Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

A co powiecie na zmianę mnożnika "on the fly" ??

polecam poczytać:

http://www.ocworkbench.com/ocwb/ultimatebb...c;f=35;t=003859

http://www.cpuheat.wz.cz/html/Tweaks.htm

http://www.cpuheat.wz.cz/html/AXP_multipli..._Multiplier.htm

drobny mod procka i powinno działać ;)

Też mam k7s5a + Tbirda 1@1.1 G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam K7S5A wer3.1 z Duronem1000mhz dwa lata i nie narzekam, teraz to żadna rewelacja i chciałbym to podkręcić na tyle ile się da :D ...jak zrobić moda na Vcore to się doszukałem i to dość szczegółowo(chociaż jeszcze go nie zrobiłem) ale nie jestem pewien co mam zrobić by odblokować mnożnik??mam połączyć nóżki proca???tak jak w Atlonie?bo znalazłem posta gdzie jest dokładnie opisane i pokazane jak to zrobić w Antku.wrzuciłem cheepobiosa i max jak komp się uruchamia to 112/112 a zegar pokazuję 1133mhz,na wyższych ustawieniach(np124/124)nie chcę odpalić.

Napiszcie cosik jak odblokować mnożnik a ja odrazu zabieram się za kręcenie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem sie juz najnowszym biosem HoneyX.

Zflashowało sie wszystko bez problemu, niby git, ale zadne uzadzenia PCI nei chciały mi działac. SB Live nie odppwiada sieciówki jakby nie było (ale obie diody swieca sie ciągle, nie mrugaja, od moimentu naciśnięcia powera.

Czy ktos ma K7S5A 1.0 i ma HoneyX ? Moze wie jak to ustawić? Bawiłem sie troszke opcjami, kombinowałem i nic. Brałem Defaults i tez nic.

HELP!!

Cheepo Bios jest stabilny? Jaki wziąc? (jesli nici z tego Honeya)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz przesiadłem sie na najnowsza cheepo ale... nie wiem co z tym logiem FS. Jestem strasznei ciekaw jak wygląda...ale mam właczone w biosie i nic sie nie pokazuje.

Wiecie jak to rozwiazac?

Ps. Na cheepo wszystko ładnie mi pomyka nie mam tego co z honeyem...ale ciekaw jestem jeszcze jak sprawóje sie wersja tylko k 1.x/3.x ma ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za to u mnie najnowszy cheepo ten 03 nie zagrzal dlugo

nie moglem na nim uruchomic 138/138 za kazdym razem blank skrinem po oczach i clr cmos,

wziolem tego nizszego i jest okej...

z pewych zrodel wiem ze na hall of fame marka 03 pojawi sie kompik na k7s5a hah :-D

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz przesiadłem sie na najnowsza cheepo ale... nie wiem co z tym logiem FS. Jestem strasznei ciekaw jak wygląda...ale mam właczone w biosie i nic sie nie pokazuje. 

Wiecie jak to rozwiazac? 

Ps. Na cheepo wszystko ładnie mi pomyka nie mam tego co z honeyem...ale ciekaw jestem jeszcze jak sprawóje sie wersja tylko k 1.x/3.x ma ktos?

W najnowszym cheepo nie ma logo. Z jakiegoś powodu została pozostawiona opcja włączenia/wyłaczenia, ale z powodu braku logo i tak nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Widze, że rozmawiacie o mojej "ulubionej" płycie! :-)

Ale tak na serio płytka nie jest wcale taka zła, coprawda zdolność podkręcania (w skali 10 stopniowej) to -1 :-)), ale za to w wydajności nie ustępuje tanim abitkom (kumpel ma tą samą konfiguracje z jakąś nową tanią płytką abita X-series czy coś i wydajnoś podobna bądż ECS wygrywa!!) Ja mam wersję jeszcze z edycji zółtego pudełaka!! Na dodatek bios z przełomu 2001/2002 roku!! ale nie narzekam.

Właśnie powiedzcie mi czy opłaca mi się dołożyć ze 130 zyli (chcę kupić 512-DDR) do Kingstonów Hyper-X 4ns (zawsze lepiej mieć lepsze pamięci jakby się płytkę zmieniało, a to wkrótce nastąpi!) tzn. czy przy obecnej konfigurzcji to cokolwiek zmieni (athlon XP 2000 (T), K7S5A) w stosunku do zwykłych Kingstonów pc3200 400 (oczywiscie wiem że będą pracowały na 266)

Pozdrawiam!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A witamy :-D

w teorii pomieci beda mogly latac na super wysrubowanych timingach, w praktyce - zaloz watek na forum pamieci a wczesniej rozejzyj sie czy juz o ich nie bylo - nie wszystkie paimeci lubia niskie timingi pomimo iz wkrecaja sie na naprawde wysokie fsb

przykladem niech beda kingmaxy na 4,3ns. latajace na fsb 250 ale nawet przy 200 akceptujace kiepskie czasy..

Pozdrawiam 8)

co do podkrecania - nie no nie przesadzaj! - moja plyta wkreca sie na super fsb 138MHz - ja bym jej dal -0,5 / -0,25 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Widze, że rozmawiacie o mojej "ulubionej" płycie! :-)

Ale tak na serio płytka nie jest wcale taka zła, coprawda zdolność podkręcania (w skali 10 stopniowej) to -1 :-)), ale za to w wydajności nie ustępuje tanim abitkom (kumpel ma tą samą konfiguracje z jakąś nową tanią płytką abita X-series czy coś i wydajnoś podobna bądż ECS wygrywa!!) Ja mam wersję jeszcze z edycji zółtego pudełaka!! Na dodatek bios z przełomu 2001/2002 roku!! ale nie narzekam.

Właśnie powiedzcie mi czy opłaca mi się dołożyć ze 130 zyli (chcę kupić 512-DDR) do Kingstonów Hyper-X 4ns (zawsze lepiej mieć lepsze pamięci jakby się płytkę zmieniało, a to wkrótce nastąpi!) tzn. czy przy obecnej konfigurzcji to cokolwiek zmieni (athlon XP 2000 (T), K7S5A) w stosunku do zwykłych Kingstonów pc3200 400 (oczywiscie wiem że będą pracowały na 266)

Pozdrawiam!!!!

Zmeini to tyle że bedizesz miał lepsze pamaieci i tyle bo i te twoje kinkstony 400 lataja pewneina niskich timingach wgraj sobie chepobiosa abedzies mogl ustawic jeszce nizsze ja mam 2/2/6 chodzą tez 2/2/5 ale przy 5 gorsze osiagi o jakieś 2%( suma najmneijszych wartosci=najwieksza warots wtedy bedzie max wydajnosc)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie że ckociaż ktoś odpowiedział na moje pytanie...bo jak początkującty uczestnik to ma się go głęboko.....nie?

niech sobie sam radzi.

Nikt nie ma początkujących użytkowników...., po prostu na tym forum są już posty "Jak zaktualizować BIOS" i nikt nie ma zamiaru tego powtażać, sam jestem "początkującym użytkownikiem" i jakoś problemów z tym nie miałem! Nikt tu nie traktuje "początkujących użytkowników" inaczej od innych, czasem poprostu zadawają oni nieodpowiednie pytania na nieodpowiednim poście!!!

Więc natan33 wyluzuj!!!

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie że ckociaż ktoś odpowiedział na moje pytanie...bo jak początkującty uczestnik to ma się go głęboko.....nie?

niech sobie sam radzi.

Nikt cie niema głęboko gdzies tylko przydałoby sie jakbys użył opcji szukaj wczesniej, tutaj cos dla ciebie - http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/wor...painting_d.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech sobie sam radzi.

Nikt cie niema głęboko gdzies tylko przydałoby sie jakbys użył opcji szukaj wczesniej, tutaj cos dla ciebie -http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/workshop/socketa/xp_painting_d.html

Dokładnie!

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne pytanka.

No wiec mam juz Athlona Thorton 2200+ i wszystko smiga. Musialem zasilke zienic bo stara 235Watt wystarczyla tylko na 100/100, a i to bez CDRW i flopa. Teraz chodzi na 143/143 i w zwiazku z tym mam pytania :

1) Jak wygalda sprawa na tej plycie z dzielnikami pci? Chcialbym sprobowac wyzsza szyne ale sie boje ze pci za wyskie skoczy. NA 133 dzielnik pci musi byc 4 czyli na 166 byloby to juz (zakladajac ze nie ma wyzszego dzielnika) 41,5 MHz a to juz niewesolo.

2) Przegladajac temat mozna zauwazyc ze chyba nikomu nie udalo sie osiagnac fsb 166 za pomoca ustawien Biosu. Naprawde tak z tym zle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpu cool twierdzi ze jest w stanie ustawic 166/33 a nawet 200/33 :-)

nigdy nie interesowalem sie tym... ale ktos kiedys podobno dojechal na 166 ustawiajac spod windowsa fsb ;-)

u mnie nie mam co sie bawic bo 143 jest spod win stable ale zabotowac nie raczy heh ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne pytanka.

No wiec mam juz Athlona Thorton 2200+ i wszystko smiga. Musialem zasilke zienic bo stara 235Watt wystarczyla tylko na 100/100, a i to bez CDRW i flopa. Teraz chodzi na 143/143 i w zwiazku z tym mam pytania :

1) Jak wygalda sprawa na tej plycie z dzielnikami pci? Chcialbym sprobowac wyzsza szyne ale sie boje ze pci za wyskie skoczy. NA 133 dzielnik pci musi byc 4 czyli na 166 byloby to juz (zakladajac ze nie ma wyzszego dzielnika) 41,5 MHz a to juz niewesolo.

2) Przegladajac temat mozna zauwazyc ze chyba nikomu nie udalo sie osiagnac fsb 166 za pomoca ustawien Biosu. Naprawde tak z tym zle?

166 chodzi tylko przy zmianie programowej (nie bedę kolejny raz tłumaczył), PCI wtedy jest 33.3 i jest to prawda. Nie ma zadnego problemu w ustawieniu fsb 166 potrzebne są tylko dobre pamięci.

Co do wątku o Logo to można je samemu wstawiać i zmieniać(już się tym bawiłem). A w nowym cheepo nie sprawdzałem nawet czy jest ale jak jest opcja on/off to znaczy tylko że obrazek nie jest umieszczony. Ale wg mnie ten obrazek jest potrzebny jka łysemu grzebień :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

166 chodzi tylko przy zmianie programowej (nie bedę kolejny raz tłumaczył), PCI wtedy jest 33.3 i jest to prawda. Nie ma zadnego problemu w ustawieniu fsb 166 potrzebne są tylko dobre pamięci.

Heh. Przegladalem dzisiaj speedfana (pewnie istnieje miliard programow lepszych do tego) i on ma mozliwosc takiej zmiany(fsb 166 ; ram 166; pci 33). Chwile pomyslalem i wlaczylem. Efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Dysk sie wylaczyl a caly komp zwisl przepieknie (czarny ekran). Po reboocie wszystko jest normalnie (cale szczescie). Jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Przegladalem dzisiaj speedfana (pewnie istnieje miliard programow lepszych do tego) i on ma mozliwosc takiej zmiany(fsb 166 ; ram 166; pci 33). Chwile pomyslalem i wlaczylem. Efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Dysk sie wylaczyl a caly komp zwisl przepieknie (czarny ekran). Po reboocie wszystko jest normalnie (cale szczescie). Jakies sugestie?

Ja mam dokładnie jak kolega, FSB 166 PCI 33 DDR 166 (nie pomaga nwet reste - brak posta) tylko trzeba wyłaczyć z prądu i włączyć ponownie. Programowo udało mi się stabilnie nastawić tylko na FBS 146 PCI 36 DDR 146

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniecie zmieniać fsb na 166 ustawcie najłagodniejsze timmingi w Biosie lub przez  SPD (166 to dużo dla tego chipsetu  :wink: ). Ja zawsze zmieniałem pod Speedfanem :).

No moje pamięci nie powinny mieć żadnego problemu, a SpeedFanem możesz ustawić 166/33/166 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież w Speedfanie masz wyszczególnione wszystkie ustawienia z  166/33,3/166 włacznie. Zastanów się czy procek Ci wytrzymuje podwyższony zegar.

No w SpeedFanie jak wezme 166/33/166 to mam zwisa, pamięci wytrzują napewno, chyba że proc nie (166 x 12.5 = 2075 MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich!

Chetnie podziele sie doswiadczeniami z uzytkowania tej plyty:) mam ja juz ponad rok! wersja 3.1! Owszem na standardowym biosie i sdramem to mialem zwisy i resety kompa:( ale po zainstalowaniu tego nowego biosa chb 3.27 wszystko smiga jak trzeba!! nie mam klopotow z niczym! i tak ogladam sobie to forum i zastanawiam sie czy ja mam wszystko na maxa wysrubowane:) Sprawa wyglada tak: mam K7S5A z lanem i muzyka, athlona 1.6 xp+, 256 ddr pc2700 2.5cl 333 Mhz elixir, gf4 440 mx. Zainstalowalem sobie biosa chb 3.27 tego najnowszego! procka podrecilem do 1.9 na samych ustawieniach biosa bez zadnych modow! z magistrala 150/150 mhz, pamiec jest puszczona 2x150, czasy mam nastepujace 2.0/2/3/4. Mam pytanko czy ja ta pamiec mam dobrze nastawiona ??? wydajnosc jest maxymalna???? czy cos da sie jeszcze zmienic! aha temp na procku to ok 51st. ale nie wiem co sie stalo bo temperatura na chipsecie jest pokazywana przez MBM jko 127 st!!!!!!!!!! nie wiem co jest grane!! bios tez pokazuje tyle !!!! i jest to stala wartosc!!!

z gory dzieki za odpowiedz

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie ustaw pamieci 2/2/6 bedzie lepiej ale jzu niewiele z twoimi bo masz cl tez na 2 a ten odczyt 127C to zapewne bład niewiadoo czemu a i ta mobo nie pokazuje tem na chipsecie tylko w obudowie czujnik jest kolo baterii na mobo - 1cm na prawo takie zielone zobacz czy np przez przypadke jakos tego nie urwałeś czy obie nóżki trzymaja sie lutów na płycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...