Skocz do zawartości
Destiny

Odchyłki w napięciach

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to różni ludzie różnie podają, ale ogólnie, odchyłki są mniej więcej takie:

+3V - max odchyłki rzędu 5% (dla lepszych zasiłek - 3%)

+12V - między 11.7 - 12.6V

+5 - między 4.6 - 5.3V

Tak to mniej więcej się przedstawia :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to różni ludzie różnie podają, ale ogólnie, odchyłki są mniej więcej takie:

+3V - max odchyłki rzędu 5% (dla lepszych zasiłek - 3%)

+12V - między 11.7 - 12.6V

+5 - między 4.6 - 5.3V

Tak to mniej więcej się przedstawia :)

Pozdrawiam

To co mówią "różni ludzie" nie ma nic do rzeczy. W tym przypadku podstawą jest norma ATX, a przewiduje ona:

+- 5% dla +12V i +5V (+5V sb)

+- 4% dla +3,3V

+- 10% dla pozostałych napięć

Dobre zasilacze stabilizują główne napięcia (+3,3V, +5V, +12V) z dokładnością lepszą niż +- 3%

---

AT

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...2/strona-1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zauważyłeś słowa "ale" w mojej wypowiedzi: bo tak się jakoś dziwnie składa,że podałem właśnie wartości znormalizowane przez specyfikację ATX :P :P

update:

Norma ATX przewiduje dla napięcia +3.3V odchyłki max 5%,a nie tak,jak podałeś,4%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zauważyłeś słowa "ale" w mojej wypowiedzi: bo tak się jakoś dziwnie składa,że podałem właśnie wartości znormalizowane przez specyfikację ATX :P :P

update:

Norma ATX przewiduje dla napięcia +3.3V odchyłki max 5%,a nie tak,jak podałeś,4%

Najpierw poczytaj:

http://www.formfactors.org/developer%5Cspe...cs%5Catx2_1.pdf (strona 21)

a potem pogadamy.

Dla 5V 5% to 0,25V - czyli 4,75 do 5,25

dla 12V 5% to 0,6V - czyli 11,4 do 12,6

dla 3,3V 4% to 0,13V - czyli 3,17 do 3,43

Trochę to odbiega od tego co napisałeś, a takie różnice mają znaczenie. Może zanim coś napiszesz dowiedz sie jak jest naprawdę?

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktem jest, że np Huntkeyw opisie mojej zasiłki (LW-8250) podaje, że spełnia specyfikacje ATX2.03 a jednocześnie podaje, że tolerancja dla linii 3,3V wynosi 5% co jest niezgodne ze specyfikacją. Dziwne trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktem jest, że np Huntkeyw opisie mojej zasiłki (LW-8250) podaje, że spełnia specyfikacje ATX2.03 a jednocześnie podaje, że tolerancja dla linii 3,3V wynosi 5% co jest niezgodne ze specyfikacją. Dziwne trochę.

Jaka firma, taka norma. W zasilaczu LW-8250 napięcie +3,3V jest robione w tym samym obwodzie co +5V - czyli trudno by było uzyskać dla niego lepszą stabilizację.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna zgoda z mojej strony i chyba dość uczciwe postawienie sprawy ze strony producenta. Ale muszę powiedzieć, że kupiłem budę z tą zasiłką za 200 zeta i za tą cenę to jest wypas.

A jakie jeszcze, poza Antec True Power, zasiłki mają osobne obwody dla +3,3V i +5V :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...