Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam podobne podobne pytanie...

Mam w pudle:

Procesor: AMD Athlon XP 1700+

Płyta gł: ECS K7S5A

RAM: Kingston DDR-SDRAM PC2300 - 2 x 512Mb

Grafika: GeForce II MX400 64 MB

Dysk: 40 GB IBM 7200

chcę wsadzić jakiś szybszy procesor w ta płytkę... bardzo prosiłbym o radę jaki procek mogę wepchnąć. Myślałem o takim BARTONIE 2600+

http://www.allegro.pl/item89190923_athlon_...2kb_cache_.html abo nawet coś co ma więcej herców 3000 ale nie wiem czy płyta będzie chciała zawiązać z nim koalicję ;)... Słyszałem że ona może nie puścić procesora powyżej 2600... Proszę o pomoc z góry wszystkim dziękuję

Ja wrzuciłem Athlona XP 2400+, możnaby jeszcze spróbować Athlona XP 2600+ FSB 266 Mhz (unikat). - oczywiście po wgraniu ostatniego biosa.

Bartona nie włożysz bo pracuje na FSB 333 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wrzuciłem Athlona XP 2400+, możnaby jeszcze spróbować Athlona XP 2600+ FSB 266 Mhz (unikat). - oczywiście po wgraniu ostatniego biosa.

hmmm nie zabardzo rozumiem oznaczenia FSB rzeczywiste/efektywne czy ten barton -->> http://www.allegro.pl/item91701374_athlon_...ja_od_s_s_.html nie pójdzie po ustawieniu FSB 166/166???

Dodam że mam pamięć Kingston DDR-SDRAM PC2300 - 2x 512...

Proszę doradźcie bo nie wiem co mam wybrać...

PS. po zmianie biosu mojego ATHLONA XP 1700+ wykrywa jako ATHLONA MP 1700+ dlało sie nawet po zminie FSB na 142/142 ustawić na 1900+ pracuje stabilnie... na więcej się nie odważę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale bartony są na FSB 166 efektywnie 333 i nie wiem czy da radę.... wiem że mam taką możliwość przestawić FSB w biosie na 166/166...

teoretycznie powinno działać ale nie wiemm jak zniesie to reszta komponentów: pamięć, PCI i AGP...

Edytowane przez lukasz_smykla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale bartony są na FSB 166 efektywnie 333 i nie wiem czy da radę.... wiem że mam taką możliwość przestawić FSB w biosie na 166/166...

teoretycznie powinno działać ale nie wiemm jak zniesie to reszta komponentów: pamięć, PCI i AGP...

Odpowiedziano już Ci tu:

tak ciężko doczytać, płyta nawiąże koalicje z wszystkim na socket A, ale w przypadku procesorów na 333MHz szynie lub wyższej będzie to bardzo nieudana koalicja bo proc będzie działał duuuużo wolniej niż powinien!!!

@lukasz_smykla ten barton jest na 333MHz szynie, poszukaj czegoś na 266MHz. XP2400+ są jeszcze stosunkowo łatwo dostępne, no i uwaga na wersje mobile, potrafią sprawiać problemy, co prawda są do rozwiązania, ale jednak.

tu:

i tu

Barton będzie działał, ale nie na 166, bo na tylu na 99,9% płyta nie wstanie.

a do Ciebie nie dociera :mur:

No dobra wytłumaczę to łopatologicznie, jak krowie na rowie.

Wyobraź sobie że procesor jest na korbkę, FSB jest to prędkość kręcenia tą korbką. Barton jest tak zbudowany że działa z odpowiednią sobie prędkością jeśli płyta kręci tą korbą 166MHz(szyna 333MHz), ECS K7S5A jest bardzo starą konstrukcją i NIE jest w stanie kręcić cholerną korbą 166MHz więc barton będzie działał duuużo wolniej niż powinien, w przypadku 2600+ będzie to coś w okolicach 1800+ przy nominalnych dla tej płyty 133MHz (szyna 266MHz). Natomiast procesor zbudowany tak by działać na szynie 266MHz będzie działał tak jak powinien tzn 2400+ będzie działał jako 2400+ (to że u mnie w tej chwili wychodzi coś w okolicach 2800+ i jednym pociągnięciem pędzelka mogę zrobić 3200+ to inna bajka :lol:

