Skocz do zawartości
ayem

Papst 172mm 6224N/21H

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wentylator jest naprawde dobry. Mam podobny model Papst'a i musze powiedziec, ze od 5-7 V jest niemal niesłyszalny, ale nie dmucha tak jak mozna by sie tego bylo spodziewac. Dopiero ok 15V naprawde "daje czadu", ale trzeba dla niego zbudowac osobny zasilacz. Osobiscie polecam, tylko cena troszeczke za duza. Ja bym napisal do tego pana i jak by sie udalo stargowac na 40 to bym bral (no i przesylka cos drogo jak jak zamawialem kiedys dwa takie potwory do na bank zaplacilem mniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego to niby osobny zasilacz??? Bo ja czegos tu nie rozumiem...5 V mozna spokojnie pod molexa podpiac.

Chodzilo mi o wykorzystanie pelnych mozliwosci tego wentylatora, bo moze on pracowac do 24V. Pewnie, ze mozna spokojnie podpiac pod Molex'a, ale jak sie juz kupuje takiego smoka to powinno sie wykorzystac choc 70% jego mocy. Zreszta wentylator jest i tak wart swojej ceny. Jak go rozebralem i zobaczylem dwa uszczelniane lozyska kulkowe, ktore mozna spokojnie wymienic (o ich pancernym wygladzie juz nie wspominajac), to mi sie jakos tak na serduszku cieplej zrobilo.

PS. Jak ktos zainteresowany, to mozna tego linka sprawdzic:

http://www.complett-net.de/papst/DC_Deutsc...ch/DC_6200d.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam ten wentylator (na nagrzewnicy od kadeta) i z czystym sumieniem moge go polecic. Na 12 V bardzo przyzwoicie wieje ale cichy to on nie jest. Uwazam ze optymalnym wyborem jest 7 V. Co nie zmienia faktu ze u mnie chodzi na 5V wtedy slychac leciutki turkot ale tylko z bardzo bliskiej odleglosci. Temp na procku znacznie spadla srednio o 5 C. Wczesniej mialem 92x92x25 i 80x80x25 oba puszczone byly na 7V. A teraz mam znacznie ciszej i wydajniej na 5V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie polecam, tylko cena troszeczke za duza. Ja bym napisal do tego pana i jak by sie udalo stargowac na 40 to bym bral (no i przesylka cos drogo jak jak zamawialem kiedys dwa takie potwory do na bank zaplacilem mniej).

nie wiem czy tak drogo, taka nowka kosztuje duuuzo $, a papsty raczej nie psuja sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takiego, ale znamionowo jest na 48V i odpala i chodzi na 12V wytwarzajac przy tym halas charakterystyczny dla lozyska kulkowego i wiej tak srednio na jeza, ale po pdlaczeniu na 24V chodzi niewiele glosniej a wieje jak maly huragan. cena za ten konkretny jest dosc duzo, bo jest strasznie poobijany, ja za swoj wygladajacy jak nowka dawlaem tez 45zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałęm dokładnie takie wentylatory na allegro wczesniej - taniej.

Ile to nie pamietam, ale można poszukać po sklepach, jak tylko nie zalezy wam na czasie.

Moze byc tak jak z takimi szklami powiekszjacymi z łapkami (b. popularne na allegro) - sprzedawali po około 40 zeta, pozniej tak 20-30, a jak kupilem w sklepie za okolo 8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bank byl na allegro conajmniej 10 zeta mniej. Jak dokladnie wygladala aukcja - nie wiem nie kupowalem ale byl to wentyl sprzedawany jako papst 172mm i z podobnym zdjeciem ale z inego ujecia.

Poza tym wyraznie wyczuwam "do" w twym poscie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bedziesz zalowal, mam toto w domku (nie wiem czy dokladnie ten sam bo nie chce mi sie sprawdzac oznaczenia ale wyglada na to samo) i sprawdza sie znakomicie. Na 12V jest praktycznie nieslyszalny, na 17 troche go slychac ale niezle daje czadu, za to na 24V to normalnie tornado. Co do zasilki to 24V 1A kosztuje okolo 60zl wiec sie nie oplaca. Ja zasilam go dodatkowym zasilaczem (wystarczy ze polaczysz +12 z GND = 12V, -12 z +5 = 17V, -12 z +12 = 24V. Mozna zrobic cos w rodzaju przelacznika i masz regulacje pomiedzy tymi trzema napieciami. Wentylator w tej zasilce puscilem na 5V bo wiecej nie potrzeba (jest cichutko) i poobcinalem wszystkie niepotrzebne kabelki, reszte schowalem do obudowy (zasilacza) wyprowadzajac ze srodka tylko kabelki od w/w napiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak go rozebralem i zobaczylem dwa uszczelniane lozyska kulkowe, ktore mozna spokojnie wymienic (o ich pancernym wygladzie juz nie wspominajac), to mi sie jakos tak na serduszku cieplej zrobilo.

A powiedz gdzie można kupić takie łożyska i jaka jest ich orientacyjna cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz gdzie można kupić takie łożyska i jaka jest ich orientacyjna cena.

Hmmm... mysle, ze jak wymontujesz takie lozysko i pojdziesz do sklepu mechanicznego to sprzedawca napewno Ci pomoze. Ja niestety nie wiem jakie to sa lozyska, bo nie mam wentylatora przy sobie, ale mysle, ze jak rozmontujesz to da sie z nich odczytac co to za ustrojstwa.

A co do ceny to jest naprawe tanio, ale wentylator wyglada na bardzo zmasakrowany, wiec mam co do tego mieszane uczucia. Jak chcesz to przed zakupem rzuc moneta. Zawsze wtedy mozna zwalic cos na brak szczescia. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bank byl na allegro conajmniej 10 zeta mniej. Jak dokladnie wygladala aukcja - nie wiem nie kupowalem ale byl to wentyl sprzedawany jako papst 172mm i z podobnym zdjeciem ale z inego ujecia.

Poza tym wyraznie wyczuwam "do" w twym poscie :)

Nie, spoko :)

Po prostu wierzyc mi sie nie chce, zeby ktos sprzedawal PAPSTa po takiej cenie (chyba, ze powypadkowy model).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja je sprzedawałem:) zostawiłem sobie dwa na nagrzewnice kadeta z obu storon tylko musze myslec nad obudowa.

one były takie porysowane od przerzucania ich w pudłach itp.

tak jak napisał Popixs, to sa poprostu papsty wiec o zywotnosc nie trzeba sie chyba martwic szczególnie ze beda pewnie u wszystkich chodzic na 5V t o sie tak szybko nie zuzyja na nizszych obrotach.

ja je puszczałem na max 20V to az strach tak to wieje w reku jak sie bujnie to nie mozesz utrzymac:) a jak pomysle zeby tam palec włozyc przy 12V to mnie dreszcze przechodzą. włozyłem prz 5V ale przezyłem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze byly te "duzej mocy" tez z allegro. Jedne z najbardziej wydajnych modeli. Wada to to, ze minimalnie mialy 11V (wedlug mnie slyszalne).

Moze ktos wie, gdzie da sie kupic maly, niebuczacy transformator 230 > 48V?

O jakich konkretnie wentylatorach mowisz? Bo jakos nic takiego nie kojarze? (moze wyselekcjonowane Papsty 172mm?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze byly te "duzej mocy" tez z allegro. Jedne z najbardziej wydajnych modeli. Wada to to, ze minimalnie mialy 11V (wedlug mnie slyszalne).

Kup sobie transformator toroidalny są niesłyszalne bo nie mają blach.

Są mniejsze gabarytopwo pomimo takiej samej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie taki mam i przy 12V slychac lekkie terkotanie od lozyska a przy 24V (zasilany z zasilacza ATX :) ) jest niewiele glosniejszy, ale dmucha jak najety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi