SGJ Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Jak masz wersje płyty z dzwiękiem c-media to stery znajdziesz na www.cmedia.com.tw CMI9738 , ze sterami jest program. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 THX...to było to czego potrzebowałem :) Teraz już wszystko działa :) A wracając do tej zmiany napięcia na Duronie na tym ECSie trzeba tam wlutowywać taki rezystor i według potrzebnego napięcia przylutować go do odpowiednich nóżek, czy wystaczy "coś" zamalować ?? - tak napisał lukasrzTHX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Witam wszytkich! Pierwszy raz pisze na tym forum (i w ogle to moj pierwszy raz :) ). Posiadam ECS K7S5A v1.0, 64+256SDR 133, GrForce440MX 64DDR i wlasnie kupilem sobie 1,7XP+ 0,13m. Problem mam taki ze na ustwianiach 100/100 komp chodzi swietnie! ale wtedy mam 1,1GHz. Przy ustawieniu 133/133 (biios mam ooryginalny jeszcze :lol: ) wiesza sie po 2sek od uruchomieninia 3DMarka2003 :cry: Sprawdzalem napiecia (MBM5) i ogolnie wszystko wyglada ok: vCore = 1,6 (w biosie pokazuje 1,58) 12V = 12,33 - 12,49. Zasilacz mam CODEGEN 300W (troche ponad rok ma). Wszystk oiec moim zdaniem wyglada ok - wiec dlaczego wiesza sie? :roll: Chcialem tez zrobic upgrade biosu - na tym forum chwialicie HoneyX - ale nie poradzilem sobie ze zrobieniem backup'a - specem w tej dziedzinine niestety nie jestem. Czy zmiana biosu moze pomoc :?: Jesli macie gdzes pod reka link do stronku z opisem dokladnym jak zmienic bios programem AMIF336 to bym bardz oprosil :wink: Troche sie rozpisalem, ok koncze! Pozdrawiam! Dariusz. ---------GG 624963 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Ta płyta nie lubi pamięci SDR, może się wieszac przez nie. Czy w innych programach tez się wiesza? Bios się zmienia tak: Amixxx.exe plik_biosu (nazwy odpowiednie do pliku flashera i biosu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Pracuje na tej plytce juz prawie 2 lata - wczesniej miialem Durona800 i bezproblemowo chodzilo wszytko przy 100/100 oraz 100/133 - gdy dawalem 133 dla CPU to sie nie uruchamial. ale niigdy zadnych problemow z SDRam i ogolne z niczym :lol: teraz tylko przy tym 1,7 cos sie komplikuje . Sledze caly czas MBM5 i wlasnie 12V spadlo mi do 11,92, a Vcore do 1,55 - czy to zle? (teraz pracuje na 100/100 czyli 1,1G) Co do innstrukcji do biosu - troche skroma jak dla mnie - ale wlasnie czytam co tylko mi IE wyswietli moze sie doedukuje :) Pozdrawiam! Dariusz. ---------GG 624963 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Dariusz-11,92 to nie koniec swiata , a ten 1,7 to na jakim rdzeniu ?? i czemu 100/100 a nie 133/133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Na nowym rdzeniu: Manufacturer: AMD Family: ThoroughBred Internal Clock: 1.37 GHz Internal Clock Maximum: 1.37 GHz External Clock: 66 MHz Socket Designation: Socket-A Type: <unknown> Upgrade: LIF Socket Capabilities: MMX, CMov, RDTSC, 3DNow!, Extended 3DNow!, SSE Version: N/A CPUID: 0x00000681 Wlasnie zrobiilem upgrade biosu - alez siei spocilem :D Wgralem HoneyX0327. Nadal na 133/133 wiesza sie! Nie zdaze odpalic 3DMarka (oczywiscie testowania a nie sam program) i juz zwis! Na nowym biosie mam mozliwosc ustawic 124/124 - i tak zroobilem - powyzsze informacje wlasnie po tych ustawieniach. Przeszedl test 3DMarka i jak narazie chodzi ok - temp. max po tescie 51C, na spokojnie 48C. Vcore 1.55, 12V - sr. 12,03. Niie mam pojecia dlaczego na 133/133 nie chce mi choodzic :roll: Pozdrawiam! Dariusz. ---------GG 624963 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 jak ja mialem - to przy sdrach i fsb 133 tez sie wieszala, tylko przy 100 chodzila normalnie , przejdz na ddr i bedzie ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 no to jak ThoroughBred to nie przejmuj sie tym napieciem wymien sdr na ddr i powinno smigac ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Nigdy bym nie posadzil pamieci o takie problemy 8O ale skoro tak to bedzie tzreba znalezk kupca na moje SDR i w przyplywie zlotego srodka zaoptarzyc sie w DDR :D Dziek za rady! Pozdrawiam! Dariusz. ---------GG 624963 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 w takim razie ten HoneyX jest lepszy od cheepobiosu ?? Można w nim zmieniać napięcie, albo mnożnik ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 mnoznik na tej mobo, :lol: - tylko po modzie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 No...:P juz to wyczytałem, ale który bios lepszy ?? HoneyX czy cheepobios ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOCO|xardas Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 A ja mam taka smieszna sytuacje zapodalem sobie na moja plytke ECS v3.1 bios z oficjalnej stronki aminf333 020809.rom . I teraz zamiast Athlona 1900+XP widzi mi durona 1.39 czy to niezabawne Czy jest mozliwe ze zostanie uszkodzony procek. Aida widzi jakos Athlon 1400 Mam DDR elixir 2*256 Athlon 1900+Xp GF3Ti200 64DDR DYSK 80G POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ps powoli to staje sie malo zabawne kombinowalem z waszymi biosami opisanymi na forum cale przeczytalem i dalej albo widzi procek jako 490Mhz albo 1010 pomocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
no13 Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Nigdy bym nie posadzil pamieci o takie problemy 8O ale skoro tak to bedzie tzreba znalezk kupca na moje SDR i w przyplywie zlotego srodka zaoptarzyc sie w DDR :D Dziek za rady! Pozdrawiam! Dariusz. Nie mozesz miec pewnosci ze jak zmienisz SDRy na DDRy to problemu juz nie bedzie. Ja w swoim zyciu mialem dwie takie plyty (co prawda dwa lata temu prawie ale mialem). Dwie sie wieszaly, na sdr, ddrach, athlonach 100MHz, 133MHz (nie XP! - wtedy nie bylo mnie na to stac :P) jak i duronach, o winmodemach nie bede wspominal, cuda sie dzialy.... Kumpel do niedawna mial konfiguracje: ECS K7S5A 256DDR 266MHz Moj stary r8500 Duron 1200 MHz innych kart nie mial, pracowal caly czas 100/133 (100 dla cpu 133 dla pamieci) i nie bylo problemow, ostatnio kupil Arthlona 2200 i zaczely sie zwiechy takie jak ty masz, problemu nie rozwiazal i sprzedal to w pi*du, Ja na twoim miejscu sprzedal bym sdrki i tą plyte i kupil jakiegos asrocka ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 No fuck !! ...Wszyscy piszą o tym biosie HoneyX, ale jak proszę, aby się wypowiedzieli który jest lepszy to nikt już nic nie pisze ?? On jest aż tak słaby czy co ?? Cheepobios lepszy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOCO|xardas Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 Pomoze mi ktos czy mam sprzedac moja piekna plyte ecs hmm czytac wyzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 A ja mam taka smieszna sytuacje zapodalem sobie na moja plytke ECS v3.1 bios z oficjalnej stronki aminf333 020809.rom . I teraz zamiast Athlona 1900+XP widzi mi durona 1.39 czy to niezabawne Czy jest mozliwe ze zostanie uszkodzony procek. Aida widzi jakos Athlon 1400 Mam DDR elixir 2*256 Athlon 1900+Xp GF3Ti200 64DDR DYSK 80G POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ps powoli to staje sie malo zabawne kombinowalem z waszymi biosami opisanymi na forum cale przeczytalem i dalej albo widzi procek jako 490Mhz albo 1010 pomocy 1.Jestes pewien ze jest to 1400MHz ??????????? zapodaj screena z wcpuid 2.Sprawdz czy napewno wgrales dobrego biosa i czy masz mobo ver 3.1 3.Sprawdz czy masz ustawione w biosie fsb 133 4.Nie panikuj coś źłe robisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOCO|xardas Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 Processor AMD Sthlon(Model 8) Platform Socjet A (Socjet 462) Vendor String AuthenticAMD CPU type Orginal OEM Processor Family 6 model 8 Stepping ID 0 7 8 Name String AMD DuronProcessor Internal Clock 1095.34 Mhz System Clock 99.58Mhz System Bus 199.15 Mhz DDR Multiplier 11.0 L1 I-cache 64 kbyte L2 64 L1 D ciche 64 L2 speed 1095.34Mhz MMX suported MMX+ suported SSE not suported 3Dnow! Suported SSE2 not suported 3Dnow!