Skocz do zawartości
_Vip_

pompki ATMAN

Rekomendowane odpowiedzi

hm... wiec jak mam wyrownac przeplyw? bo mysle tez nad tym , zeby jeden wylot z cpu i wylot juz z gpu polaczyc Y i dopiero do zbiornika.

co wy na to?

:arrow: dokladnie, tak bym wlasnie zrobil. polacz dwa wyloty z wb na cpu trojnikiem i skieruj wode do wb na gpu. reszta schematu tak jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do osób posiadających pompkę Atmana. (AT 305) Jak długo ta pompka chodziła cicho ? Bo mi po 1,5 miesiącu zaczeła strasznie terkotać. Po jej rozebraniu stwierdziłem że wyrobiony jest wirnik - po prostu od strony elektromagnesu otwór w wirniku ma kształt elipsy :(. Fakt że pompka (i komputer chodziły 24h na dobę) ale poprzednia Aquael 600l chodziła cicho do końca tj do jej zamiany na Atmana. Chyba z powrotem do niej wrócę bo ten terkot jest nie do wytrzymania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wobec tego mam jeszcze jedno pytanie i prośbę do osoby która taką pompkę ma od niedawan. Otóż po rozebraniu mojej pompki i wyciągnięciu wirnika. Stwierdziłem że otwór pod ceramiczną ośkę od strony elektromagnesu (to ta strona gdzie nie ma łopatek) ma kształt elipsy na długości ok 1,5 cm. Czy jest to efekt wyrobienia się wirnika czy też celowe podtoczenie ? Pompkę kupiłem na allegro ale sprzedawca dawał gwarancję, chociaż nie wiem czy mi ją uznają bo musiałem odciąć wtyczkę by zamontować ją w pojemniku.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, nie chciałbym reklamować czegoś co być może zostało celowo wprowadzone przez producenta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do was pytanko. co o tym myslicie?

Dołączona grafika

jesli zle to prosze o pomoc w ulozeniu wezy i kierunkow plyniecia wody bo dlugo nad tym myslalem i tylko to wymyslilem:/

blok na gpu to jakis wiercony od mate'a a na nb moze jakis frezowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rout jesli dolozyles blok na NB to zrezygnowalbym z tego Y-ownika i puscilbym te weze bezposrednio do zbiornika. Y-ownik byl potrzebny w poprzednim schemacie jak nie bylo bloku na NB.

Mozesz rowniez zrobic podobnie jak un_ix, czyli Y-ownik zaraz za CPU i potem GPU i NB w szeregu, choc mnie osobiscie rozwiazanie rownolegle wydaje sie bardziej sensowne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś zmienil Atmana 306 z podwodneog na nawodny ? Bylbym wdzięczny za jakies zdjęcia moze :) Generalnei pan w sklepei zarzekał sie, że nie ma mowy i musi byc pod wodą, natomiast na allegro koles sprzedajacy te pompki mowi ze da sie ją przerobic...Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się przerobić, wylot można przykleić normalnym klejem np. kropelką, w wlotem jest więcej paprania. Najpierw trzeba uszczelnić cały "właz" ten odkrecany na którym trzyma się przednia częśc osi. Najlepiej wywalić oring i na gorąco jakimś silikonem uszczelnić bo ten oring nie trzyma zabardzo i cieknie na obwodzie. A już sam wlot to już dowolna sprawa jaką rurkę tam przykleisz i to wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak - miałem Atmana 306 przez jakieś 3-4 miesiąca - przez ten czas nic w pracy pompki się nie zmieniło (głośność itd.)

Teraz mam Power Head 802 i Atman wychodzi z takiego porównania dobrze - zblożona głośność, wydajność ciut większa Atmana. Zbliżony także słup podnoszenia wody (obie wytwarzają zbliżone ciśnienie - w układzie osiągaja bardzo zbliżoną wydajność).

Jednym słowem jako dużo tańszy Atman jest dobrą alternatywą PH802 i przy tym nic nie tracimy ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atmana 306 bardzo latwo przerabia sie na inline, idealnie pasuja mufy 18/22 (ja takich uzylem ale jest to juz klopot z nalozeniem weza 16stki na 22 ale da sie :twisted: ), mozna tez dostac w rozmiarach 18/15 (niechcialem zmniejszcz przeplywu ), w wirniku zostawilem orginalna uszczelke zalalem go dookola klejem "epoxyDRAGON metal", jest idealny mozna go stosowac do niewielkich ubytkow i renowacji pomp :twisted:, przed dobrze jest przejechac miejsca klejone jakims grubszym papierem sciernym dla lepszej wytrzymalosci i 100% szczelnosci

