Skocz do zawartości
yuri

obecne temperatury a stabilność kompa

Rekomendowane odpowiedzi

siadłem wczoraj do kompa z zimnym pifkiem bo wytrzymać przy takiej temperaturze inaczej się nie da(ponad 30*C w domku).

po jakimś czasie pracy kompa(full load) samoczynny reset 8O

patrze temperatury proc jak nigdy 54*C a mobo 42*C.

pomyślałem że to wina temperatury na mobo wiec co :?:

więc mod obudowy wywaliłem dziursko z boku budy.

ach ta blacha 1mm :( ale wyszło ładnie. zamontowałem wentylator nidec 90x90mm i po odpaleniu kompa miałem przy full load już 49*C na procu i max 35 na mobo. więc warto było. godzina pracy efekt zauważalny i obudowa wygłąda bajer. jeszcze tylko grila mi brakuje na wentylu.

jakiego moda polecacie jeszcze :?:

pozdro

yuri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem przed chwila reset systemu... ale w ogole nie mam pojecia dlaczego, bo opcje ta w xp wylaczylem :) A temperatura proc/mobo kolo 30stopni

to na pewno nie przez proc. np. u mnie to na 99,9% była za wysoka temperatura na mostku północnym bo nigdy na tej płycie nie miałem zwiechy ani resetu samoczynnego(no chyba że przesadziłem z przetaktowaniem proca :oops: ) a teraz 42 na mobo a po modzie 35 i znów wszystko spox :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grila kupisz napewno na WGK ale to musisz poczekac do soboty-niedzieli. Mozesz probowac jeszcze pod GUS'em na WGE, chyba jeden ze sklepow taki z wiatrakami ma. Oraz pozostaja budki na Wolumenie.

Co do otwierania obudowy to nie zawsze jest to dobry pomysl, u mnie wtedy temp rosnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was .Mam pytanko odnosnie chłodzenia mam zamiar sobie zalożyc coolera z tyłu obudowy pod zasilaczem mam tam miejsce na nigo ale sa tam dziurki , i tu moje pytanie czy mocowac go na tych dziurkach czy trzeba wyciac otwór na niego.

Pozdro

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was .Mam pytanko odnosnie chłodzenia mam zamiar sobie zalożyc coolera z tyłu obudowy pod zasilaczem mam tam miejsce na nigo ale sa tam dziurki , i tu moje pytanie czy mocowac go na tych dziurkach czy trzeba wyciac otwór na niego.

Pozdro 

ALEX

Najlepiej wyciac te otworki a zalozyc wentyl z grilem (ladniej i efektyyywniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zwale z temp na mobo dochodzi do 45 stopni 8O a to wszystko przez dodatkowa dziure w obudowie w ktorej jest wiatrak wiejacy na proca. Dzieki niemu na procku jest spox ale skutecznie blokuje on gorace powietrze w dole obudowy. :cry: musze poprawic cyrkulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji tematu mam pytanko

gdzie w w-wie można kupić grila na wentyl 90x90 :?:

na wgk drog u mate-a drogo (ma grille sunona) , najtaniej w pccooler, jak chcesz, to sie mozemy razem przejechac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grila kupisz napewno na WGK ale to musisz poczekac do soboty-niedzieli. Mozesz probowac jeszcze pod GUS'em na WGE, chyba jeden ze sklepow taki z wiatrakami ma. Oraz pozostaja budki na Wolumenie.

Co do otwierania obudowy to nie zawsze jest to dobry pomysl, u mnie wtedy temp rosnie.

dzięki za info o grilu.

u mnie przy otwarciu obudowy tez wzrasta temp. na mobo bo nie ma właściwej cyrkulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj rekord to 57C na D900 + Coolermaster DP5-6H51 [ustawiony na 3000rpm], DFI AK75-EC, 3D Prophet 4500. Testowane caly dzien na MOHAA i Operation Flashpoint, zero zwisow czy bsodow w windzie :)

u mnie powodem resetu była temperatura na mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wgk drog u mate-a drogo (ma grille sunona) , najtaniej w pccooler, jak chcesz, to sie mozemy razem przejechac

chyba przejadę się na wgk ale nie w ten weekend bo wyjeżdzam.

dobrze że jeszcze wczoraj zmierzyłem wentyl bo ma 92x92 i bym qupił za mały grilek. he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siadłem wczoraj do kompa z zimnym pifkiem bo wytrzymać przy takiej temperaturze inaczej się nie da(ponad 30*C w domku).

ach ta blacha 1mm :(  ale wyszło ładnie. zamontowałem wentylator nidec 90x90mm i po odpaleniu kompa miałem przy full load już 49*C na procu i max 35 na mobo. więc warto było. godzina pracy efekt zauważalny i obudowa wygłąda bajer. jeszcze tylko grila mi brakuje na wentylu.

pozdro

yuri

Ej a czym wyciołeś tą dziure??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ach ta blacha 1mm :(  ale wyszło ładnie. zamontowałem wentylator nidec 90x90mm i po odpaleniu kompa miałem przy full load już 49*C na procu i max 35 na mobo. więc warto było. godzina pracy efekt zauważalny i obudowa wygłąda bajer. jeszcze tylko grila mi brakuje na wentylu.

pozdro

yuri

Ej a czym wyciołeś tą dziure??

kurde napieprzyłem się bo nawiercałem otwory wiertarką a potem pilnikiem ale efekt przerósł moje oczekiwania bo obudowa wygląda bajer. jak chcesz to opisze dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...