Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nagrywarke CDROM LiteON x52. Wczesniej mialem AOpen x48.

Jest podpieta na 1 kablu z CDROM-em LG x52.

Zarowno w przypadku poprzedniej, jak i obecnej nagrywarki dobija mnie czas nagranie plytki. Przy zwyklej opcji CD Copy w Nero 6.0 trwa to 10 minut, podczas gdy u wszystkich znajomych operacja zajmuje 3 razy mniej czasu, czyli 3 minuty.

Specjalnie zmienilem ostatnio nagrywarke, ale problem pozostal.

Oczywiscie w Nero mam ustawiona szybkosc nagrywania na odpowiednia do mojej nagrywarki. Sterowniki ASPI mam w wersi 4.7, nagrywarka ma upgrade'owany BIOS do najnowszego dostepnego.

Czy to moze byc wina kabla na ktorym sa CDROM i nagrywarka, czy tez to wina plyty? Moze uszkodzony port IDE?

Nie wiem o co chodzi i denerwuje mnie to...

Pozdrawiam i prosze o ewentualne sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: Ja również nie zajrzalem do wszystki postow. Ale mam pytanie na ktore wam na pewno latwo bedzie odpowiedziec. Jak rozpoznac jaki mam model k7s5a v1, v3? Zamierzam dopiero tą plytke kupic ze wzgledu na jej cene i przydaloby sie widziec jaki model plyty kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam tą płytę v.3.1 z zaktualizowanym biosem (do obsługi xp 2400 i 2600) i x-honey. Kupiłem Athlona xp 2400+ (0.13). Po włączeniu kompa wszystkie podzespoły się uruchamiają, ale nie monitor i nie ma charakterystycznego piknięcia z pc-speakera i tyle, komp tak chodzi i nic się nie dzieje... Do tej pory chodził tam duron 1ghz i znowu musiał wrócić do pracy:( Wiecie jaka może być przyczyna?? Raczej niesprawny proc czy taka płyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z kuzyna soltekiem K7S5A ... podlaczylem u niego swoj dysk jednak nie widzi go poprawnie tzn widze tylko jedna partycje systemowa pozostale dwie sa niewidoczne. Na innych komputerach jest wporzadku ... Dysk to 40 GB maxtor 7200. Wersja plyty chyba 1.0 (zolte pudelko)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: Ja również nie zajrzalem do wszystki postow. Ale mam pytanie na ktore wam na pewno latwo bedzie odpowiedziec. Jak rozpoznac jaki mam model k7s5a v1, v3? Zamierzam dopiero tą plytke kupic ze wzgledu na jej cene i przydaloby sie widziec jaki model plyty kupuje.

Jest nadruk na płycie w którymś rogu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ktorego biosa radzicie wczytac ?? Najlepiej prosze o linki gdzie moge sciagnac wszystko potrzebna do z flashowania. Wersja plyty to 1.0 chyba. Aktualna wersja biosu z 08/27/01. Sterowniki do ide nie pomogly nadal nie widze pozostalych partycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :D

Mam pytanko. Jaka jest najnowsza dostepna wersja Cheepobios`u dla K7S5A Pro v 5.0 ?? Mam 1.17 i wynika, że dla tej wersji płyty nie ma nowszych edycji Cheepobios`u, ale kto wie, może jestem niedoinformowany ;-)

Pozdrówka :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ktorego biosa radzicie wczytac ?? Najlepiej prosze o linki gdzie moge sciagnac wszystko potrzebna do z flashowania. Wersja plyty to 1.0 chyba. Aktualna wersja biosu z 08/27/01. Sterowniki do ide nie pomogly nadal nie widze pozostalych partycji

http://www.lejabeach.com/ECS/ez.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.lejabeach.com/ECS/ez.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jedno pytanie - jak sprawdzić czy dysk chodzi na ATA 33/66/100 lub ew. gdzie to sie ustawia (domyślam sie ze w biosie ale dokładniej) - może jakieś linki ciekawe macie odnośnie tej płyty.

I jeszcze jedno - temperature procka mam około 70C - dużo chyba (procek D900 chodzi na 900 mhz 100/100) - co byście mi radzili [kaloryfer już wyłączyłem w pokoju :) ] Moge jeszcze dodać że tego kompa mam juz 3 lata i jakos nie zauważyłem problemów z wysoką temperaturą a dopiero ostatnio zobaczyłem że jest taka wysoka. Wcześniej mnie to nie interesowało.Troche sie rozpisałem ale liczę na to że ktoś jednak mi pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściagnąłem, zainstalowałem, włączyłem i oto co się ukazało:

Ultra Dma Supported: 5 (UDMA 100)

Pio Mode Supported: 4

Current Device Use: UDMA mode 5

I nie bardzo wiem co to znaczy. Mozesz napisać co i jak (pewne podejrzenia mam aczkolwiek nie jestem pewny) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ultra Dma Supported: 5 (UDMA 100) - Maksymalnie obsługiwany tryb UDMA (bo mozesz mieć np dysk ATA66 lub mniejszy - to jest maks ile daje kontroler na tej płycie).

Pio Mode Supported: 4 - Maksymalnie obsługiwany tryb PIO (to Cię nie interesuje, bo nie używasz dysku w trybie PIO).

Current Device Use: UDMA mode 5 - Typ aktualnie obsługiwanego transferu dla danego dysku. W tym przypadku max :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ECS K7S5A PRO v.5.0 obsługuje pamięci DDR CL2 ECC REG?.

Proszę o konkretna odpowiedź.

Stary, zadaj sobie troche trudu i przegladaj posty chociaz z kilku stron wstecz - wtedy ja rowniez zadawalem podobne pytanie.

Nasza plyta nie obsluguje tych pamieci, tak wiec nie kupuj ich.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Posiadam płytę ECS K7S5A+ [1.0], dziś uaktualniłem bios na najnowszy CheepoBios 1.18 beta. Kupiłem nowy ram 256MB DDR 400. Mam zamiar niedługo kupić nowy procesor AMD Athlon XP Barton 2500+ lub 2600+ z odblokowanym mnożnikiem i go podkręcić. Mam pytanie czy naprawde plyta potrafi obslużyć taki procesor?? Koleś od którego kupiłem plyte podkręcił 2500+ na 3200+ i nie wiem czy czasem nie kłamał :/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem jednocześnie 2 kompy z tą MOBO:

Pierwsza zwisy, i poszła do wymiany. :?

Druga zwisy ale tylko na 133Mhz, tez poszła do wymiany. :?

I zamiast mieć nowe kompy na święta z kumplem, to czekaliśmy na serwis płyt :evil:

Po otrzymaniu nufek pojawiały sie pomniejsze problemy.

Niesmak pozostał, od tamtej pory nie używam ECS :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...