Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku jechałem na SDRAM-ach i czasem zdarzył się zwis (bez żadnego podkręcania). Teraz mam 256MB DDR SpecTek PC2700 i nie narzekam. Naprawdę stabilnie. Upgrade biosu na ten z 27 marca 2003 (dokładnie nie pamiętam, ale to chyba nie był bios oryginalny ze stronki ECS). Grafika to GeForce4 MX 440 (MSI) - najgorsza wersja bo 64MB i 64-bitowa magistrala, czyli po prostu wydanie SE. W ogóle jej nie chcę kręcić (teraz standardowo 333/250) bo zdjąłem wentyl i założyłem tylko większy radiator (miałem z poprzedniego MX 400) - dla mnie liczy się cisza a nie osiągi :) Jedno tylko mogę napisać - zasilacz to super ważna sprawa! Kiedyś z Codeshitem co drugie wyłączanie systemu (Win2000) kończyło się trzymaniem cycka 'power' przez parę sekund do wyłączenia zasilania, bo po prostu się wieszał przy wyłączaniu. Błękitne tło pulpitu windows i tyle. Potem zapodałem Huntkey'a BS3000 i .... ameryka......ludzie! Nie dość że wyłącza się normalnie, to cisza aż miło (w porównaniu z Codegenem). Procek to dureń 1300 podkręcony do (uwaga!!!) 1333 (tu się nie za dużo da pokręcić) z temperaturą w okolicach 51 - 53 stopni. Przy stresie troszkę więcej, ale ponad 60 nie skoczył. Timingi pamięci ustawiłem na maksa i faktycznie jest zysk odczytu/zapisu (wg programiku Everest wzrost o 10% porównując z defaultowymi ustawieniami) - bez żadnych zwisów. Zaraz zrobię teścik w 3DMark2001 to się okaże. Kiedyś przy wentylu kręciłem tego MX440 i zysk był nawet spory, teraz puszczę na standardzie i zobaczymy co to będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prze 2 lata dzial bardzo dobrze na zwyklym Codegenie 300W

256DDR

AthlonXP 1800+ Temp 53*

GeForce 2 400MX/MX

Standardowy BIOS

Na poczatku byly problemy zwisy nawet w BIOS'ie itp po zmianie zasilacza wszystko zaczelo pieknie chodzic, zwisy zrzadka. Lepszy zasilacz i plyta ujdze na zwykle potrzeby nie OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek to dureń 1300 podkręcony do (uwaga!!!) 1333 (tu się nie za dużo da pokręcić) z temperaturą w okolicach 51 - 53 stopni. Przy stresie troszkę więcej, ale ponad 60 nie skoczył.

No to go podkręciłeś.

Daj mu 107*13 lub 10.5*133.

K7S5A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś mi powie jaki najmocniejszy procek jest sens wpakować na k7s5a?

Pozdrawiam!

a nie mogles luknac na strone producenta? tam wszystko pisze ! max wg producenta 2600+ ale ja swojego 2000+ krecilem na niej na 3200+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś mi powie jaki najmocniejszy procek jest sens wpakować na k7s5a?

Pozdrawiam!

a nie mogles luknac na strone producenta? tam wszystko pisze ! max wg producenta 2600+ ale ja swojego 2000+ krecilem na niej na 3200+

Tylko podobno 2600+ nie ma sensu - podobno chodzi wtedy jako 1700+. W związku z tym mam lekki zamęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko podobno 2600+ nie ma sensu - podobno chodzi wtedy jako 1700+. W związku z tym mam lekki zamęt.

no co ty ?? :D kto ci takich bajek naopowiadał :lol: pracuje normlanie

a przy okazji to może ktoś wie gdzie można kupic 2600+ 266 bo wszędzie już tylko bartony dilują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to go podkręciłeś.

Na biosie CheepoBios 1.18 beta (czyli ostatni aktualny z ich stronki) nie mogę w ogóle ustawić 10,5 * ? , a po ustawieniu 13 * 107 płyta wstaje, ale wiesza się przy ładowaniu Win2000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to go podkręciłeś.

Na biosie CheepoBios 1.18 beta (czyli ostatni aktualny z ich stronki) nie mogę w ogóle ustawić 10,5 * ? , a po ustawieniu 13 * 107 płyta wstaje, ale wiesza się przy ładowaniu Win2000.

mnzonik ustawiasz jak?? drut mod czy mod na procku ?? wgraj przed ostatniego honey-x od wersji PRO !! bedzie duzo lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mąć chłopakowi.

Proc będzie działał jako 1700 dlatego że płyta nie obsługuje fsb 166.

No chyba, że znajdzie gdzieś jeszcze athlona 2600 na fsb 133, w co wątpie.

Albo znajdzie athlona 2600 na fsb 166 z odblokowanym mnożnikiem i zwiększy mnożnik przy zmniejszonej fsb do 133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mąć chłopakowi.

Proc będzie działał jako 1700 dlatego że płyta nie obsługuje fsb 166.

No chyba, że znajdzie gdzieś jeszcze athlona 2600 na fsb 133, w co wątpie.

Albo znajdzie athlona 2600 na fsb 166 z odblokowanym mnożnikiem i zwiększy mnożnik przy zmniejszonej fsb do 133.

mowa jest o najszybszym procesorze na fsb 133 czyli 2600+ ! bedzie chodizl na 2600+ !

druga opcja to tak jak mowisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam jakiegos biosu do ECS K7S5A w ktorym bylby odblokowany mnoznik FSB bo mam durnia 1600 i chcialbym go wykrecic na cos wiekszego :D jesli ktos ma prosilbym o kontakt na gg:3408540 :D i przy okazji po ile takie plyty stoja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam jakiegos biosu do ECS K7S5A w ktorym bylby odblokowany mnoznik FSB bo mam durnia 1600 i chcialbym go wykrecic na cos wiekszego :D jesli ktos ma prosilbym o kontakt na gg:3408540 :D i przy okazji po ile takie plyty stoja ?

www.allegro.pl - tu dowiesz sie po ile stoja !

bios ktory odblokowuje mnoznik fsb ? co to takiego ?? zmiany mnoznika nie ma na tej plycie a co do biosow z roznymi fsb to linkow w tym temacie jest kilkadziesiat, poszukaj troche albo zajrzyj do FAQ tam jest ładny opis tej mobo przez sgj :D z mala moją pomocą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie bo od jakiegoś czasu gdy gram albo siedzie w windowsie to odzywa mi się głośnik systemowy wydaje jeden dzwięk i koniec tak co jakiś czas i nie wiem co to może znaczyć bo wcześniej tego nie było tylko teraz mój komp jak w podpisie temperatórki są w normie jedyne co to napięcia są do bani ale od dawna mam takie i nigdy tego nie było

jeżeli było to już w tym temacie to sorki ale przeczytanie wszystkich stronek zajeło by mi full czasu więc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie bo od jakiegoś czasu gdy gram albo siedzie w windowsie to odzywa mi się głośnik systemowy wydaje jeden dzwięk i koniec tak co jakiś czas i nie wiem co to może znaczyć bo wcześniej tego nie było tylko teraz mój komp jak w podpisie temperatórki są w normie jedyne co to napięcia są do bani ale od dawna mam takie i nigdy tego nie było

jeżeli było to już w tym temacie to sorki ale przeczytanie wszystkich stronek zajeło by mi full czasu więc...

wcisniecie i przytrzymanie trzech klawiszy naraz powoduje takie cos :] przytrzymaj np przez chwile klawisze d f g i zobaczysz tzn uslyszysz pisk ;] normalka na kazdej plycie i kazdym kompie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Przeczytałem całe 35 stron 8O 8O :lol: :lol: trochę mi to zajęło no ale cóż czego się nie robi dla pełnego ,,zrozumienia" kwesti płyty którą posiadam. Mam ją od 2001 roku(gwiazdka 8) ) co mogę o niej powiedzieć: płyta jest spoko, ma słabe możliwości kręcenia a właściwie nie ma ich wcale no ale co mi tam. Mam w niej procka athlona 1000-sprzedany był jako 1300 i chodził z takim ustawieniem przez rok, później coś się mu popiepszyło i chodzi teraz jako 1000(na procku pisze athlon 1333) :roll: :? . Każda próba zmiany fsb z 100 na 133 lub 133/133 itd kończy się tym, że albo winda nie startuje albo się grzeje jak cholera. Ramy mam od nowości- 1x kingston dimm 133 128mb oraz infineon czy jakoś tak 133/128mb. Zasiczacz- słynny Codegen 300W :lol: .

Oprócz tego od nowości mam:

Grafika- GF2 mx 100/200 64mb - miałem wszystkie możliwe gry i każda chodziła dobrze na ustawieniach minimalnych lub średnich. Nawet NFSU udało mi się puścić na 1024x768 i ustawienia maximum :!: ale z leksza chodziła w żółwim tempie.

Sound Blaster Live!5.1- dosyć dobra karta nie narzekam.

Wiatrak na procku wymieniłem na taki świecący od obudowy 80x80, stary po 2 latach hałasował jak kosiarka a przy zapodanym emule na noc to nie śpi się za ciekawie z takim hałasem :lol: :lol: .

Dysk był od nowego Samsung-30 gigowy 512kb cache, teraz mam WD80JB 8MB i spisuje się dobrze( jak wiadomo w dobie p2p 30 giga to mało :wink: ).

Nagrwarka Liteon 16x coś tam, cdrom LG 52x.

Także podsumowując przez prawie 3 lata użytkowania tego kompa na bazie ECS-k7s5a miałem jedną poważną awarię- Zjarał mi się monitor a właściwie zasilanie :D :D . Pozatym 0 problemów z jakimiś resetami biosu itd. Będę teraz ,,unowocześniał" kompa i kupuje bartona 2500, radka 9200 128/128(od kumpla za 400zł komplet :), ewentualnie do tego płyta gigabajta na nForce2 za 600zł wsio :) :) ). Ale ECS K7S5A i tak jest the best.

W takiej konfiguracji-barton2500, radzio 9200 i moja ecs wychodzi na to, że musze kupić jakąś dobrą elektrownię, pamięci na ddr-333,bądź 400 oraz zrobić upgrejda biosu :?: :?: Jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Wersja płyty-na naklejce 3.1 a pudełko żółte 8O 8O 8O , ktoś mi kiedyś mówił, że były wypusty v1.0 z naklejkami v3.1 :roll: :roll: . Niech mnie ktoś oświeci, żebym wiedział jaki bios w końcu wgrac- czy do wersji 1.0 czy 3.1 :?:

Kończe i POZDRAWIAM!!, mam nadzieję , ze nikt nie usnął przy czytaniu tegto posta :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki biznes.

Jestem niejako zmuszony siedzieć na tej płycie z prockiem 2600+ bartonem, który to na fsb 166 nie wstaje na tej płycie. Mam biosik honey x. Da się coś wykombinować aby na 166 stabilnie procek tu śmigał? Pewnie modyfikacja jakaś płyty a nie bios sprawę poprawi :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki biznes.

Jestem niejako zmuszony siedzieć na tej płycie z prockiem 2600+ bartonem, który to na fsb 166 nie wstaje na tej płycie. Mam biosik honey x. Da się coś wykombinować aby na 166 stabilnie procek tu śmigał? Pewnie modyfikacja jakaś płyty a nie bios sprawę poprawi :>

Na FSB 166 tylko płyta nie wstaje, ale możesz ją ustawić po starcie systemu np speedfanem (u mnie działało).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki biznes.

Na FSB 166 tylko płyta nie wstaje, ale możesz ją ustawić po starcie systemu np speedfanem (u mnie działało).

Niestety. Chwilkę chodzi i zwieszka :(

A procka nie uwalę jak chodzi na fsb 147 mimo tego, że powinien na 166 chodzić nominalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć !!!

Mam jedno pytanie. Chcę kupić Athlona 2400. Mam ECS K7S5A z Lanem od 3 lat. Bios nie był nigdy ruszany i jest to wersja 1.21.06. Od kolegi słyszałem że na tym biosie mogę mieć maksymalnie 1600. A tu gdzieś że będzie on chodził jak 1700. Czy w takim razie jest sens kupować Athlona 2400? Czy będzie on mi bez problemu chodził na tym biosie jako 2400? Czy muszę zmienić bios a jeżeli tak to wg Was na jaki (oczywiście żeby był jak najbardziej stabilny bo na tego nie narzekam) ?

Z góry dziękuje i przepraszam jeżeli gdzieś tu jest odpowiedź na takie pytanie ale przeczytanie 35 stron zajeło by mi dużo czasu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...