Skocz do zawartości
_Vip_

pompki ATMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez wlansie przerobilem mojego Atmana 306 :D

zakupilem krucce w castoramie, mosiezne :D i klej epoxydowy bezbarwny :D

I mowie wam wyglada jak ze sklepu :D ten bezbarwny klej jest swietny ! trzyma jak diabli i wogole go nie widac, calosc jest bardzo estetyczna. Krucce przykelilem bezposrednio do wylotow, ta kratke wywalilem, bo tylko zajmuje mi miejsce. POd ta zakrecana klapke, przed wirnikiem, podlozylem gumke recepturke :D zzakrecilem(ledwo co) i jest full szczelnie :D, jak bede mial aparat to wam wzuce zdjatka.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o przeróbki to ćwiczyłem sprawę na conajmniej kilku egzeplarzach ....

Pierwszy był AT-305 ... wyszło tak sobie (widać wycieki silikonu), kolejny AT-306 ... wyszło o niebo lepiej (tak mi się wydaje).

W porównaniu obu pompków - cóż jak bym nie planował kolosalnego układu podłączonego do hydromasażu w wannie ;) to bym wybrał AT-305 - ciuchtka, spokojna w sam raz. AT-306 to overkill w przeciętnym układzie WC. Przy testowaniu zalałem cały zlew wody i podłączyłem do prądu .... zanim się spostrzegłem, że nic nie przymocowałem do końcówki pompy miałem wodę w całej kuchni (momentalnie wypompowało .... :mur: ).

Prezentuję fotki moich pompek ....

Dołączona grafika

A tu więcej fotek AT-306 i AT-305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radek_marko - dwa pytanka:

1. potrafilbys okreslic czy AT-306 jest znacznie glosniejsza od AT-305? Bo kupilem 306 i jak narazie nie moge o niej powiedziec ze jest cicha (ale pracuje nad tym aby ją wyciszyc, wyeliminować wibracje).

2. Jak pompka radzi sobie z brakiem wody w otoczeniu? Nie przegrzewa sie? A moze montujesz na niej jakies radiatorki?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

No ja tez zakupilem atmana 306 =) interesuje mnie wydajnosc ale nie chce miec znowu jakiegos wielkiego halasu :/ mysle teraz tez zeby przerobic tego atmana na niezatapialnego jak bede montowac moje WC. czy bedzie duzo glosniejsza niz jako zatopiona? i o ile podnosi sie temp wody gdy jest zatopiona? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radek_marko - dwa pytanka:

1. potrafilbys okreslic czy AT-306 jest znacznie glosniejsza od AT-305? Bo kupilem 306 i jak narazie nie moge o niej powiedziec ze jest cicha (ale pracuje nad tym aby ją wyciszyc, wyeliminować wibracje).

2. Jak pompka radzi sobie z brakiem wody w otoczeniu? Nie przegrzewa sie? A moze montujesz na niej jakies radiatorki?

Pozdrawiam

1222088[/snapback]

Ad 1. AT-306 jest zancznie głośniejsza

Ad 2. Nie mam pojęcia jak to jest z brakiem wody - nie testowałem. W moim zastosowaniu nie stosuję radiatorków - pompka jest w postaci fabrycznej, dla wyciszenia i eliminacji drgań okręciłem ją gąbką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 2 napewno ale przy trzech bym sie zastanawiał.

Jakiej srednicy najlepiej uzyc wezy do pompy atman 306?

900195[/snapback]

U mnie atman 304 (800l/h), napędzą cristala i 2 kadety spięte szerogowo.

Taką samą 304-kę miałem przy trzech blokach + fiat i nie było problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ponownie zapytuje jakie beda korzysci z przerobienia pompki na niezatapialna, oprocz tego ze spadnie mi nieznacznie temp wody ale niestety bedzie glosniej i pompka bedzie sie grzac?? bo niedlugo bede skladac WC, mam wlasnie ta pompke i nie wiem czy przerabiac czy nie... Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem przez blisko rok AT-305 jako niezatapialną i powiem tak: sama pompka podczas pracy nie grzeje się aż tak, żeby wymagała dodatkowego chłodzenia

jeśli chodzi o temperatury to odnotowałem spadek o blisko 3*C gdy przerzuciłem się na układ z pompką w zbiorniczku, dodatkowo aktualnie (ze zbiornikiem z wodą) woda nagrzewa mi się około 3 razy dłużej niż przy pompce niezatopionej (pojemnik ma 2,5L)

dlatego polecam wszystkim rozwiązanie z pojemnikiem: może i zajmuje dużo miejsca, ale o wiele łatwiej jest taki układ napełniać, odpowietrzać (dosłownie 3 sec) i opróżniać (gdy miałem niezatopioną pompkę o upierdliwe było spuszczanie wody z układu) no a temperatury mówią same za siebie:

35*C - idle

42*C - stress

(mierzone termometrem samochodowym)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o przeróbki to ćwiczyłem sprawę na conajmniej kilku egzeplarzach ....

