Skocz do zawartości
volteq

Zakup OCZ PC2700 & jakie zasilanie???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dlugiego czasu szukam bardzo dobrych pamieci do nowego kompa. Musza spelniac male wymagania:

- praca z czestotliwoscia powyzej 200Mhz

- cena ok [+/-] 400-500 zl

- albo 2x256 MB w DualDDR, lub sama kosc 512MB

Duzo recenzji namieszalo mi w glowie, m.in. podkrecanie TwinMOS Twister, Geile tez sa bardzo dobre, Corsair no i oczywiscie [najlepsza firma :?: :) ] OCZ.

Przegladajac sklepy internetowe napotkalem:

http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...35f353132523332

I w zwiazku z tym mam pytanie do WAS. Czy za taka cene moge znalezc alternatywe dla tych pamieci? Czy juz bez zastanawiania moge je kupic?

Bede wdzieczny za udzielenie konkretnych odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy akurat OCZ to najlepsza firma ale napewno jedna z najlepszych. Sporo testów jest na sieci, fakt, ale naprawde można się z nich dużo dowiedzieć, naprzyklad to że różnice drogich pamięci są niewielkie. Ja korzystam z kości TwinMOS TwiSTER DDR400 i wytrzymują spokojnie taktowanie powyżej 200MHz bez podnoszenia napięcia. Jeżeli posiadasz plytę na nForce to tylko Dual-DDR, jak masz KT600 to wystarczy jedna kość. Problem będzie z ceną, np. TwiSTER DDR400 512MB kosztuje w hurcie blisko 600zl brutto, pamięci OCZ, Gail czy Corsair napewno będą w podobnych cenach. W linku który podałeś OCZ-ka to DDR333, sklaniałbym się raczej ku DDR400 ale niestety ta cena....Może coś na Allegro znajdziesz, czasami są ciekawe oferty.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare dodatkowych info:

- plyta bedzie Abit NF7-S, czyli na dualDDR

- z tego co cztalem jest mala roznica [ale zawsze jest ;)] pomiedzy 2x 256MB a 512MB, sam chcialem miec kosci w dualu ale:

- cena tych OCZ jest dosyc "fajna" , a w promocji jest tylko kosc 512MB

- co do tych 333Mhz, sa tansze ale wlasnie kupuje markowy sprzet zeby je "troszke" pomeczyc czyli maja pracowac powyzej 200Mhz.

Ceny pamieci PC3200 sa juz za wysokie :(

Chyba ze pozostanie wybor zwyklych TwinMOS'kow cl2,5 2x256 bodajze za 460zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi sie zdaje to na naszym kochanym serwisie "Twoje centrum overclockingu" :lol: znajduje sie test pamieci OCZ wykonanny przez Sherlocka! Te 2700 tez tam sa!! Zreszt ktos na tweak'u juz je ma i chodza podobno super!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi sie zdaje to na naszym kochanym serwisie "Twoje centrum overclockingu" :lol: znajduje sie test pamieci OCZ wykonanny przez Sherlocka! Te 2700 tez tam sa!! Zreszt ktos na tweak'u juz je ma i chodza podobno super!!

Oczywiscie czytalem go :D, tylko ze problem lezy ze Tweak mial dwie osobne kosci ktorych cena = 580zl.

No ale jak fachowcy :D doszli do 239MHz na pc2700, to jak najbardziej im wierze!

Tylko nadal jest kwestia ceny i 2x256 czy 512.

[wiem ze sie powtarzam i wszedzie czytam userow ktorzy maja takie dylematy: dwie kosci czy jedna, i wreszcie ja tez stoje przed takim wyborem :(] Ehhh ciezkie zycie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec: No ladnie, ladnie :wink: .

Wiec zostawie sobie pare groszy i kupie jedna kostke ;), wlasnie ... najwyzej pozniej dokupi sie druga 8). OK. to mam jedno pytanko za soba.

Nie bede tworzyl nowego topica przy okazji sie zapytam tutaj [mam nadzieje ze jescze ludzie przeczytaja to pytanie] :):

Otoz czy Chieftec 360W ten z pasywnym PFC i jednym wentylem uciagnie:

- Abit NF7-S

- AMD Thorton 2000+ /OC :twisted:

- GF Ti-4200 /OC :twisted:

- OCZ 512MB /OC :twisted:

- dysk na S-ATA 120GB zapewne Barracuda.

Czy jednak lepiej dorzucic 100zl i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 420W DF ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oblicz sobie ile watow pociagnie.. Nizej gdzies jest na ten temat. Ja bym jednak dolozyl i kupil 420, zawsze to bardziej przyszlosciowe..

Pozdtaawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...