malcik441 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 A ja składałem na zwykły silikon bezbarwny. Acha jak pierdzi to przesmarujcie ośke wirnika olejem, pomaga w 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Czyli kropelka plus silikon wokół ładnie rozsmarować i beedzie git? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TK Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Musi być git. Btw; gdyby ktoś chciał mi pomóc w przerobieniu pompki żeby była pod molexa to zapraszam na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Na forum są schematy do przełącznikow synchronicznych, nawet jak sie nie myle na mod-planet jest ładny opis jak to wykonać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Zapodal by ktos linka do strony albo jakies info na temat , jak przerobic te pompki na wersje Inline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Zapodal by ktos linka do strony albo jakies info na temat , jak przerobic te pompki na wersje Inline słyszałeś kiedyś o tematach przyklejonych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Na mojej stronce dałem następujący opis: "(...) Do tego celu użyłem dwóch króćców choinkowych z gwintem 1/2 cala. Niestety na tym się nie skończyło. Otwory, zarówno wlotowy, jaki i wylotowy, są innych rozmiarów, tak wiec przeróbka wymagała ich powiększenia. Posłużyłem się owalnym kamieniem szlifierskim o podobnej średnicy. Takie zestawiki można kupić w prawie każdym sklepie budowlanym za parę groszy. Po paru podejściach gwinty można było bez problemu wkręcić w pompkę. Oczywiście wcześniej gwinty należy przesmarować silikonem. W celu upewnienia sie ze modyfikacja wytrzyma długi okres czasu i nie będę sie musiał bać o przypadkowe poluzowanie sie króćcy, zewnętrzną stronę (miejsce łączenia króćca z pompka) zalałem klejem super glue. Do końca modyfikacji pozostało jedynie uszczelnienie sylikonem pokrywy pompki (czarny okrągły element). Tutaj nie trzeba wiele kombinować, wystarczy nałożyć silikon na oring i przykręcić całość spowrotem ... et voila." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Witam ! Wczoraj obiecałem sobie że złoże do końca mojego WC'ta...(częsci mam od 7 miesięcy ) Chłodnicę mam z Autosana (w x4pro maja taką samą za 160zł), bloczek Prison v.2 by Kyniek no i pompka ATMAN 304 (800l/h, 10W). Chłodnicę założyłem, węże dociełem, pompkę do wiaderka (rezerwuar zrobię w przyszłym tygodniu) i włączyłem...a tu straszny warkot, Atman w wiaderku podskakuje, nie wiem co sie dzieje. Włączyłem samą pompkę bez węży i chodzi normalnie. Podłączyłem wszystko ponownie, znów włączam i to samo. Pomyślałem, że chłodnica robi opory. Sprawdziłem z samą podłączoną chłodnicą i pompka wydaje ten dziwny warkot. Juz myślałem że to chłodnica, ale coś mnie pokusiło aby sprawdzić jak pompka się zachowa z samymi wężami (bez bloku i chłodnicy)...i się okazało że nadal wydaje ten odgłos ! Węże średnica zewnętrzna 12mm. I tu rodzi się moje pytanie..co jest?? Pompka jest za mocna? Kupić Atmana 303 i będzie lepiej? Węże nie są pozaginane nigdzie (sprawdzałem kilkukrotnie)... Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 a pompka pompuje w ogóle wodę jak dołożysz bloki? Układ powinien być choć częściowo zalany aby pompka zaczęła pchać ciecz, a na pewno sama pompa w środku musi być zalana. Zapowietrzona nie zassa wody. A pomysłu, że jest za mocna nie rozumiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Zauważyłeś, że pompkę wsadziłem do wiaderka, co daje do myślenia...w wiaderku była woda ;-) Woda przepływa po układzie, lecz baaaaaardzo wolno...Odgłosy z pompki przypominają udeżanie wirnika o obudowę pompki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Tak zauważyłem ze wsadziłeś ją do wiadra ... czytać umiem. A ten autosan to jest czysty w środku? Może jest zasyfiona i pompa nie ma siły przepchać wody. Takie terkotanie oznacza po pierwsze ze pompa nie ma siły przepchać wody (miele w miejscy) lub jest już zjechana (wnętrze tego magnesu nie jest już zupełnie okrągłe) Edytowane 4 Maja 2007 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) I następny fakt że nie doczytałeś tego co napisałem... Juz myślałem że to chłodnica, ale coś mnie pokusiło aby sprawdzić jak pompka się zachowa z samymi wężami (bez bloku i chłodnicy)...i się okazało że nadal wydaje ten odgłos !Masz fotki jak to mniejwięcej wygląda: http://tiny.pl/dlhd oraz http://tiny.pl/dlhj EDIT: Pompka nowa, wczoraj uruchomiona pierwszy raz. Dziwi mnie to, że nawet na samym wężu pompka wydaje te dzwięki oraz przepływ wody jest wooolny.. Edytowane 4 Maja 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Tak jak mówiłem zassaj wodę z jednej strony ustami EDIT: możę wysokość na którą chcesz aby pompka pompowała wode jest zbyt wielka. Ta pompeczka to bardzo wydajna nie jest. A jeśli chodzi o jakość (świeżość) to to nic nie znaczy ... kiedyś kupiłem sam nowy wirnik i sie okazał jeszcze gorszy od tego co mam od 2 lat. Edytowane 4 Maja 2007 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Pompka przepycha wodę lecz baaardzo wolno... Zasysanie wody ustami nic nie da... P.S teraz zauważyłem, że pompka potrafi się nawet wyłączyć... OK, kupie nowy wirnik i wtedy będę szukał dalej. Ale nawet na wyjechanym wirniku powinno pompować wodę normalnie... EDIT: mam jeszcze jeden pomysł...ustawię miskę z wodą i pompką ponad obudową (czyli blokiem i chłodnicą).Zobaczymy czy moze to coś da. Edytowane 4 Maja 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Wyjmij wirnik, obejzyj czy wszystko z nim w porządku, potem psiknij na niego WD-40 jeśli masz (lub czymś podobnym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Eksperyment nie wypalił...ale wirnik raczej jest dobry, bo bez podłączenia węży chodzi OK i robi duży ruch wody w wiaderku. Zaraz przesmaruje wirnik. EDIT:przesmarowanie wirnika nic nie daje, nadal to samo. Edytowane 4 Maja 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Tak czytalem co piszesz i ... Mialem tak samo'; w czyms masz syf i tyle, albo chlodnica, albo blok. U mnie tez tak bylo, ze pompka cisla, cisla a nic nie lecialo. Powod ? Kupa syfu w X2P. Mozesz jesio pompka poruszac dosc efektownie jak juz chodzi w wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Mialem tak samo'; w czyms masz syf i tyle, albo chlodnica, albo blok. U mnie tez tak bylo, ze pompka cisla, cisla a nic nie lecialo. Powod ? Kupa syfu w X2P.Ale na samym wężu bez bloku i chłodnicy też ???? To raczej nierealne.. Pompką trzęsłem w tym wiaderku ładnie...nic nie dało. Zniechęciłem się do akwariówek i chyba CoolRivera kupię... :mad: Edytowane 4 Maja 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Wiesz tylko coolriver2 moze miec jeszcze wieksze problemy. Ta pompa jest wrazliwa na powietrze, mialem na poczatku male problemy z przestawieniem sie z Atmana. Ile miales wlacozny uklad?? Zostaw pompe wlaczona dluzszy czas, oczywiscie w ukaldzie. Jak nie pomoze to: -bejrzyj blok, zobacz czy chlodnica niezasyfiona. -rozloz i zloz pompe, zobaczy w srodku nic nie obciera. Wirnik powinien miec na koncach czarne gumeczki zobacz czy one sa. -rozloz i zalej pompe pod woda i dopiero ja odpal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 -bejrzyj blok, zobacz czy chlodnica niezasyfiona. Blok czysty jak łza. Nówka, nigdy nie używana więc blok odpada. Chłodnicę jeszcze raz dzisiaj pożądnie sodą kaustyczną przeczyszczę. Zasyfiona raczej nie jest. -rozloz i zloz pompe, zobaczy w srodku nic nie obciera. Wirnik powinien miec na koncach czarne gumeczki zobacz czy one sa. Gumeczki są na tej metalowej ośce. Nic się nie obciera, lecz tylko jak podłącze sam