yabolek Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Witam! Niedawno kupilem sobie zestawik Geniusa taki jak w temacie ale wczesniej czytalem o nim na tweak'u i opinie byly podzielone wiec postaram sie jako wlasciciel troszke o nich napisac. Mam nadzieje, ze komus sie to przyda ;) Tak wiec zestaw kupilem za 620zl na allegro. Ten zestaw oficjanie nie jest dostepny w Polsce i z pewnych zrodel wiem, ze ludzie sprzedajacy je na allegro sprowadzaja takie zestawiki z Czech. Tak wiec dostalem paczuszke od milego Pana z servisco i tutaj odrazu spotkalo mnie bardzo mile zaskoczenie. Pudlo (bardzo duzych wymiarow) wazylo okolo 25kg ! Napis 2600W PMPO na pudelku moze troche odstraszyc (PMPO to znak firmowy tandetnych glosnikow ;)) ale to tylko zmylka ;) Tak wiec glosniki skladaja sie z : - Pilota zdalnego sterowania. (power, mute, volume +/-) - Subwoofera ze wzmacniaczem i regulacja glosnikow tylnych, subwoofera i centera, guzikami mute, przelacznikami 4 zrodel, duzym potencjometrem (master volume) i guzikiem stand by. - dwoch satelitek przednich dwudroznych - trojdroznego glosnika center - dwoch jednodroznych glonikow rear (surround) z zaczepami na sciane - manuala - kabli do glosnikow (1x2m,2x3m,2x8m) - dwoch baterii AAA (do pilota) - kabli RCA-RCA do podlaczenia trzech pozostalych zrodel (TV,TAPE,DVD/CD) x6 - kabla AC3 do podlaczenia PC z okraglym wejsciem do subwoofera - przejsciowki, ktora moze byc potrzebna do subwoofera Glosniki wygladaja BARDZO dobrze. Sa w calosci zrobione z drewna. Przody sa mniej wiecej wielkosci butelki po niegazowanej wodzie zywiec 1,5 l;) center jest o polowe dluzszy a surround'y o polowe mniejsze. Subwoofer jest naprawde zadzwiajacej wielkosci i dosc duzo wazy. Z miejsca podlaczylem glosniki korzystajac z zalczonej przejsciowki, na ktorej napisane jest iz zalecaja jej uzycie gdy srednie i wysokie tony nie sa dobrej jakosci. Okazalo sie, ze gdy uzylem tej przejsciowki center (ktory jest na jednym wejsciu z subwooferem) przestal mi dzialac wiec szybka ja odlaczylem ;) Korzystam z soundstorm'a na epox 8rda+ Jakosc dzwieku jest zadzwiajaco dobra! Jestem bardzo zadowolony z dzwieku AC3 w filmach. Center sprawuje sie wysmienicie. Dzwiek u mnie w pokoju naprawde nabral nowego wymiaru (wczesniej mialem Cambridge Soundworks 4.1) Najbardziej jestem zadowolony z jakosci subwoofera. Musialem go znacznie przyciszyc poniewaz potrafil czasami niezle kopnac (np przy jakims wybuchu w filmie) i z tego powodu mialem juz kilka wizyt sasiada z dolu. Niezbednym niestety okazalo sie rownizej postawienie go na gabce by podloga w moim pokoju sie nie trzesla ;) Moj kumpel ma niemieckie glosniki trojdrozne znacznie wieksze i sprawniejsze niz oslawione altusy a do tego wzmacniacz technicsa i musze powiedziec, ze moj zestawik jest w stanie konkurowac z jego kolumnami (i do tego ja mam 5.1). Co do minusow to bardzo nie podoba mi sie wykonanie pilota. Jest tandetny chociaz calkiem przyjemny jest bajer w psotaci samoistnego przekrecania sie potencjometra na subwooferze gdy zwiekszamy/zmniejszamy pilotem glosnosc. Jednak pilot dziala bardzo kierunkowo i z dalszych punktow pokoju trudno nim sterowac. Podsumowujac: Za: - niewiarygodnie dobry stosunek jakosc/cena - mozliwosc podlaczenia kilku zrodel dzwieku - bardzo dobra jakosc dzwieku i dynamika (szczegolnie subwoofer) - bardzo estetyczne wykonanie Przeciw: - kiepskie wykonanie pilota - problemy z dostepnoscia w Polsce Ponizej przedstawiam kilka zdjec tego zestawiku. Na wszelkie pytania chetnie odpowiem. Moc subwofera 45W w RMS, wielkość głośnika 6,5" Moc satelitek 4 x 15 W w RMS, wielkość głośnika przednie 4", tylnie 3" Moc centralnego głosnika 15 W w RMS, wielkość głośnika 4" Wymiary: Subwofer 220 x 380 x 330 Satelity przednie 160 x 235 x 165 Satelity tylnie 120 x 120 x 120 Centralny głośnik 360 x 160 x 165 Pilot 115 x 40 x 20 Dziekuje za uwage!;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 spoko recka :D ten radiator na tyle woofera poleci na grafe ofkoz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Heh - ja tam na pudelku widze 3600 W PMPO a nie 2600. Wszak 1000 Watt piechota nie chodzi :lol: To ze w centralnym sa 3 glosniki wcale nie oznacza ze jest trojdrozny (na 99% jest dwudrozny). Altusy oslawione ?. Hmm moze w czasach E.Gierka - teraz przedstawiaja przede wszystkim