+ suported Windows XP przepisalem wszystko co w tym programie jest i teraz sam widzisz ze pisze duron niewiem co i jak komp raz sie odpala raz nie jak sie nieodpala to poprostu jest cos takiego ze komp i dysk chodzi a monitor miga nieodpowiada musze wylaczyc go i wlaczyc na nowo wtedy zaskakuje pomocy Bios wgralem po 2 godzinnym czytaniu ECS stronki wgralem bios do AMD athlon 1700 do 2400+ wiec mysle ze to odpowiedni bios [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 Processor AMD Sthlon(Model 8) Platform Socjet A (Socjet 462) Vendor String AuthenticAMD CPU type Orginal OEM Processor Family 6 model 8 Stepping ID 0 7 8 Name String AMD DuronProcessor Internal Clock 1095.34 Mhz System Clock 99.58Mhz System Bus 199.15 Mhz DDR Multiplier 11.0 L1 I-cache 64 kbyte L2 64 L1 D ciche 64 L2 speed 1095.34Mhz MMX suported MMX+ suported SSE not suported 3Dnow! Suported SSE2 not suported 3Dnow!+ suported Windows XP przepisalem wszystko co w tym programie jest i teraz sam widzisz ze pisze duron niewiem co i jak komp raz sie odpala raz nie jak sie nieodpala to poprostu jest cos takiego ze komp i dysk chodzi a monitor miga nieodpowiada musze wylaczyc go i wlaczyc na nowo wtedy zaskakuje pomocy Bios wgralem po 2 godzinnym czytaniu ECS stronki wgralem bios do AMD athlon 1700 do 2400+ wiec mysle ze to odpowiedni bios [/img] D.u.p.a nie duron , odrazu celeron , zobacz jakie masz fsb !!! jest 100MHz zamiast 133 ! wejdz do biosa i ustaw 133 ale wczesniej wyczysc wogole biosa zworką na mobo-clear cmos i ustaw wszystko jak trezba i daj fsb 133 !!!!!11 bosheee..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOCO|xardas Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 zresetowalem ustawilem FSB 133 wszystko tak jaki ma byc i teraz mam 1400Mhz A tak jak mowie mam 1900+ Jak wchodze we wlasciwosci Moj komputer to wywietla duron 1390 wiec niemam pojecia dlaczego Plyte mam v3.1 k7s5a moze masz gdzie jakis link do najnopwszego biosa to mu zapodam i zobacze jescze raz (dzieki ze mi pomagasz) Przed zmiana ze 100 na 133 mam 1100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 zresetowalem ustawilem FSB 133 wszystko tak jaki ma byc i teraz mam 1400Mhz A tak jak mowie mam 1900+ Jak wchodze we wlasciwosci Moj komputer to wywietla duron 1390 wiec niemam pojecia dlaczego Plyte mam v3.1 k7s5a moze masz gdzie jakis link do najnopwszego biosa to mu zapodam i zobacze jescze raz (dzieki ze mi pomagasz) Przed zmiana ze 100 na 133 mam 1100 moze masz cpu 1600+ !! bo na to wychodzi ze jest to 1600+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOCO|xardas Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 moze powiem ci wogole co sie stalo jakies 9 dni temu zmianialem paste na procku i odlaczylem dysk i kable po zamontowaniu od nowa wyswietli sie niebieski ekran z dziwnymi napisami i komp sie wieszal wiec zrobilem format a przed formatem mialem procek normalnie przy startowniau kompa Athlon 1900+ po odpaleniu kompa jak juz nalozylem ta samo paste co mialem kiedys przestal miec 1900 tylko stopniowo zmianial pierwsze ustawie mial 600Mhz az doszlo dzisiaj do 1400 Wiec wgralem mu nanowo bios i jest tak samo przyczym pokazuje mi przy odpalaniu kompa ze mam Duron 1390 i niemam pojecia co i jak mam nadzieje ze procek niejest uszkodzony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 moze powiem ci wogole co sie stalo jakies 9 dni temu zmianialem paste na procku i odlaczylem dysk i kable po zamontowaniu od nowa wyswietli sie niebieski ekran z dziwnymi napisami i komp sie wieszal wiec zrobilem format a przed formatem mialem procek normalnie przy startowniau kompa Athlon 1900+ po odpaleniu kompa jak juz nalozylem ta samo paste co mialem kiedys przestal miec 1900 tylko stopniowo zmianial pierwsze ustawie mial 600Mhz az doszlo dzisiaj do 1400 Wiec wgralem mu nanowo bios i jest tak samo przyczym pokazuje mi przy odpalaniu kompa ze mam Duron 1390 i niemam pojecia co i jak mam nadzieje ze procek niejest uszkodzony Mógł procek sie uszkodzic bywały takei przypadki, stosowałes srebrną paste??? 