Skocz do zawartości
nigel0

D1600. Epox 8rdae. DDR400. co z tego wyjdzie

Rekomendowane odpowiedzi

:?: Witam wsystkich majsterkowiczów chciałbyn zaczerpnąć opini osób które tzw. overlocking mają w małym paluszku, otóz moja konfiguracja to:D1600,epox 8rdae nf2,256DDR 400. Jestem zielony w tych sprawach ponieważ dopiero co przesiadłem się z konfiguracji przy której można było pomażyć o jakimś kręceniu zatem mam pytanie ile mogę wycisnąc z tego sprzętu, moja pierwsza próba zakończyła sie porażką ponieważ spaliłem płyte z powodu starego zasilacza ale ją wymienil uff.... :D.Mogę powiedzieć tyle że udało mi się ustawić mnożnik na 12,5 z 12 przy 13 płyta się zwiesza i trzeba zresetować cmos mam pytanie jak to ominąć i gdzie mogę dowiedzieć się czegoś więcej otym. Przy zmianie fsb na 166 efekt jest ten sam to dziwne ponieważ słyszałem że d1600 chodzą na 200 hmm zatem drugie moje pytanie to jak to ominąć. Po trzecie moja płyta jest na nf2 czy wszystkie płyty mają asynchroniczne taktowanie fsb do agp/pci czy trzeba to gdzieś ustawić.Jest też w ustrawieniach płyty opcja CPU Interface do czego ona służy ponieważ można ją ustawić na agressive lecz wolę tego nie robić w ciemno, ostatnie pytanie na ile rozsądnie jest podkręcić taki system aby to wszystko chodziło przynajmniej 2 lata dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki właśnie takiej odpowiedzi szukałem jestem zupełnie zielony w tej kwestii wiem że jak podkręce fsb to czasem trzeba podnieść vcore ale ile

jeśli komuś się nie spieszy to proszę o pomoc wiem że zaawansowani overlockerzy omijają takie tematy z daleka a im także na początku nie było łatwo i było dużo :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26983

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=29395

tu sobie poczytaj , pamietaj ze ten twoj durny to nic innego jak athlon xp wykastrowana plowa cachu aa i tu masz jeszcze

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=47553

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok są postępy udało mi się odczytać z płyty że podczas startu z większą magistralą są problemy z pamięcią normalnie przy fsb=133 SPD jest 201Mhz przy 202 pamięć się wykłada(nieźle wyżyłowana) mam pytanko nie rozumiem tylko dlaczego przy mnożniku 13 następuje zwis przecież nie ma zależności między pamięcią a mnożnikiem, w amd są odblokowane??? Mam jeszcze jedno pytanko czy w płycie epox 8rdae jest synchronizacja między fsb i agp,wiem że nf2 umozliwia pracę asynchroniczną lecz kwestia jej zaimplementowani leży w geście producenta nigdzie nie mogłem się dokopać do tej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duron ma odblokowane lowendowe mnożniki- do x12.5- pewnie dlatego ustawienie w biosie x13 powoduje zwis (choć nie powinno- powinien uruchomić się na jakimś niższym mnożniku).

Jeśli zaś chodzi o AGP sprawdź w biosie, czy masz funkcję AGP frequency- tam ustawiasz częstotliwość AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam przeprowadziłem pare testów czy możecie luknąć na te dane sandra 2002 i ocenić czy wyniki testu mojego sprzętu nie są przypadkiem zbyt niskie jak na tą konfigurację

Konfiguracja: Duron 1600, ddr=400mhz cl2,5 epox 8rdae,Caviar 80 8MB Cache,Gf4Mx440,

Ustawienia1:fsb=133 ratio=12x

CPU floathig and arythmetic:

alu=4466 mips

fpu=2220 mflops

CPU media:

Int 8737it/s

Float 10236it/s

Ram:

Int Buff=2059MB/s

Float Buff=1932MB/s

Temp: cpu 47 system 36

Ustawienia2:fsb=150 ratio=12x

CPU floathinand arythmetic:

alu=5012 mips

fpu=2488 mflops

CPU media:

Int 9786 it/s

Float 11465 it/s

Ram:

Int Buff=2258MB/s

Float Buff=2105MB/s

Temp: cpu 52 system 38

czy taka temp nie jest zbyt wysoka w sklepie powiedzieli mi że bezpieczna jest do 60 lecz czytając różne posty zauważyłem że raczej stara się nie przekraczać się 50 nawet przy ostrym podkręcaniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...