wartosc emocjonalna :). Ale jak za ta cene to zestaw ciekawy. Pozostaje kwestia jakosci brzmienia ale to juz rzecz gustu a o gustach sie nie dyskutuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 NO Hmm i teraz sam niewiem czy oplaca sie dolozyc te 2 stówki i kupic GENIUS'a czy moze wziac Logitech Z-640 (5.1) 469zł. Niby jest 2 lata gwarancji na te GENIUS'y ale co bedzie za rok jak sprzedawca sie ulotni i nie bedzie z nim konaktu ? yabolek jakie dostales dokomenty jesli chodzi o gwarancje ? Rachunek, jakas karte gwarancyjna, cokolwiek ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 NO Hmm i teraz sam niewiem czy oplaca sie dolozyc te 2 stówki i kupic GENIUS'a czy moze wziac Logitech Z-640 (5.1) 469zł. Niby jest 2 lata gwarancji na te GENIUS'y ale co bedzie za rok jak sprzedawca sie ulotni i nie bedzie z nim konaktu ? yabolek jakie dostales dokomenty jesli chodzi o gwarancje ? Rachunek, jakas karte gwarancyjna, cokolwiek ?? Nie dostalem ani gwarancji ani papierow poniewaz ten sprzet jest w Polsce oficjalnie niedostepny (tak jak pisalem wyzej) dlatego podonie jak w przypadku radeona 9600TX trudno dostac jakiekolwiek papiery na ten sprzet w Polsce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Heh - ja tam na pudelku widze 3600 W PMPO a nie 2600. Wszak 1000 Watt piechota nie chodzi :lol: To ze w centralnym sa 3 glosniki wcale nie oznacza ze jest trojdrozny (na 99% jest dwudrozny). Altusy oslawione ?. Hmm moze w czasach E.Gierka - teraz przedstawiaja przede wszystkim wartosc emocjonalna :). Ale jak za ta cene to zestaw ciekawy. Pozostaje kwestia jakosci brzmienia ale to juz rzecz gustu a o gustach sie nie dyskutuje. Zwyczajnie pomylilem guziki na klawiaturze z tym 2600W ;) Z 3 glosnikami moze faktycznie masz racje a co do Altusow to chodzilo mi raczej o rozmiary a nie o mozliwosci dzwiekowe. Kolega z pokoju obok ma glosniki "3-Wege Bassreflexbox Modell Berlin T207 engineered and designed by CAT, Germany" o mocy muzycznej 250w na glosnik, impedancji 8 ohm i pasmie przenoszenia 20-30000 Hz. Wymiary (mm) 610x320x225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 NO Hmm i teraz sam niewiem czy oplaca sie dolozyc te 2 stówki i kupic GENIUS'a czy moze wziac Logitech Z-640 (5.1) 469zł. Niby jest 2 lata gwarancji na te GENIUS'y ale co bedzie za rok jak sprzedawca sie ulotni i nie bedzie z nim konaktu ? yabolek jakie dostales dokomenty jesli chodzi o gwarancje ? Rachunek, jakas karte gwarancyjna, cokolwiek ?? Nie dostalem ani gwarancji ani papierow poniewaz ten sprzet jest w Polsce oficjalnie niedostepny (tak jak pisalem wyzej) dlatego podonie jak w przypadku radeona 9600TX trudno dostac jakiekolwiek papiery na ten sprzet w Polsce. to czemu kolo na aukcji mowi ze jest na gwarancji, a okazuje sie ze jest ona go** warta :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 to czemu kolo na aukcji mowi ze jest na gwarancji, a okazuje sie ze jest ona go** warta :? Moze on ma je z innego zrodla? Moj zestaw nie mial papierow ale zupelnie mi na tym nie zalezy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 No wiesz pogadamy za kilka miesiecy jak ci cos padnie (odpukac oczywiscie) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 Mialem duzo produktow Geniusa i z zadnym nigdy nie mialem najmniejszych problemow. Moze dlatego mam taka znieczulice ;) Za taka cene oplaca sie ryzykowac. Nic za darmo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 No calkiem fajny - zwlaszca za ta cene. Center jest na bank dwudrozny (w konfiguracji d'Apollito). Widze tez mozliwosc malego upgradu. Dolozyc do tylnych kolumienek glosnik wysokotonowy (2 szt) - podlaczajac go rownolegle do zacickow kolumny rear. Pasowal by naprzyklad typowy glosnik wysokotonowy do samochodow. Ma fajna obudowe co pozwala na latwy i estetyczny montaz. Ponadto z reguly wyposarzony jest w prosta zwrotnice(kondensator wpiety w szereg z glosnikiem). Myle ze lepiej bedzie sie nadawal glosnik raczej cichy(o malej efektywnosci - jakies 90dB to max). W razie jak by byl za glosny w stosunku do glosnika w skrzynce mozna wlozyc mu szeregowo rezystor (dobrany eksperymentalnie ale okolo 2 ohmy - 1Wat). Aha, impedancja glosnika wysokotonowego w zasadzie nie gra roli. Glosnik 8 ohmowy bedzie gral troche ciszej od 4 omowego. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...