1.Zdejmij coooler i umyj dokłądnie procka -normlanie mozesz go pod wode włozyc pod prysznic i delikatnie szczoteczką jakaś miekką , albo poprostu całego wyczysc jakims spirytusem i posmaruj delikatnie rdzen cienką warstwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOCO|xardas Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 tez tak myslalem ze moze od pasty bo mam srebrna wiec wyczyscilem go dokladnie wszystkie mostki i wogole wyglada jakby byl nowy i tak samo chyba zrobie tak ze pojde z nim do znajomego i zobacze u niego jak on smiga i wtedy moze cos wymyslimy dzieki za pomoc sorki ze cie mecze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOCO|xardas Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 jednak miales racje Procek chyba uszkodzony u znajomego na plycie MSI jest 800Mhz wiec lipa ide oddac na gwarancje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Hacker+ Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 witam mam ecsk7s5a ver. 3.1 sflaszowalem stary bios na 030811 i komp nie chce wystartować, tylko jest osiem krótkich sygnałów. czy to oznacza że płyta sie sfajczyła?? bardzo pilna sprawa! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amadeosfather Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Płyta się nie sfajfczyła !!! Wystarczy zrobić dysk ratunkowy (czytaj na stronie producenta biosu ) i podczas startu wcisnąć Ctrl + Home bios zapisze się na nowo (o ile masz gdzieś zapisany twz OLD BIOS) . Składałem kilka kompów na tej płycie . W jednym z nich przydarzyło mi się to samo . Następny komp miał problemy z 133/133 ale po zmianie biosa ustąpiło . Jeden w dwie minuty po uruchomieniu systemu generuje pojedynczy krótki sygnał z głosniczka systemowego . Wszystkie natomiast potwierdzają swoją wysoką wydajność . Moja płyta aktualnie pracuje z Athlonem 1.0 256/400 Hynix i Ati 9100 magistralę narazie mam ustawiną 138/138 działa bardzo stabilnie. Miałem przez krótki czas durona torowbreda 1.4 , zwarty L2 , magistralę 150/150 i chodziło, ale musiałem oddać procka i pozabawie. W 3DMark przy leciutko podkręconym Radku pokazał 7100 pkt. Teraz 3D pokazuje 5200 pkt. Narazie nie widzę zastępcy dla tej płyty w niskim przedziale cenowym . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Hacker+ Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 byłem na stronie ecs'a i nie znalazłem nic o dysku ratunkowym możesz mi to dokładniej wyjaśnić albo zapodać linka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Płyta się nie sfajfczyła !!! Wystarczy zrobić dysk ratunkowy (czytaj na stronie producenta biosu ) i podczas startu wcisnąć Ctrl + Home bios zapisze się na nowo (o ile masz gdzieś zapisany twz OLD BIOS) . Składałem kilka kompów na tej płycie . W jednym z nich przydarzyło mi się to samo . Następny komp miał problemy z 133/133 ale po zmianie biosa ustąpiło . Jeden w dwie minuty po uruchomieniu systemu generuje pojedynczy krótki sygnał z głosniczka systemowego . Wszystkie natomiast potwierdzają swoją wysoką wydajność . Moja płyta aktualnie pracuje z Athlonem 1.0 256/400 Hynix i Ati 9100 magistralę narazie mam ustawiną 138/138 działa bardzo stabilnie. Miałem przez krótki czas durona torowbreda 1.4 , zwarty L2 , magistralę 150/150 i chodziło, ale musiałem oddać procka i pozabawie. W 3DMark przy leciutko podkręconym Radku pokazał 7100 pkt. Teraz 3D pokazuje 5200 pkt. Narazie nie widzę zastępcy dla tej płyty w niskim przedziale cenowym . Taaa a świstak siedzi i co wg ciebie t opłyta sie sfajczyła?? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...