ToMo Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 W naszej sieci są 2 źródła Internetu jeden z SDi a drugi z Neo i teraz mam taki problem ... część osób będzie korzystała z SDi a część z neo i teraz potrzebuje pomocy jak skonfigurować Linuxa żeby net był udostępniany po adresie IP albo po adresie MAC, czyli tylko dla konkretnych osób i żeby ktoś za friko nie korzystał z neo .... Czy ktoś może mi pomóc ustawić coś takiego ??? Aktualnie jade na SmoothWall'u z kernelem 2.4.22 Z góry dzięki za odpowiedzi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Zadalem podobne pytanie, jakos chetnych do pomocy nie bylo. Pomogl mi ktos oczywiscie tyle ze jego rada nie sprawdzila sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 niestety temat jest szeroki... musze napisac tak jak Paranoik... szukaj pojec "statyczny routing" (wpiszesz w tablicach jakie IP przez jaka sieciowke/bramke ma wychodzic) dotego ofkoz DHCP z ARP aby na sztywno przypisac sieciowki do dancych IP aby tak jak chcesz uzuytkownicy kozystali z zadanych wyjsc... dodatkowo manuale 2.4routing i Linux24-nat ... znajdziesz na http://mr0vka.eu.org/tlumaczenia/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 A nie prościej jest to zrobić na iptables ??? Forwardowanie tylko dla konkretnych adresów MAC ??? Tylko za bardzo nie wiem jak to zrobić :/ mniej więcej tak: iptables -A FORWARD -s IP -m mac --mac-source XX:XX:XX:XX:XX:XX -j ACCEPT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...