Skocz do zawartości
loloferrari

huntkey 300W - naprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Zasiłka ta ma tragiczne 12V tj bez jakiegokolwiek obciążenia ma 11.40 i generalnie komp nawet na niej nie chce wstać( mam teraz podłączony tylko HDD). Czy da sięt o naprawić jakimś domowym sposobem. Co jest odpowiedzialne za 12V, który tranzystor. Pytam bo bardzo mnie to ciekawi czy mógłybm to sam naprawić czy oddać to jakiemuś specowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaka płyta i procesor, ale i tak wygląda na to że zasilacz jest przeciążony. Czasem wystarczy płyta + procesor. Wymiana "tranzystora" nic nie da, na tym trzeba się trochę znać - poszukaj fachowca, albo kup nowy zasilacz.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI K7N2_ILSR +Antoś 1700+@2400+, WD 80GB jb, CD,CDRW + 2 wiatraki w budzie.

Mam jeszcze zasilaczyk <span style="color:red;">[ciach!]</span>iany noname ale ten trzyma poprostu wzorcowo napięcia nawet przy torture test w Prime. Przy nim ten HuntKey to jest lipa jak ich malo. Tego huntkey dostałem za friko, i od tego czasu leżał sobie. Chciałem go sprzedać ale niestety nie działa tak jak powinien.

Uwaga kup nowy zasilacz nie wchodzi w grę bo ja chce go naprawić a zasilacz mam. Więc nie wiem czy jest to gra warta świeczki. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie wysłucham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Huntek zajebiście trzyma napięcia. Nie miałem z nim żadnych problemów. W budzie ma 2 dyski, dodatkowy wentyl z tyłu no i prądożernego radka.

Buahahahahaha .... i dlatego chcesz go sprzedac :D:D:D (podpis)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam non stop na piecia żedu 11.30 przy totalnym stresie czy w spoczynku. kiedyś ten zasilaćż obsłużył radka 9800pro 2x hdd 7200 i palarke procka dałem specjalnie na 2.2v i wszysko hodziło lelegandzko zadnych zwich napiecie było tak samo kijowe ale komp działał bez zażutu zażynałem go jak mogłem ale nic nie zdziałałem był stabilny

nie wiem czemu u cibie tak jest moze masz bardziej człała płyte pod względem napieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Huntek zajebiście trzyma napięcia. Nie miałem z nim żadnych problemów. W budzie ma 2 dyski, dodatkowy wentyl z tyłu no i prądożernego radka.

Buahahahahaha .... i dlatego chcesz go sprzedac :D:D:D (podpis)?

Przeszkadza mi trochę głośny wentylator, a poza tym skoro mam kasę to wolę wymienić na Chiefteca 360W DF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mój monster 110W no-name pracował 2 lata na Antku 1,2 , Geforce4 tit, 2cd, 2hdd. Dałem mu odpocząć w szafie, a po podłączeniu do k6-2 300mhz wyzionął ducha :D

Widać obraził się na ciebie bo dałeś go do takiego wolnego kompa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym wykozystac posta i sie dowiedziec jak wyglada sprawa z naprawa zasilaczy. Tj. takiego ktory z dnia na dzien przestal sobie dzialac(enlight 250W) , poprostu nie odpala. Czy to sa duze koszty?

bo przeciez nie poszedl z dymem przy max obciazeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym wykozystac posta i sie dowiedziec jak wyglada sprawa z naprawa zasilaczy. Tj. takiego ktory z dnia na dzien przestal sobie dzialac(enlight 250W) , poprostu nie odpala. Czy to sa duze koszty?

bo przeciez nie poszedl z dymem przy max obciazeniu

Jeśli nawet się spalił, to tez (przeważnie) można go naprawić. Tylko koszt naprawy będzie większy (30-60 zł).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie chcesz go naprawić, i masz choć trochę pojęcia o elektronice to przede wszystkim sprawdź diody prostownicze w gałęzi 12V (przeważnie są to 2 diody w jednej 3-nóżkowej obudowie, przykręcone do radiatora). Można też wymienić kondensatory elektrolityczne w tej gałęzi, mogły stracić pojemność pod wpływem wysokiej temperatury jeśli były kiepskiej jakości.

Zasilacze najlepiej naprawia się jeśli ma się pod ręką kilka złomów do demontażu, za nowe części (np. diody) za bardzo zdzierają w sklepach i naprawa staje się nieopłacalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lechoo :mam troche zasilaczy ale AT jeszcze, więc nie wiem czy to sie na coś przyda. Acha, mam jeszcze 2 compaq-i atx ale 200W, może uda sięz nich coś wymontować :) Ja osobiście sam tego naprawiać nie będe ale mój ojciec zna się na takich rzeczach trochę (naprawa RTV, Audio itp) więc może jak podam mu troche szczegółów co i jak to możliwe że zrobi. Czli konkretnie na co patrzeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, tez mam tego HK 300W i to najlpesza 300W jeslio chodzi o cena/jakosc, pewnie walnięty ten twoj zasilacz i raczej watpie zebys go naprawil , btw ten wentyl jest kurewsko glosny, wymianial go juz ktos ?? ( boje sie ze kupie jakis za slaby i sie zjara,albo bedzie sie przegrzewal,)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, tez mam tego HK 300W i to najlpesza 300W jeslio chodzi o cena/jakosc, pewnie walnięty ten twoj zasilacz i raczej watpie zebys go naprawil , btw ten wentyl jest kurewsko glosny, wymianial go juz ktos ?? ( boje sie ze kupie jakis za slaby i sie zjara,albo bedzie sie przegrzewal,)

Ja się przymierzalem, ale skonczy sie na tym ze kupie Chiefteca 360W DF :twisted: Ale generalnie jestem bardzo zadowolony z tego zaislacza. Napiecia trzyma rowno i bez wielkich odchyłek od normy. Poszukaj moj topic o wymianie wentyla w zasilaczu. Reed wymienial i nie mial problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie. Zasiłka ta ma tragiczne 12V tj bez jakiegokolwiek obciążenia ma 11.40 i generalnie komp nawet na niej nie chce wstać( mam teraz podłączony tylko HDD). Czy da sięt o naprawić jakimś domowym sposobem. Co jest odpowiedzialne za 12V, który tranzystor. Pytam bo bardzo mnie to ciekawi czy mógłybm to sam naprawić czy oddać to jakiemuś specowi?

Komp ci nie wstaje z innego powodu niż ten, który podajesz, tzn za niskie 12V. Sprawdź wtyczkę ATX, zmierz na niej napięcia. Możliwe że 3,3V w ogóle nie ma. Możliwe jest też, że podczas wkładania w gniazdo ATX na mobo, wyskakuje któryś przewód z wtyczki.

Przyznam się bez bicia (piany) że mój zasilacz też oddałem w ręce ojca (elektronik, nie tylko z wykształcenia ;) ) no i od tamtego wydarzenia jest tak (w Prime95):

3,3V jest 3.38V było 3.12V

5V jest 5,2V było 4,74V

12V jest 13V było 11,6V

Oczywiście można je lepiej wyregulować, ale po co?

Teraz żaden chieftec mi nie podskoczy :mrgreen: . Oczywiście zasilacz jest bardzo porządnie wykonany (odpowiednie wielkości i rozmiary ;) poszczególnych elementów), filtry, radiatory itp. - więc nie ma obawy że coś się spieprzy, a jak wiadomo, tak zmodowany zasilacz będzie miał więcej pracy (m.in. temperatura mu wzrośnie).

Dodam jeszcze że mod polegał na dołączeniu 2 rezystorów (taka korekcja beznadziejnych "fabrycznych" ustawień) do tych w zasilaczu, służących do ustalenia stabilizacji napięć. 12 V w takim klasycznym zasilaczu jak mój (w Codegenach zresztą też) jest regulowane wspólnym rezystorem, razem z 5V. Pisałem już o tym i podałem przydatny link ze schematami zasilaczy AT i ATX. loloferrari jak cię to interesuje to poszukaj na forum, bo gra jest warta świeczki.

Aha! Bardzo ważną sprawą jest dobór rezystorów pod względem mocy. Mnie się jeden rozjechał po 2 tygodniach i zamiast 3,3V miałem 3,7. Na szczęście komp przeżył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec zasilacz zostal rozebrany. Ojciec sprawdzal przy mnie napięcia poszczególne. Wszystko ładnie pięknie prócz nieszczęsnego 12V, które bez obciążenia miało 11.97, ale po podłączeniu radia samochodowego (spory pobór mocy) spadło do 8O 11.16. Ojciec mówi że możliwe że jakaś dioda (nie wiem jaka) jest uwalona. Kondensatory są niepopuchnięte. Tak dla świętego spokoju ojciec przelutował cały spód płytki zasilacza (żeby sprawdzić czy nei ma gdzieś zimnych lutów). Po włożeniu spowrotem do kompa zasilaczo dziwo wstał ale 12V nadal żałosne tylko że teraz ma 11.40 - 11.52. Własnie leci prime juz ok 3 godzin i wahania są niewielkie. Ale myśle że przy ostrzejszym podkręcaniu i tak wymięknie ten zasilaczyk.

@piaskoon : z wtyczką mało prawdopodobne, też była sprawdzana. Czy mógłbyś rzucic linka do tego schematu? Tematów o zasilaczach jest mnóstwo i nei sposób tego znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...