Skocz do zawartości
MORSZCZACHA

ATI 9800 czy NVIDIA 5900 [BEZ PRO]

Rekomendowane odpowiedzi

bez krecenia jest ok, ciepło ale cicho,temperatura w obudowie wzrosła o 4 stopnie. jesli krece go na pro to daje mu troche wiatru z wiatraka na 5V wtedy temperatura w budzie idzie do góry tylko o 1 stopień, wiatrak puszczam tak dla spokoju. chociaz sadze ze bez tego wiatraka tesz dalby rade. ale jak sie domyślasz jesli wiatrak pracuje to czlowiek jest duzo spokojniejszy ze nic mu sie nie spali. Na początku tesz mialem obawy. bo widzialem zalmany tylko na 9700Pro. ale chlopaki z forum powiedzieli ze mozna dac go na 9800 a nawet na 9800pro. w komputroniku jest szafir 9800pro z zalmanem bez wiatraka, wiec doszedlem do wniosku ze i u mnie powinno byc wszystko OK.

Natomiast na jakiegoś Geforca FX, bałbym się zakładać Zalmana nawet z wiatrakiem ............byłoby zdecydowanie za gorąco.....na FX nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez krecenia jest ok, ciepło ale cicho,temperatura w obudowie wzrosła o 4 stopnie. jesli krece go na pro to daje mu troche wiatru z wiatraka na 5V wtedy temperatura w budzie idzie do góry tylko o 1 stopień, wiatrak puszczam tak dla spokoju. chociaz sadze ze bez tego wiatraka tesz dalby rade. ale jak sie domyślasz jesli wiatrak pracuje to czlowiek jest duzo spokojniejszy ze nic mu sie nie spali. Na początku tesz mialem obawy. bo widzialem zalmany tylko na 9700Pro. ale chlopaki z forum powiedzieli ze mozna dac go na 9800 a nawet na 9800pro. w komputroniku jest szafir 9800pro z zalmanem bez wiatraka, wiec doszedlem do wniosku ze i u mnie powinno byc wszystko OK. 

Natomiast na jakiegoś Geforca FX, bałbym się zakładać Zalmana nawet z wiatrakiem ............byłoby zdecydowanie za gorąco.....na FX nie polecam

masz jakas fotke jak to u ciebie wyglada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miales FX'a? Nie? To sie nie wypowiadaj

Ja miałem FX 5800 Ultra i wiem co to jest za karta............... :( :( :(

teraz nauczony na błedach w ciemno bym wziął Radeona 9800, nawet mógłby to byc jakiś 9700 albo 9700Pro. Poprostu o niebo lepsza karta.

ATI Rulezzz i jeszcze długo bedzie najlepszym producentem kart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak ostała się jeszcze grupka obrońców NV (z genghiskhanem na czele ;)).

Powodzenia chłopaki :D :P

Oczywiście R9800 :)

EEE tam ja tylko nie lubie jak wypowiada sie ktos o czyms czego nie zna (a kiedys sam taki bylem)

To sam sie nie wypowiadaja skoro nie wiesz czy ktoś miał doczynienia z FX'em czy nie. Założyłeś z góry, że jeśli mówię negatywnie o tej karcie to musiałem jej nie widzieć w działaniu. Kupmel kupił sobie tę kartę i od miesiąca próbuje ją sprzedać, ale bez skutku bo nikt jej nie chce. Zresztą ma do mnie żal, że mu nie odradziłem zakupu FX'a., ale sam byłem ciekaw na co stać tę kartę i zaeksperymentowałem na nim. :lol:

Natomiast genghiskhana zupełnie nie rozumiem .Gość stara się coś udowodnić tylko sam chyba już nie wie co. Ale obrońcy NV to już raczej wymierający gatunek. :lol:

W obecnej chwili w tej półce cenowej kart właściwie nie ma wyboru tylko ATI. Reszta jest dla bogatych ekscentryków typu genghiskhana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak ostała się jeszcze grupka obrońców NV (z genghiskhanem na czele ;)).

Powodzenia chłopaki :D :P

Oczywiście R9800 :)

EEE tam ja tylko nie lubie jak wypowiada sie ktos o czyms czego nie zna (a kiedys sam taki bylem)

To sam sie nie wypowiadaja skoro nie wiesz czy ktoś miał doczynienia z FX'em czy nie. Założyłeś z góry, że jeśli mówię negatywnie o tej karcie to musiałem jej nie widzieć w działaniu. Kupmel kupił sobie tę kartę i od miesiąca próbuje ją sprzedać, ale bez skutku bo nikt jej nie chce. Zresztą ma do mnie żal, że mu nie odradziłem zakupu FX'a., ale sam byłem ciekaw na co stać tę kartę i zaeksperymentowałem na nim. :lol:

Natomiast genghiskhana zupełnie nie rozumiem .Gość stara się coś udowodnić tylko sam chyba już nie wie co. Ale obrońcy NV to już raczej wymierający gatunek. :lol:

W obecnej chwili w tej półce cenowej kart właściwie nie ma wyboru tylko ATI. Reszta jest dla bogatych ekscentryków typu genghiskhana.

akurat osoba do ktorej kierowalem to czyli paolowawa mial FX 5800 Ultra a nie 5900 woec uwaga byla sluszna bowiem ten pierwszy ma troche wiecej wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dzisiaj nabyłem ATI 9800 HERKULESA .Ma pamięci samsunga ,działa bez problemu na płycie głównej a kręci się rewelacyjnie [ dołączony program 3D tweaker herkules do podkręcania] 325/580 Mhz & 420/700 Mhz są to wartości stabilne przy 720 na pamięci są po chwili arefakty.

WYNIKI na BARTON 2300Mhz,512HYPERX 433 CL2, SOLTEK KT600

3D2003 5900pt CATALYST 3,8

3D2001 17800pt CATALYST 3,8

Karta SUPER .Dzięki za wszystkie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, a co sadzita o tych kartach, ktora opcja bedzie lepsza?

a)Szafirek 9800pro i do tego zalman zm-80c-hp i jakis cichy wentyl (papst ngl na przyklad), cena w sumie okolo 2000pln

b)HiS radziu 9800pro ice-Q czy jakos tak (ten co wyglada jak fx5800 suszarka, ale podobno cichy, test, cena = 2089pln (sirius.pl)

flaszowac r9800 nie chce, utrata gwary mnie nie bawi w przypadku karty za 1400-1500 zeta :?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, a co sadzita o tych kartach, ktora opcja bedzie lepsza?

a)Szafirek 9800pro i do tego zalman zm-80c-hp i jakis cichy wentyl (papst ngl na przyklad), cena w sumie okolo 2000pln

b)HiS radziu 9800pro ice-Q czy jakos tak (ten co wyglada jak fx5800 suszarka, ale podobno cichy, test, cena = 2089pln (sirius.pl)

flaszowac r9800 nie chce, utrata gwary mnie nie bawi w przypadku karty za 1400-1500 zeta :?

pozdro

HIS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w takim razie z radkow 9800pro najleprzy jest HiS? Bo interesuja mnie jeszcze GigaByte,GygaCube,Sapphire. Bo radki tych firm maja wyjscie TV/DVI a HiS TV/VIVO i IceQ BOX(ktos mogl by mi powiedziec co to?) No chyba ze mozecie polecic jakiegos innego, leprzego od His`a radeona9800pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo ze mam Leadteka 5900 LX nie polecam ci tej karty - jest po prostu słabiutka porównujac ja do ceny. Po sciagnieciu patcha (tego przeciw optmyalizacji ) 3dmark03 mam tylko ( na detkach 52.16 ) ok 4400 punktów mimo ze karte mam sporo podkreconą wczesniej było ponad 5200.

Ponoc Radeony na tym patchu prawie nic nie traca a karty Nvidi dosyc duzo - wychodzi prawdziwa potega Nvidi he he czyli optymalizacja sterowników pod benchamrki - w tym sa moze i dobrzy.

Cała seria kart GForce FX to bardzo słaba wydajnosc i wysoka cena.

Żałuje ze nie kupiłem RADEONA, kazdy popełnia błędy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo ze mam Leadteka 5900 LX nie polecam ci tej karty - jest po prostu słabiutka porównujac ja do ceny. Po sciagnieciu patcha (tego przeciw optmyalizacji )  3dmark03 mam tylko ( na detkach 52.16 ) ok 4400 punktów mimo ze karte mam sporo podkreconą wczesniej było ponad 5200.

Ponoc Radeony na tym patchu prawie nic nie traca a karty Nvidi dosyc duzo - wychodzi prawdziwa potega Nvidi  he he czyli optymalizacja sterowników pod benchamrki - w tym sa moze i dobrzy.

Żałuje ze nie kupiłem RADEONA,  kazdy popełnia błędy....

mimo ze mam Leadteka 5900 LX nie polecam ci tej karty - jest po prostu słabiutka porównujac ja do ceny. Po sciagnieciu patcha (tego przeciw optmyalizacji )  3dmark03 mam tylko ( na detkach 52.16 ) ok 4400 punktów mimo ze karte mam sporo podkreconą wczesniej było ponad 5200.

Ponoc Radeony na tym patchu prawie nic nie traca a karty Nvidi dosyc duzo - wychodzi prawdziwa potega Nvidi  he he czyli optymalizacja sterowników pod benchamrki - w tym sa moze i dobrzy.

Żałuje ze nie kupiłem RADEONA,  kazdy popełnia błędy....

sprzedaj szybko puki jest jeszcze cos warta......i kup 9800 Pro

a tak pozatym u kolesia na sprzecie Duron 1.2GHz 512 mb ramu i moim Herculesie 9800 wynik w 3dmaku brzmial 4300 czyli tylko 100 mniej niz u ciebie na Athlon 2600+, Asus A7V8X, 512 DDR400 , FX5900 to chyba NVidia robi sobie kpiny.............ja bym sie ostro kurzył wydaje na karte ponad 2.000PLN a tu w 3d marku tylko 4.400........wolne żarty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...