-Hacker+ Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 to wie ktoś jak przywrócić stary BIOS??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amadeosfather Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Hej !! Proszę o dokładniejsze czytanie !! Pisałem że płyta się NIE S..... !! A po drugie napisałem że masz czytać na www producenta BIOSU. A nie płyty !! ( Amibios) Posiadam już całkowicie skonfigurowaną dyskietkę ratunkową mogę ją wysłać na emaila lub gdzieś na upload z tym że w zależności od wersji płyty trzeba podmienić plik biosem . Ten jest przewidziany dla v1.0 . Wystarczy podmienić plik 020325.rom ma odpowiedni dla danej wersji. POzdrowienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amadeosfather Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Gwoli wyjaśnienia najdokladniejsze info http://www.ami.com/support/doc/AMIBIOS-codes.pdf http://www.ami.com/support/bios.cfm A tu kawałek instukcji : Quick Flash Instructions For AMI Motherboards: (FLASH UTILITY NOT REQUIRED) - Unzip file, copy the "ROM" file to a diskette in "A" drive. (Diskette does not have to be bootable). - Make sure you are using the on board floppy controller. - With system powered off and diskette with "ROM" file in "A" drive. - Hold down on the "CTRL & HOME" keys and then power on system. - There will be no video and notice floppy drive being accessed. - You should hear 1 beep let go of keys. - Then you will hear 2 beeps and then 3 beeps. - System should reset and notice new BIOS release date at top of screen. - Enter BIOS SETUP run the OPTIMAL SETINGS OPTION. - Change BIOS SETTINGS for your configuration. "WARNING" If you are using the "password" option in the BIOS, you must DISABLE the Password BEFORE you flashes the BIOS. This BIOS uses a new core and saves the Password at a different location. If you flash the BIOS without disabling the password, you may not be able To get into the setup. If this happens, you must drain the CMOS first. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Yo ej tez mam ta płyte tylko że nie pro i sam nawet nie wiem jaką wersję w direxie napisało ze 1.0 ale to chyba nie o to chodziło jeżeli ktoś wie gdzie można to sprawdzić program a może gdzieś na płycie pisze jaka wersja? bo chciał bym se aktualizacje biosu zrobić dzięki nara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 no fajnie luknołem se na tą stronke ale nie wiem co mam pobrać może ktoś mi pomoże :D nie znam sięna podkręcaniu i takich sprawach acha jeżeli ktoś wie jak można zmnienić mnożnik albo coś żeby se podkręcić zleksza bo teraz mam na 133Mhz procka a mam athlona 2,2 +XP i chciał bym żeby sie zleksza płyta rozbujała może jest jakaś zworka albo coś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Hacker+ Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 a może mi dać ktoś linka do płyty k7s5a ver 3.x chciałbym żeby był w miare nowy, żeby można było zmienić na nim naipęcie, mnożnik proca duron1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 1. -Hacker+ usuń link z podpisu. 2. Ile razy mozna pisać ze zaden bios do tej płyty nie pozwala na zmiane mnożnika i napięcia !!! 3. O tym w jaki sposób zmienic napięcie na tej płycie było w tym temacie pisane juz kilka razy. 4. Mnoznik mozna zmienic bezposrednio w procesorze. Czytajcie od poczatku a nie dopiszecie się na koncu z pytaniem które było juz kilka razy zadawane wczesniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amadeosfather Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Yo ej tez mam ta płyte tylko że nie pro i sam nawet nie wiem jaką wersję w direxie napisało ze 1.0 ale to chyba nie o to chodziło jeżeli ktoś wie gdzie można to sprawdzić program a może gdzieś na płycie pisze jaka wersja? bo chciał bym se aktualizacje biosu zrobić dzięki nara1. Wersja płyty jest napisana nad portem AGP a może mi dać ktoś linka do płyty k7s5a ver 3.x 2. Zwykłe biosy do wszytkich wersji znajdziesz na www.ecs.com.tw witam mam ecsk7s5a ver. 3.1 sflaszowalem stary bios na 030811 i komp nie chce wystartować, tylko jest osiem krótkich sygnałów. czy to oznacza że płyta sie sfajczyła?? bardzo pilna sprawa!3. Jeśli chcesz uratować swoją płytę bez wydawania kasy na programowanie kości to napisz i daj maila wyślę Ci ten dysk to wie ktoś jak przywrócić stary BIOS???Jak wyżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Hacker+ Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 a jak w takim razie zmienić fsb na procu duron1000??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 yo mam problem nie wiem jaki mam wybrać bios dla tej karty biosa mam z przed 2 lat a chciał bym se go zaktualizować pomoże ktoś? widze że na tej stronce jest dużo http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5ab.../cheepobios.htm acha mam płyte z lanem i nie wiem jaka wersja coś nie mogę znaleść ale chyba na bank nie 1,0 myślałem nad wersją chb0327.zip, acha a co to jest za różnica że chb0327f.zip, co to jest za f acha i chciał bym tą wersję biosa gdzie jest ten napis na całym monitorku :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 acha jeszcze jedno pewnie mi tu pare osób pojedzie że jestem jakiś tempak ale jak już se zasam tego biosa to jak go załadować :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 W biosie !!!!!!!!!!!!!!!!! djkwaku, uzywaj przycisku zmień do edycji posta zamiast pisać jeden pod drugim. Jak chcesz z ekranem przy uruchamianiu to sciągnij sobie chb1129.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 dzięki ale jeste jeszcze inny problem jak tego biosa wgrać :( bo nie wiem a ten program co jest obok coś nie chce mi się sciągnąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 hura!!! zmnieniłem se biosa :D ale fajny ten rysunek na samym początku :D a co do tych ustawień wcześniej mniałem 133/133 a teraz mam 150/150 i wszystko chodzi :D ale zajebioszczo :D dzięki Ludziska za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 uuuuu ale lipa :( zrobiłem restart kompa i windows już nie chciał mi się uruchomić w 150/150 przestawiłem na 133/133 i jest wszytko oki czy wie ktoś o co chodzi?? pisało coś że hard disk coś tam coś tam o co biega może reinstalka wina pomoże?? bo chciał bym mieć to 150/150 a nie moge zaras będe sprawdzał na 147/147 może wtedy bedzie oki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amadeosfather Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 acha jeszcze jedno pewnie mi tu pare osób pojedzie że jestem jakiś tempak ale jak już se zasam tego biosa to jak go załadować :DSPOKO !! Każdy musi kiedyś zrobić to pierwszy raz :) Jeżeli mógłbym Ci coś poradzić to zrobić to w obecności kumpla ktróry ma o tym troszkę pojęcia. 1. Najpierw trzeba zrobić dyskietkę startową sys.DOS np. w W2k kliknąć PPM na stację A i wybrać polecenie formatuj , zaznaczyć funkcję kopiuj pliki startowe sys dos, lub zrobić dyskietkę startową w win98 2. Skopiować na tę dyskietkę program fles<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący czyli np. aminf336.exe i plik z nowym biosem np. CHBO327f. 3. uruchomić komputer z dyskiestki ( a najlepiej uruchomić go po CEMOS CLEAR) Jeżeli masz dyskietkę z win 98 to uruchom go bez obługi CD-Rom będzie szybciej 4.na końcu zobaczysz taki zapis a:> 5. Najlepiej abyś zrobił beckup starego biosa . Niestety nie pamiętem dokładnie polecenia jak się to robi a niechce mi się już sprawdzać. Najprawdopodoniej tak a:> aminf336.exe /s old bios nazwę pliku możesz nadać jaką chcesz[old bios to nazwa pliku pod którą zapiszesz oryginalny bios] . Jeżeli to nie zadziała wpisz a:>aminf336.exe /? wyświetli się plik pomocy i tam wszystko przeczytasz . Możesz pominąć ten krok ale dobrze radzę bez prawidłowego biosa w razie kłopotów nie poradzisz sobie szybko. Być może 336 robi sam beckupa-a naprawdę nie pamietam .Może ktoś podpowie . 6. NAJWAŻNIEJSZA część !!W wierszu poleceń wpisujesz aminf336.exe z nazwą pliku nowego biosa [w jednej lini i ze spacją] np. a:>aminf336.exe chbo327.rom no i modlisz się :) komputer zapyta czy aby napewno, potwierdzasz i czekasz aż się zrestartuje z nowym biosem UWAGA !! Wszystkie nazwy plików mogą różnić się od Waszych nazw plików np nazwy programów fla<span style="color:red;">[ciach!]</span>ących czy nazwy biosów . NIE PONOSZĘ ŻADNEJ ODPWIEDZIALNOŚCI ZA ŹLE PRZEPROWADZONY UPDATE BIOSU !! ZDROWY ROZSĄDEK TO PODSTAWA !! JEŻELI NIE JESTEŚ PEWIEN NIE RÓB , ZAPYTAJ!! P.S. Ja osobiście do wersji 1.0 mobo zapuściłem takiego biosa jak wyżej i jest rewlecyjny . Nie ma tylko FULL LOGO . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amadeosfather Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 hura!!! zmnieniłem se biosa :D ale fajny ten rysunek na samym początku :D a co do tych ustawień wcześniej mniałem 133/133 a teraz mam 150/150 i wszystko chodzi :D ale zajebioszczo :D dzięki Ludziska za pomoc Straciłem kilka ładnych minut na edycję swojego ostatnego posta . A Ty wysyłasz trzy posty jeden pod drugim . Po co ja się męczę ?? uuuuu ale lipa zrobiłem restart kompa i windows już nie chciał mi się uruchomić w 150/150 przestawiłem na 133/133 i jest wszytko oki czy wie ktoś o co chodzi?? pisało coś że hard disk coś tam coś tam o co biega może reinstalka wina pomoże?? bo chciał bym mieć to 150/150 a nie moge zaras będe sprawdzał na 147/147 może wtedy bedzie oki Polecam drut moda . 150/150 działa tylko na niektórych mobo. Jeszcze co biosa z obazkiem lub bez . Naprawdę te logo jest takie ważne ?? Nie lepiej mieć możliwość instalacji HDD 160GB ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 amadeosfather sorki ale naprawde musiałem to zrobić :D dzięki za pomoc fakt że już po fakcie ale chciałeś dobrze na 150/150 nie działa ale na 147/147 chodzi oki i na razie tak zostawie dzięki wszystkim za pomoc a amadeosfather sorki że tak wyszło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amadeosfather Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 SPOKO !! Dobrze że się udało !! Pozdrawiam !! Może się przyda innym :idea: :idea: Wracając do tematu ratowania BIOSA (czarnego ekranu i piszczącej MOBO) TO TU JEST WSZYSTKO CO POTRZEBNE http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5ag.../BIOS%20FAQ.htm Pkt. 9 :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 djkwaku , jeszcze raz nie uzyjesz i nie napiszesz juz zadnego posta na tym forum. Do innych też - uzywajcie ZMIEŃ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkwaku Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 no dobra bede tego używał ale czemu to takie ważne skoro w tych postach chodziło o co innego no tylko jednego posta mogłem dać razem sorki za problemy Acha jeszcze jedno pytanie :D dlaczego jak zmnieniłem na 147/147 to pokazuje mi w windowsie athlon 2400+XP a chodzi z 1,98 czy to jest normalne w takiej sytuacji?? bo nie czaje tego Wcześniej mniałem athlona 2200+xp i chodziło z 1,79. Ps od czasu gdzy se zaktualizowałem biosa zegarek na kompie mi dziwnie chodzi nie że się restartuje tylko późni o co biega?? narazie wyłączyłem aktualizacje czasu i zobacze czy dalej tak bedzie Ps2 włączyłem se tą funkcje żeby po naciśnięciu guzika na klawiatórze włączał się komp czy wtedy pobiera on prąd czy nie?? jak zrobić żeby włączył się po naciśnięciu tylko jednego guzika na enter bo coś niemoge ustawić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natan33 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Witam.mam k7s5a i Durona 1400 mixib z 49 tygodnia i nie mogę go puścić na 166, max 150.podniosłem napięcie vcore z 1,5 na 1.65 i tez nic,nie wstaję na 166. przed podniesieniem Vcore sprawdzałem na Antku2000+ to max fsb jak wstawał to 147, 150 juz nie chciał :? moze jakieś sugestie-porady co zrobić żeby było 10,5 x166 :P Teraz Vcore 1.728 i też nie wstaje 166 :evil: Jakie max FSB udało wam się puscić na tej MoBo???No i przy jakim Vcore??Moze zasilacz jest sprawcą tego ze nie chcę iść 166?A moze 150 to juz max :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 166 wskoczh tylko spod windowsa,,, nie obejdzie sie bez modów zeby tak rozbujać tą plyte, szukaj googlem koos komu sie udalo z opisem ... http://www.google.pl/search?q=k7s5a+166fsb...UTF-8&hl=pl&lr= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natan33 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 166 wskoczh tylko spod windowsa,,, nie obejdzie sie bez modów zeby tak rozbujać tą plyte, szukaj googlem koos komu sie udalo z opisem ...http://www.google.pl/search?q=k7s5a+166fsb&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl&lr= Co to znaczy:"...tylko spod windowsa"??? tzn. że można zrobić jakiegoś moda i da radę 166/166, z angielskim u mnie supr-biegle nie jest ale będe szukał,może się uda 166/166 Coś mi się wydaję że marne śą szanśę na to by puścić 166/166 a proc jest z 49tyg i podobno ma mnożnik zablokowany,próbowałem drut-moda i nie zadziałał.HELP ME :!: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Co to znaczy:"...tylko spod windowsa"??? tzn. że można zrobić jakiegoś moda i da radę 166/166, z angielskim u mnie supr-biegle nie jest ale będe szukał,może się uda 166/166 Ten mod nazywa się SpeedFan, aktualnie wersja 4.11. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natan33 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Co to znaczy:"...tylko spod windowsa"??? tzn. że można zrobić jakiegoś moda i da radę 166/166, z angielskim u mnie supr-biegle nie jest ale będe szukał,może się uda 166/166 Ten mod nazywa się SpeedFan, aktualnie wersja 4.11. A może kilka słów więcej o tym modzie a żeby nie było że ide na łatwiznę i liczę na gotowe to zabieram się za szukanie jakiegokolwiek info na tn temat bo juz gdzieś słyszałem nazwę SpeedFan ale nic nie kojarzę :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 hmm. mowiac o modzie mam na mysli ze plyta raczej nie pociagnie 166 bez chocby podstawowych zabaw typu zmiana chlodzenia na mostach, a moze i wiecej v n czipset.... Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natan33 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 hmm. mowiac o modzie mam na mysli ze plyta raczej nie pociagnie 166 bez chocby podstawowych zabaw typu zmiana chlodzenia na mostach, a moze i wiecej v n czipset.... Pozdro 8) Chłodzenie na mostach,V na czipsecie.... 8O ...bym wiedział jak to bym moze się pobawił... zalez mi na tym 166/166 bo ten mnoznik zblokowany podobno no i fsb jedyną nadzieją,jast ktoś komu udało się 166/166?? A może ktoś wie czy da radę odblokować ten mnoznik w moim procu MIXIB 0349 zielony laminat?? pozdro :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 mialo byc MOSTKACH sorryy ;-] szukaj w googlach tam pobierznym okiem widzialem ze kolesie staraja sie a jednemu najwyrazniej sie udaje dojechac @ 166... IMO plytka nie do tego zeby na niej oc... ale troche wlozonej pracy i kto wie... ;-] Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natan33 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 mialo byc MOSTKACH sorryy ;-] szukaj w googlach tam pobierznym okiem widzialem ze kolesie staraja sie a jednemu najwyrazniej sie udaje dojechac @ 166... IMO plytka nie do tego zeby na niej oc... ale troche wlozonej pracy i kto wie... ;-] Pozdro 8) Chłodzenie na mostkach,gdzie?na jakich mostkach?a napięcie czipsetu tez idzię podnieś?postaram się włozyć w to troche inicjatywy i może mi się uda jeżeli tylko znajdę odpowiednie info na ten temat. dlatego każda pomoc się przyda,w postaci ciekawego linka np. :D Bo tak sobie wymyśliłem że za....ście byłoby pokręciś te płytkę na 166,chociażby dla samej satysfakcji :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...