PCI, AGP, IDE, AMR, USB itp. nie ma tu nic do rzeczy bo są taktowane zupełnie innym zegarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamowie mega szybka pomoc jest Ecs o jakim mowa i athlon 1700 XP+ o ile pamietam biosik jest z 2002 roku wiec stary wersjia 1.costam niepamietam i jest taka opcjia ze sie ten cholerny bios resetuje.Tak czytam i czytam i juz niewiem co mam zrobic, wystarczy zmiana barerii?? czy nowy bios a jak bios to jaki?z gory dziekuje za szybko odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem proca z Durona 1200Mhz na Athlona XP 2000+ (Thoroughbred). Fajnie, ale gry chodzą wolniej niż przedtem.W teście GT2 w 2k3 miałem przedtem 11 FPS, mam 4.1 :mur: Co jest nie tak? Teraz tak:

- zasilacz na pewno wyrabia (napięcia bliskie ideału)

- timingi pamięci ustawione na ultra, CL2

- procesor widzi jako 2000+, więc w normie

- płyta ma oryginlany bios (2001/2002)

- sterowniki wszystkie mam (AGP/IDE/grafa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest nie tak?

[Odpowiedź]

- timingi pamięci ustawione na ultra, CL2

- płyta ma oryginlany bios (2001/2002)

Ustaw mniej ostre timingi np. 3-3-6 save, lub nawet większe, być może pamięci nie wyrabiają po podniesieniu zegarów, stabilność sprawdź super pi 16-32M lub prime95, jeśli masz SDRy wymień na DDRy, oraz wgraj mniej zabytkowego biosa, najlepiej cheepobios lub honeyX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienilem bateryjke od biosu i resety jak narazie zniknely. Po odlaczeniu od produ nic sie nie resetuje ustawienia zostaja. A i ta bateryjka ma oznaczeni CR2032 bo gdzies czytalem ze LR3032. Cr oznacza z czego jest wykonana 20 srednice w mm a 32 grubosc ale chyba liczbowo nie odpowiada rzeczywistej,rzeczywista wynosi 3mm. Pozdrawiam i dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw mniej ostre timingi np. 3-3-6 save, lub nawet większe, być może pamięci nie wyrabiają po podniesieniu zegarów, stabilność sprawdź super pi 16-32M lub prime95, jeśli masz SDRy wymień na DDRy, oraz wgraj mniej zabytkowego biosa, najlepiej cheepobios lub honeyX.

Zresetowałem bios, timingi oryginalne, pamięć DDR, proc ustawiony na fsb 100 ma to samo. Czy płyta ma po prostu problem z obsługą procesora 0.13, czy proc może być walnięty?

No tak, ale na jakim biosie chodzi ten 2400+? Ja obstawiam, ze jest to coś z płytą, bo na poprzednim procu D1200Mhz i karcie tej co w sigu miałem 5000 pkt w 3dm2k1. Powinno chyba być więcej... Do tego miałem zainstalowany a modem, a widzi mi go jako PCI Simple Comuniactions i nie da się poprawnie zainstalować... I tak chciałem kupić nową płytę, więc... Chcę się tylko upewnić, czy to na pewno nie wina proca

EDIT: Przeczytałem, że na gdy proc jest na rdzeniu Thoroughbred, to płyta nie obsługuje SSE bez podmiany biosu na tą z wersji pro. Czy to może być powodem? Robiłem jeszcze testy w sandrze i wyniki są całkowicie w normie, ale na testach w 3DM i grach komp siada, czy to może być jakiś problem komunikacji proc - karta? Dodaję jeszcze, że proc ma fabrycznie odblokowany mnożnik.

EDIT2: Problem rozwiązany. Do gierki Soldiers Ludzie Honoru załączyłme w sterach Anizo 8x i AAx2.. :P

EDIT3: Po podkręceniu karty tak jak w sigu i proca na 1735MHz, podpakowaniu timingów mam ~8700 w 2k1. WYdaje mi się, że ździebko mało... przedtem miałem ~7000.

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam płyte główną ECS K7s5a i wywaliło mi 7 kondensatorów koło stabilizatorów napięcia. czego to może być przyczyna? bo podejrzewam zasiłek ale nie jestem pewien. wymieniłem kondensatory i na razie chodzi ale nadal nie wiem czego to może być przyczyna!!! pozdrawiam!!!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale na jakim biosie chodzi ten 2400+?

Domyślam się że to pytanie do mnie :) Cheepoman chb0327 bez fast writes

EDIT: Przeczytałem, że na gdy proc jest na rdzeniu Thoroughbred, to płyta nie obsługuje SSE bez podmiany biosu na tą z wersji pro.

U mnie nie ma tego problemu

EDIT3: Po podkręceniu karty tak jak w sigu i proca na 1735MHz, podpakowaniu timingów mam ~8700 w 2k1. WYdaje mi się, że ździebko mało... przedtem miałem ~7000.

Formacik jest dobry na wszystko ;) Dobrze jest też wgrać sterowniki najodpowiedniejsze do twojej karty.

Powodzenia 10.000 smarków2k1 na 100% pęknie :D

mam płyte główną ECS K7s5a i wywaliło mi 7 kondensatorów koło stabilizatorów napięcia. czego to może być przyczyna? bo podejrzewam zasiłek ale nie jestem pewien. wymieniłem kondensatory i na razie chodzi ale nadal nie wiem czego to może być przyczyna!!! pozdrawiam!!!! :lol:

też bym podejrzewam zasiłkę, sprawdź jaką masz, jeśli to cedegen lub podobny wynalazek to znalazłeś winowajcę. Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Od 14 dni jestem posiadaczem tej płyty i jak na razie miałem z nią pare problemów. Probuje zmienić biosa ale mi sie to nie udaje Uniflesh w przedostatnim kwadracie "drugiego paska" wywala błąd, kazdego pliku biosa jaki probuje zaladowac. Aminf ze strony ecsa wywala sie na samym starcie. Moze ktos mi podpowie co jest nie tak? Płyta k7s5a wersja 3.1 tak jest na płycie napisane proc Athlon 2000 XP. Zależy mi na uruchomieniu instrukcji sse bo taką mój procek chyba posiada. A może to można jakoś inaczej zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. mam taki problem. Mam płyte główna k7s5a v.1.x . komputer ciagle sie wieszal. wiec spróbowalem wgrac nowego biosa Honeyx z mysla że to pomoze, udalo sie ale komputer i tak sie wiesza. Zasilacz Codegen 300 w. Procek 800 mhz . 256 ram sdr . Geforce 2 64 mx. Dodam ze procesor nie podkrecany. AhaBiosa wgralem HX0327b. Prosilbym was o pomoc. Dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jareckik użyj innego flashera, i tylko Ami Flash'a np. aminf333

...komputer i tak sie wiesza. Zasilacz Codegen 300 w. Procek 800 mhz . 256 ram sdr ...

Poczytaj to "ZEPSUTY KOMPUTER ? ZAWIESZA SIE ? COS NIE TAK ? ZAPRASZAM" ale z dużym prawdopodobiństwem to zasilacz :P Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Na początku chciałem się przywitać jako nowy i to czynię. Poczytałem ten topik i mam zapytanie:

Mam płytę K7S5A pro z najnowszym oficjalnym biosem, do tej pory hulał tam Athlon 1200 TB zero problemów od bodaj 5 lat.

Postanowiłem zmienić procesor na szybszy. Na stronie ECS oraz w instrukcji do płyty napisane jest że płyta działa z procesorem do Athlon XP 2600+ FSB 266. Nabyłem i zapakowałem do niej Athlona XP 2400+ FSB 266 oznaczenie AXDA2400KV3C. Komputer wystartował ustawiłem 133/133 i działał przez około godzinę. Później zwis i zonk. Nie daje się uruchomić. Bios nie wstaje i nie pika. Powróciłem do Athlona 1200 i jest OK. Teraz pytanie:

Athlon 1200 Vcore to 1.75V, Athlon 2400+ Vcore to 1.65V czyli o 0.1V mniej. Temperatura nie przekroczyła 55 stopni. Czy to mogło zniszczyć procesor? Jeśli tak to dlaczego ECS podaje że pyta działa z tym procesorem. Jak to działa u Was?

Edytowane przez trąbolek bąbolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pytanie:

Athlon 1200 Vcore to 1.75V, Athlon 2400+ Vcore to 1.65V czyli o 0.1V mniej. Temperatura nie przekroczyła 55 stopni. Czy to mogło zniszczyć procesor? Jeśli tak to dlaczego ECS podaje że pyta działa z tym procesorem. Jak to działa u Was?

nawet jeśli by płyta zapodała 1,75V to nie powinno się nic stać, tymbardziej że temperatura była w normie. Posiadam XP2400+ drugi rok i działa, na tym forum są chyba jeszcze dwie osoby z tym procesorem na tym ECSie więc problem raczej nie leży po stronie modelu płyty. Instalujemy najnowszy bios, przekładamy proca, czyścimy zworką ustawienia cmos i jazda. Co się mogło stać: mogłeś kupić uszkodzony procesor, mogłeś ukruszyć rdzeń przy zakładaniu radiatora, zasilacz zwłaszcza jeśli jest tak szacownej marki jak codegen,mógł użądzić małą akcję sabotażową... jeśli nie ma śladów spalenia lub ukruszeń rdzenia, reklamuj go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor nie jest ukruszony, wygląda idealnie, zasilacz to Codegen 300W nie sądzę żeby to on mieszał, odłączyłem wszystkie dyski i napędy optyczne aby go odciążyć i to samo. TYm bardzie że różnica mocy to 3W

Dodano:

Na innym zasilaczu też nie ruszył. Czyli reasumując procesor 2400+ z Vcore 1.65V powiniwen bez problemu chodzić na 1.78V ? Bo takie napięcie daje moja płyta, tak wskazuje bios. Czy bios nie powinien sam dobrać napięcie do użytego procesora? Czy jest jakaś możliwość obniżenia Vcore?

Edytowane przez trąbolek bąbolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i uwaga na wersje mobile, potrafią sprawiać problemy, co prawda są do rozwiązania, ale jednak.

to ciekawe, że do rozwiązania jakoś nie pomogłeś w moim przypadku zaproponowałeś raptem zmianę bateryjki (co wiadome było że nie jest problemem) a tu - sorki - ale się wymądrzasz.

Bez urazy, ale jeśli wersje mobilnych AMD sprawiające problemy są do rozwiązania, to mój przypadek należy do tzw. szczególnych.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy na tej plycie pojdzie pamiec DDR 400?

Kupilem ram twinmos cl2.5 dual 2x512 i komp w ogole mi nie rusza :/

Gdy wsadze tylko jedna kosc, to samo. Bios resetowalem zworka.

Podmienilem go jeszcze jakis czas temu na nowszy, obslugujacy dyski 160gb, wiec stary chyba nie jest.

Jakies propozycje jak to ruszyc? :> Plyte dopiero zamierzam wymieniac na wakacje, wiec troche szkoda by ram sie kurzyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ciekawe, że do rozwiązania jakoś nie pomogłeś w moim przypadku zaproponowałeś raptem zmianę bateryjki (co wiadome było że nie jest problemem) a tu - sorki - ale się wymądrzasz.

Bez urazy, ale jeśli wersje mobilnych AMD sprawiające problemy są do rozwiązania, to mój przypadek należy do tzw. szczególnych.

Pozdrawiam

Doktoratu z ECS K7S5A a tymbardziej mobili nie mam, więc nie mniej pretensji, a że oprócz bako666 i sgj mało kto tu więcej zagląda nic ci nie poradzę. Zresztą to jest forum a nie serwis. Twój przypadek faktycznie jest szczególny jak żyję nie słyszałem o przestawiającym się FSB na sprawnej? płycie.

Doczytałem gdzieś że drut-mod na zablokowanie mnożnika często daje pożądany efekt, co ci zresztą napisałem, pisałem też niejednokrotnie że płyta jest dość grymaśna i nie wszystko musi działać. Zresztą skoro pisałeś

I tak po załączeniu kompa raz widzę 1350+, 1500+ kiedy indziej 1600+ a czasem jakieś krzaczki typu @#. f coś w tym stylu.

wyglądało mi to na szalejący mnożnik a nie FSB. Możesz też się popytać się w 2047450[/snapback]

Witam, czy na tej plycie pojdzie pamiec DDR 400?

Kupilem ram twinmos cl2.5 dual 2x512 i komp w ogole mi nie rusza :/

Gdy wsadze tylko jedna kosc, to samo. Bios resetowalem zworka.

Podmienilem go jeszcze jakis czas temu na nowszy, obslugujacy dyski 160gb, wiec stary chyba nie jest.

Jakies propozycje jak to ruszyc? :> Plyte dopiero zamierzam wymieniac na wakacje, wiec troche szkoda by ram sie kurzyl.

Odpalałem na swojej płycie pamięci 400MHz goodram i kingstone i działały bardzo dobrze, cuż mogę doradzić, pokombinuj ze slotami z kolejnością itp może ruszy, jak nie a pamięci są ze zwykłego sklepu możesz iść tam z kompem i niech ci dobiorą jakieś 400 co nie będą się gryzły, może się zdażyć że ruszą nawet inne egzemplarze twinmosa.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba z tym mnożnikiem to dobry trop, bo zauważyłem kiedyś że w sekcji bios gdzie jest zmina FSB był też wyszczególniony mnoznik i napewno nie był max. czyli 13.5. A teraz np. jak pracuje stabilnie na FSB 100 to w tej sekcji nic nie ma nt. mnożnika.

Czyli musiałbym w jakiś sposób ustawić sztywno ten mnożnik.

Aha tak dla ciekawości teraz załączyłem everest i:

Typ procesora Mobile AMD Athlon XP, 1344 MHz (13.5 x 100) 1500+ :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...