PJOTR Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Z gory przepraszam ze zadaje takie pytania, ale czytalem duzo o tym na forum itp i wciaz nie jestem przekonany co wybrac... Dlatego zadaje to pytanie wam, bardziej doswiadczonym odemnie... Zastanawiam sie nad bartonem 2500+ - czy sa serie ktore sie kreca dobrze ? Czy wysoka temperatura u wielu uzytkownikow forum to blad odczytu ? Thorton - tu sprawa jest niepewna, malo osob z naszego forum zbartonowalo to cus .. czy zabawy olowkiem itp maja duze szanse na powodzenie ? Jak z temperaturami u was? Tbred .. to raczej ostatecznosc, bo wydajnosciowa bartony sa o niebo lepsze( ? ) plz wypowiedzcie sie co mi polecacie, bo nie jestem w stanie obiektywnie stwierdzic co jest najlepsze.. chodzi mi o stabline krecenie:) i duza wydajnosc pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 jezeli masz kase na bartka 2500+ to bierz go. Z seria to jest loteria......(kupiłem thortonka 2000+ seria AQXEA 0327 MPMW i teoretycznie powinna sie wkrecac przynajmniej na 2300 na 1,65v a tu qpa... naet na 2000mhz na 1,6v nie wstał skubany....nie mozna okreslic zajebistej seri do podkrecania bo kazdy procek to loteria i tyle! A bartony od T-Bredów nie są o niebo lepsze poniewaz niczym sie nie róznia tylko bartek ma 512kaszy a t-bred ma 256kaszy wiec wydajnosciowo az tak sie nie róznia(polecam test bartona na tomshardware) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 nie wiem z kąd masz informacje ze wydajnosc Bartona jest o niebo lepsza od T-bred skoro tak mowisz to potwierdz to jakimis testami w ORT: ORT: ORT: kturych skoro Barton jest o niebo lepszy wygrywa 100% testow np porownanie 2500+(Barton)2600+(Thunder)i 2800(Barton) i zobaczysz ze Thuder jest w wiekszosci testow bardziej wydajny od 2500+(Bartona)i w 75% idzie w łeb z 2800+Bartonem .No chyba ze mowimy o podkrecaniu to napewno Bartek 2500+chociaz tez Xp 1700+,1800+ sie tez bardzo dobrze kreca. Jak nie chcesz krecic to ja polecam ci Thundera 2600+ a jak chcesz to 2500+bartona lub 1700+,1800+ ,ale zobaczymy co inni napisza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Jak masz malo kasy to: Durona 1400 lub 1600. Jak wiecej to Thortona. Jak bardzo duzo to Barton 2500+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demboch Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 nie wiem z kąd masz informacje ze wydajnosc Bartona jest o niebo lepsza od T-bred skoro tak mowisz to potwierdz to jakimis testami w ORT: ORT: ORT: kturych skoro Barton jest o niebo lepszy wygrywa 100% testow np porownanie 2500+(Barton)2600+(Thunder)i 2800(Barton) i zobaczysz ze Thuder jest w wiekszosci testow bardziej wydajny od 2500+(Bartona)i w 75% idzie w łeb z 2800+Bartonem .No chyba ze mowimy o podkrecaniu to napewno Bartek 2500+chociaz tez Xp 1700+,1800+ sie tez bardzo dobrze kreca. Jak nie chcesz krecic to ja polecam ci Thundera 2600+ a jak chcesz to 2500+bartona lub 1700+,1800+ ,ale zobaczymy co inni napisza. -- musze ci powiedziec ze troche sie chyab pomyliles kolego ... zauważ prosze że Barton 2500+ ma zegarek 1833mhz a 2600 ponad 2100mhz .. no to na pewno ten z zegarem 2100 bedzie lepszy w kompresji filmow itd ... amd podaje w jskali wydajnosciowekj i za zadnego bata nie wcisniesz mi ze athlon 2600 jest wydajnosciowo lepszy od bartona 2800 bo w to nie uwierze ... ------ a teraz co do odpowiedzi na zadane pytanoie : oczywiscie ze bierz barthona chcoiazby z tego wzgledu ze w brthonach raczej nie zauwazyłem gorszej serio bo kazdy barton jka sklada moij kumpel przez ponad 50 minut siedzi se na prime jako 3200+ na roznych napiecia ale nigdy nie ma yakiej akcji ze ma jakies duze splucia .... pozatym z tego co <chyba> wiem to barthon i throton maja wieksze jadra przez co wieksza powierzchnia oddawania ciepla .... i jeszcze krotkie porwnanie ... athlon na zegarze 2200 to cos kolo 2800= a barhon na tym samym zegarku to juz kolo 3200+ wiec co tu porownywac .... phi ---- update: i jak nie ejstes pewien co do tych seri to kup na allegro u niejakieo pana o loginie KROSTRY ... on daje wiazaco gwarancje na to ze procek (barton 2500+) bez z miny napiecia bedzie loozno chodzil jako 3200+ ... moim zdaniem to jest kuszaca propozycja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Bierz THORTONA z okolic 24-27 tyg. masz duze szanse na zbartonowanie go a poza tym kosztuje ponad stowke mniej niz BARTON. Chyba ze nie lubisz krecic i modowac to bierz BARTONA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 dzieki, chyba zakupie bartka :D ale to nie pewne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 -- musze ci powiedziec ze troche sie chyab pomyliles kolego ... zauważ prosze że Barton 2500+ ma zegarek 1833mhz a 2600 ponad 2100mhz .. no to na pewno ten z zegarem 2100 bedzie lepszy w kompresji filmow itd ... amd podaje w jskali wydajnosciowekj i za zadnego bata nie wcisniesz mi ze athlon 2600 jest wydajnosciowo lepszy od bartona 2800 bo w to nie uwierze ... ------ Kolego mily jestes w wielkim bledzie. Po pierwsze jezeli bysmy robili testy t-bred vs. barton to wedlug mnie naturalna sprawa byloby podkrecenie barton'a do czestotliwosci z jaka pracowalby t-bred i dopiero wtedy przeprowadzalbym testy porownawcze. Po drugie przeczytaj lub przejrzyj THIS a Twoje zdanie na ten temat ulegnie zmianie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reaper Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Bierz Bartona i nie zastanawiaj sie. Jezeli Thortona to tylko jakiegos pewnego (nie chodzi mi o pewna serie tylko o sprawdzony procek). Pytanie do xxx: Co to jest "Thunder"? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demboch Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 hmmm po obejrzniu tamtych wynikow jestem conajmniej zmieszany .... wydaje mi sie bezsensownym koic bartona skoro ahtlon xp go kladzie w jedenj kategori wydajnosciowej .... hmmm 2600=3200 ? - nie podba yo mi sie .... no to po co oni dali weiksza kasze i mniejsze taktowanie skoro to wymaga takiego samego taktowania jak t-bred dla jedenj kategori wydajnosciowej .... sam juz nie wiem o co tu chodzi ..... wydaje mi sie ze te testy nie sa objekywne bo chyba wszystkie te programy nie daja nacisk na kasze bo barton by rozmiutl athlon'a xp .... ---- co jak co ale ja bym i tak brał bartona bo daja wieksze mozliwosci oc ... :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Bezsensu jest sugerowac sie benchmarkami bo wyniki nigdy nie sa takie jak byc powinny. Co nie zmienia faktu ze najlepszym wyborem pozostaje THORTON bo nawet jesli okazaloby sie prawda ze dodatkowy cashe nic nie daje to w przypadku THORTONA amy go za darmo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Bezsensu jest sugerowac sie benchmarkami bo wyniki nigdy nie sa takie jak byc powinny.Bezsensu jest to co tutaj wyglaszasz. Benchmark'i sa po to aby sie nimi sugerowac w koncu wybieramy wedlug nich procesor, karte graficzna, itd. Szukamy produktu z najlepszym wynikiem power/cena a dzieki nim jestesmy w stanie zauwazyc te roznice i wybrac produkt, ktory spelnia te kryteria. Co nie zmienia faktu ze najlepszym wyborem pozostaje THORTONWlasciwie masz racje ... bo nawet jesli okazaloby sie prawda ze dodatkowy cashe nic nie daje to w przypadku THORTONA amy go za darmo.Hmm.. mozesz jasniej bo nie rozumiem? Przeciez w wypadku t-bred'a jest tak samo, tzn. default'owo procesor ma 256kb cache L2 - wiec o co chodzi? Kolejna sprawa to to, iz mamy tu do czynienia z 256kb vs. 512kb L2 cache. Na wlasnym przykladzie powiem, iz miedzy 64kb a 256kb L2 odnotujemy 5-15% wzrost wydajnosci calego systemu wiec ma sie to nijak do Twoich domyslow (Duron Applebred 1400 @ Athlon XP 2400 Thoroughbred "B"). W obu przypadkach testy przeprowadzalem przy zegarze 2400, wynikalo z nich jednoznacznie to co napisalem wyzej. Z cache'm L2 chodzi o to, iz w dzisiejszych czasach wystarczajaca jego ilosc to 256kb gdyz aplikacje, ktorych uzywamy na codzien nie potrzebuja go w ilosci 512kb jednak jesli ktos mysli przyszlosciowo i nie ma zamiaru wymieniac podzepolow pc przez dluzszy czas w takim wypadku kupno barton'a bedzie dla niego najepszym rozwiazaniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 hmmm po obejrzniu tamtych wynikow jestem conajmniej zmieszany .... wydaje mi sie bezsensownym koic bartona skoro ahtlon xp go kladzie w jedenj kategori wydajnosciowej .... hmmm 2600=3200 ? - nie podba yo mi sie .... no to po co oni dali weiksza kasze i mniejsze taktowanie skoro to wymaga takiego samego taktowania jak t-bred dla jedenj kategori wydajnosciowej .... sam juz nie wiem o co tu chodzi ..... wydaje mi sie ze te testy nie sa objekywne bo chyba wszystkie te programy nie daja nacisk na kasze bo barton by rozmiutl athlon'a xp .... ---- co jak co ale ja bym i tak brał bartona bo daja wieksze mozliwosci oc ... :P ot kolejny slepy na te durne oznaczenia AMD :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Jezu, zamieszaliscie mi jeszcze bardziej niz przed zalozeniem topicu ... :) Potrzebuje procka, ktory ma najwieksze mozliwosci OC i po podkreceniu jest jeszcze wydajniejszy niz inne krecone. Barton owszem, duzo dobrego slyszalem ale CHOLERA wie ktora serie wybrac!! Jak qpie jakis szajs, ktory po podniesieniu o 100mhz nie wstanie na defaultowym vcore to bedzie totalny zonk .. strace 400-450 i g... podkrece :> Czy ktos, kto zna sie na bartonach i seriach itd. moze mi poradzic? :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Jezu, zamieszaliscie mi jeszcze bardziej niz przed zalozeniem topicu ... :) Potrzebuje procka, ktory ma najwieksze mozliwosci OC i po podkreceniu jest jeszcze wydajniejszy niz inne krecone. Barton owszem, duzo dobrego slyszalem ale CHOLERA wie ktora serie wybrac!! Jak qpie jakis szajs, ktory po podniesieniu o 100mhz nie wstanie na defaultowym vcore to bedzie totalny zonk .. strace 400-450 i g... podkrece :> Czy ktos, kto zna sie na bartonach i seriach itd. moze mi poradzic? :) pozdro na allegro jeden pan proponuje bartony z gwarancja podkrecalnosci na 3200+ juz ci to ktos napisal!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 na allegro jeden pan proponuje bartony z gwarancja podkrecalnosci na 3200+ juz ci to ktos napisal!!! Co znaczy gwarancja podkrecalnosci ? .. Te texty o tych mega osiagach bartonow do 4200+ moga byc rownie dobrze wyssane z palca. Nie chce brac w ciemno, pytam o serie, tydzien itd. :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Bezsensu jest sugerowac sie benchmarkami bo wyniki nigdy nie sa takie jak byc powinny.Bezsensu jest to co tutaj wyglaszasz. Benchmark'i sa po to aby sie nimi sugerowac w koncu wybieramy wedlug nich procesor, karte graficzna, itd. Szukamy produktu z najlepszym wynikiem power/cena a dzieki nim jestesmy w stanie zauwazyc te roznice i wybrac produkt, ktory spelnia te kryteria. Co nie zmienia faktu ze najlepszym wyborem pozostaje THORTONWlasciwie masz racje ... bo nawet jesli okazaloby sie prawda ze dodatkowy cashe nic nie daje to w przypadku THORTONA amy go za darmo.Hmm.. mozesz jasniej bo nie rozumiem? Przeciez w wypadku t-bred'a jest tak samo, tzn. default'owo procesor ma 256kb cache L2 - wiec o co chodzi? Kolejna sprawa to to, iz mamy tu do czynienia z 256kb vs. 512kb L2 cache. Na wlasnym przykladzie powiem, iz miedzy 64kb a 256kb L2 odnotujemy 5-15% wzrost wydajnosci calego systemu wiec ma sie to nijak do Twoich domyslow (Duron Applebred 1400 @ Athlon XP 2400 Thoroughbred "B"). W obu przypadkach testy przeprowadzalem przy zegarze 2400, wynikalo z nich jednoznacznie to co napisalem wyzej. Z cache'm L2 chodzi o to, iz w dzisiejszych czasach wystarczajaca jego ilosc to 256kb gdyz aplikacje, ktorych uzywamy na codzien nie potrzebuja go w ilosci 512kb jednak jesli ktos mysli przyszlosciowo i nie ma zamiaru wymieniac podzepolow pc przez dluzszy czas w takim wypadku kupno barton'a bedzie dla niego najepszym rozwiazaniem. Czyzbys mial jakis kompleks czlowieku? Wez sie troche wyluzuj i zacznij myslec nie reagowac. Syntetyczny benchmark nigdy nie bedzie pelnym odzwierciedleniem mozliwosci sprzetu bo testuje go pod pewnym okreslonym katem i ciezko o pelna i obiektywna ocene w tej kwestii. A co do dodatkowego casche to dziwie sie ze nie rozumiesz bo napisalem to najprosciej jak sie dalo: chodzi o to ze w THORTONIE jest szansa na odblokowanie tego casche i zrobienie z niego BARTONA co czyni ten procesor bardziej uzasadnionym ekonomicznie zakupem bo nawet jezeli okazaloby sie ze nie ma roznicy w wydajnosci pomiedzy BARTONEM a THORTONEM podkreconym do tej samej czestotliwosci to za dodatkowy casche w BARTONIE zaplacimy, a w THORTONIE nie (mamy go w gratisie). TERAZ JUZ ROZUMIESZ? o jak nie to bede musial ci to chyba narysowac :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Jeżeli Thorton padnie przy odblokowywaniu cache to stracimy tylko pieniądze. Jak się ma dosyć szmalu albo jak sie lubi ryzyko to można :twisted: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Czyzbys mial jakis kompleks czlowieku? Wez sie troche wyluzuj i zacznij myslec nie reagowac. Syntetyczny benchmark nigdy nie bedzie pelnym odzwierciedleniem mozliwosci sprzetu bo testuje go pod pewnym okreslonym katem i ciezko o pelna i obiektywna ocene w tej kwestii. A co do dodatkowego casche to dziwie sie ze nie rozumiesz bo napisalem to najprosciej jak sie dalo: chodzi o to ze w THORTONIE jest szansa na odblokowanie tego casche i zrobienie z niego BARTONA co czyni ten procesor bardziej uzasadnionym ekonomicznie zakupem bo nawet jezeli okazaloby sie ze nie ma roznicy w wydajnosci pomiedzy BARTONEM a THORTONEM podkreconym do tej samej czestotliwosci to za dodatkowy casche w BARTONIE zaplacimy, a w THORTONIE nie (mamy go w gratisie). TERAZ JUZ ROZUMIESZ? o jak nie to bede musial ci to chyba narysowac :lol:Uwielbiam takie zagrywki. Staram sie myslec caly czas w przeciwienstwie do Ciebie zreszta daleko nie trzeba szukac, przypomnij sobie swoj post z topic'a o plycie Epox 8RDA+ 2.1 i bzdury jakie w nim wypisywales - chodzilo bodajze o roznice miedzy 1.1 a 2.1 a Ty wlaczyles do watku niewiadomo skad plyte Epox 8RDA3+. Zgadzam sie z tym, iz kupno Thorton'a jest bardziej oplacalne niz zakup Barton'a. Post'a swojego wyslalem zbyt wczesnie (niedzielny poranek) i faktycznie do konca Cie nie zrozumialem. Mam z'mod'owanego Duron'a Applebred'a wiec nie musisz mi tego tlumaczyc - jezeli chcesz rys. dotyczace poprawnego wykonania mod'a L2 to zapraszam na prv'a. W odroznieniu od wielu forumowiczow swoje informacja staram sie popierac link'ami, zaistnialymi faktami a nie informacjami wyssanymi z palca i domyslami - PEACE ... skonczmy nim przerodzi sie to w wielkie OT. P.S. Zgodze sie z Toba w kwestii benchmark'ow lecz nie do konca bo niby w czym moge sprawdzic nie syntetyczna wydajnosc procesora w zaleznosci od ilosci posiadanej pamieci cache L2 (co polecasz do wykonania testow). W tej kwestii Twoje poglady w tej sprawie powinny byc skierowane do benchmark'ow kart graficznych, np. 3DMark'a pod ktory to swojego czasu producenci kart graficznych optymalizowali sterowniki do swoich produktow. Owy fakt jest juz przeszloscia gdyz Madonion wyraznie zastrzegl sobie, iz nie moze sie cos takiego powtorzyc - prosta sprawa, program testujacy szanujacej sie firmy stawal sie nieobiektywny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 .. ostatnie pytanka Brac BARTON 2500+ AQZEA 0334SPMW czy 0335SPMW ? A moze jeszcze inny ? Czy AQXEA jest gorsza OD AQZEA ? Te dwa proce, ktore podalem sa na allegro od kolesi, ktorych ktos mi na tym forum polecil .. Powiedzcie co sadzicie, bo nie jestem obeznany wyczerpujaca w tym temacie, a nie chce wydac 430zl idiotycznie pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...