Skocz do zawartości
_Vip_

pompki ATMAN

Rekomendowane odpowiedzi

nie jest szczelna :( to cale okragle cos co trzyma wirnik w osi jest nieszczelne...

1242564[/snapback]

Tam jest oring ktorego srednica (1,5mm) wystarcza w przypadku pompki zanurzonej, jak chcesz zeby ladnie trzymala to najlepiej zmienic go na 1,8mm (2mm juz sie nie wcisnie <_< ) + silikon - u mnie tak chodzi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko pieknie tylko gdzie ja kupie takiego oringa ?? :/ u mnie w city bida z takimi sklepami :P

1242583[/snapback]

U mnie tez nie jest latwo; znalazlem gruboscia dobry, ale srednica ciut mniejsz (w dodatku byl juz ostatni :blink: ). Troche sie balem zeby nie pęlkł z czasem ale jakos sobie radzi... * B)

*odpukac ;]

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he to ja jak przerobilem swojego atmanka na inline he he i nie sprawdzilem tylko odrazy do budy wszytsko popodlaczalem .. h ehe ja tu wlaczam aa tutaj sika z kazdej dziurki .. he he nio i od nowa zabawa z sylikonem :) he he ale jest spoko .. ten atman zeczywiscie sie nie grzeje tak bardzo wiedz nie potrzeba zadnych radiatorow ani innych zbednych rzeczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poradzilem sobie starymi domowymi sposobami , od czego sie ma gumki recepturki :) owinolem takowa dwa razy to koleczko potem jeszcze orginalnego oringa mocno docisnac i weszlo ladnie , zaraz zabieram sie za test szczelnosci tylko zrobie rezerwuar maly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam =)

Kupilem jakis czas temu Atmana 306 i nie wiem czy to byl dobry wybor :/ pompka bedzie pracowac jako zatopiona a ma 35 W :/ mysle zeby zamienic ja na 305 bo ma 18W ale niektorzy mowia mi ze pompki prawie ze jednakowo beda grzac wode... roznica w pobieranej mocy dwukrotna wiec nie wydaje mi sie. Chaos pisal ze zmienil pompke na aquaela 650 z jakiejs mocnej i temp spadla mu o 2* wiec sam juz nie wiem co robic.. zostawic tego Atmana 306 czy zamienic na 305 czy kupic calkiem inna jeszcze slabsza... pomozcie bo niedlugo skladam WC i nie wiem co robic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam =)

Kupilem jakis czas temu Atmana 306 i nie wiem czy to byl dobry wybor :/ pompka bedzie pracowac jako zatopiona a ma 35 W :/ mysle zeby zamienic ja na 305 bo ma 18W ale niektorzy mowia mi ze pompki prawie ze jednakowo beda grzac wode... roznica w pobieranej mocy dwukrotna wiec nie wydaje mi sie. Chaos pisal ze zmienil pompke na aquaela 650 z jakiejs mocnej i temp spadla mu o 2* wiec sam juz nie wiem co robic.. zostawic tego Atmana 306 czy zamienic na 305 czy kupic calkiem inna jeszcze slabsza... pomozcie bo niedlugo skladam WC i nie wiem co robic :P

1245377[/snapback]

powiem tak mialem w ukladzie 2 miechy AT306 - i w duzym zbiorniku nie podgrzewala wody tak mocno, niestety nie bylem zadowolony z poziomu halasu, wiec zmienilem na PH 802 /1200l/ i temp skoczyly mi o 1~2 st w gore

obawiac sie wiec mozna ze przy AT305 skocza ci temp o ok 4st w porownaniu do AT306

AT306 jest swietna pompka - szkoda tylko ze ciezko przerabialna na niezatapialna.....

ma wedlug mnie za duza moc /wydzielanego ciepla/ w stosunku do wydajnosci przepompowywania

zanim zalozylem wylacznik synchroniczny, kilka razy zapomnialem wylaczyc pompe i wychodzilem, jak wracalem to temp w zbiorniku /3,5l/ wynosila 36 st !!! /mierzone termometrem lekarskim/ - uwazam ze to sporo

Ps: jesli ktos chce sprzedam mu mojego Atmanka

:wink:

