YogiCK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 http://allegro.pl/item137257892_arctic_coo..._2_cz_temp.html Brał bym to. Chyba że masz za dużo kasy - wtedy Scythe Katana Al za 89zł :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheGreK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 wielkie dzieki bardzo jestem ciekaw czy to bardziej zbije temp niz moj wentyl noname, bo jak nie to ja juz nie wiem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheGreK Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 hej YogiCK kupilem ten radiator na allegro co mi polecales z tym badziejstewem podlaczylem i wszystko ok jest tak cicho ze tylko dysk slysze jak zempoli :) sprawa jest w tym ze fan nie wyswietla mi obrotow a podlaczalem juz ten smieszny kabelek z 5 razy ???!!! masz moze jakis pomysl ?? a temp sa o 2 stopni wieksze niz na starym co naparzal 4600 rpm ale pewnie ten chodzi o polowe obrotow nizej pozdrawiam !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheGreK Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 hej ratujcie mnie bo zaraz dostane palpitacji !!! zlozylem kompa na tej smiesznej k7s5a i monitor nie wykrywa sygnalu z grafy sprawdzalem 3 inne karty agp, czy jest mozliwosc aby agp siadlo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 A komp piszczy coś?? Próbowałeś z grafa na PCI?? Wyresetuj BIOS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheGreK Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 nic nie piszczy, slysze jak dysk startuje i reszta tylko monitor sie nie zalacza, sprobuje z graf pci jezeli to nic nie da to chyba plyta rip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Jakby płyta padła to właczył by się tylko wiatrak na procku. Panowie mam pytanie. Aktualnie w tej płycie mam sdram i durona 800, puszczonego na FSB 100mhz. Chciałem wymienić SD na DDR 2x256mb 266mhz, będzie to bez problemu działać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Tak. Nie powinno być rzadnych problemów. Nie wkładaj tylko przypadkiem SDR i DDR jednocześnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Będzie działać tylko DDR będą chodzić na 200MHz. Chyba że ten duron poleci Ci na fsb 133 w co wątpię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Będzie działać tylko DDR będą chodzić na 200MHz. Chyba że ten duron poleci Ci na fsb 133 w co wątpię. za to timingi na pamięciach będziesz mógł ustawić "nieziemskie" co da dodatkowego kopa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) za to timingi na pamięciach będziesz mógł ustawić "nieziemskie" co da dodatkowego kopa ;)Chyba nie wiesz o czym mowisz, pewnie nie miales do czynienia z ta plyta, co najwyzej zmienisz tylko CL i na tym koniec A co do pamieci na tej mobo, musza chodzic synchronicznie z procesorem czyli proc na 100 memory na 100 (rzeczywiste 200Mhz), 133/133(266) itp. W innym wypadku bedziesz odczuwal duzy spadek wydajnosci Edytowane 23 Grudnia 2006 przez ^NiuNiek^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Chyba nie wiesz o czym mowisz, pewnie nie miales do czynienia z ta plyta, co najwyzej zmienisz tylko CL i na tym koniec....To chyba ktoś inny nie wie o czym pisze ^^^^. Z tego co pamiętam, (a płyte miałem 2,5 roku a teraz piszę z pamięci) w biosie możesz zmienić cztery podstawowe timingi pamięci.Nie pamiętam jak to się nazywało w biosie ale w CPUZ pokazywało to jako CAS Latency, RAS to CAS Delay, RAS Precharge, Cycle Time.Więc ktoś tu inny chyba nie miał tej płyty :? A tak przy okazji podsumuje moją prace z tą mobo.(teraz już śmiga u mojego kumpla) :D .Większość nie w temacie mówiła że to szit, ale ja tą mobo zapamiętam jako stabilną, niedorogą i nadającą się do umiarkowanego OC. Zapytaj dawnych użytkowników tej płyty którzy byli aktywni w tym temacie-pierwsi z brzegu- SGJ, lukasrz, forest kila zbila, j.h.hudy, natan33 (mój guru co do V-modów na tej płycie :-P ) i reszta o których już nie pamiętam, za co przepraszam i serdecznie pozdrawiam, a którzy mi pomogli dobrą radą w niektórych sprawach z płytą. To był mój pierwszy sprzęt komputerowy, na niej zaczynałem uczyć sie sztuki OC.Po wgraniu biosu CheepoBiosa, pojawiały się dodatkowe ustawienia FSB, można bylo coś podkręcić, jedyny minus to brak zmiany napięć i mnożnika ale z pomocą przyszedł drut-mod na socket A, a później V-mody, przez te dwa lata nic się nie zjarało, nie wybuchło, nie wylało, nie miałem freezów ani BSOD-ów, jedynie może co pare miesięcy płyta traciła ustawienia w biosie i powracała do Default, ale to już chyba był taki urok tej płyty. ESC K7S5A - na zawsze w pamięci B-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Chyba nie wiesz o czym mowisz, pewnie nie miales do czynienia z ta plyta, co najwyzej zmienisz tylko CL i na tym koniec A co do pamieci na tej mobo, musza chodzic synchronicznie z procesorem czyli proc na 100 memory na 100 (rzeczywiste 200Mhz), 133/133(266) itp. W innym wypadku bedziesz odczuwal duzy spadek wydajnosci Oj mylisz się miał do czynienia i to zapewne o wiele więcej od ciebie. :) I tak jak kolega wyżej napisał płyta miała, ma możliwość ustawienia 4'rech parametrów timingów dla pamięci. Również nie pamiętam dokładnie jakich... A to że pamięci powinny chodzić synchro z prockiem to raczej każdy powinien widzieć. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Chyba nie wiesz o czym mowisz, pewnie nie miales do czynienia z ta plyta, co najwyzej zmienisz tylko CL i na tym koniecBiorąc pod uwagę że bawiłem się tym ECS'em od lutego 2001 do października 2006, więc ponad pięć i pół roku, mogę cię zapewnić, że znam go na wylot i na modowanych biosach, bez których płyta faktycznie nic nie oferuje, można do woli ustawiać podstawowe cztery timingi, w pełnym zakresie (najniższe możliwe to bodajże 2-2-2(ultra)-4) oraz parę innych opcji pamięci. Co ciekawe mój obecny midle range'owy asus na fabrycznym biosie nie oferował wiele więcej. Jakiś czas temu pisałem że swój egzemplaż będę widowiskowo niszczył, niestety z tych planów pozostały nici. Kondensatory wymieniłem (koszt 5zł), durnie 800 jak widziałem chodzą po 40zł, GF2 są prawie za darmo, mam w szufladzie jeszcze parę śmieci jak 128MB SDR (wiem że to koszmarnie mało), 40GB HDD i 220V zasiłkę (wsadzę tam jakiegoś cichego arctika), do tego jakaś w miarę ładna buda - najdroższy element zestawu i będzie z tego za pół darmo w miarę fajna maszyna do pisania i netu B-) Edytowane 29 Grudnia 2006 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vwgdynia Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Hejka....już od 2 tygodni męcze się z zakupem procka do k7s5a.A dokładniej mysle nad aythlonem 2200 xp. Płyte głowna mam wersje 3.1 i najnowszego oficjalnego biosa.Mam dwa dyski po 8 giga,nagrywarke cdrw lg, karte graficzną gf4 mx440 i podłączoną karte tv.Moje pytanie tyczy się zasilacza......mam gigabajt 300wat i zastanawiam się czy to wszystko pociągnie....teraz na duronie 650 mam napiecie na 12+ od 12.29V do 12.35v.Jak sadzicie da rade???Na razie jestem w 20 zakładce całego ogomnego tematu na temat k7s5a:) Pozdrawiam serdecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 gigabajt 300watRaczej Megabajt, chyba ze nowa marka NoName powstała :wink:. Napięcia pewnie z softu/BIOSu?? IMO wydaj jeszcze 40zł na jakąś Deltę lub Fortrona z Allegro, tak dla bezpieczeństwa sprzętu i spokoju ducha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vwgdynia Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 http://www.allegro.pl/item156367458_huntke...atx_cichy_.html A co sądzisz o tym????Co prawda używka.....jak możesz też zapodaj jakieś linki tego o czym napsiałeś:)Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Raczej decydował bym się na to co poniżej: Delta :arrow: http://allegro.pl/item155097244_zasilacz_3...gwarancja_.html Fortron :arrow: http://allegro.pl/item157620194_fortron_fs...cy_wroclaw.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vwgdynia Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) Dziekuba za linki.ALe jak myślisz jak wsadze tego 2200 xp to napięcie na 12+ mocno się podniesie do góry czy spadnie???Bo już różne wersje czytałem i słysząłem....a pracuje w [ciach!]ianym tesco i cienko z kasą Edytowane 17 Stycznia 2007 przez vwgdynia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) A co do pamieci na tej mobo, musza chodzic synchronicznie z procesorem czyli proc na 100 memory na 100 (rzeczywiste 200Mhz), 133/133(266) itp. W innym wypadku bedziesz odczuwal duzy spadek wydajnosci Skoro już tak obsmarowaliście typa to i ja se pozwolę :P a co mi tam... Czyli według pana, pamiątki by taktowały rzeczywiście 200Mhz, a efektywnie 100 :D... to mi się podobało, nie ma to jak uwstecznianie technologii... Dziekuba za linki.ALe jak myślisz jak wsadze tego 2200 xp to napięcie na 12+ mocno się podniesie do góry czy spadnie???Bo już różne wersje czytałem i słysząłem....a pracuje w [ciach!]ianym tesco i cienko z kasą No wiesz, kolega Ci polecił takie zasilacze które za niewielką cenę dobrze będą trzymały napięcia... także nie masz się co martwić... Edytowane 17 Stycznia 2007 przez -=Qroń=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vwgdynia Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Nom rozumiem i wielkie dzięki za błyskawiczne odpowiedzi.Ale czy "musze" jednak zmieniać zasilacz czy ten gigabaj 300w mi pociągnie.....???Jak napięcia mam teraz na obecnej konfiguracji napisałem powyżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) A ja ci napisałem że napięć nie mierzy się softem bo są wyssane z palca. Poza tym producent tego zasilacza to prawdopodobnie nie Gigabajt przy którym się upierasz, a Megabajt. Co nie zmienia faktu że to złom który powinieneś wymienić. Patrz forumowy ranking spalonych zasilaczy. Edytowane 17 Stycznia 2007 przez YogiCK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vwgdynia Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 No fakt:P dzieki...nazwa mi się porąbała:D Ale jak z braku funduszy upre się już na swoim i coś bedzie miało pujśc nie tak to spali się tylko zasilacz czy cały komputer??chodz w sumie te 40 zł bym ustukał......a i jeszcze czy pujdzie na oryginalnym najnowszym sofcie mi ten procek???Będę musiał coś zmieniać??jakieś fsb??czy coś???Wogole niby umiem rozbierać i składać kompy do kupy ale już coś wiecej czy jakieś podkręcanie to ciemna masa ze mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 ...ciemna masa ze mnie.hehe, to poczytaj sobie ten wątek, zajrzyj koniecznie do działu FAQ na forum i w mig będziesz oświecony ;) Jak pójdzie ci zasilacz to różnie może być. W najlepszym wypadku nic się nie stanie, w najgorszym może ocaleje jedynie stacja dyskietek, lepiej nie ryzykować. Nie mniej, jeśli dotychczas zasilacz zachowywał się poprawnie i jesteś skłonny przyjąć małe ryzyko (coś jak jeżdżenie maluchem po autostradzie :P nie musisz rozstawać się z obecną zasiłką. Polecam najnowszy modowany bios, cheepo lub honeyX (linki w FAQ) - więcej opcji w tym do podkręcania, lepsza stabilność. Athlon XP2200+ jedzie na FSB 133/133, na podanych przeze mnie biosach będziesz mógł go spokojnie podkręcić, podnosząc FSB na 147/147 lub 150/150 do okolic XP2600+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vwgdynia Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 (edytowane) czytałem :) bios już mam na dysku nowy....ale stwierdziłem ze mam najnowszy bios oficjalny i ze xp 2200+ mi pójdzie na oryginale bez żadnego podkręcania.....czy się mylę?Poza tym jeden wcześniejszych biosów miał już obłsuge do 2600 + na szynie 266.Bo mnie podkręcanie itd nie kręci i nie chce przemęczać sprzętu już dość wysłużonego.Wiec jak mam najnowszy bios to nie musze nic zmieniac zeby 2200 xp+ pokazywał mi swoja rzeczywistą ilość Mhz tzn 1800?A warto by było zainwestować w ten zasilacz jak mi podano wyżej??http://allegro.pl/item155097244_zasilacz_350w_delta_dps_350pb_2_gwarancja_.html http://www.allegro.pl/item151264584_okazja...er_gratis_.html a takiego procka chce wsadzić Przemyślałem kwestie zasilacza w sumie dopiero to zrozumiałem gdy przeczytałem 81 stron tematu :D że lepiej wydać koło 100 ale mieć spokój i martwić sie czy przypadkiem za tydzień cały komp nie bedzie nadawac sie na złom jak sie spali wszystko. http://allegro.pl/item158420255_zasilacz_k...entylatory.html http://allegro.pl/item158394725_zasilacz_c..._nowy_w_wa.html http://allegro.pl/item156560126_promocja_i...b_pfc_sfc_.html A i jeszcze jedna kwestia......zauwazyłem że niektóre kości mają 24 piny do zasilania płyty głownej a inne 20.....do esck7s5a jak patrzyłem mam 20.Wiec na to tez mam patrzec??I czy to napięcie na linie 12v co mają zasilacze da rade podpiąc do tej płyty głownej??Czekam na szybką odp bo mam już kase i nie wiem co kupić:) Kurcze zabije się zaraz......zauważyłem że w sumie każdy z tych zasilaczy co podałem mają inne końcówki itd tak jak z tymi 24 i 20 pinami do zasilania.....ja mam dwa stare dyski i stacje dyskietek więc nie wiem jak te określenia się nazywają wiec nie wiem jaki zasilacz kupić ;/ PROSZE O POMOC....Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2007 przez vwgdynia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neboo Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 hejka. mam prosbe/pytanie. czy moze ktos z was wie czy dysk mozna pod plyte k7s5a podczepic dysk twardy o pojemnosci 320 gb? i czy bedzie w calosci ten dysk wykrywalny? nie mam zaktualizowanego biosu jak narazie<ale chce to zrobic>pytam sie wiec tych osob ktore sa po aktualizacji..czy probowaliscie podczepiac takiej wielkosci twarde dyski? prosze o szybka odpowiedz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Jak zaktualizujesz BIOS to powinno wykryć. Pamiętaj żeby mieć przy tak dużym dysku Windowsa XP z SP2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neboo Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Jak zaktualizujesz BIOS to powinno wykryć. Pamiętaj żeby mieć przy tak dużym dysku Windowsa XP z SP2. wlasnie mowia mi informatycy ze nie za bardzo....kurde ma ktos moze taka płyte główna i probował zamontowac takiego twardziela? najlepsza bylaby opinie kogos z doswiadczeniem kto przecghodzil juz montowanie takiego twardziela na takiej płycie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) podpinałem 200GB HDD do k7s5a niestety bez powodzenia, dysk działał XP SP2 nawet wykrył całe 200GB, tyle że nie było możliwości ustawienia parametrów jego pracy w biosie, co odbijało się na jego wydajności, do tego powyżej 160GB pojawiały się błędy odczytu :( Kiedyś pisałem też w tym topiku o podpinaniu 160GB, niestety też nic z tego nie wyszło, pojawiły się te same problemy w biosie*. Używałem najmniej starego chipobiosu, może na innych biosach problem nie występuje, ale nie mam już tego jak sprawdzić. *w tamtym wypadku trochę zlamiłem używając instalki windowsa bez zintegrowanego SP2, no ale niestety moje zarzuty wobec płyty się potwierdziły. Max w pełni działający dysk na k7s5a to 120GB. Edytowane 23 Stycznia 2007 przez M4TEUSZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rgomez Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Witam panowie.Sorry za pytanie ale zacząłem szukać odpowiedzi na mój problem i tego jest troche dużo.Problem jest taki iż nie działa mi usb na tej płytce.Podłaczone na PCI działa.Czy może obiło sie wam o uszy co to może być? Po podłaczeniu np.myszki optycznej do portu usb na płycie myszka sie nie swieci.Czyli brak napiecia.Czy jakas wymiana sterów pomoże ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...