Skocz do zawartości
copycd

Bootblock + Soltek - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam maly problem, plyta Soltek 75 kav, otoz po wlaczeniu pc, pojawia sie zgloszenie biosu karty graficznej, dalej bios rom checsum error i pojawia sie Bootblock awarda, wykrywanie nosnika. Ok jakis wir or sth, niestety po wlozeniu dyskietki sys. z biosem i kombinowaniu z roznymi nazwami plikow nic nie da sie zrobic tzn. nie nastepuje aktualizacja, komp stoi (czyta z dyskietki chwile i nic) . Jeszcze lepiej , po wlozeniu kosci biosu z takiego samego sprawnego solteka jest to samo ! czyli zgloszenie bootblocka. NIestety z tego co mi zdaje gwarancja juz sie skonczyla. Bardzo prosze o pomoc. Z gory dzieki.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Miałem to samo na solteku 75kv2-x. Też nie mogłem sobie poradzić...kombinując z dyskietką...oddałem też bios do programowania-bez efektów, w końcu sprzedałem płytke za 35 zeta, a gość ją przywrócił do zycia własnie dyskietką z autoexec.bat w którym była wpisana jakaś magiczna linia ... ostatnio natknąłem się na coś takiego(może zadziała):

" For Award BIOS

Make a bootable floopy disk

Copy the Award flash utility & BIOS file to the said floppy disk

Create an autoexec.bat with "Award_Flash_Utility BiosFilename" in the content (e.g. awdfl823K w6378vms.130)

Sample on how to create an autoexec:

a. On Windows, open the notepad

b. On the notepad, write "awdfl823K w6378vms.130" (without the ")

c. Save the file as autoexec.bat

Boot up system with the said floppy (it will take less than 2 minutes before screen comes out)

Re-flash the BIOS & reboot.

"

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...