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orginalna uszczelke zalalem go dookola klejem "epoxyDRAGON metal",  jest idealny mozna go stosowac do niewielkich ubytkow i renowacji pomp  :twisted:, przed dobrze jest przejechac miejsca klejone jakims grubszym papierem sciernym dla lepszej wytrzymalosci i 100% szczelnosci 

pozdro

No tak ale czy teraz jak bedziesz czyścił pompę to rozbierzesz ją nie uszkadzając jej ? Czy ten klej skleił to na wieki :P ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde , z moim atmanem cos nie tak:( wczoraj znacznie sie podglosnil.

teraz wydaje dzwiek podobny do wiertarki tylko ofcoz duzo cichszy ale wkurzajace to jest:/ pewnie wirnik :(( ehhh... cos czuje ze niedlugo sobie sprawie hydorka 1200l/h i poloze laske na to ;) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bardzo Panow i Panie przepraszam, ale po kiego bierzecie pompy o wydajnosci 2000-2500 litrow... tak naprawde to wolniejszy obieg wody zapewnia lepsza wydajnosc ukladu. po co wiec ?? ??

naprawde myslisz ze ta pompka ma realny przeplyw 2000l :?: 8O :wink:

zreszta wszystko zalezy od samego ukladu,zastosowanych komponentow,oporow itd.Nieda sie jednoznaczie okreslic czy lepszy jest wolniejszy czy szybszy przeplyw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bardzo Panow i Panie przepraszam, ale po kiego bierzecie pompy o wydajnosci 2000-2500 litrow... tak naprawde to wolniejszy obieg wody zapewnia lepsza wydajnosc ukladu. po co wiec ?? ??

Tia... np. C_C :lol: .a posiadasz wogóle WC że się wypowiadasz?

_Vip_ pamiętasz o mnie? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rout - sprawdź wygląd wirnika, moze podobnie jak i mi wyrobił się otwór w wirniku w który wchodzi ceramiczny pręt. Mi wirnik padł po 1 miesiącu !!! :( Teraz jadę na starym aqaelu (pracował ponad 1,5 roku w moim WC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a jaka jest roznica w glosnosci pracy miedzy pompka eheim Compact 1000 a eheim 1250 :?: :?: :?: Roznica w cenie jest kolosalna a tylko dla tych dodatkowych 200 l/h napewno nie warto przeplacac. A moze, moze ktos z czystym sumieniem polecic jakas inna naprawde cicha pompe do koncepcji bezglosnego wc :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia... np. C_C :lol: .a posiadasz wogóle WC że się wypowiadasz?

_Vip_ pamiętasz o mnie? :lol:

pamietam :) ,jeszczeten tydzien i bede mial wiecej wolnego czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakladac nowego tematu dlatego zapytam tu, mam zamiar zlozyc sobie zestaw wc w oparciu o jeden blok na CPU Orbital O2 chlodnice itp ale jak zaznaczylem ma to byc tylko 1 blok i teraz moje pytanie brzmi : czy do takiego niewielkiego zestawiku wystarczajaca bedzie pompka ATMAN o wydajnosci 800l czy potrzebna jest ta o wydajnosci 1200l ? z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi, o i jeszcze jedno, czy wydajnosc pompki wplywa na przyszle temperatury CPU a jesli tak to jaka moze byc roznica miedzy ta 800l a 1200l ? to juz chyba wszystko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz takie doświadczenia ??

Mam pompke IRDA duża wydajność i z ciekawosci zmieniłem na pompke HYDOR 600L h1.5m i o dziwo jest chłodniej i ciszej a jest co chłodzić : trzy bloki ale to może wszystko zależy od chłodnicy mam dużą a na niej taki duży Papst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakladac nowego tematu dlatego zapytam tu, mam zamiar zlozyc sobie zestaw wc w oparciu o jeden blok na CPU Orbital O2 chlodnice itp ale jak zaznaczylem ma to byc tylko 1 blok i teraz moje pytanie brzmi : czy do takiego niewielkiego zestawiku wystarczajaca bedzie pompka ATMAN o wydajnosci 800l czy potrzebna jest ta o wydajnosci 1200l ? z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi, o i jeszcze jedno, czy wydajnosc pompki wplywa na przyszle temperatury CPU a jesli tak to jaka moze byc roznica miedzy ta 800l a 1200l ? to juz chyba wszystko ;)

Spokojnie Ci styknie ta pompka. Pociągnęłaby bez żadnego problemu nawet dwa, trzy bloczki... Co do różnic w temperaturch CPU między 800l/h a 1200l/h to mogą być ale bardzo małe (1*C lub wcale).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi