wtedy przypomniała mi się sytuacja z pentiumem 700 MHz. Miałem router do sieci na tym procku i podczas instalacji windowsa się wieszał. Wchodze do BIOSa i lookam a tam temperatura 79 stopni. Patrzymy na cooler, a tam taki mały dupsik z grafiki i jeszcze zatarty. Cięzko go bylo palcem obrócić :) . To ja kurde biore jeden z kolekcji 80x80 mm i przykręcamy do radiatora. I jak ręką odjął. Temperatura max 35 stopni a XP chodził pięknie. Wtedy rozbieram też mój PC i patrze i - cooler się nie kręci. Poruszałem wtyczką i działał. Ale po tym incydencie odczułem jakby drobne spowolnienie, ale po formacie już było dobrze. Teraz mam 2100 więc śmiga

- Kumpel kiedyś odłączył cooler na procku i sprawdzał pprzy jakiej temperaturze się wyłączy. Było 64 stopnie. Ja mam chyba 80, czyli granica krytyczna, a 62 to mieszcze się w normie.

Co do mnożnika, napisałeś, że mogę kręcić ile wlezie, bo od częstotliwości procek nie dostaje temperatury. Ale przecież z coraz większą częstotliowścią potzrebuje więcej napięcia. Mi na 2100 ze standardowym napięciem 1.75 wieszał się przy uruchamianiu systemu. Zwiększałem napięcie co 0.05 i dopiero na 1.95 chodzi dobrze. Czyli mnożnik mogę dać od razu 20?? 20x150=3000MHz nie wiem jaka to będzie nazwa kodowa 4200+ albo więcej. Wtedy to bym musiał mu dostarczyć napięcia ze 2.30 V i chłodzenie azotem albo jakiś radiator najnowszej generacji za 200 zł i wentylator 150x150 do tego. 150 FSB to jest granica i pamięci chodzą na 300.

A jest jeszcze jedna sprawa. W BIOSie ustawiłem sobie asynchronicznie 133/100 i wtedy BIOS pokazywał mi ANTKA 1800+ a pod windowsem podkręcałem programem CPU FSB aż do 2000+ (147MHz FSB) bo później były zwiechy. Sądze że to przez pamięc, bo jak miałem asynchro i FSB 147 to pamięci szły mi na 391 MHz, czyli prawie full na timingach 2-6-2 a jak obniżyłem np 4-8-4 to udało się na chwile dać FSB 150 i później zwiech, dlatego pytałem się o ddr2.

Co do zasilacza, to nie wiem jaki model jest najlepszy. W sklepie jest jakiś 400 wat za 90 zł i spodziewam się, że jest to codegen. Kupić go czy nie?? W sumie to 300 by mi styknął. Też jest jakiś 300 wat za 50 zł. Nie zobaczyłem marki. Wyliczyłem, że mój PC potzrebuje 224 waty. Czyli 300 styka, ale wytłumacz mi dlaczego ryzykuję?? ryzykuję tylko dlatego że mam akurat jakiś słaby model, czy dlatego, że do takiego OC wziąłem akurat CODEGENA?? Wiem, że ludzie na niego narzekają, ale jak ja słyszałem, że przęłączali z 220/110 V zasilanie i podłączali do 220V to wcale się nie dziwie. Ja mam dwie listwy z filtrem i podczas burz grałem i nawet jak tata spawał i korki wysadzało to nic nie było. CO lepsze nawet jeśli mama przez power na listwie wyłączyła to nic mu nie było. Dmucha troszkę ciepłem jak dam mu kopma w nfsmw i wtedy temp procka mam 62 stopnie. Mam go przez trzy lata i nigdy mnie nie zawiódł. Żadnych restartów.

Właśnie przypomniało mi się jak miałem problem z BIOSem. Od początku nie ruszałem BIOSa, bo się bałem. Później przez jakiś czas miałem problem. Jak włączałem PC na 133/133 to nie wstawał od razu. Pochodził tak z pół minuty z czarnym ekranem i później wyłączyłem listwę i po ponownym załączeniu PC uruchomił się normalnie. Jak dawałem 100/100 to wstawał bez problemów. Później co kilka dni resety BIOSu. To mnie wkurzało. Kolejna rzecz: podczas pracy systemu resetował się. Niebieski ekran i zrzut pamięci. Czasami resetował się po kilku minutach a czasami po kilku godzinach. Tutaj nie było reguły. Pytam sie kumpla, który składa PC i naprawia je: Jak to jest z upgradem BIOSu?? on mi na to, że to nie jest takie straszne jak się wydaje. On bardziej się bał lutowania kondensatorów na MoBo. No to ja biore się za flashowanie. Flasciach!e i reset. Płytka nie wstaje, a ja myślę: O kur...!! spieprzyłem sprawę. Przypomniałem sobie o clrcmos. Zworka i płytka wstaje. Później ustawiam 133/133 i nie wstawała, nie wiem dlaczego. To był oficjalny. Później wgrałem HoneyX i Cheepo, ale wolałem HoneyX, bo szybciej bootował według mnie. Noi kurde nie mogłem ustawić 133/133 tylko max 133/100 i pokazywał mi AMD ATHLON 1800+, gdzie na wcześniejszym BIOSie było to ustawione na 133/133. Dziwna sprawa. No ale teraz już działa nawet na 150/150. I już nie mam problemów z odpalaniem PC ani resetami zarówno BIOSu jak i systemu.

Ale się rozpisałem. Ciekawe czy ktoś to przeczyta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z temperaturami to czytałem, że dopuszczalna to 65 stopni, a krytyczna to 80-90 zależnie od procesora. Zretszą teraz dwa przykłady:

Większość komputerowców uważa że 60*C to górna granica, ale te 5*C nie robi większej różnicy, 80-90 to temperatura przy której proc się pali i nie można tego traktować jako max dopuszczalnej bo im bliżej nich tym większe jest ryzyko awarii, które już przy 60*C jest dość spore.

Co do mnożnika, napisałeś, że mogę kręcić ile wlezie, bo od częstotliwości procek nie dostaje temperatury. Ale przecież z coraz większą częstotliowścią potzrebuje więcej napięcia. Mi na 2100 ze standardowym napięciem 1.75 wieszał się przy uruchamianiu systemu. Zwiększałem napięcie co 0.05 i dopiero na 1.95 chodzi dobrze. Czyli mnożnik mogę dać od razu 20?? 20x150=3000MHz nie wiem jaka to będzie nazwa kodowa 4200+ albo więcej. Wtedy to bym musiał mu dostarczyć napięcia ze 2.30 V i chłodzenie azotem albo jakiś radiator najnowszej generacji za 200 zł i wentylator 150x150 do tego. 150 FSB to jest granica i pamięci chodzą na 300.

Jak chcesz spalić procesor to bardzo proszę, zapodaj mu odrazu 220V z gniazdka, ja pisałem tylko o zmianie częstotliwości bez ruszania napięć. Co do podkręcalności pallomin to możesz się trochę rozczarować, wszystko co udaje się osiągnąć coprawda bez azotu, ale za to z chłodzeniem wodą lub "radiatorem za 200zł" to 1900-1950 MHz. Napięć więcej niż 2V nie ustawiaj bo pożegnasz się z prockiem, zresztą nawet teraz kompa masz bardzo zagrożonego spłonięciem dzięki chyba najsłynniejszemu w historii, w złym tego słowa znaczeniu, zasilaczowi i nie chodzi tu o moc, tylko o awaryjność. Proponuję wpisać w szukajce codegen/codeshit i poczytać opinie :lol: co do wyboru zasiłki polecam odwiedzić odpowiedni dział na forum.

PS. 3000MHz na pallomino, kwalifikuje się na lol roku, tyle z ledwością ciągną najlepsze A64 Venice w dwa razy mniejszym procesie technologicznym :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich!!! Wszędzie szukałem wiadomości o ECS K7S5A i trafiłem na Wasze forum!! Ja swojego ECS-a mam juz 4 lata!!1,7GHz Athlon Xp, 256 RAM, GF 2 400MX 64MB, Sound Blaster Live 5.1, sieciówke, i 120GB-1-40GB a 2-80GB, DVD RAM i zwykła nagrywarke aha jeszcze zasilacz 350W.Poza zwiechami biosu nie mogę narzekać na ta płyte!! Najwięcej miałem podpięte 4 dyski o łącznej wadze 280GB-3-80GB i 1-40GB, wszystko chodziło bez problemu!! Polecam zainstalować Windowsa 2003 server-przy kopiowaniu to jest fajny przypieprz 700MB około 45sekund.Teraz dokupiłem pamięci 512 400Mhz i wszystko śmiga elegancko!! Mam zamiar teraz zmienić grafe na AGP Asus GF 6200 256MB 64bit-jak myślicie pójdzie mi to!! Biosa nie aktualizowałem (01/12/2002 S)-mam zamiar, jeżeli masz ktoś linka do najnowszej wersji tego biosu to poproszę!! No i mam zamiar podkręcić procka(kumpel ma tego samego i bez problemów podkręcił na 2,2GHz).Mam pytanie-czy jak zaktualizuje Bios to bez żadnych problemów będę mógł podkręcić procka??Za Odp bardzo Dziękuje!! Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak grałem w NFS MW to więcej jak 62 stopnie nie miałem. a z mnożnikiem przy wymianie radiatora się pobawie. Na razie musze szukać jakiegoś lepszego coolera - szybszego i wydajniejszego, albo większy razem z radiatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest w faq! tylko tzreba czytać.

Napięcie zmieniam za pomocą oporników. Do pinów 1 i 7 na dole lutujesz opornik. Układ jest przy lewym dolnym rogu procesora.

http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...7s6a_vcore.html

i aby podnieść napięcie o daną wartość lutujesz podany opornik.

0,05 V - 45 Kohm

0,10 V - 29 Kohm

0,15 V - 17 Kohm

0,20 V - 13 Kohm

0,25 V - 12 Kohm

0,30 V - 11 Kohm

0,35 V - 10 Kohm

0,40 V - 9 Kohm

0,50 V - 8 Kohm

0,55 V - 7 Kohm

wszystko jest w faq...

A z mnożnikiem jeszcze nie kombinowałem. Mam AMD athlon 1800+ palomino i jak będę miał czas i chęci to zabieram się za mostki.

Ale to też jest na forum. Wpisz w szukajce zmiana mnożnika dla procesora.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=7952

a tutaj faq o ECSie K7S5A i wszytsko tutaj jest:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=84205

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem, wszystko jest tak jak byc powinno

bo karta dzwiękowa na tej płycie jest cichutka, a jak podłączysz do wieży - tam działa już wzmacniacz i jest głośno;) No a sądząc po tym co napisałeś słuchawki wzmacniacza nie mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dzieje się coś dziwnego.

Jak nie mam Vmoda to napięcie 12V jest około 12,70V poza normą ale mam codegena 300wat i za niedługo zmieniam na huntkeya. Jak dam Vmoda i podniose napięcie na procesorze o 0,20 (1,75--> 1,95) V to napięcie 12V rośnie też na 12,90 a nawet 13,02. Toć to kurde w pale się nie mieści. Nie wiem czym to jest spowodowane. Może ten codegen tanie [ciach!]o szkodzi....

Tego sobie kupię http://proline.pl/shop.php?prodid=HUNTKEY+BP300PP

i mam nadzieję, że już nie będzie takich dziwnych napięć, bo to chyba nie ma żadnych zależności, że jak zwiększam napięcie na CPU to płyta wymusza większe napięcie na zasilaczu, tylko zasilacz jest do [gluteus maximus] i nie podaje takiego napięcia jak trza.. Mam nadzieję że PFC w tym huntkeyu pomoze i to sporo,bo płytka niezła i jak czytałem topic, że niektórzy wyciągali z niej 190 MHz a nawet 200 to pomyślałem, że leszpego sprzetu nie trzeba. Oczywiście nie będe się za to zabierał, bo nei chce mi się, ale za tak małą kasę mieć taki dobry sprzęt.

Bawiłem się też drutmodami na mnożnik ale mi nie wyszło. MAM Athlona z mnożnikiem 11.5 i chciałem dać 13 przy FSB 100 (zmniejszyłem na wszelki wypadek), no ale płytka nie wstała więc dałem sobie spokój - wyciągnąłem druciki i wszystko gra. FSB na 147 i styknie.

Jeszcze jedna sprawa. Co z napięciem na AGP. Próbowałem według schematu http://www.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultimat...c&f=37&t=000505

i według tego powinienem mieć większe napięcie co znaczy, że mogę podnieść taktowanie pamięci i zegara graficznego i nie będzie zwiechów, a różnicy żadnej nie było przy kręceniu - tak samo było przed modem jak i po modzie. Opornik 1.3 Kohm lutwałem do pinu 2 tego układu a drugi koniec do obudowy. Co robię źle??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tą płyte K7s5a dokładnie cztery lata, aż padła - wszystko w komputerze śmigało, ale płyta niedawała żadnego sygnału i monitor się nieORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ł.

Musze przyznac, że to była dobra płyta. Cztery lata temu kosztowała 288 zł i była o wiele tańsza od produktów pozostałych firm. W sumie to w jakimś miesięczniku komputerowym w testach wydajnosci miała wyniki zbliżone do droższych płyt. To sprawilo, że ją kupiłem. Faktycznie miała kilka wad, może dwa razy zresetował mi sie bios i niewykrywała athlona xp 1700 + tylko 1100 mhz. Ale ogólnie dla mnie to był udany produkt, cztery lata sprawnej pracy to sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Proszę o poradę:

Posiadam ECS K7S5A ver. 1,1 z oryginalnym biosem i procesor Duron 900.

1. Chciałbym wsadzić jakiś szybszy procesor, np Duron 1800 lub jakiś równoważny (cenowo) Athlon. Co wybrać?

2. Jaki bios – producenta czy jakiś inny? Nie chodzi mi o możliwości podkręcania lecz o stabilną pracę.

3. Jakieś uwagi do aktualizacji biosu – jaki flasher, na co uważać aby czegoś nie popsuć, czy zmiana biosu (proszę się nie śmiać) wpływa na zainstalowany system, tzn. czy będzie go trzeba ponownie instalować.

Wiem że gdzieś tam wśród 74 stron są odpowiedzi na moje pytanie, ale przebrnięcie przez nie i zebranie potrzebnych informacji może zająć tydzień, a komuś kto zna doskonale tą płytę i jej obsługę odpowiedzi zajmą parę minut. Jeszcze jedna prośba – nigdy jeszcze nie aktualizowałem biosu, więc proszę o proste wytłumaczenie co i jak.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Przeczytałem FAQ i wszystko co w nim jest na temat ECS K7S5A

Edytowane przez Lustro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam podobne podobne pytanie...

Mam w pudle:

Procesor: AMD Athlon XP 1700+

Płyta gł: ECS K7S5A

RAM: Kingston DDR-SDRAM PC2300 - 2 x 512Mb

Grafika: GeForce II MX400 64 MB

Dysk: 40 GB IBM 7200

chcę wsadzić jakiś szybszy procesor w ta płytkę... bardzo prosiłbym o radę jaki procek mogę wepchnąć. Myślałem o takim BARTONIE 2600+

http://www.allegro.pl/item89190923_athlon_...2kb_cache_.html abo nawet coś co ma więcej herców 3000 ale nie wiem czy płyta będzie chciała zawiązać z nim koalicję ;)... Słyszałem że ona może nie puścić procesora powyżej 2600... Proszę o pomoc z góry wszystkim dziękuję

Edytowane przez lukasz_smykla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta obsługuje Procesory AMD K7 z FSB 200/266 MHz(do 2600+, może wymagać aktualizacji biosu). Działają również szybsze procesory, lecz trzeba uruchamiać je na niższym FSB, ponieważ bez modyfikacji płyty są problemu z uruchomieniem powyżej FSB 150 MHz.

tak ciężko doczytać, płyta nawiąże koalicje z wszystkim na socket A, ale w przypadku procesorów na 333MHz szynie lub wyższej będzie to bardzo nieudana koalicja bo proc będzie działał duuuużo wolniej niż powinien!!!

@lukasz_smykla ten barton jest na 333MHz szynie, poszukaj czegoś na 266MHz. XP2400+ są jeszcze stosunkowo łatwo dostępne, no i uwaga na wersje mobile, potrafią sprawiać problemy, co prawda są do rozwiązania, ale jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...