arczowsky Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Proste, w sklepach to jest do rozpoznania ;) : FSB 133 - Thorton/TB FSB 166 - Barton więc wykluczamy Bartony :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 ok moja pomyłka teraz dokładnie przelukałem specyfikacje AMD i przyznaje sie do błedu. Max procek to 2600+ na fsb 133. Ale trzeba zwrocic uwage bo sa tez 2600+ na fsb 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goralos Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 a pojdzie mi na cheep biosie ddr 400? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beniamin79 Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 wgralem nowy bios z ecs.com.tw (mialem v1.0) i plyta po restarcie sie nie odpala tylko pika speaker... co zrobic ? kosc biosu do wymiany czy można to jakoś nareperować 1155316[/snapback] Mozna to naprawic ostatnio czytalem ze jezeli po właćżeniu kompa mryga lampka od napedu FF to mozna to naprawic trzeba tylko znalezc nowy (100% pewny bios) i zmienic jego nazwe i wtedy koomp wstanie z dyskietki (szczyta bios z FDD) - co do zmiany nazwy tego pliku to nazwe nalezy zastąpic na "amiboot.rom" i powinno ruszyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black-Jack Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 prosze o pomoc mam ta plyte od dluzszego czasu w wersji hyba 3.1 bez lanu i nie moge sobie z nia poradzic a dokladnie mam jeszcze problem z grafika w grah (stop klatka ) z innymi problemami typu gubienia ustawien biosu juz se poradzilem kiedys nawet pzeczytalem wszystko co jest w tym temacie ale problem z grafika pozostal a wiec komp albo sie wiesza od razu po odpaleniu gry albo ze 2 razy na dzien (ale to moge jeszcze pzebolec ) albo mam stop klatke w grah niewiem jak se z tym poradzic podejzewam ze to wina biosu bo z inna grafika to samo bylo ( znaczy w voodo banshe) a na stale mam gf2 200 32 mb z innym ramem tez sprawdzalem ( ddr 512/333 kingston ) na stale mam sd-ram 128 no name z powodu moih problemuw z plyta zamiezalem ram wymienic na ddr-y bo podobno z ddr-ami sie lepiej sprawuje no i trohe malo mam tego ramu to bym wiecej mial :) no ale tak ja wyzej pisalem z ddr-ami to samo sie dzieje mugby mi ktos polecic jakis bios <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> by byl stabilny ? a moze to nie bios ? ludzie pomuzcie bo koncepcje sie juz koncza :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black-Jack Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 zamienilem biosa na hx0327b puscilem na 100/100 i dalej mam te same krzaki :) wiec hyba to nie bios a wczesniej mialem tez z 3/27/03 tyle ze ami hyba ratunku :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Czy możecie dac link do jakiegoś flashera do tego biosu... Nie chce mi sie przesukiwac 43 stron topiku i jenoczesnie czekać na nowy sprzęt,m żeby podkręcać mojego zloma... Black-Jack, wgrałeś sterownik do portu agp (SiS AGP VxD Driver)? Jak nie to spróbuj, jest na plytce... jak plytki nie masz to w FAQ jest temat o k7s5a i sa linki do sterow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black-Jack Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 tu masz : http://www.lejabeach.com/ECS/aminf340.zip Black-Jack, wgrałeś sterownik do portu agp (SiS AGP VxD Driver)? Jak nie to spróbuj, jest na plytce... jak plytki nie masz to w FAQ jest temat o k7s5a i sa linki do sterow... tak wgralem te 117e wczesniej mialem hyba 117 ma ktos jescze jakies pomysly ? a tu mozecie zobaczyc jak to wyglada http://republika.pl/scbw11/g1.JPG http://republika.pl/scbw11/g2.JPG http://republika.pl/scbw11/g3.JPG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbikmz Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Mam pytanie, czy do plytki K7S5A mozna zastosowac np Semprona , jedno i drugie na Socket A, ale czy pojdzie ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Jak wgrasz biosa innego niz oficjalne ecs to masz magistrale 1666, mozesz spróbować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Mam pytanie, czy do plytki K7S5A mozna zastosowac np Semprona , jedno i drugie na Socket A, ale czy pojdzie ??? 1214189[/snapback] Pójść pójdzie tylko ze zaniżonym taktowaniem max co uzyskasz magistralę to 150mhz w Biosie, a w windzie np za pomocą Speedfana na 166mhz.Jak dla mnie gra nie warta świeczki.Pozostają mody B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 prosze o pomoc mam ta plyte od dluzszego czasu w wersji hyba 3.1 bez lanu i nie moge sobie z nia poradzic a dokladnie mam jeszcze problem z grafika w grah (stop klatka ) z innymi problemami typu gubienia ustawien biosu juz se poradzilem kiedys nawet pzeczytalem wszystko co jest w tym temacie ale problem z grafika pozostal a wiec komp albo sie wiesza od razu po odpaleniu gry albo ze 2 razy na dzien (ale to moge jeszcze pzebolec ) albo mam stop klatke w grah niewiem jak se z tym poradzic podejzewam ze to wina biosu bo z inna grafika to samo bylo ( znaczy w voodo banshe) a na stale mam gf2 200 32 mb z innym ramem tez sprawdzalem ( ddr 512/333 kingston ) na stale mam sd-ram 128 no name z powodu moih problemuw z plyta zamiezalem ram wymienic na ddr-y bo podobno z ddr-ami sie lepiej sprawuje no i trohe malo mam tego ramu to bym wiecej mial :) no ale tak ja wyzej pisalem z ddr-ami to samo sie dzieje mugby mi ktos polecic jakis bios <span style="color:red;">ORT: <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span></span> by byl stabilny ? a moze to nie bios ? ludzie pomuzcie bo koncepcje sie juz koncza :mur: 1210632[/snapback] Problem może tkwić ze skopanym napięciem AGP niestety nie ma podglądu tego napięcia w Biosie, ani regulacji, ale to moje przypuszczenie.Ja na swojej płycie odpalałem różne grafy i nigdy żadnego problemu nie było.Pozostaje jeszcze kwestia systemu i sterowników, ale pewnie z tym już walczyłeś,Bynajmniej zyczę powodzenia :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeuszedmund Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Witam Mam płytę ECS K7S5A rev.3. 1 Może mi ktoś powiedzieć czy ta płyta obsługuje procesor wykonane w technologii o,13 czy tylko 0,18 Proszę o podpowiedz bo nigdzie na ten temat nic nie znalazłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 mam pytanko instaluje kumplowi na tym ecs nowy sytem, koles zakupil nowy dysk maxtora 160gb, dysk zostaje wykryty w post, instalacja rusza standardowo, z instalatora xp podzielilem na 3 partycje ten dysk i na jednej zaczynam instalacje, format fat32 i pozniej kopiuja sie pliki, nastepuje restart i tu powinno sie pojawic okno instalacji z cdkeyem a pojawia sie etap foramtowania od poczatku czy to wina jakiegos blednego wykrywania dysku czy moze ja cos przeoczylem piszcie jak cos wiecie pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 tadeuszedmund, a widziałes 2400+ i 2600+ wykonane w 0.18? 13/18 stranger, Jakiś błąd. Dysk/Tasma/Instalator/Bios(stare chyba nie miały obsługi 160GB). Też tak kiedyś miałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black-Jack Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Problem może tkwić ze skopanym napięciem AGP niestety nie ma podglądu tego napięcia w Biosie, ani regulacji, ale to moje przypuszczenie.Ja na swojej płycie odpalałem różne grafy i nigdy żadnego problemu nie było.Pozostaje jeszcze kwestia systemu i sterowników, ale pewnie z tym już walczyłeś,Bynajmniej zyczę powodzenia co do systemu to pod 98 i pod xp to samo bylo z sterownikami juz walczylem bez skutku jak do tej pory da sie jakos spawdzic te napiecie na AGP ? w haupie mam tylko miernik uniwersalny speedfan pokazuje takie napiecia Vcore1-1,74V Vcore2-2,48V +3,3V-3,22V +5V-4,87V +12V-12,8V uuuuuuuuu -12V- -0,64V -5V- -5,56V +5V - 5,00V Vbat - 2,03V temp3-61oC temp2-29oC temp1-24oC i mam pytanie czy wszystko jest w normie bo mi cos sie zdaje ze te -12 V to jakies uwalone jest ile tam powinno byc ? i czy temu programowi mozna ufac a jesli nie to na czym sprawdzac te napiecie jakie jest w zeczywistosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black-Jack Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 zalozylem zasilacz ze starego kompa i teraz mam w seeedfan Vcore1-1,74V Vcore2-2,48V +3,3V-3,26V +5V-4,84V +12V-12,86V -12V - plus 0,56V -5V-5,86V +5-5,00V Vbat-3,06V wiec te 0,56 V zostalo tyle ze jest + a wczesniej hyba minus bylo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldi666 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Ja mam w/w płyte miałem Durona 1100mhz niedawno zmieniłem na Athlona XP 1900+ śmiga bez zarzutu. Mam bios Cheepo nie wiesza sie na nominalnych ustawiniach ale braki napięcia są czasem zauwarzalne bo w programie Hardware Sensor Monitor jest normalnie 1,74 a czasem potrafi spaść do 1,71 ale chodzi nadzwyczaj stabilnie nie miałem jeszcze żadnego zwisa. Zasilacz mam firmy NO NAME 300W dwa dyski twarde nagrywarke CD-RW i CD-ROM. Niedługo dorzuce ramu bo mam tylko 256 w DDR, dorzuce 512mb. Jeszczo nową karta graficzna bo czas pożegnać się z GF 2Ti i może wtedy się pozbęde tej przeklętej płyty ;-) Mam wersje 3.1 mam ją od początki 2002 roku czasem sie na niej bios resetuje ale Win XP Chodzi stbilnie. O kreceniu nie ma mowy bo Na moim Duronie Było troche zapasu mocy chidził na FSB 110mhz ale Athlon XP żre już troche prądu i nawet jak mu zapodam FSB 138 to potrafi się zaraz zwiesic ale na nominalny FSB chodzi bardzo dobrze :-) W 3DMarku 2001SE na Duronie 1100mhz miałem 3700 poins a jak zmieniłem na Athlona XP 1900+ to wzrosło do 4900 (karte graf mam GeForce 2 Ti - Podkręcony do granic możliwości oczywiście;-) ) Dodam jeszcze że ta płyta na Duronie 1,1ghz spaliła mi zasialacz 250W i nie wiem czy ten długo pociągnie... PS. Tekst może być troche niespójny i chaotycznie napisany za to bardzo przpraszam (z polskiego ledwo zdawałem;-) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klynton Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Dobra stało się to co powinno się juz dawno stać - po 3 latach uzytkowania tejze cudownej płytki spłoneła sobie efektownie wydzielając tyle dymu że nie powstydziła by się tego lokomotywa parowa :( - oczywiście nic więcej nie ucierpiało :). Zatem mam pytanie - po ile chodzą takie płytki - sfajczone - ile można dostać za nie jak sie je da "na złom" ??? I nie chcę odpowiedzi w stylu "spytaj się w skupie", chcę poznać wartość tego cuda z innych źródeł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldi666 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Gdzieś znalazłem opinie że na tą płyte lepiej nie wsadzać procka powyżej 1.2ghz chba że sie ma zasilacz 400W. Jak wgrasz biosa innego niz oficjalne ecs to masz magistrale 1666, mozesz spróbować Na magistrali 166mhz napewno nie pójdzie to tylko taki bajer żeby możno było sobie ustawić ale czytałem na innych stronach o tej płycie że nie mam mowy... PS. Gdzieś na stronie o K7S5A pisało: teraz można kupić płyte za 200zł która będzie cudem techniki w porunaniu do ECS K7S5A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nico_Davout Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Witam Niedawno kupilem ECS K7S5A (juz zaluje). Sprzet srednio dwa razy dziennie mi sie restartuje sam i co pewien czas wywala blad "instrukcja spod 0xABCDEFGH nie moze czytac w 0xABCDEFGH ...", jako, ze pracuje na XP klikam OK i dziala dalej (wylacza przegladarke co najwyzej lub jakis progs w ktorym pracuje). Mialem SDRamy, ktore przezyly spalenie kompa starego, wiec wymienilem je dla pewnosci na DDRamki i jest to samo. DDRamki sa pewne, bo chodzilo bez zarzutu u qmpla. Czy to wina kontrolera pamieci? Plyta dziala wraz z prockiem Durron 700Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 +5V-4,84V wiec te 0,56 V zostalo tyle ze jest + a wczesniej hyba minus bylo 1215349[/snapback] Napieciem -12V nie przejmuj się B), lepiej się przejmij napięciem +5V bo ono jest już blisko kresu niezawodności ;). Włacz jakiś progs obciążajacy proca np(Prime,CPUBurn) i wtedy sprawdź napięcia podejrzewam że jeszcze spadną i zagadka będzie rozwiązana B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 +5V-4,84V wiec te 0,56 V zostalo tyle ze jest + a wczesniej hyba minus bylo 1215349[/snapback] Napieciem -12V nie przejmuj się B), lepiej się przejmij napięciem +5V bo ono jest już blisko kresu niezawodności ;). Włacz jakiś progs obciążajacy proca np(Prime,CPUBurn) i wtedy sprawdź napięcia podejrzewam że jeszcze spadną i zagadka będzie rozwiązana B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black-Jack Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Napieciem -12V nie przejmuj się B), lepiej się przejmij napięciem +5V bo ono jest już blisko kresu niezawodności ;). Włacz jakiś progs obciążajacy proca np(Prime,CPUBurn) i wtedy sprawdź napięcia podejrzewam że jeszcze spadną i zagadka będzie rozwiązana B) 1216618[/snapback] w primie mam na +5V - 4,86V miezone miernikiem na 12 V mam 13.06 tez zmiezone miernikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black-Jack Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Napieciem -12V nie przejmuj się B), lepiej się przejmij napięciem +5V bo ono jest już blisko kresu niezawodności ;). Włacz jakiś progs obciążajacy proca np(Prime,CPUBurn) i wtedy sprawdź napięcia podejrzewam że jeszcze spadną i zagadka będzie rozwiązana B) 1216618[/snapback] w primie mam na +5V - 4,86V miezone miernikiem na 12 V mam 13.06 tez zmiezone miernikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Ja bym zainwestował w dobry zasilacz, jeżeli to nie to to i tak przyda sie do przyszłego sprzęta ;). 13,06V może zrobić trochę szkód w kompie więc to przemyśl. Zobacz jeszcze napięcia na 3dmarkach.Dla mnie stabilne napięcie to pow. 4,90V na linii 5V i 3,22V na linii 3,3V i 12,60-80 na lini 12V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zryciuch Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 witam wszystkich widze, ze częsciej bede odwiedzał to forum, bo własnie sobie sprawiłem ostatnio nowszą wersje tej płyty, zmieniłem z v3.1 na 5.0, jak narazie jestem zadowolony zarówno ze wczesniejszej wersji, jak i tej nowszej(z lanem), ale mam jeden problem który mam nadziej ktoś mi pomoze rozwiązać, mianowicie: Czy kotś mi moze poradzić jak wgrać stery ze strony oficjalnej ecsu?? ściągnąłem ten badziew, ale niestety nie moge go zainstalować w żaden sposób, bym był rad gdyby mi ktos podesłał na maila zryciuch1@o2.pl stery do 5.0 (pełne), albo w jakiś sposób naprowadził na zainstalowanie tych sterów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeuszedmund Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Witam Może mi ktoś podpowiedzieć czy na K7S5A ver.3.1 można wstawić DURON 1600? Proszę kogoś o podpowiedż bo w postach nic na ten temat nie znalazłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zryciuch Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 spokojnie, ze mozna, ale bedziesz musiał zaktualizować bios, bo jak mi wiadomo mozna używać na tej płycie (na oryginalnych ust) procki do 1.4 widziałem śmigające kompy z tą płytą i z prockiem 2.4 , a nawet 2,6 , ale to juz moim zdaniem lekka przesada.. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zryciuch Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 CHCIAŁBYM COS POWIEDZIEC DO ADMINÓW TEGO FORUM!!!!! PRZYLEPCIE DO CHOLERCI TEN TOPIC WKOŃCU, BO TO JEST TROSZKE DZIWNE, ABY TOPIC KTÓRY MA AZ 1500 ODPOWIEDZI WYMAGAŁ SZUKANIA PO KIJ WIE ILU TEMATACH.!!! KTO JEST ZE MNA NIECH DA GŁOS!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...