Skocz do zawartości
mily888

Co wydajniejsze P4 2,8 czy Centrino 1,6

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem to centrino 1.3 chodzi mniej wiecej jak p4 taktowany na 1.9. Wiem bo mialem jakis czas temu notebooka z takim procem i przetestowalem go, porownujac rozne benchmarki do mojego p4.

Jezeli by przyjac ze oba proce skaluja podobnie, to centrino 1.6 chodzilby jak p4 2.4 (533!).

Na notebooku wazniejsze bedzie jaka grafe sobie kupisz, bo wiekszosc notebookow w normalnej cenie ma cienkie karty graficzne i nawet najszybszy procek im nie pomoze.

Ja osobiscie jestem zwolennikiem centrino, cicha i dluga praca, lekkie notebooki. p4 mobile sie do niego nie umywa, nie mowiac juz o "notebookach" z procesorami w wersji desktop.

ps. jesli wiesz w jakim dokladnie programie zamierzach projektowac 3d to poszukaj do niego jakis benchow, bo moze akurat tam bardziej potrzebne sa mhz niz cache (a moze na odwrot).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio chyba normalne jest ze wydajniejszy jest P4 2,8 niz Centrino 1,6, ale nie ma rzeczy doskonalych. P4 moze jest i wydajny ale zapewnia krotsza prace na tych samych bateriach co Centrino. Jednak jezeli potrzebujesz mobilnosci to lepszym zakupem bedzie Centrino gdyz zapewni ci wiekszy komfort pracy (dluzsza praca) ale z mniejsza wydajnosci. Jezeli potrzebujesz czegos mocnego to wez P4, napewno ci dobrze posluzy do robienia wysokiej jakosci grafy 3D potrzebujacej duzej mocy obliczeniowej no i od czau do czasu popykania w jakies gierki. Nie wydaje mi sie zeby granie na notebooku bylo przyjemnoscia bo jak pewnie wiesz nowe gry potrzebuja niezlej grafy a tekie w notebooku to zadkosc. Wiec musisz sam dokonac wyboru ale jak ja bym skladal sobie notebooka raczej takiego do pracy niz do grania to bym wzial Centrino, no chyba ze potrzebowal bym naprawde OLBRZYMIEJ mocy obliczeniowej :wink: to P4.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...