Pierwszy był AT-305 ... wyszło tak sobie (widać wycieki silikonu), kolejny AT-306 ... wyszło o niebo lepiej (tak mi się wydaje).

W porównaniu obu pompków - cóż jak bym nie planował kolosalnego układu podłączonego do hydromasażu w wannie ;) to bym wybrał AT-305 - ciuchtka, spokojna w sam raz. AT-306 to overkill w przeciętnym układzie WC. Przy testowaniu zalałem cały zlew wody i podłączyłem do prądu .... zanim się spostrzegłem, że nic nie przymocowałem do końcówki pompy miałem wodę w całej kuchni (momentalnie wypompowało ....  :mur: ).

1221993[/snapback]

No bardzo ladnie, chyba sie przekonalem by w swoim ukladzie do ktorego kompletuje elementy zastosowac Atmana 306 :-P

Mam tylko male pytanie, przy wyprowadzeniu masz plastykowe kolanko, ono chyba nie jest oryginalne czy jest ?? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko male pytanie, przy wyprowadzeniu masz plastykowe kolanko, ono chyba nie jest oryginalne czy jest ?? <_<

1236395[/snapback]

To kolanko jest na wyposazeniu pompki - przynajmniej w 305 ale podejrzewam (na 99,9%) ze w 306 tez ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kolanko jest na wyposazeniu pompki - przynajmniej w 305 ale podejrzewam (na 99,9%) ze w 306 tez ;]

1236411[/snapback]

Ja kupiłem od takiego wesołego kolesia z Gocławia(wafka) At-306, w pudełeczku miałem całą paczuszke kolanek, kroćców i jakiś wynalazków---polecam ziutka bo 10 zł mi na dzień dobry uciął :lol: . Zależy od kogo się kupuje, jedni dają inni nie brat kupił tylko pompkę bez dodatków ale dostał gwarkę na 24 miechy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem od takiego wesołego kolesia z Gocławia(wafka) At-306, w pudełeczku miałem całą paczuszke kolanek, kroćców i jakiś wynalazków---polecam ziutka bo 10 zł mi na dzień dobry uciął :lol: . Zależy od kogo się kupuje, jedni dają inni nie brat kupił tylko pompkę bez dodatków ale dostał gwarkę na 24 miechy :wink:

1236557[/snapback]

Dzieki za info, nie sadzilbym wczesniej, ze sprzedaja je z bogatszym lub ubozszym wyposazeniem a mi na tym kolanku by zalezalo, nie mowiac o reszcie dodatkow :D Ten gosc to z allegro czy sklep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem atmana-306 na allegro za 59zl + 6 zl przesylka = 65 zl. Sa wszystkie koncowki, jest gwarancja i w ogole wporzo. Tutaj link to kolesia: 1236763[/snapback]

Wlasnie u niego na tej aukcji zamierzalem kupic, tylko w lutym jak, po wyplacie :) Jeszcze czekam na odpowiedz na maila czy jeszcze bedzie je wystawial bo aukcja jutro sie konczy. To dzieki, nie bede musial go pytac o te dodatki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem atmana-306 na allegro za 59zl + 6 zl przesylka = 65 zl. Sa wszystkie koncowki, jest gwarancja i w ogole wporzo. Tutaj link to kolesia: 1236763[/snapback]

spoko gośc, wczoraj dzwoniłem do niego, poniewaz zamówiłem atmana 302 :oops: (no co... tylko 25 zł) a nie odpowiadał na meile, (nie wiem czemu) prosiłem zeby wysłal ja jak najszybciej, no i obiecał ze wyśle dzisiaj... za pobraniem :P

Mam nadzieje że ta pompa pociągnie orbitala, takiego jak w avatarku ( pompeczka podnisi na 0,6m i przepływ 500l/h) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja sie pochwale pompeczka B)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

na 3 fotce widac klej epoxydowy , tak wklejony krocec lezal cala noc obciazony 4 ciezkimi ksiazkami zeb oring ladnie przylegal do szybkozlaczki i plastikowego kolnieza , ten kolniezyk jest zrobiony z koncowki z takim koszyczkiem dziurkowanym dolaczanej do pompki :)

Dołączona grafika

prawda ze ladnie wyszlo ?? :oops: B) :razz: :wink: :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy w życiu - Atman AT-305 jako niezatapialny pracował u mnie dłuuugo (w budzie zerowa wymiana powietrza - bo po co ? :P) i po całym dniu pracy pompka była ciepła (na me palce około 30*C) - wnioskuję: przyklejanie dodatkowych radiatorków do pomki byłoby niepotrzebnym trudem, pompka wogóle się nie grzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest szczelna :( to cale okragle cos co trzyma wirnik w osi jest nieszczelne , tam gdzie radek marko ma cos czerwonego w 305 u mnie tedy wlasnie leci powietrze (bo testowalem pompke pod woda :P) musze z radkiem pogadac jak to dokladnie uszczelnil :)

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi