Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Nadal to samo teraz jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa to chodzi z 5 sekund i się resetuje nieważne czy bateria jest włorzona czy nie. Wszystkie wiatraczki się kręcom ale komp się resetuje :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal to samo teraz jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa to chodzi z 5 sekund i się resetuje nieważne czy bateria jest włorzona czy nie. Wszystkie wiatraczki się kręcom ale komp się resetuje

Zastanowmy sie, jak resetowałes bios? przez wyciagniecie bateri? czy tak jak byc powinno Specjalna zworka która przekładasz na ok 30 sek na sasiedniego pina?

a co z zasilaczem?? jest sprawny napewno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poprzedniej stronie toczyła się dyskusja nt. czy obsługiwane są dyski 160GB, otóż ja mam dysk Seagate ST3160812A 160GB ten. Cała powierzcznia jest widoczny i dostępna. A jade na ostatnim opicjalnym biosie. Za to mam inny problem z prockiem o którym można więcej poczytać na poprzedniej i jeszcze wcześniejszej stronie.

Pozdro desperatom z K7S5A :)

Aha na HoneyX i Cheepo też był widoczny.

Edytowane przez w_krzychu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka mam pytanie odnosnie updateowania biosu mam problem z dyskietka i kolega powiedzial mi ze on updateowal ze zbotowanego cdromu da rade??? a wlasnie jaka to "A jade na ostatnim opicjalnym biosie" mozesz mi dac linka do tego biosa??

Edytowane przez Brush

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poprzedniej stronie toczyła się dyskusja nt. czy obsługiwane są dyski 160GB, otóż ja mam dysk Seagate ST3160812A 160GB ten. Cała powierzcznia jest widoczny i dostępna. A jade na ostatnim opicjalnym biosie. Za to mam inny problem z prockiem o którym można więcej poczytać na poprzedniej i jeszcze wcześniejszej stronie.

Pozdro desperatom z K7S5A :)

Aha na HoneyX i Cheepo też był widoczny.

W końcu pisałem że 160GB jest wykrywany w całości i działa, tyle że wnerwiało mnie że bios nie wykrywał nic więcej poza jego pojemnością oraz że były problemy z zainstalowaniem windowsa, pewnie do ominięcia ale akurat ja jestem perfekcjonistą, wszystko ma działać i być w wykrywane idealnie, dlatego ciągle siedzę na K7S5A ;)

Co do twojego problemu, z przestawiającym się mnożnikiem, to być może drut mod pomoże wybierz sobie jakiś np x15 jak dla 2400+ :) klik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resetowałem biosa przez baterie. Zasiłka sprawna bo inna płyta z innym procem działa tylko że kturą zworke trzeba przełorzyć bo jest ich kilka każda nazywa się JP i cyfra ta obok bateri to JP4 nieruszałem ich bo jestem w tym zielony. Monitor nadal niezaskakuje mimo iż wiatraczek na karcie graficznej się kręci ale co chwile słychać przykry głos restartu

Edytowane przez Oprawca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resetowałem biosa przez baterie. Zasiłka sprawna bo inna płyta z innym procem działa tylko że kturą zworke trzeba przełorzyć bo jest ich kilka każda nazywa się JP i cyfra ta obok bateri to JP4 nieruszałem ich bo jestem w tym zielony. Monitor nadal niezaskakuje mimo iż wiatraczek na karcie graficznej się kręci ale co chwile słychać przykry głos restartu

W instrukcji plyty powinno byc kolo bateri zaraz CLEAR CMOS jest w instrukcji poszukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prosbe mogl by mi ktos przeslac dyskietke startowa juz gotowa same pliki bo nie dzial mi stacja dyskietek a nie wiem jak inaczej zrobic albo na maila(kuki_pol@o2.pl) albo na jakiegos ftp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do twojego problemu, z przestawiającym się mnożnikiem, to być może drut mod pomoże wybierz sobie jakiś np x15 jak dla 2400+ :) klik

Problem w tym, że to nie mnożnik mi się zmienia a FSB. Dla tego procka nominalne FSB to 133 a mi nawet jak ustawie na 133 ("zimny rozruch*) to musze resetować BIOS a czasem wszystko jest ok, nawet po ponownym uruchomieniu kompa (z całkowitym wyłączeniam).

Co do dysku to napisałem to ponieważ na poprzedniej stronie kilkakrotnie pisałeś że max dysk dla tej płyty to 120GB

"EDIT: największy działający dysk to 120GB i raczej nic się na to nie poradzi

Ten post był edytowany przez M4TEUSZ: 17 Lut 2006, 10:26"

* pierwsze uruchomienie po paru godzinach bezczynności.

Edytowane przez w_krzychu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogę prosić o pomoc? Posiadam płytę K7S5A 3.x z procesorem DURON 1GHz. Teraz chciałem zmienić na ATHLONA 2400+ i mam wrażenie że chodzi gorzej na tym ATHLONIE. Ma jakieś zacinania.

Czy musze w biosie tez cos pozmieniać? Wykrywany jest jako Athlon 2000 na 133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogę prosić o pomoc? Posiadam płytę K7S5A 3.x z procesorem DURON 1GHz. Teraz chciałem zmienić na ATHLONA 2400+ i mam wrażenie że chodzi gorzej na tym ATHLONIE. Ma jakieś zacinania.

Czy musze w biosie tez cos pozmieniać? Wykrywany jest jako Athlon 2000 na 133.