Edytowane przez ddzini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz ze At306 to swietna pompka... a pozniej piszesz ze wydziela za duzo ciepla jak na 2000l/h. To w koncu jest swietna czy nie jest swietna? bo sam juz nie wiem. Ktos pisal w topicu O WC chaosa ze zmienil at306 na aquaela 650l/h i mu spadla temp o 2* ale nie wiem czy to prawda czy nie.. ja sie wacham miedzy zamiana 306 na 305. Spadek wydzielanej mocy o polowe a i tak 1200l/h. w ukladzie bede mial max 3 bloki... Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz ze At306 to swietna pompka... a pozniej piszesz ze wydziela za duzo ciepla jak na 2000l/h. To w koncu jest swietna czy nie jest swietna? bo sam juz nie wiem. Ktos pisal w topicu O WC chaosa ze zmienil at306 na aquaela 650l/h i mu spadla temp o 2* ale nie wiem czy to prawda czy nie.. ja sie wacham miedzy zamiana 306 na 305. Spadek wydzielanej mocy o polowe a i tak 1200l/h. w ukladzie bede mial max 3 bloki... Pozdrawiam.

1245608[/snapback]

no bo to prawda jest Extra - bo jest tania, wydajna

jej minusy to jej wielkosc, wydzielane cieplo

co do temp chaosa - troche mi sie nie chce wierzyc w to ale moze .....

At 305 pociagnie ci 3 bloki - jesli masz male opory ukladu

zreszta tak czy siak pociagnie ;) tylko temp beda wyrzsze ;)

najlepiej przerob AT 306 na niezatapialna - pozbedziesz sie problemu grzania wody w zbiorniku... albo tez daj jej duzy zbiornik i bedzie w miare ok ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zrobilem test przynioslem z piwnicy autotransformator jakby ktos niewiedzial to taki transformator gdzie mozemy zmieniac napiecie wyjsciowe.

Podłączylem mojego atmana 306 przerobionego na niezatapialnego i zmniejszylem napiecie o ok 30V czyli bylo ok 200V i zauwazylem ze pompka stala sie znacznie cicchsza. zmniejszylem jeszcze bardziej i przy ok 150V jest zupelnie nieslyszalna wylaczajac ja z gniazdka nie slyszalem zadnej roznicy .

Gdy napiecie zmniejszymy jeszcze bardziej do ok 120V pompka zaczela przerywac a po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu nie chce ruszyc tylko przerywa. Wiec napiecie 150V byloby odpowiednie.

Teraz testuje temperature Pozniej napisze czy sie zmienila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zrobilem test przynioslem z piwnicy autotransformator jakby ktos niewiedzial to taki transformator gdzie mozemy zmieniac napiecie wyjsciowe.

Podłączylem mojego atmana 306 przerobionego na niezatapialnego i zmniejszylem napiecie o ok 30V czyli bylo ok 200V i zauwazylem ze pompka stala sie znacznie cicchsza. zmniejszylem jeszcze bardziej i przy ok 150V jest zupelnie nieslyszalna wylaczajac ja z gniazdka nie slyszalem zadnej roznicy .

Gdy napiecie zmniejszymy jeszcze bardziej do ok 120V pompka zaczela przerywac a po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu nie chce ruszyc tylko przerywa. Wiec napiecie 150V byloby odpowiednie.

Teraz testuje temperature Pozniej napisze czy sie zmienila.

1247882[/snapback]

Hmmm, jak dla mnie bardzo pozytywnie, mozna zastosowac jaki regulator z pompka Atman 306 i dzialac na nizszym napieciu majac zapas mocy :D Chyba pogadam z kumplem eletronikiem o takim regulatorku B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z przeplywem ale pewnie sie zmniejszył.

Po kilku godzinach temperatura utrzymuje sie na tym samym poziomie co z normalnym napieciem.

Nawet zauwazylem ze jakby dluzej dochodzila do stalej wartosci.

Nawet jesli by wzrosla o 2* to ja i tak jutro ide do sklepu elektronicznego po czesci do regulatora obrotow silnika i zmniejszam obroty bo u mnie roznica w glosnosci pomki jest ogromna a te 2* to mi roznicy nierobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z przeplywem ale pewnie sie zmniejszył.

Po kilku godzinach temperatura utrzymuje sie na tym samym poziomie co z normalnym napieciem.

Nawet zauwazylem ze jakby dluzej dochodzila do stalej wartosci.

Nawet jesli by wzrosla o 2* to ja i tak jutro ide do sklepu elektronicznego po czesci do regulatora obrotow silnika i zmniejszam obroty bo u mnie roznica w glosnosci pomki jest ogromna a te 2* to mi roznicy nierobi.

1248600[/snapback]

A przy jakim napieciu sprawdzales ta temperature?

Nie sadze aby temperatura byla wieksza, to byloby niezgodne z prawami fizyki :D

Edytowane przez Goofi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, wlasnie zaraz sie wybieram na podboj pompek :) i jedno wazne pytanko, oczywiscie interesuja mnie pompki atmana i wacham sie nad modelami 304 i 305 - czy atman 305 posiada przejsciowke w zestawie na 12mm? bo jesli nie to wezme atmana 304 bo nie zalezy mi na az takiej wydajnosci, z gory dzieki za szybka odpowiedz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, zasiegnelem jezyka i sie dowiedzialem, ze silniczek w ATMAN-ei 306 i pewnie innych jest bezkomutatorowy, czyli jego predkosc obrotowa nie zalezy od wartosci napiecia i tu cytat z pewnego wrtykulu o regulatorze, ktory tu by pasowal:

W tym miejscu nalezy przypomniec, ze nie wszystkie silniki jednofazowe daja sie regulowac przez zmiane wartosci napiecia zasilajacego. Poczatkujacym elektrykom i elektronikom czesto wydaje sie, ze co jak co, ale zmniejszenie napiecia na pewno zmniejszy obroty kazdego silnika. Rozumuja nastepujaco: jezli przy pelnym napieciu uzyskuje sie predkosc nominalna, a przy braku napiecia predkosc zerowa, to na

pewno istnieje takie napiecie, przy ktorym uzyska sie predkosc rowna powiedzmy polowie predkosci nominalnej.

Blad tego rozumowania tkwi w nieuwzglÍdnieniu faktu, ze predkosc obrotowa niektorych silnikow wyznaczona jest nie przez wartosc napiecia, tylko przez czestotliwosc przebiegu zasilajacego. W przypadku takich silnikow zmniejszanie napiecia owszem, obnizy w pewnych warunkach predkosc obrotowa, ale moc oraz moment obrotowy spadna przy tym do katastrofalnie malej wartosci. Listy nadchodzace do redakcji swiadcza, ze wiele osob nie zdaje sobie sprawy z tego faktu, a potem dziwi sie, ze jakis silnik pradu zmiennego nie daje sie regulowac za pomoca ukladu, ktory dobrze reguluje obroty recznej wiertarki.

Nalezy wiec jeszcze raz wyraznie podkreslic, ze regulacja predkosci obrotowej przez zmianie napiecia zasilajacego moze byc przeprowadzana

tylko w niektorych silnikach - konkretnie w silnikach komutatorowych, a nie zda egzaminu w przypadku innego rodzaju jednofazowych silnikow pradu zmiennego.

Ale nie ma co sie martwic, do takich silnikow sa regulatory B)

Np taki ;]

Edytowane przez Goofi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to cytat z pdf'a:

"Uwaga!

Opisany układ przeznaczony jest

do regulacji prędkości obrotowej sil−

ników komutatorowych zasilanych

napięciem sieci 220V, zwłaszcza do

elektronarzędzi (np. wiertarka).

Układ nie nadaje się do regulacji

silników prądu stałego, silników bez−

komutatorowych prądu zmiennego

różnego typu, ani do silników trójfa−

zowych."

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bleh, moj blad, trzeba znalezc co innego :-|

Pogadam z kumplem elektronikiem, moze cos wymysli B)

Wiem jedno, do tego sa tzw. falowniki, troche bardzoej skomplikowane urzadzenia

Edytowane przez Goofi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego gdy zmniejszam napiecie poziom chalasu terz sie zmniejsza?

1250957[/snapback]

Jak cytowalem wczesniej, w pewnych sytuacjach moze dzialac regulacja napieciem, ale traci sie jego sprawnosc i moment obrotowy a przy wiekszym obciazeniu mozesz go nawet zatrzymac, prawidlowo regulujac przy regulacji obrotow nie traci sie momentu i nawet przy wiekszym obciazeniu on twardo sie kreci na tych obrotach na ktorych powinien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi