Skocz do zawartości
xero

Podkręcanie - znowu problemy....

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Teraz to ja już nie wiem, co się dzieje....

Od 5 miesięcy usilnie staram się podkręcić mojego Athlona XP +1700, (0,13u) na płycie Epox 8RDA. Nie udało mi się jeszcze osiągnąc stabilnych ustawień na magistrali 166, i wyższej. Wszystko powyżej mnożnika 10x działa piekielnie niestabilnie. Ażeby wszystko było w miarę ok, muszę podnośić vcore do 1.8v, co jest beznadziejne.

Fakt - wczesniej miałem dość słaby zasilacz, ale dzisiaj się trochę "zgiąłem". Mianowicie "wpadł" mi w ręce MACRON 400W. Patrząc na napięcia, wydaje mi się że są one dość dobre (12.5 x 133 + Prime95):

+5 :: 5.03v

+12 :: 12.34v

-5 :: 5.00v

-12 :: 12.03v

Napięcie +5, nigdy nie spada poniżej wartości 5.00v. Przykładowo, ustawiłem 10x200, Komputer spokojnie się włączył, po czym zastrajkował podczas ładowania WinXP. To samo w przypadku 12.5 x 166 itp... Kombinowałem z ustawieniami timingów pamięci (Seitek 512 DDR 333), lecz pomimo tego niestety nigdy nie osiągnąłem stabilnych ustawień.

Jeśli ktoś może mi to jakoś racjonalnie wytłumaczyć - będe bardzo wdzięczny. Czy wina leży po stronie płyty? procesora?

Pozdrawia, xero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor to XP 1700+ JIUHB (DUT3)

Temperatura 44 stopnie (sam radiator)

Ponadto mam pytanie dotyczące zasilacza. Można mu jakos wyłączyć to "coś", co reguluje jego obroty? Generalnie jest naprawdę baaaardzo cichy, lecz po jakimś czasie przyspiesza, i robi się bardzo głośno... Co mnie denerwuje.

Pozdrawiam, Xero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż beznadziejnego w podnoszeniu vcore? Otóż zwiększone wydzielanie ciepła :) W kwestii procesora, poświęciłem się, i zdjąłem chłodzenie. Nastepnie zapisałem "numerki", które wyglądają nastepująco...

AXDA1700DUT3C

JIUHB 0302WPBW

9401936280074

Nie wiem czy to jest dobra seria do "kręcenia", więc proszę kogoś z Was o komentarz. Chłodzenie to Zalman 6000CuAl + srebrna pasta (która notabene była w pudełku od Titana TTC-D5T)

Najbardziej smieszy mnie fakt, iż nawet po zmianie zasilacza, który jakoś trzyma napięcia - nic nie zmieniło się na lepsze. Może to wina pamięci? Seitec 512 DDR 333Mhz. Ale to byłoby dziwne, ponieważ te pamięci przeciez są przystosowane do częstotliwości 166 Mhz.

Pozdrawiam, xero

To jest mój zasilacz. Jednak nie 400, a 460 Watt.

http://www.casing.com.tw/products_index.php?p=4&c=8&m=34

Nie znam tej firmy, i nie potrafię sie wypowiedzieć na temat tego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż beznadziejnego w podnoszeniu vcore? Otóż zwiększone wydzielanie ciepła :) W kwestii procesora, poświęciłem się, i zdjąłem chłodzenie. Nastepnie zapisałem "numerki", które wyglądają nastepująco...

AXDA1700DUT3C

JIUHB 0302WPBW

9401936280074

Nie wiem czy to jest dobra seria do "kręcenia", więc proszę kogoś z Was o komentarz.

Dołączona grafika

mala legenda na te magiczne cyferki :) - wszystko to juz bylo poruszane milion razy - seria do krecenia jest dobra choc DLT3C bylaby lepsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać jednak nie jest dobra :)

Zmienię w tygodniu procesor na jakiś inny, i zobaczę, czy coś to da. Może Barton mnie zadowoli.

Próbowałem się bawić jeszcze w ustawienia, ale maxymalnie co mi się udało wycisnąć stabilnego - to 12 x 150. Przy czym wkurza mnie ten zasilacz, gdyż jest bardzo głośny. Mam już tego serdecznie dość.

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiam standardowe Timingi. Nie pomaga nic ich podwyższenie.

Reasumując. Najbardziej denerwuje mnie to, iż większość z Was ma świetne osiągi podczas "kręcania" tego procesora. Niestety... Ja się moge pochwalić tylko 12 x 150...

Pozdrawiam, Xero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AXDA1700DUT3C

JIUHB 0302WPBW

9401936280074

Nie wiem czy to jest dobra seria do "kręcenia", więc proszę kogoś z Was o komentarz. Chłodzenie to Zalman 6000CuAl + srebrna pasta (która notabene była w pudełku od Titana TTC-D5T)

Najbardziej smieszy mnie fakt, iż nawet po zmianie zasilacza, który jakoś trzyma napięcia - nic nie zmieniło się na lepsze. Może to wina pamięci? Seitec 512 DDR 333Mhz. Ale to byłoby dziwne, ponieważ te pamięci przeciez są przystosowane do częstotliwości 166 Mhz.

Pozdrawiam, xero

To jest mój zasilacz. Jednak nie 400, a 460 Watt.

http://www.casing.com.tw/products_index.php?p=4&c=8&m=34

Nie znam tej firmy, i nie potrafię sie wypowiedzieć na temat tego zasilacza.

Ta seria procków wymaga wysokiego napięcia do dobrego podkręcania.

Ja miałem taką serię:

AXDA1700DUT3C

JIUHB 0302WPMW

Praktycznie od twojego się różni tylko jedną literką - i kręcił mi się na 2300 MHz

Zerknij na overclockers.com - bardzo dobra seria (wysokie wyniki) - ale napięcia na wysokim poziomie - bez podnoszenia vcore za wysoko nie pojedziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj maksymalnie odkrecic ram (np na 266 albo 233). Ja mialem podobna sytuacje i spedzalo mi to sen z powiek ;) Okazalo sie, ze moj kingstone 513mb 333 po prostu nie lubi sie z epoxem. Narazie lece na obnizonym taktowaniu pamieci dopoki nie uzbieram kasy na jakies twinmosy i mam 11x204 prime stable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...