Oczywiście że możesz, od tego jest ten temat :)

Wgrałeś najnowszy bios, nieważne czy ECS'a czy zmodowanego? Bo jeśli pokazuje coś w stylu Athlon 2000MHz to raczej nie wgrałeś ;)

Czy masz DDR'y?

Próbowałeś poluzować timingi? np. na 3-4-6 safe, może pamięci nie wytrzymują FSB 133

Czy windows jest sprawny?

Czy zasilacz wyrabia?

Czy temperatura w stresie nie przekracza 60*C?

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS K7S5A / K7S5A Pro BIOS v9.00 :

BIOS Type: AMI BIOS

BIOS Size: 2Mbit (256KB)

BIOS Date: 11/06/2004

http://members.home.nl/jsruisch/3_BIOS_ROM...FO_k7s5a900.htm

http://members.home.nl/jsruisch/BIOS%20ROM...ES/K7S5A900.rar

Gdzie w tym biosie zmienia sie ustawienia portu COM na ECP, EPP lub ECP/EPP ?? Potrzebuje zmienić sobie soft w tunku a przez to nie moge... Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie w tym biosie zmienia sie ustawienia portu COM na ECP, EPP lub ECP/EPP ?? Potrzebuje zmienić sobie soft w tunku a przez to nie moge... Z góry dzięki za odpowiedź.

W tym i w kazdym innym nigdzie...

W tych trybach moze pracowac LPT....,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Przypomnij sobie dokladnie co wyciagales z plyty procz procesora, czy zamieniales pamieci ect. i zrob jak bylo poprzednio

2.Sprawdz czy nie skrzywiles, badz ulamales zadnej nozki na procku wkladajac go ponownie w socket

3.kasuj cmosa powinno pomoc

napisz czy pomoglo, ewentualnie bedziemy probowac czegos innego

Pozdrawiam

No wszystko jest tak jak bylo rteset cmos zmienilem podawanie napiercia ta zworka nawet procesor jest w 100% sprawny pamiec nie zmienaiana probowalem na obu slotach. poproatu nic mi to nie daje ani reset cmos ani nic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że możesz, od tego jest ten temat :)

Wgrałeś najnowszy bios, nieważne czy ECS'a czy zmodowanego? Bo jeśli pokazuje coś w stylu Athlon 2000MHz to raczej nie wgrałeś ;)

Czy masz DDR'y?

Próbowałeś poluzować timingi? np. na 3-4-6 safe, może pamięci nie wytrzymują FSB 133

Czy windows jest sprawny?

Czy zasilacz wyrabia?

Czy temperatura w stresie nie przekracza 60*C?

Tak wgrałem najnowszy zmodyfikowany bios, bodajże z marca 2003. Po uruchomieniu pokazuje mi ATHLON 2400+ a w Windowsie rozpoznawany jest jako 2GHz.

Tak mam DDR 2 kości po 512Mb. Windows jest OK po nowej standardowej instalacji bez jakichkolwiek dziwnych ustawień. Chłodzenie mam ok. Ale sprawdze jeszcze.

Komputer nie wyłącza się tylko tak dziwnie się przycina w trakcie pracy, czego oczywiście nie robi na DURONIE 1GHz. Jak ustawie w biosie fsb na 100/100 to wykrywany jest jako 1700. A jak ustawie na 133/133 to jako 2400+ tylko ze wtedy chodzi dziwnie. Więcej nie mogę ustawić bo sie nie włącza i nalezy wykonac CLEAR CMOS.

POMÓŻCIE PROSZĘ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm zainstaluj SpeedFan'a i pooglądaj trochę napięcia jeśli odbiegają znacznie od normy to niestety zasilacz (JAKI?) nie wyrabia.

Tak samo sprawdź temperaturę!

norma ATX to:

3,3V: 3,17 - 3,43V

5V: 4,75 - 5,25V

12V: 11,4 - 12,6V

Możesz też sobie poczytać to.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm zainstaluj SpeedFan'a i pooglądaj trochę napięcia jeśli odbiegają znacznie od normy to niestety zasilacz (JAKI?) nie wyrabia.

Tak samo sprawdź temperaturę!

norma ATX to:

3,3V: 3,17 - 3,43V

5V: 4,75 - 5,25V

12V: 11,4 - 12,6V

Możesz też sobie poczytać to.

Dobrze, więc zainstaluje i powiem jak to wygląda u mnie na 100/100 i na 133/133.

Może jednak mam wersje plyty 1.x? Czy wtedy byłoby to możliwe że tak dziwnie chodzi na 133MHz?

CZy z Biosu moga być odczytane te wartości napięc? Czy równiez z jakiegoś programu je lepiej odczytać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i prosze o pomoc.Co oznacza komunikat ( w praktyce): "write of EEPROM image to file failed" a niżej "I/O ERROR:error writing image to file" i nastepuja przy tym trzy krótkie piski systemowego głośnika.Dzieje sie tak podczas pracy w dosie przy próbie zrobienia backupu biosu karty grafiki gf 6600.Wiem że te trzy piski oznaczaja jakis błąd pamieci ale co to może oznaczac i jaka jest na to rada.?Dodam że pamieci mam 2x256 ddr bodajże goodram i podciagniete ustawienia magistrali na 138/138.Nie wiem jakie informacje jeszcze pomoga w rozwiazaniu tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...