YogiCK Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Skoro nie daje napięć to raczej nie wina sterowników. Zobacz czy przypadkiem nie masz wyłączonego USB w BIOSie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neboo Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 co to montazu duzego dysku do k7s5a...kupiłem SEAGATE 80GB 7200 OBROTÓW 2MB CACHE IDE MODEL ST380215A mam nadzieje ze to nie jest zły dysk:) ja smigam jak narazie na maxtorze 80 gb maxymalnie uzytkowany w zasadzie non stop nie wylaczany i jest ok:) przy zmianie sprzetu tak za rok mam zamiar wydac okolo 1000 zł (komp potrzebny mi glownie do sciagania plikow - filmy muza i ogladania i wypalania:) zero gier w zasadzie:)) wtedy jeszcze sie odezwe tu na forum licze na Wasza pomoc dzieki za wszelakie info. fajne forum:) pozdrowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enjoiek Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 witam Mam pytanie, a raczej prosbe o porade.. Czy moglby mi ktos pomoc z wyborem pamieci do niej? Chcialbym zeby obecny komp przetrwal jeszcze do wakacji, wiec musze wymienic to co najwazniejsze dla mnie. Obecnie mam jakies NoName 2x128 SD, a chcialbym wymienic je na 2x512 o ile da sie, a jesli nie to 2x256. Wiadomo, najmniejszym kosztem, ale zeby znowu nie byly to jakies szmelce ;) Mam nadzieje, ze ktos mi da jakas wskazowke ^^ Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) witam Mam pytanie, a raczej prosbe o porade.. Czy moglby mi ktos pomoc z wyborem pamieci do niej? Chcialbym zeby obecny komp przetrwal jeszcze do wakacji, wiec musze wymienic to co najwazniejsze dla mnie. Obecnie mam jakies NoName 2x128 SD, a chcialbym wymienic je na 2x512 o ile da sie, a jesli nie to 2x256. Wiadomo, najmniejszym kosztem, ale zeby znowu nie byly to jakies szmelce ;) Mam nadzieje, ze ktos mi da jakas wskazowke ^^ Pozdrawiam płyta wysokich częstotliwości nie wyciąga, duala nie obsługuje, więc ładuj co popadnie, byle było DDRem, oraz się potem sprzedało. 2x512 da się, dopiero 1GB kostek płyta raczej nie obsłuży. Edytowane 5 Marca 2007 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filozof81 Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Chcialbym sie dowiedziec czy plyta K7S5A wykryje mi dysk 160Gb.Wiem ze temat byl poruszany ale jakos nie uzyskalem ostatecznej odpowiedzi.Prosze o wypowiedz kogos kto zbadal to empirycznie:). Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Zmień bios, w faq na pewno jest link do różnych biosów. Powinno wtedy wykryć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filozof81 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) Oka zrobilem aktualke Biosu na wer: 30811, mam rowniez Xp z Sp2. Myslicie ze jak kupie 160Gb to zadziala? Jesli macie namiar na jakis konkretny Bios odnosnie tego problemu to zapodajcie. Dzieki Wielkie Bojów z dyskiami ciąg dalszy: - zachciało mi się zainstalować windowsaXP SP2 na 200GB partycja systemowa 40GB - kicha - zmieniłem go na 160GB partycja 40GB, wykrywa już cały dysk, ale też kicha - na 120GB na 120GB partycji poszło bez problemów. tak więc max dyskiem w pełni obsługiwanym przez płytę jest jednak 120GB Tak wiec pytam ponownie czy zadziala!!!! Edytowane 29 Marca 2007 przez filozof81 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Hi Chciałem wmontować do tej mobo pamieci ddr, a dokładnie jedna kość 512 DDR400 CL3 firmy elixir, no i jest problem. Nie wiem dokładnie czy coś trzeba zmieniać przy zmianie typu pamięci, wsadziłem ta kość do gniazda pierwszego, przedtem jeszcze sprawdzilem w biosie szybkosc magistrali, odpaliłem kompa i nic. Komp ruszył ale ramy nie. Musze cos jeszcze zmienić czy co jest grane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Miałeś wcześniej SDR?? Jeśli tak, to przed montażem DDR trzeba je wyjąć - inaczej płyta nie odpali, a z tego co czytałem może nawet się uszkodzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 przecież wiem że SDR i DDR nie moga razem pracować... same DDR byly wsadzone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Sprawdź w drugim slocie, sprawdź ram na innym kompie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yakcyll Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witam kolegów. 82 strony o jednej płycie to dosyć dużo, tym bardziej o tak starej jak K7S5A :D, jednak nadal nie znalazłem odpowiedzi na swój problem (być może przeoczyłem). Mam takową płytę, v1.1 bodajże, i dwie kości SDRAM PC133, jedna 128MB, druga 64. Chciałem zmienić taktowanie szyny na 133/133 (nie wiem w ogóle, co sam zmieniam, mam tylko ogólne pojęcie o temacie z doświadczenia :D), jednak po zapisie ustawień i resecie komputer nie rusza w ogóle (być może coś piska z głośnika PC, nie wiem, odłączyłem). Próbowałem też 100/133, z tym samym skutkiem. Mam zamiar wgrać cheepobiosa w/o lan, teraz dwa pytania: 1. Czy da się bez upgrade'u coś wskórać? (Nie chcę marnować płyty CD-R na DOSa i flasha, stacja dyskietek mi siadła :D) 2. Co ja w ogóle robię, zmieniając owo ustawienie? :D Pozdrawiam Yakcyll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 2. Co ja w ogóle robię, zmieniając owo ustawienie? icon_biggrin3.gifJaja sobie robisz?? <_< Podkręcasz kompa, jeżeli ramy i proc są na 100 to nie ma siły żeby ruszyły na 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yakcyll Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 (edytowane) No właśnie mi się wydawało, że dadzą radę. The AMD Duron processor model 8 microarchitecture incorporates 3DNow!™ Professional technology, a high-performance cache architecture, an advanced 266 frontside bus (FSB) and a 2.1-Gigabyte per second system bus. Nawet gdybym miał najstarszy model (3), takowy i tak obsługuje taktowanie 200MHz. A SDRAMy są PC133, to chyba powinny obsługiwać? Everest pokazuje, że mogą. Ja tam mało się znam na tych specyfikacjach, dlatego pytam. By the way, czy ta płyta ma zworkę zabezpieczającą BIOS, i jeśli tak, to gdzie? Edytowane 31 Marca 2007 przez Yakcyll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Jakiego masz Durona?? Jeżeli masz Durona 600-1300, to bez podnoszenia Vcore na bank nie dasz rady odpalić go na FSB 133. Nowsze domyślnie na takich ustwaieniach chodzą. Nie próbuj odpalać trybów mieszanych (100/133 itd) - ta płyta tego bardzo nie lubi, jak chyba większość pod sA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yakcyll Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Duron 1200. Czyli co mam zrobić, grzebać z VModem? Gdzie mogę znaleźć informację, jak w miarę bezpiecznie się z tym 'bawić'? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 (edytowane) Patrząc po stanie twojej wiedzy dał bym sobie z tym spokój. Ale jak bardzo prosisz - http://www.oc-forum.org/Pinmod-i-Bridgemod-t11377.html Edytowane 1 Kwietnia 2007 przez YogiCK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yakcyll Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Faktycznie, skoro dochodzą do tego ingerencje fizyczne w sprzęt, to daruję sobie... Dzięki za pomoc w każdym razie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 W sprawie moich pamięci... pamięc była testowana na innym kompie - działała, u mnie na obu slotach nie chciała kość działac. Może coś musze w biosie zmienić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 W sprawie moich pamięci... pamięc była testowana na innym kompie - działała, u mnie na obu slotach nie chciała kość działac. Może coś musze w biosie zmienić?Możesz spróbować zresetować bios zworką koło baterii, jak nic to nie da wymieniaj kość na inną, nic się z tym już nie zrobi, po prostu płyta i kostka się nie lubią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filozof81 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Mam pytanie czy bedzie dzialac bez problemow na tej plycie glownej ta karta muzyczna: CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY 7.1 EAX SE sprzezona z tym: Creative 5.1 Inspire T6100. Za odpowiedz z Gory Thx. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Mam pytanie czy bedzie dzialac bez problemow na tej plycie glownej ta karta muzyczna: CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY 7.1 EAX SE sprzezona z tym: Creative 5.1 Inspire T6100. Za odpowiedz z Gory Thx. Jak wszystko sprawne to nie widzę problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiu9 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Czy istnieje jakiś BIOS umozliwiający zmianę mnożnika procesora, bo mam procek z odblokowanym mnoznikiem ale w moim biosie z 2002 r. nie widać takiej opcji nawet nie wiem jaki jest domyślny bo nic się nie wyświetla, albo nie wiem gdzie jej szukać może? :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Czy istnieje jakiś BIOS umozliwiający zmianę mnożnika procesora, bo mam procek z odblokowanym mnoznikiem ale w moim biosie z 2002 r. nie widać takiej opcji nawet nie wiem jaki jest domyślny bo nic się nie wyświetla, albo nie wiem gdzie jej szukać może? mur.gifDrut mod tylko Ci chyba pomoże http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=33023 chociaż szczerze wątpię. Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez Grzechu_1990 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiu9 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Drut mod tylko Ci chyba pomoże http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=33023 chociaż szczerze wątpię. Dzięki za dobrą radę i drutmod zadziałał niestety na 133/133 przy mnożniku 133 x16,5 nie wstaje a chyba powinno , podpowiedzcie jaki mnożnik najlepiej zrobić a może trzeba tylko dać więcj napięcia na CPU teraz jest ok. 1,58V. Przy tym napięciu chodzi stabilnie tylko chyba na 110/110. Ile ta płyta może dać napięcia na CPU bez dodatkowych trików.Może ktoś wie ile V potrzebuje procek na takim ustawieniu żeby chodził jak XP 2700+. Pomocy :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Na tej płycie bez modyfikacji nie zmienisz w ogóle napięcia zasilającego procesor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiu9 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Na tej płycie bez modyfikacji nie zmienisz w ogóle napięcia zasilającego procesor.Pewny jesteś bo czytałem że ktoś dawał napięcie 1,8V na tej płycie, dochodząc do 2250 Mhz i dlatego wydaje mi się że na stałe można zmienić napięcie drutmodem - tak jak na schematach z FAQ ale narazie nie próbowałem ... ale jeśli jest jak mówisz to jaki mnożnik dobrać 13,5, 14, 15 bo 16,5 nie wyrabia i chciałbym mieć FSB 133. Dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Właśnie chodziło mi o drut mod. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiu9 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) po drutmodzie mam rzeczywiste 2000 Mhz ale temp. procka w Everest już 61 C czy to nie za dużo tochu i ile jest bezpieczne tj. do ilu stopni C nie grozi spaleniem bo trochę to dużo , przed były 50-53 C. Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez krzysiu9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Kup jakieś lepsze chłodzenie. I przydała by się też jakaś porządna pasta termoprzewodząca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...