wąż z pompy wydziela się odgłos tak jak by wirnik udeżał o boczną ściankę komory. Nie wiem czym to jest spodowane. Układ jak był włączony 45minut to przepompował tylko 6l (:!:) wody. Potrafi się pompa sama zatrzymać, pobuczy i zaraz znów chodzi wolno. -rozloz i zalej pompe pod woda i dopiero ja odpal. Nie rozumiem o co chodzi...zawsze pompkę włączałem już w wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 -rozloz i zalej pompe pod woda i dopiero ja odpal. Chodzilo mi o to zebys rozlozyl pompe pod woda. Wyjal wirnik, a nastepnie wlozyl wirnik na swoje miejsce. Z tymze cala operacje robiac pod woda. Jak masz gwarancje na pompe to ja oddaj. Wydaje mi sie ze pompa jeszcz uszkodzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Ale jeden problem...pompa bez podłączenia jakichkolwiek węży (sama pod wodą) działa poprawnie...i jeszcze kruciec w górnej części pompki może być przyczyną nieuznania gwarancji...:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Pokaz dobrą fote jak ten króciec jest w kręcony. Bardzo możliwe ze jest on zbyt gruby (i zbyt wąski w środku) i po podłączeniu czegoś więcej już nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Pytanie do posiadaczy Atmana 305 po przerobce na inline Sa jakies zalety takowej przerobki poza tym ze pompe mozna umiescic w kompie ?? Dzis wlasnie zamowilem swoje graty do WC w tym Atmana 305 i sie zastanawiam czy warto ja przerabiac na wersje Inline ?? Czy po takiej przerobce pompa nie bedzie sie przegrzewac ?? skoro producent zalozyl ze bedzie chlodzona ciecza w ktorej powinan byc zanuzona ?? Moj rezerwuar , chlodnica i tak maja juz swoje miejsce na parapecie wiec i pompa moze sobie spokojnie spoczywac w rezerwuarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Przeróbka na inline w niczym nie przeszkadza abyś zrobił to umiejętnie i z głową :P Aby nie zaśmiecać forum napisze jak przrobić skutecznie MJ1000 na inline? Co trzeba dodatkowo zakleić? Ktoś na forum posiada takową pompke inline? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy_killer Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Od niedawna mam WC na Atmanie 306@inline i w zasadzie slychać go lekko dopiero po wyłączeniu komputera. Narazie moge powiedzieć, że przy jednym bloczku, chłodnicy i rezie to pompa się marnuje :P W weekend postaram się polutować fiata i skończyć 2 bloczki na CPU i NB i podepne je do WC. Zobaczymy jak wtedy pompeczka bedzie sobie radzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Wlasnie co dostalem paczke z moim WC a w niej ATMAN 305 mam pytanko odnosnie wytrzymalosci pompki , czy jezeli bedzie ona chodzic nonstop przez 3-4 dni , nic jej to nie zaszkodzi ?? Pompka zatopiona w plastikowym pojemniku 5L , po 5 godzinach katowania kompa temperatura plynu w zbiorniku 35'c , za kilka dni bedzie chlodnica to i tempy beda nizsze. Moj kompa musi smigac minimum 140 h/week jesli ktos uzywa kompa z WC opartym na pompie ATMAN 305 przy podobnym obciazeniu ,poprosze o info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) w zalozeniach pompki akwariowe maja chodzic 25h na dobe ;) Jesli sie mojej przerwie prace to potrzebuje pare godzin na uciszenie ;) Edytowane 27 Maja 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Tak sie zastanawiam nad experymentem z kaloryferem zamiast chlodnicy czy moja pompka Atman 305 uciagnie taki kaloryfer + 2 bloki http://www.cnmonline.co.uk/Henrad-Compact-...t-pr-30416.html dodam ze mialby on wymiar 500mm dlugosc i 400mm wysokosc jak by wydajnosc byla slaba to puscilbym pod niego 2 wentylatory 120 problem tylko w tym czy pompa da rade :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 kurde musze sie spieszyc bo wszyscy mnie wyprzedza w pasywnym pc;p Ten atman ma 1200 l/h da rade na lajcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...