EsiuWWW Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 To może być też wina pamięci mam podobnie niestety zmniejszt timingi mnie to na jakiś okres pomogło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_s Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Pamięć mam jedną kość obecnie 128 mb dimm pc133 Co to są te timingi i na co mam je zmienić? Bo domyslam sie ze chodzi o zmiane ustawien w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_s Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 i jeszcze jedno... pomogło na jakiś czas? Czyli jest to jakas wada plyty? Nie chcial bym zeby wada wyszla po uplywie gwarancji a tej zostalo mi jeszcze pare miesiecy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) Zacznę standartowo czy napięcia w stresie są prawidłowe (max +- 5% od normy) i jaka jest temperatura proca max 60-70*C (najlepiej programem speedfun) Sprawdź taśmę IDE czy dobrze siedzi w gniazdkach nie jest przetarta załamana itp. Ustaw timingi na safe i najwyższe wartości (niepamiętam jakie one są na standartowym biosie) Czy próbowałeś z inną kostką pamięci bo to ona może być walnięta Na koniec puść na conajmniej trzy godziny prime95 torture test jeśli się nie wywali to masz kompa na 90% stabilnego. Edytowane 23 Lutego 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_s Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 No więc tak... test szedł całą noc. Przy normalnej pracy temp wynosi 56 st.C a po teście wzrosła do 59 st.C Nie było przy tym żadnego zwisu i komputer pracował stabilnie. Przed chwilą jednak po dniu pracy znowu ten błąd ntfs wyskoczył. Pogooglowałem trochę i takie coś znalazłem na temat tego błędu 55... http://www.eventid.net/display.asp?eventid...ce=Ntfs&phase=1 From a newsgroup posting: There could be several problems: 1. HDD is bad 2. If HDD is good, then the motherboard is bad 3. If the motherboard is good, then look in line 1 :) U mnie dysk jest na 100% sprawny czyli zostaje płyta do reklamacji chyba nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) HE HE w końcu doszłem do bardzo ważnej rzeczy ale zaczne od początku.Zawsze sie zastanawialem nad tym czemu w mojej płytce(k7s5a pro) ecs dał możliwośc ustawienia fsb na 166 ale nigdy nie można było z taką szyną uruchomić kompa i po wielu perypetiach znalazłem sposób może i nie z poziomu biosu ale prawie doskonały aby wyciągnąc ponad 166 mhz z tej płytki(ciesze sie ze sie nie zniechecilem jak od was uslyszalem ze nie jest mozliwe osiagniecie fsb 166 bez modów i już mialem kupywac nowa plytke pod mojego semprona a tu bach jest jednak taka mozliwosć).Mam w tej chwili semprona 2300+ puszczonego na 170 fsb(efektywnie 340:) oraz ram elixira 400 CL3 puszczony synchronicznie z prockiem na 340 z CL2.5 i musze wam powiedziec płyta jednak wymiata i nie ma co do tego wątpliwości nie opłaca sie kupowac zadnej innej jesli sie ma wersje pro(nie wiem czy ten sposób zadziała na starszych rewizjach bo tam w oryginalnym biosie nie bylo takiej mozliwosci i podobno w wersji pro zostal przeprojektowany uklad PLL więc może to ma znaczenie) Jeśli jescze ktoś czyta ten topic i chce wycisnąć ze swojej płytki max to prosze napisac na forum a ja wszystko dokladnie opisze. Aha i jescze jedno mój proc jest wykrywany w biosie i w windowsie jako athlon 1900+ 1615 mhz.Doszedłem na fsb do 174 a na 175 system mi sie sypnął i musiałem reinstalke XPeka robić :) więc zostałem przy 170mhz bo jest mega stabilnie wyżej nie testowałem żadnymi programami więc może też będzie stabilnie ale jedna reinstalka wystarczy jak na jeden dzień. :) Pozdro All i może jednak ten temat nie umrze bo to naprawde fajna płytka Edytowane 25 Lutego 2005 przez playerman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_s Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 i jak... mial ktos podobny problem do tego co wyzej opisalem? Bede wdzieczny za wszelkie info Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 (edytowane) ...a czy przypadkiem nie masz zasyfionego kompa, zapuść skaner anty virusowy lub jeśli lubisz rozwiązania ostateczne to formatnij dysk a jeśli nie pomoże to wymień płytę. A co do wersji pro to nie wiedziałem że ma tak dobre właściwości o.c. :shock: Ciekawe czy ktokolwiek próbował wgrać bios od niej na zwykłą k7s5a, pewnie płyta będzie po czymś takim do wywalenia, bo na programator nie opłaca się wysyłać, ale może zadziała a wtedy semprony bujta się kultowa płyta nadchodzi :twisted: Zresztą słyszałem o czymś takim jak pll mod, chyba zainteresuję się nim bliżej. Edytowane 1 Marca 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Jaki bios najlepszy do o/c? prosze podac link do zassania! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 FAQ!!! ja jadę na chb0327 i jest OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) ...a czy przypadkiem nie masz zasyfionego kompa, zapuść skaner anty virusowy lub jeśli lubisz rozwiązania ostateczne to formatnij dysk a jeśli nie pomoże to wymień płytę. A co do wersji pro to nie wiedziałem że ma tak dobre właściwości o.c. :shock: Ciekawe czy ktokolwiek próbował wgrać bios od niej na zwykłą k7s5a, pewnie płyta będzie po czymś takim do wywalenia, bo na programator nie opłaca się wysyłać, ale może zadziała a wtedy semprony bujta się kultowa płyta nadchodzi :twisted: Zresztą słyszałem o czymś takim jak pll mod, chyba zainteresuję się nim bliżej. 1305564[/snapback] nie ma sensu robic pll moda ze wzgledu na to ze mozna uzyskac prawie to samo bez moda ja doszedlem stabilnie do fsb174mhz a na 175 rozsypal mi sie system:).a co do biosu od wersji pro to to tez nie ma sensu poniewaz jest biosik nieoficjalny ktory pasuje do wersji normalnej i pro(sam mam taki)jest to najnowszy bios z dodanymi roznymi opcjami i nie jest to zaden cheepo ani honey x tylko inny a wyszedl pod koniec 2004 a po wejsciu do biosu wyswietla sie na gorze ami cos tam od xxx-2005 więc jest przystosowany do 2005 roku jest to najnowza werja i ciężko ją znależć bo jest praktycznie niedostępna np .po wlaczeniu komputera pokazuje sie "this bios is not for comercial use" czyli to jest taki biosik undergroundowyjesli chcecie to go moge zamiescic na forum tylko piszcieale wieczorem jak skoncze prace pozdrawiam playerman Edytowane 2 Marca 2005 przez playerman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) więc jest przystosowany do 2005 roku jest to najnowza werja i ciężko ją znależć bo jest praktycznie niedostępna np .po wlaczeniu komputera pokazuje sie "this bios is not for comercial use" czyli to jest taki biosik undergroundowyjesli chcecie to go moge zamiescic na forum tylko piszcieale wieczorem jak skoncze prace pozdrawiam playerman 1306258[/snapback] No byłbym wdzięczny.. jesteś pewnien że można go wgrać do 3.1 czyli nie pro bo pro to 5.x ?? UPDATE: chb0327 (LAN or w/o LAN), chb0327f (w/fastwrites) o co chodzi? Edytowane 2 Marca 2005 przez Q Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 HE HE w końcu doszłem do bardzo ważnej rzeczy ale zaczne od początku.Zawsze sie zastanawialem nad tym czemu w mojej płytce(k7s5a pro) ecs dał możliwośc ustawienia fsb na 166 ale nigdy nie można było z taką szyną uruchomić kompa i po wielu perypetiach znalazłem sposób może i nie z poziomu biosu ale prawie doskonały aby wyciągnąc ponad 166 mhz z tej płytki(ciesze sie ze sie nie zniechecilem jak od was uslyszalem ze nie jest mozliwe osiagniecie fsb 166 bez modów i już mialem kupywac nowa plytke pod mojego semprona a tu bach jest jednak taka mozliwosć).Mam w tej chwili semprona 2300+ puszczonego na 170 fsb(efektywnie 340:) oraz ram elixira 400 CL3 puszczony synchronicznie z prockiem na 340 z CL2.5 i musze wam powiedziec płyta jednak wymiata i nie ma co do tego wątpliwości nie opłaca sie kupowac zadnej innej jesli sie ma wersje pro(nie wiem czy ten sposób zadziała na starszych rewizjach bo tam w oryginalnym biosie nie bylo takiej mozliwosci i podobno w wersji pro zostal przeprojektowany uklad PLL więc może to ma znaczenie) Jeśli jescze ktoś czyta ten topic i chce wycisnąć ze swojej płytki max to prosze napisac na forum a ja wszystko dokladnie opisze. Aha i jescze jedno mój proc jest wykrywany w biosie i w windowsie jako athlon 1900+ 1615 mhz.Doszedłem na fsb do 174 a na 175 system mi sie sypnął i musiałem reinstalke XPeka robić :) więc zostałem przy 170mhz bo jest mega stabilnie wyżej nie testowałem żadnymi programami więc może też będzie stabilnie ale jedna reinstalka wystarczy jak na jeden dzień. :) Pozdro All i może jednak ten temat nie umrze bo to naprawde fajna płytka 1297757[/snapback] Heh no to się zgłaszam my config to Athlon XP 1,7 (TH) 256/333, i mobo ver 3.1 po zmianie na chepo nie wstaje nawet na 133/133 wczesniej na honey śmigało 133/133 ale komp się sypła wieće moje pytania są następujące 1. Jaki bios 2. Jakie masz chłodzenie na procu bo jak mam dać 200 zł na nowe to raczej se podaruje 3. Jaki zasilacz ja mam Cocegen 300W ale odziwo trzyma napięcia Byłby nardzo wdzięczny gdybyś podzielił się z nami swą wiedzą pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) 2005 roku jest to najnowza werja i ciężko ją znależć bo jest praktycznie niedostępna np .po wlaczeniu komputera pokazuje sie "this bios is not for comercial use" czyli to jest taki biosik undergroundowy 1306258[/snapback] :D :D :D :D :D :D :D :D :D Tu jest ten ultra nowy bios z dnia 6/11/2004 :!: :!: :!: stad ściągać Testować i dawać znać jak śmiaga, podobno 174FSB jak twierdzi playerman :twisted2: :twisted2: Ja czekam na jakieś wyniki szybko od was :wink: UPDATE: świetna strona z multum biosów do K7S5A http://k7jo.de/start.htm Edytowane 2 Marca 2005 przez Q Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) Testować i dawać znać jak śmiaga, podobno 174FSB jak twierdzi playerman :twisted2: :twisted2: Ja czekam na jakieś wyniki szybko od was :wink: UPDATE: świetna strona z multum biosów do K7S5A 1306699[/snapback] Ja nie pisałem że tylko dzięki niemu osiągam takie fsb ale ze posiadam go wgranego a sposob na wysokie fsb to odkrylem (nie dzieki temu biosikowi bo na honey x oraz cheepo tez mozna takie fsb osiągnąć) :-P na screenie jest ustawione na 168 bo na takiej częstotliwosci pracuje w windzie.Gdy odpalam gre to podbijam sobie o pare mhz :D Edytowane 2 Marca 2005 przez playerman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) Heh no to się zgłaszam my config to Athlon XP 1,7 (TH) 256/333, i mobo ver 3.1 po zmianie na chepo nie wstaje nawet na 133/133 wczesniej na honey śmigało 133/133 ale komp się sypła wieće moje pytania są następujące 1. Jaki bios 2. Jakie masz chłodzenie na procu bo jak mam dać 200 zł na nowe to raczej se podaruje 3. Jaki zasilacz ja mam Cocegen 300W ale odziwo trzyma napięcia Byłby nardzo wdzięczny gdybyś podzielił się z nami swą wiedzą pozdro 1306661[/snapback] Po pierwsze ja mam sempronka więc to wysokie fsb w stylu 170-174 nie robi mu problemu bo inni spokojnie wyciskają nawet 220(oczywiście na innych płytach niż k7s5a) a teraz odpowiedzi 1.Bios nie ma znaczenia ja mam właśnie tego o którym mowa(cyli hrti)bo warunkiem tak wysokiego fsb jest to aby odpalić procka na 150 z poziomu biosu(jest to wymagane ponieważ automatycznie przestawia sie dzielnik na wyzszy w innym przypadku mały dzielnik=duża częstotliwość pci/agp=DEAD SPRZĘT lub rozsypka i ponowna reinstalka windy potem juz tylko maly trik i mozemy regulowac fsb plynnie od 150 w gore o niewielkie wartosci i to nawet mniejsze lub wieksze od 1mhz(jesli chodzi te male wartosci jest to skok o 0.17 mhz wiec musicie przyznac ze naprawde malo az do skoku o pare mhz w stylu np 4 mhz) więc mozna ustawic idealnie max fsb plyty 2.chlodzenie wystarczy jakies chamskie ja mam takie http://allegro.pl/show_item.php?item=42644888 kupione na allegro bo tanie . Mi wystarczy ze wzgledu na to ze sempronki bardzo malo sie grzeją :-P nie wiem jak te athlonki 1700 ale tez chyba nie tak mocno(hehe tego athlonka to mozesz przekręcić na maxa <jeśli to ten z dobrej serii to mozesz osiągnąć duuuuuuzo pod warunkiem zrobienia malutkiego moda na napiecie korzystając z lakieru przewodzącego prąd lub ołówka jak kto woli> 3.zasilacz az zal sie przyznawac bo to MEGABAJT MGB-350s(te wersje s to podobno poprawione troche modele ale nie wiem jak jest naprawde :? ) ale o dziwo trzyma wporzo napięcie nawet przy mocno podkręconej grafie Edytowane 2 Marca 2005 przez playerman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) jutro odbieram mojego ECS nowego :D Chce do niego włożyc do tej płyty Bartona Mobile za 500zł :D A za płyte nówke sztuke dałem 79zł :lol: Wszystko dlatego, że rozwalił się mój Abicik kochanego :sad: Jak każdy wie Barton to 200Mhz no i do tego Hynixy 400Mhz Wszystko bedzie zasilane przez Antecka no i grafika 9800XT :lol: Niestety z tego co wiem ta płyta to tylko AGP x4 :huh: Ciekawe co podkrece.. może 2.8Ghz :lol: :lol: :lol: Edytowane 2 Marca 2005 przez Q Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) jutro odbieram mojego ECS nowego :D Chce do niego włożyc do tej płyty Bartona Mobile za 500zł :D A za płyte nówke sztuke dałem 79zł :lol: Wszystko dlatego, że rozwalił się mój Abicik kochanego :sad: Jak każdy wie Barton to 200Mhz no i do tego Hynixy 400Mhz Wszystko bedzie zasilane przez Antecka no i grafika 9800XT :lol: Niestety z tego co wiem ta płyta to tylko AGP x4 :huh: Ciekawe co podkrece.. może 2.8Ghz :lol: :lol: :lol: 1307042[/snapback] Na tej płycie to go chyba zbytnio nie pokręcisz bez oczywiście modów 200/200 jest nie do osiągnięcia na tej płycie Aha póki co wgrałem tego nowego biosa puściłem go 150/150 wstał ale win miał jakieś problemy, to zmniejszyłem go na 143/143 i chodzi spoko temp podczas pracy w win 48~50 stopni w wini a w grach no cóz wchodze na Batle Net jak skończe to napisze ile ma temp, jutro pobawie się więcej Edytowane 2 Marca 2005 przez EsiuWWW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobekkk Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 kupilem plytke ecs k7s5a (niewiem jaka ver.) i mam pytanka: - czy moge wlozyc do niej sdram 32mb prawdopodobnie pc66? nieznam sie na ramie ... kosc jest z 2x8scalakow (=16) - czy nic sie nie spali? narazie nie mam jakiegos normalnego ramu a chce zeby to wogule sie wlanczalo i chodzilo gg i winamp ;] - lepiej kupic sdram 256mb pc133 czy ddram 256mb pc266 ? ddram chyba bedzie lepszy ale czy sie to wogule oplaca? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) kupilem plytke ecs k7s5a (niewiem jaka ver.) i mam pytanka: - czy moge wlozyc do niej sdram 32mb prawdopodobnie pc66? nieznam sie na ramie ... kosc jest z 2x8scalakow (=16) Ja ci pozwalam, nie wiem jak inni :P Choć kości takie oc może zaszkodzić, bo o ilę pamiętam to na oficjalnym biosie min to 100MHz ale ustaw najwyższe możliwe timingi i powinno ruszyć, choć gwarancji nie daję. Na twoim miejscu poczekał bym z uruchomieniem kompa do zakupu jakiś normalnych pamięci, szkoda sobie psuć nerwów. - czy nic sie nie spali? narazie nie mam jakiegos normalnego ramu a chce zeby to wogule sie wlanczalo i chodzilo gg i winamp ;]O spaleniu gadulca, czy winampa nie słyszałem, ale myślę że płycie i reszcie kompa nic nie grozi. - lepiej kupic sdram 256mb pc133 czy ddram 256mb pc266 ? ddram chyba bedzie lepszy ale czy sie to wogule oplaca?Myślę że wymiana 32MB na 256 napewno okaże się opłacalna, co do rodzaju to stawiam na ddr które jak sama nazwa wskazuje są dwa razy szybsze i jest z nimi mniej problemów. ceny kształtują się na podobnym poziomie. @playermann, rozumiem że najpierw strtujesz kompa z fsb150 poczym w dalsze oc bawisz się już w windowsie. Jakim programem podkręcasz bo speed fun jest mało subtelny pod tym względem 150, 166, 200 i koniec :? Edytowane 2 Marca 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_s Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 ...a czy przypadkiem nie masz zasyfionego kompa, zapuść skaner anty virusowy lub jeśli lubisz rozwiązania ostateczne to formatnij dysk a jeśli nie pomoże to wymień płytę. Tak sie dzieje nawet na nowym windowsie. Po formacie system mam zaledwie 2 tygodnie a juz pojawilo sie ok 15 razy te bledy. Jutro dzwonie i reklamuje plyte bo o bezpieczenstwie danych w takim wypadku to moge zapomniec :/ Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_s Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) i dla zainteresowanych ten blad wyglada tak... blad pare fotek z czasu pojawiania sie bledu :( Aha i jeszcze jedno... Tej plyty nie ma juz w sprzedazy. Czy jest mowliwosc ze maja jeszcze takie plyty i wymienia mi ją na taki sam sprawny model czy raczej zaproponuja cos nowego. A jak tak to na co zmieniac. Jestem zielony w tym temacie i chce zeby komputer pracowal stabilnie. Nie chce byc zaskoczony w serwisie jak nie bede wiedzial na co ewentualnie wymieniac Edytowane 2 Marca 2005 przez Tom_s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 kupilem plytke ecs k7s5a (niewiem jaka ver.) i mam pytanka: - czy moge wlozyc do niej sdram 32mb prawdopodobnie pc66? nieznam sie na ramie ... kosc jest z 2x8scalakow (=16) - czy nic sie nie spali? narazie nie mam jakiegos normalnego ramu a chce zeby to wogule sie wlanczalo i chodzilo gg i winamp ;] - lepiej kupic sdram 256mb pc133 czy ddram 256mb pc266 ? ddram chyba bedzie lepszy ale czy sie to wogule oplaca? 1307301[/snapback] Może nie pójśc bo uruchomienie płyty z najniższą częstotliwością oznacza przetaktowanie pamięci, spalić się nie spali ale raczej na pewno będą problemy, zwichy itp Heh twoje drugie pytanie jest dla mnie (bez urazy) śmieszne, bo to właśnie SDRAM-ów obecnie nie opłaca się kupować są droższe niż DDR a skoro masz płyte pod nie dostosowaną to po co się ładować w SDRAM, pozatym widać iż nie przejżałeś watku gdyż na pierwszych jego stronach lydzie mówią iż owa płyta nie przepada za SDRAM i uruchamianie jej na 133 powoduje nie lada komplikacje, tak wieć kup se DDR obecne ceny nie są zbyt wygórowane, gdyż przy tych które obecnie posiadasz no cóż pare siwych włosów może ci wyskoczyć :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.a.r.c.e.l Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Ja tam pakuje na ecs ver 1.0 od jakis 4 lat. były resety biosu mało zawieszek.Niestety płytke spotkała przykra rzecz. Kiedy to wpadła nieplanowana zawieszka użyłem nogi jako reseta. napęd wjechał do obudowy i kondensator jakis tam ścieło. napęd ledwo zatrzymał sie przed smdekami. udałem się więc do elektronicznego zakupiłem kondensator wlutowałem i płyta szaleje dalej. niestety na durniu 800 ale działa. Ps jestem bardzo zielony jeżeli chodzi o temat podkręcania kompa. Jak znałazłby się ktoś cierpliwy i jak 5 latkowi wytłumaczył co należy zrobić aby go kapke przyspieszyć. (jeżeli zależy to dużo od biosu to zamierzam go zmienić na wersję undergroundową, bo sotatnio standart 1.0 zaczął nie domagać) to byłbym bardzo wdzięczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobekkk Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 <M4TEUSZ> hehe ;] to zes mi wytlomaczyl :mur: ... co to sa/znaczy: -timingi -stratuje kompa z fsb150 -w windowsie da sie zmieniac fsb??? -speed fun ja narazie mam 133mhz i 16mb ram simm wiec to wytarczylo poskaladc do kyupy i chodzi ;] kupilem na allegro ta plytke + durona 800 wiec tam powinno chyba byc poustawiene napisz mi gdzie mam wejsc (ze do biosu to wiem :P) i co jak ustawic te timingi czy cos zeby ten ram ruszyl i pochodzil ze 2 miechy a zmienie go jak bede mial kase... a co do pytania o ddr to chodzilo mi czy procesor i ram nie beda pracowac na innej czestotliwosci i to nie bedzie powodowalo zwiechow czy zwalniac kompa... nie mam o tym zielonego pojecia dlatego pytam ;] a stronki nie przejzalem calej bo to jest 47 stron a na 133mhz z 16 mb ramu to... bym z tydzien siedzial...hehe dzieki za odpowiedz i pozdro... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 @playermann, rozumiem że najpierw strtujesz kompa z fsb150 poczym w dalsze oc bawisz się już w windowsie. Jakim programem podkręcasz bo speed fun jest mało subtelny pod tym względem 150, 166, 200 i koniec :? 1307567[/snapback] HE HE rzecz jest taka ze w windowsie musze tylko ustawic raz fsb a potem juz nie az do momentu odciecia zasilania poniewaz uklad zapamietuje jakie ma fsb czyli odpalam winde odpalam program ustawiam sobie fsb minimalizuje program i resetuje kompa a bios juz mi wykrywa normalnie na takiej czestotliwosci jaką ustawilem chociaz ma ustawione 150 i juz niewazne ile razy walne restarta to zawsze juz bez uzycia programu bedzie ta sama zapamietana przez PLL wartosc fsb az do momentu zan8iku zasilania czyli jak sie wylaczy kompa.SPEED Fanem niewiele zdzialasz dlatego iz on jak i inne narzucają dzielnik czyli np jak masz ustawione w biosie 133 a w speed fanie wlaczysz sobie 166 to komp wali zwieche bo prubuje nalozyc wyzszy dzielnik z poziomu windowsa mimo iz w biosie jest nizszy.HE HE troche to zamotane ale takie jest A TERAZ NAJWAZNIEJSZE PROGRAM TO CPUFSB U MNIE WERSJA 2,2,15 BETA DECEMBER 12 2004.PO ODPALENIU I WYBRANIU WERSJI PLYTY JAKA MAMY NALEZY ZMIENIC TYP PLL NA 9248-199DF-EF I WTEDY NA CZERWONO NA DOLE POKAZUJE SIE ZE TEN UKLAD MA OPCJE DOKLADNEGO STROJENIA WIEC KLIKAMY NA DOKLADNE STROJENIE I MOZEMY SE ZMIENIAC DO WOLI CO 0.14 MHZ FSB I SPRAWDZAC CZY DZIALA WARUNKIEM JEST TYLKO ABY Z POZIOMU BIOSU BYL USTAWIONY DZIELNIK NA JAKIM CHCEMY BAZOWAC I TO WSZYSTKO CALA TAJEMNICA I PO KRZYKU NIC NADZWYCZAJNEGO ALE COS NA CO JAKOS NIKT NIE WPADL WIEC PROSZE TESTOWAC I MOWIC JAK DZIALA I CO OSIAGNELISCIE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 jutro odbieram mojego ECS nowego :D Chce do niego włożyc do tej płyty Bartona Mobile za 500zł :D A za płyte nówke sztuke dałem 79zł :lol: Wszystko dlatego, że rozwalił się mój Abicik kochanego :sad: Jak każdy wie Barton to 200Mhz no i do tego Hynixy 400Mhz Wszystko bedzie zasilane przez Antecka no i grafika 9800XT :lol: Niestety z tego co wiem ta płyta to tylko AGP x4 :huh: Ciekawe co podkrece.. może 2.8Ghz :lol: :lol: :lol: 1307042[/snapback] MOZE TYLE TO NIE OSIAGNIESZ ALE NAJWYZEJ PUSCISZ PROCA NA FSB 170 I PROGRAMEM CPU MSR ZWIEKSZYSZ MNOZNIK NA JAKIES 15 (MOZNA USTAIAC DO 24) Z POZIOMU WINDY I BEDZIE TO ELEGANCKO CHODZILO A CO DO AGP 4 TO MUSZE CI POWIEDZIEC ZE NIE MA AZ TAK DUZEJ ROZNICY W STOSUNKU DO AGP 8 BO TA PLYTKA JEST NAPRAWDE SZYBKA I DA SOBIE RADE TYLKO PAMIECI BEDA WOLNIEJ CHODZIC ALE JAK COS TO NA 340 PUJDA I I ZAOSTRZYSZ TIMINGI I BEDZIE TAKZE ELEGANCKO JAK BEDZIESZ MIAL JUZ PLYTE TO NAPISZ JAK CI POSZLO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 (edytowane) <M4TEUSZ> hehe ;] to zes mi wytlomaczyl :mur: ... co to sa/znaczy: -timingi -stratuje kompa z fsb150 -w windowsie da sie zmieniac fsb??? -speed fun Timingi to ustawienia czasów dostępu w bios(wciskasz "del" na starcie)/advance setup/timing setting mode i tam ustawiasz na save poniższe opcje ras to cas latency itp. ustawiasz na największą wartość T wtedy będziesz miał szanse że ostro przetaktowana kość pamięci wogóle ruszy. FSB ustawiasz w cpu pnp setup/cpu frtequency i dla ciebie wskazane jest raczej 100 choć to i tak dla pc66 może być za dużo. A tak wogóle to kup ddry i nie baw się tą kością bo na 100% nie będzie działać jak powinna i podejrzewam że na nie wstaniu i pipczeniu płyty cała zabawa się skończy. Druga część wypowiedzi była adresowana do playermana, sorry że nie walnołem wcześniej cytatu, co do przetaktowania w windowsie to min. program speed fun do tego służy. PROSZE TESTOWAC I MOWIC JAK DZIALA I CO OSIAGNELISCIENIC Zwykły ecs k7s5a ver.1.0 (bios chb0327) nie ma funkcji dokładnego ustawiania fsb, próbowałem wmówić programowi że mam wersję pro lub z odpowiednim układem pll ale nic to nie dało, w funkcji dokładne strojenie delikatnie podniosiłem lub opuszczałem fsb i po kliknięciu ust. częst nic to nie dało fsb się nie rusza :( widoczek powinno być 1644,9mhz Edytowane 3 Marca 2005 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Hey ludziska. Moze mi ktos pomoże w pewnym problemie. kolega ma k7s5a rev 1.1 bodajze. Kupil on sobie aparat cyfrowy Fuji FinePix S7000 który pracuje w standardzie USB 2.0. i za nic w swiecie nie chce mu tego aparatu wykruc windows XP. Po podlaczeniu do USB tak jakby poprostu dla niego nie istnial. NIe dzieje sie nic. Gdydo tego samego portu podlacze np. skaner lub inne urzadzenie na USB to odrazu go wykrywa i rozpoznaje. Meczylem sie u niego z tym wiele ale na nic. Przeinstalowalem mu XPka na XP z SP2 probowałem odinstalowywac kontrolery NIC.... Moze ktos was sluzy jakas rada? Moze jakis nowy biosik by ten problem rozwiazal??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 3. Jaki zasilacz ja mam Cocegen 300W ale odziwo trzyma napięcia 1306661[/snapback] mierzyles miernikiem :?: btw miernik i tak nie wykrywa tetnien zawartych podawanych napieciach .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...