Skocz do zawartości
_Vip_

pompki ATMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Bleh, moj blad, trzeba znalezc co innego :-|

Pogadam z kumplem elektronikiem, moze cos wymysli B)

Wiem jedno, do tego sa tzw. falowniki, troche bardzoej skomplikowane urzadzenia

1250811[/snapback]

czy ja wiem czy to takie skaplikowane bardziej bym sie tym martwil czy bedzie dzialac pod 220 bo zapewne sa takie gotowe programowalne dzielniki czestotliwosc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja wiem czy to takie skaplikowane bardziej bym sie tym martwil czy bedzie dzialac pod 220 bo zapewne sa takie gotowe programowalne dzielniki czestotliwosc ;)

1251965[/snapback]

A myslisz, ze to tak latwo zmienic czestotlisosc napiecia, ktore ma 220V a odbiornik czesto pare kW?, to akurat pompka ma 35W, ale to duzo nie zmienia. Prosty falownik mozna zbudowac nie za pomoca dzielenia czestotliwosci sieci bo tego raczej nie zrobisz, tylko w uproszczeniu poprzez generator sinusa o regulowanej czestotliwosci, ktory wysteruje jakies specjalne tranzystory duzej mocy, ktore prad staly o wartosci 220V (diabelnie niebezpieczny, jak porazi, to moze zabic :D) zmieni na sinusoidalny o okreslonej czestotliwosci, ktorym juz zasilasz silnik B)

A gotowe falowniki na allegro widzialem w cenach okolo 500zl :lol:

Edytowane przez Goofi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy to 220 stalego jest bardziej niebezpieczne od 220 zmiennego? :P

1252110[/snapback]

Od zawsze!!, m.in. dlatego w sieci plynie zmienne a nie stale, jak takie cos Ciebie zlapie, to pusci dopiero jak zabije, zmienne zmienia sie w czasie i dlatego pusci od razu. Niby dlaczego w spaarkach sie prostuje zmienne do stalego?

A to, ze masz w kompie 12V nawet stalego to troche mlo bys poczul, teoretycznie napiecie powyzej 24V jest niebezpieczne dla czlowieka B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za bzdury? :> mam bezpieczenstwo na uczelni... napiecia bezpieczne to 50 V zmiennego i 120 stalego.. prady :

0,5 mA odczuwalny dla AC, 10 mA prog samouwolnienia dla AC, 30 mA to prad migotania komor serca przy AC

DC:

2 mA odczuwalny, 30 próg samouwolnienia, 70 mA migotanie komor serca.. wiec sorry :D a co do twojego myslenia o "puszczeniu" pradu czyli wlasnie progu samouwolenia... to AC Cie "puszcza" i "lapie" 50 razy na sekunde.. zdazysz sie oderwac w czasie 1/50 sekundy? :D

P.S jak cos to zapraszam do lektury TUTAJ

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja napisze o swojej pompce, może nie powala wydajnością ale ta cena... (25 złotówek ;) )

chodzi własnie o atmana 302 :D niby 500l/h i podnoszenie słupa wody na poziomie 60 cm, ale mama nadzieje że starczy akurat, narazie bez OC, no moze troche ;)

do bloczka orbitala (taki jak w avatarku, jeszce nie mam, ) i jakiejś chłodniczki tico będzie git :)

wyposażenie nieczego sobie, kilka przelotek, jedno kolanko i fajny opowietrzacz :D pompeczke, (nazywam ja tak ze względu na rozmiary) jest cicha, ale robiłem mały test i ją zapowietrzyłm, wtedy dośc głośno buczy :(

miał ktos taką pompeczke w kompie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wroce do tematu bo chyba nie ma sensu zakladac nowego :D

Zakupilem wlasnie Atmana 306, wyjalem wirniczek i zauwazylem, ze miedzy osia a czescia krecaca sie, czyli magnesem i wirnikiem sa spore luzy, takie, ze jak sie w reku przytrzyma i zakreci, to jest bicie. Czy u was tez tak jest?, poza tym wlozylem ja do miski z woda, podlaczylem i dosyc mocno burczala i wydaje mi sie, ze to przez to bicie na osi :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wroce do tematu bo chyba nie ma sensu zakladac nowego :D

Zakupilem wlasnie Atmana 306, wyjalem wirniczek i zauwazylem, ze miedzy osia a czescia krecaca sie, czyli magnesem i wirnikiem sa spore luzy, takie, ze jak sie w reku przytrzyma i zakreci, to jest bicie. Czy u was tez tak jest?, poza tym wlozylem ja do miski z woda, podlaczylem i dosyc mocno burczala i wydaje mi sie, ze to przez to bicie na osi :sad:

1265011[/snapback]

Ja mam atmana 305 i specjalnie sprawdziłem i u mnie wirnik idealnie jest dpasowany do osi i nie ma luzów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od strony wirniczka luzu wlasciwie nie ma, tylko taki by wirnik sie krecil, natomiast od drugiej strony, czylu za magnesem luz jest taki, ze oske przesuwam w sumie o 1mm !! Moze ktorys z posiadaczy 306 zobaczyc jak jest u niego?, chyba bede u goscia reklamowal bo kupilem taka uzywana 1 miesiac :-|

Edit:

Przyjrzalem sie wirnikowi i zauwazylem, ze otwor jest z tylu troche jajowaty, tzn w jednej plaszczysnie ma takie bicie, to chyba nie jest normalne :mur:

Zalaczam foto, ktore temu zrobilem

Dołączona grafika

Edytowane przez Goofi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo dla mnie to jest typowe wyrobienie panewki ... czy lozyska slizgowego jak chcecie to nazwijcie dla mnie to jest to samo ;) ma byc okragle i ciasne ...

1265188[/snapback]

A jak myslisz, ile czasu potrzeba przy zalozmy ciaglym chodzeniu by sie tak wyrobilo? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde wiecie co ale wy dywagacje roztaczacie - nawet jesli wirnik siada to nowy kosztuje 9 zl - chyba nie tragedia nie ?

1265406[/snapback]

To mnie pocieszyles :rolleyes: moze nie bede musial odsylac jej do goscia i kupowac nowej pompki, powiedz lepiej gdzie za te 9zl mozna go kupic w Warszawie, najlepiej w okolicach Bielan, Zoliborza B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam problem z pompką atman 305 otóż chce przerobić na niezatapialną... i mam pewnien problem otóż pompka w wodzie pracuje a w normalnej pozycji poza wodą wcale wody nie pompuhje ( węże sa w wodzie :blink: ) niewiem co robić pomóżcie :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi