Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakoś widzę że ten topic po[gluteus maximus]dł <_< Ale co tam ja nadal jestem przy ECS K7S5A w wersji 3.1 i to już spory szmat czasu(od kwietnia 2002 :razz: ). Ogólnie to przez te 6 lat nie miałem jako takich problemów, płytka wytrzymała wysadzenie korków w domu i spalenie listwy zasilającej a i tak działa(tylko grafikę trochę przysmaliło <_< )

Ale teraz do rzeczy

Płyta obsługuje 2x512. Sis735 obsługuje tylko 1.5GB(3x512).

Z tej informacji i z poprzednich oraz z oficjalnej strony ECSa, również recenzji płytki wynika, że max RAMu do zainstalowania to 1GB. Pytanie moje teraz czy to muszą być koniecznie kości 2x512MB, czy np. nie mogę zainstalować jednej kości 1GB????? Mam teraz 256 MB ale dla mojego użytku to za mało :wink: Oczywiście chodzi o kości DDR (a w szczególności PC3200 400MHz są najtańsze spośród dostępnych na rynku i obsługiwanych przez płytkę). I jeszcze pytanko jedno czy ta płytka na pewno nie obsługuje ECC REGISTERED i trybu DUAL(w końcu dwie takie same kości przecież można włożyć, pytanie czy płytka je wspomaga)

Prosiłbym jednak o odpowiedź/odpowiedzi. W końcu nie może być tak, że zostałem jedynym posiadaczem ECS K7S5A w całym kraju :lol2:

Dziękuję i pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni posiadaczem i użytkownikiem na pewno nie jesteś - u moich kuzynek mój K7S5A Pro do dzisiaj bezproblemowo pracuje od końcówki 2004 roku. 1 kość 1GB na pewno obsługuje bo taką mam na tej płycie, nie wiem jak z 2x1GB lub innymi kombinacjami. Pamięci ECC i trybu Dual na pewno nie obsługuje - ograniczenia chipsetu, w czasach SiS 735 nawet nie śniono o czymś takim jak Dual, a ECC nie obsługuje bo to nie serwerowy chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj K7s5A żyje od 2001.Cały czas z athlonem 1.2. Ja już zmieniłem kompa 3 razy, a u mojego szwagra cały czas służy do neta i oglądania filmów. Cogeshit odparował, sieciowa padła. a płytka żyje

A mój K7s5A nie żyje :D leży w szafie z powybrzuszanymi kondensatorami wszystkimi wokół socketu :zonk: kumpel mówił że może mi zrobić jak kupie takie same ale tyle ich jest a kondensatory nie są taki tanie kuźwa czyli wyjdzie drożej za same kondensatory niż płyta jest warta :lol2: więc sobie daruje bo drugi komp nie jest mi potrzebny póki co :gitarzysta: zrobie sobie bumerang z niej :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jesteście jedynymi osobami używającymi tą płytkę, ja ją mam od 6,7 lat czyli od momentu kupienia kompa. A więc mam taką prośbę mógłby mi ktoś pomóc w doborze podzespołów. Znalazłem na icomp.pl, ale nie wiem czy będą one działały z tą płytą:

Karta graficzna: (obecnie mam GeForce 2/400MX):

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-784

Dysk twardy: (obecnie posiadam dysk zaledwie 40GB):

http://icomp.pl/produkty.php?sid=hdd-107

Pamięć RAM: (obecnie mam jedną kość 256MB):

http://icomp.pl/produkty.php?sid=pamieci-27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jesteście jedynymi osobami używającymi tą płytkę, ja ją mam od 6,7 lat czyli od momentu kupienia kompa. A więc mam taką prośbę mógłby mi ktoś pomóc w doborze podzespołów. Znalazłem na icomp.pl, ale nie wiem czy będą one działały z tą płytą:

Karta graficzna: (obecnie mam GeForce 2/400MX):

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-784

Dysk twardy: (obecnie posiadam dysk zaledwie 40GB):

http://icomp.pl/produkty.php?sid=hdd-107

Pamięć RAM: (obecnie mam jedną kość 256MB):

http://icomp.pl/produkty.php?sid=pamieci-27

Wiesz, grafa powinna działać ale tylko w trybie 4x bo płyta ma max tyle, ale to nie problem. Pamięci bez problemu. Tylko niewiem jak z tym dyskiem, czy bedzie widziała całe 160 giga to nie wiem. Tylko tak moim skromym zdaniem niewarto tej płyty dalej męczyć. Lepiej zbuduj jakąś tanią platformę np. na s.939. płyty tanio na allegro możesz dostać, procki też, awet najgorszy Athlon 64 3000+ bedzie o niebo lepszy niż najlepszy na socket a na tą płytę. Wtedy nie bedziesz miec problemów z doborem dysku, ta grafika bedzie znacznie tańsza na pciex i pamięci stare będą działac :wink: dobrze radzę, pomyśl :wink:

Np. tanim kosztem:

płyta główna, dobry procek, dobra grafika i przyszłościowy dysk na Sata Dysk twardy :wink:

Napisz jak Ci się podoba ten zestawik. Nie tak wiele pieniędzy wiecej a komp nie do porównania z tym na escie twoim :wink: pozdro

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, grafa powinna działać ale tylko w trybie 4x bo płyta ma max tyle, ale to nie problem. Pamięci bez problemu. Tylko niewiem jak z tym dyskiem, czy bedzie widziała całe 160 giga to nie wiem. Tylko tak moim skromym zdaniem niewarto tej płyty dalej męczyć. Lepiej zbuduj jakąś tanią platformę np. na s.939. płyty tanio na allegro możesz dostać, procki też, awet najgorszy Athlon 64 3000+ bedzie o niebo lepszy niż najlepszy na socket a na tą płytę. Wtedy nie bedziesz miec problemów z doborem dysku, ta grafika bedzie znacznie tańsza na pciex i pamięci stare będą działac :wink: dobrze radzę, pomyśl :wink:

Np. tanim kosztem:

płyta główna, dobry procek, dobra grafika i przyszłościowy dysk na Sata Dysk twardy :wink:

Napisz jak Ci się podoba ten zestawik. Nie tak wiele pieniędzy wiecej a komp nie do porównania z tym na escie twoim :wink: pozdro

I co z tego, że stare pamięci może zostawić? Jeśli chce kupić 256MB ddr 333MHz to raczej nie posiada 1GB pamięci tylko ma w kompie 256MB. DDR2 1GB kupi za 29zł, grafikę za 100zł można dostać GF7600GS/GT, mobo można pod am2 kupić taniej niż pod s.939. Ten asus to taki asus, że na stronie asusa nie znajdziesz żadnej informacji, manuali, sterowników, biosów do niego (mimo, że wyprodukował go asus rzeczywiście). Procki x2 pod s.939 mają ceny z kosmosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tego, że stare pamięci może zostawić? Jeśli chce kupić 256MB ddr 333MHz to raczej nie posiada 1GB pamięci tylko ma w kompie 256MB. DDR2 1GB kupi za 29zł, grafikę za 100zł można dostać GF7600GS/GT, mobo można pod am2 kupić taniej niż pod s.939. Ten asus to taki asus, że na stronie asusa nie znajdziesz żadnej informacji, manuali, sterowników, biosów do niego (mimo, że wyprodukował go asus rzeczywiście). Procki x2 pod s.939 mają ceny z kosmosu.

Ram że moze zostawić to wiem że ma 256 mega ale chodziło mi o to ze nie musi wyrzucac/sprzedawac starej kosci tylko dołożyć tą co chciał. Procki x2 939 wiem ze ceny z kosmosu, nawet sprzedałem niedawno x2 4200+ za 315zł :D ale nie polecałem mu X2 tylko dobrego jednordzeniowca za 50zł a ty mu proponujesz na am2 za 200zł czy prawie. Ja szedłem na jak najniższą cenę. Oczywiście moze kupowac na jaki socket chce ale to już zależy ile tak naprawdę chce wydać <_< A grafikę to wiesz, możemy sie prześcigać. Jeżeli też używka to może sobie taką kupić 8500GT za 100zł i już 8500GT

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika gf8500 na ddr2 raczej nie prześciga gf7600GS na ddr3.

Po co ma zostawiać jedną kość 256MB i kupować drugą za 31zł żeby mieć 512 ddr1 jeśli za 29zł można mieć 1GB ddr2? No chyba ze nie chce zaśmiecać srodowiska, to może zaśmiecać swój komputer. Na am2 wcale nie musi być drożej a wręcz będzie taniej: płyta, procesor trzeba coś tańszego upolować, da się, pamięć ddr2 za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika gf8500 na ddr2 raczej nie prześciga gf7600GS na ddr3.

Po co ma zostawiać jedną kość 256MB i kupować drugą za 31zł żeby mieć 512 ddr1 jeśli za 29zł można mieć 1GB ddr2? No chyba ze nie chce zaśmiecać srodowiska, to może zaśmiecać swój komputer. Na am2 wcale nie musi być drożej a wręcz będzie taniej: płyta, procesor trzeba coś tańszego upolować, da się, pamięć ddr2 za grosze.

No oki niech Ci będzie, powiedzmy że mniej więcej równo cenowo wychodzą obydwie platformy. Na AM2 dwujajowce są w miare tanie ale zauważ jakie drogie w stosunku do 939 są jednordzeniowce. Jeszcze jest intel, którego płyty są w podobnej cenie (niewiem jak jakościowo) i p4 ht też całkiem nisko stoją podobnie jak starsza grafika od ati. No ddr2 to jest plus bo faktycznie taniocha. Niech sam zdecyduje co chce. Zawsze można dołożyć pare groszy i bedzie coś lepszego ale można dokładać w nieskończoność... Pomyślałem że skoro chce upgrade'ować tego starego ECSa to że i tak nie gra więc zadowoliłby sie dobrym jednojajowcem ze słabszą grafiką typu 6600GT którą też można dostać za 50 zł używaną jak sie dobrze luknie. Sprzętu jest tyle że da się wyrwać coś starszego za małą kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to co napisał DejwiT11 tanio mnie wyjdzie. Więc chyba zainwestuje w to. Jeszcze jak byś mógł mi dać link do allegro z pamięcią RAM do dej płytki byłby wdzięczny ;)

I mam jeszcze pytanie, czy pod tą płytę co mi napisałeś działał by ten GeForce http://allegro.pl/item472643244_palit_gefo...2_hdmi_box.html

Edytowane przez Grabka23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to co napisał DejwiT11 tanio mnie wyjdzie. Więc chyba zainwestuje w to. Jeszcze jak byś mógł mi dać link do allegro z pamięcią RAM do dej płytki byłby wdzięczny ;)

hmm, słuchaj mistrzu, podałem Ci przykład co możesz zakupić niedrogo ale czy to optymalny wybór to niewiem, zależy czy troche grasz czy nie. Jeżeli chcesz kupić te podzespoły co Ci podałem to też zależy czy chcesz nowe czy używane. Grafike faktycznie za 100zł możesz dostać 7600 a jak chcesz 6600 taniej to używke możesz poszukać na allegro. A co do pamięci to ddr1 są dość drogie ale skoro chcesz starszą tańszą platformę to trzeba siępogodzić z droższym RAMem. i zależy ile chcesz tej pamięci. Jak 512mb, a 256 juz masz to 256 nie będzie drogie chyba że chcesz wyrzucić 256 i kupić 1GB no to 2x512 w dualu troche drożej już wyjdzie :wink:

Grafika za tą samą cenę ta by była lepsza 7600GS. Tylko jeśli myślisz poważnie o zakupie to musisz się spieszyć bo ukcja sie niedługo skończy, jutro w nocy. Płyta główna nie wiem czy ta którą podałem to taki dobry wybór, Asusa jest ale cena skąpa więc płyta też pewnie skąpa. Napewno nie ma możliwości OC w biosie. A pamięci mówię, to zależy jakie, czy 333 czy 400, ile MB także sam musisz sobie luknąć i wybrać odpowiednie :wink:

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mam jeszcze pytanie, czy pod tą płytę co mi napisałeś działał by ten GeForce http://allegro.pl/item472643244_palit_gefo...2_hdmi_box.html

Gf8400gs jest znacznie mniej wydajny niż gf6600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm zgadzam się z Klausem, nie ma o czym mówić, ten GF 8400 jest znacznie mniej wydajny niż GF7600GS na DDR3 który ci podałem, chodź działałby bez problemu, ale nie rozumiem po co byś miał kupować gorszą grafę za większe pieniądze... Widać że nabierasz sie na sztuczki nVidii odnośnie oznaczenia kart... Wyższy GF 6 jest lepszy niż najniższy GF 8 i to musisz zapamietać sobie...

Więc ten 8400 jest o wiele gorszy od 7600 więc polegaj na nas a nie na oznaczeiu kart bo producenci stosują zmylne sztuszki :wink: tu możesz porównać karty graiki porównywanie kart graficznych :wink: Jedno Ci powiem, że jak znajdziesz GF 7600GT tanio za ok 100 zł albo ciut drożej to sie okaże najlepszy wydajnościowo, ale ten 7600GS też bedzie b. dobry ^_^

no to ja znalazłem, idealna propozycja dla umiarkowanego gracza za 100zł: 7600GT lub ten 7600GT :wink: one są najlpsze w stosunku cena/ wydajność :wink:

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka mam pewien problem z tą płytą bios cały czas sie resetuje , chyba wina bateri ale chciałem wgrac nowego biosa . Czytałem ze tez moze byc przyczyna . Prosze o jakiegos dobrego biosa .

Miałem do tej płyty bardzo dobry bios z 2004 roku ale teraz szukałem i nie wiem skąd go miałem. Nie moge znaleźć. Może Tobie sie uda w google. Jest masa zmodyfikowanych a je nietrudno znaleźć. Pokombinuj, poczytaj a znajdziesz najlepszy :wink: KLIK

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy karta graficzna Radeon X1950 Pro będzie działać na k7s5a v3.1?

Ho ho, to tak jak byś chciał włożyć silnik od ferrari do malucha :D Teoretycznie będzie działać w trybie agp 4x ale w praktyce niewiem. Nie mam pojęcia czy ktoś wogóle takie coś próbował :D ale jaja :lol2:

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam posiadam tą płytę i jest niezniszczalna mimo że w sieci krążą o niej kiepskie opinie nie ma z nią żadnych problemów (a nawet od nowości nigdy nie zmieniałem biosu) lata na athlonie XP 1700+ lepiej niż mój drugi komp na sempronie 2200+ a komputer jest tak stabilny że aż zadziwia ostatnio tylko wymieniłem kondziory bo jednak płytka swoje lata ma :) a co do tej karty to nie warto inwestować bo jak wyżej będzie ona chodzić tylko na agp x4 bo tylko takie obsługuje ta płyta a więc nie wykorzysta do końca nawet radka 9200 ja rozwiązałem to inaczej podłączyłem karte nvidii na PCI i jest automatycznie emulowana na AGP x8 chociaż nie zauważyłem poprawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Mam płytę K7S5A z procesorem AMD Althon XP 1600+. Działała ok 2 lata i pojawił się problem. komputer resetuje się po czym wyświetla komunikat POZA ZAKRESEM CZĘSTOTLIWOŚCI, CZ. POZIOMA 27,9 KHZ CZ. PIONOWA 53,0 HZ CZĘSTOTLIWOŚĆ PRACY 30 - 71 KHZ, 50 - 160 HZ. po zresetowaniu komputera pojawia się okno z trybem awaryjnym itp. i tam wybieram URUCHOM SYSTEM WINDOWS NORMALNIE. komp się resetuje i op ponownym wybraniu tego komunikatu startuje system windows xp. Niewiem co mam z tym zrobić ? może ktoś mi pomoże... Byłbym bardzo wdzięczny :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tą płyte mam już chyba z 5 lat. Tak szybko czas leci, że już nie mam pewności. :wink: Zaczynałem z 128 MB ram ddr, GF 2mx 64 MB, dyskiem 40 GB i procesorem Duron 1,2 GHz. Teraz procesor został, a mam ram 1GB (czyli max) w 2 kościach po 512, kartę radeona 9600xt 256MB (wiem, że płyta obsługuje tylko agp 4x ale taką miałem pod ręką to kupiłem, już może ze 2 lata temu, hmm) i dysk 80 (ze starym to 120). Bios nieaktualizowany. W ciągu tych lat bez większych problemów. Komp może i stary ale da się i grać jak trzeba, nawet i w cod4 a i nie na takie gry się porywałem :lol2:.

Co do problemu wyżej to niestety się nie znam, jedynie co mi przychodzi do głowy to problem baterii, biosu.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników tej starej już konstrukcji. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tą MoBo w drugim kompie od 2001 roku, cały czas działa z Athlonem 1Ghz, mobo to jeszcze rev. 1.x(nie pamiętam dobrze). Zaczynała na 256SDRAM i GF2MX400 i dysk 40GB, pierwszy prywatny komputer. Teraz śmiga jako komp do neta, tyle, że z 2x256SDRAM i Radkiem 9600SE, poza tym dysk po 8 latach niema żadnych bad sectorów(Samsung), a z rok wisiał na kablu IDE :D Płytka działa bez problemowo, poza rzadkimi samoistnymi resetami BIOSu no i te OC boli, więcej niż FSB 150 na mojej nie da się wycisnąć. Przeżyła dwa spalone Codogeny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja też mam ECS K7S5A od 2001 roku pracuje tak samo jak na poczatku tylko mam mały problem, i chciałbym usłyszeć wasze rady. POTRZEBUUJE pamięć ram to tego modelu Płyty głównej!

Czekam na propozycje z Góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciał, bym poinformować o tym, ze moja płyta glowna ECS k7s5a, juz umarla, rozlalo jej sie pare kondensatorow, da sie jeszcze to naprawic, ale juz podziekuje tej plycie, bardzo duzo zrobila dla mnie, duzo sie nauczylem na tej plycie, drut mody, zmiany biosow.

Wyciongnolem, z tej plyty chyba tyle ile fabryka dala ;p.

Zagri - to zaden problem, jej pasują Dimm i SDR

Edytowane przez B4ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to coś popsułem. Pytanie teraz tylko co.

Przynoszę komputer do domu (ESC K7S5A oczywiście), podłączam, uruchamia się bez problemów. Otworzyłem, rozłożyłem, sprzątnąłem, złożyłem, uruchamiam i... nic tylko piski z beepera. Konkretnie dziesięć, z tym, że pierwsze dwa szybko, potem chwila przerwy i kolejne osiem. Potem dłuuuższa przerwa i znowu dwa szybkie piski i jeden długi.

I teraz moje pytanie - co popsułem? ;) Oczywiście odłączyłem grafikę, dysk itp, żeby sprawdzić czy to nie coś z tego, ale piski dalej takie same i nic się w temacie nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej. Rozumiem, że płyta główna bez RAMu nie będzie nawet piszczeć?

Wymieniłem kostkę RAMu i dalej to samo, więc chyba RAM można wykluczyć. Jakieś pomysły co to może być/czego spróbować/jak naprawić zanim zamówię nowego ECSa? A może po prostu wiadomo, że trzeba kupić i nie ma co zwlekać?

Dodatkowo nagrałem komunikat BIOSu: http://dl.getdropbox.com/u/32404/1234720939.mp3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

W instrukcji do tej płytki(mam wersję 3.1) jest napisane: "One AGP4X slot for AGP 2.0-compliant interface". Szukając trochę w necie, głównie na wikipedii i stronie AMD/ATI znalazłem kilka kart na AGP tych nowszych(bo mam GeForca 2 MX 400), które jeszcze obsługują AGP 4x. No i z ATI to tak jak pisali na własnej stronie wychodzi, że np. Radeon X800 Pro/XT/XT PE pójdzie lub Radeon 9800 Pro/XT... Niestety już nie za bardzo od nVidii to było w szczegółach napisane(jedynie AGP 8x wstawione i nic o tym czy AGP 4x/2x obsługują).

Chodzi mi teraz o to aby ktoś kto jeszcze używa tej płyty głównej i ma jakąś kartę grafiki pod AGP właśnie z tych wymienionych bądź z innej serii(np. z AGP 8x) od ATI i nVidii poradził mi czy to dobrze działa na tej mobo. Właśnie stuknął 8 roczek mojej zarówno płycie jak i grafice i teraz chcę wstawić lepszą grafikę bo mam zamiar na tym sprzęcie pracować jeszcze przynajmniej 2-3 lata. Przywiązany jestem do tej mobo i aż póki nie padnie będę z niej wyciskał co się da :lol:

AHA. Jeszcze jedno może jakiś narwaniec próbował wkładać do tej płyty najnowsze produkcje pod AGP od ATI lub nVidii, np. z serii GeForce 7300/7600/7800 lub Radeon X1300-1950/HD2400/HD2600/HD2900 czy nawet Radeon HD3650/HD3850 - to w ogóle odpala??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...