Destiny Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Jakie są maxymalne dopuszczalne odchyłki w napięciach na zasilaczu ATX?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobanoskos Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 +|- 5% chyba, ale ja akceptuje do 10 % :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 W sumie to różni ludzie różnie podają, ale ogólnie, odchyłki są mniej więcej takie: +3V - max odchyłki rzędu 5% (dla lepszych zasiłek - 3%) +12V - między 11.7 - 12.6V +5 - między 4.6 - 5.3V Tak to mniej więcej się przedstawia :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 W sumie to różni ludzie różnie podają, ale ogólnie, odchyłki są mniej więcej takie: +3V - max odchyłki rzędu 5% (dla lepszych zasiłek - 3%) +12V - między 11.7 - 12.6V +5 - między 4.6 - 5.3V Tak to mniej więcej się przedstawia :) Pozdrawiam To co mówią "różni ludzie" nie ma nic do rzeczy. W tym przypadku podstawą jest norma ATX, a przewiduje ona: +- 5% dla +12V i +5V (+5V sb) +- 4% dla +3,3V +- 10% dla pozostałych napięć Dobre zasilacze stabilizują główne napięcia (+3,3V, +5V, +12V) z dokładnością lepszą niż +- 3% --- AT http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...2/strona-1.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Chyba nie zauważyłeś słowa "ale" w mojej wypowiedzi: bo tak się jakoś dziwnie składa,że podałem właśnie wartości znormalizowane przez specyfikację ATX :P :P update: Norma ATX przewiduje dla napięcia +3.3V odchyłki max 5%,a nie tak,jak podałeś,4% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Chyba nie zauważyłeś słowa "ale" w mojej wypowiedzi: bo tak się jakoś dziwnie składa,że podałem właśnie wartości znormalizowane przez specyfikację ATX :P :P update: Norma ATX przewiduje dla napięcia +3.3V odchyłki max 5%,a nie tak,jak podałeś,4% Najpierw poczytaj: http://www.formfactors.org/developer%5Cspe...cs%5Catx2_1.pdf (strona 21) a potem pogadamy. Dla 5V 5% to 0,25V - czyli 4,75 do 5,25 dla 12V 5% to 0,6V - czyli 11,4 do 12,6 dla 3,3V 4% to 0,13V - czyli 3,17 do 3,43 Trochę to odbiega od tego co napisałeś, a takie różnice mają znaczenie. Może zanim coś napiszesz dowiedz sie jak jest naprawdę? --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Ok,zwracam honor - moja pomyłka. PEACE :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Faktem jest, że np Huntkeyw opisie mojej zasiłki (LW-8250) podaje, że spełnia specyfikacje ATX2.03 a jednocześnie podaje, że tolerancja dla linii 3,3V wynosi 5% co jest niezgodne ze specyfikacją. Dziwne trochę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Faktem jest, że np Huntkeyw opisie mojej zasiłki (LW-8250) podaje, że spełnia specyfikacje ATX2.03 a jednocześnie podaje, że tolerancja dla linii 3,3V wynosi 5% co jest niezgodne ze specyfikacją. Dziwne trochę.Jaka firma, taka norma. W zasilaczu LW-8250 napięcie +3,3V jest robione w tym samym obwodzie co +5V - czyli trudno by było uzyskać dla niego lepszą stabilizację. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Pełna zgoda z mojej strony i chyba dość uczciwe postawienie sprawy ze strony producenta. Ale muszę powiedzieć, że kupiłem budę z tą zasiłką za 200 zeta i za tą cenę to jest wypas. A jakie jeszcze, poza Antec True Power, zasiłki mają osobne obwody dla +3,3V i +5V :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...