Skocz do zawartości
Gość

Zajscie w ciaze:/

Rekomendowane odpowiedzi

Rany ale sie rozpisali wszyscy ;) co do tych tabletek to REED ma racje!!! wspolczje naprawde!! qrde my to dopiero dobrze mamy :D dlatego ja nie chcialem zeby majne kobieta sie faszerowala.

Hymmm a moze do zakonu ??? co wy na to ? :D

Ostatnio sie dowiedzialem od jednego znajomego ksiedza ;) qrde ze oni to maja fajnie moze sie myle ale tak powiedzial :D

Ze my jak chcemy sie kochac z kobieta czy kobieta z mezczyzna to jest grzech!!! hymm dziwna sprawa no nie ;) a po drugie jezeli kochamy sie po slubie to tez grzech!!!!! KOCHAC SIE MOZNA TYLKO JAK Z TEGO MA WYJSC DZIECKO!!!!

I jak on mi powiezdzial ten ksiadz ze oni slubowali cos tam ze oni moga sie kochac i tylko ze to jest sex jakis bezmalzenski nie wiem jak to wytlumaczyc moze ma ktos znajomego ksiedza ??? a moze jest tu jakis ksiadz na forum ??? :D cholipa musze sie doczytac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukk po pierwsze nei stresuj sie , wiele już miałem takich sytuacjii i wyszedłem z tego cało :) . Tak jak ktoś wcześniej powiedział : "Ludzie staraja sie miesiacami o dziecko i do końca im to nie wychodzi :( "

Czekam aż znajda sie w powszechnej sprzedaży pigułki dla facetów :)

Chetnie wezne z tego wzgledu że wiem jakie moga byc minusy zjadania tabletek hormonalnych przez Kobiety.

Ja nie mam tego problemu że mam macice itp. ,że może w przyszłości bede nosił w brzuchu dziecko . I tak już pale papierosy i pije :) (pozdro dla króla nalewek Bruce'a :twisted: :twisted: ) , wiec czemu mam sie jeszcze nie potruć :)

Pozdrawiam

P.S. Nie pekać zachować zimna krew a w sytuacjach awaryjnych przypomnieć sobie co sie ma miedzy nogami i co to oznacza !!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow

Troche nie zrozumiales mojego stanowisko, otoz jest ono proste. Co sie moze wydawac dziwne, jestem raczej za tabletkami, nie ma bowiem skuteczniejszej metody zapewniajacej staly efekt antykoncepcyjny. Ale decyzja o podjeciu tej metody powinna byc podjeta ze swiadomoscia ryzyka, ktore ona ze soba niesie. Trzeba byc w pelni swiadomym teog co sie robi, a nie polegac tylko i wylacznie na wlasnej chwilowej przyjemnosci.

Co do metody naturalnej, to nie wiem wziales moj poglad na ten temat, w koncu ani razu do niej nie nawiazalem, ale fakt faktem stosunek po owulacji jest bezpieczniejszy od wszystkiego innego. Jajo moze zostac zaplodnione tylko prez ok 1 dzien od owulacji. Wiec akurat ta metoda jest najskuteczniejsza, jedyny problem, to wyznaczenie dnia owulacji. Tutaj mamy przede wszystkim metode objawowo-termiczna Rötzera...

Co do suchosci jeszcze, to myslisz ze dlaczego nie zaleca sie stosowania szkiel kontaktowych podczas stosowania pigulek? Ten sam powod...

Reed

Spirala jest bardzo dobrym rozwiazaniem, ale dla kobiet ktory juz nie chca rodzic. Bywaja komplikacje, ciaze pozamaciczne itd...

Osobiscie jestem rowniez za tym, zeby to facet cos zrobil w kwestii antykoncepcji, i bron boze nie mowie tu o prezerwatywie. Niestety pigulki dla mezczyzn jeszcze dlugo nie zobaczymy, gdyz dawka hormonow potrzebna do zachamowania wytwarzana plemnikow jest bardzo duza. Podciecie nasieniowodow to rozsadna metoda, ale po ciazy... chyba ze stuczne zaplodnienie...

lukk

Trzymaj sie chlopie, ja jestem dobrej mysli. Jezeli miesiaczka bedzie sie twojej dziewczynie opozniac, to pamietaj ze w gre wchodzi przeciez ogromny stres, ktory czesto powoduje tego typu opoznienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eem... ten... no.. jak to ubrac w slowa ... Lukk napisal "woda" ..gdzies kiedys slyszalem ze zdrowa sperma to "biale" , "chora" to "woda" ( w sensie i doslownym "chora" - facet ma problem w wytworzeniu zdrowych ogonow , 2 przypadek - jak wiadomo ogony zyja X godzin / dni i tez przez to sa "chore"= martwe= nieczynne = du d*py :) ) .Takze wg mnie to wez sie w koncu lukk wyspij spokojnie bo nie ma co srac :)

MeHow - mozesz to skomentowac ? Bo info "wyczytane/zaslyszane" z nieprof. zrodel. Zwracam uwage ze nigdzie nie powiedzialem ze to tak jest na bank. Nie dam se glowy ciachnac ale chyba mi sie to obilo o oczy/uszy w Discovery leci taka seria "sex i costam " :)

pzdr. i jestem z toba lukk ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zdajecie sobie sprawe o licznych skutkach ubocznych? Pomyslcie o kobietach, ktore kochacie i o tym, ze sie truja tylko po to, by niektorzy z was (nie wszyscy oczywiscie) nie musieli wkladac gumki.

Jeju... gdzie to przeczytalas w bravo? Dziecko kochane, nie wiem czy wiesz, ale tabletki maja bardzo pozytywny wplyw na organizm. Primo: wygladzaja cere. Secundo: skracaja miesiaczki i je systematyzuja (moja dziewczyna dostaje co do godziny) Tercero: zmniejszaja szanse zachorowania na raka piersi. Cuatro: TU BYLO O TYM, ZE POWIEKSZAJA PIERSI

Brava nie czytam, ale jesli piszesz, ze poruszaja tam kwestie skutkow ubocznych stosowania tabletek antykoncepcyjnych, to chwala im za to!

Widze, ze nalezysz so grupy ignorantow, ktorzy nie maja bladego pojecia o wadach hormonalnych metod antykoncepcji (dajesz temu dowod stwierdzeniem, ze "zmniejszaja one szanse zachorowania na raka piersi - syn ginekologa nie powinien szerzyc takich HEREZJI).

Dziwie sie, ze tak "swiatly" czlowiek jak Ty uzywa pojecia "niesiaczka" do okreslenia krwawienia wystepujacego podczas przyjmowania pigulek...

, swoja partnerke i za dziecko, ktore moze sie w pewnym momencie pojawic w waszym zyciu, bo zadna metoda nie jest w 100% skuteczna (oprocz szklanki wody oczywiscie)

kotku piszesz, ze tabletki sa beee, gumki rox ;] znasz skutecznosc tych srodkow?

Widze, ze masz problemy ze zrozumieniem tekstu czytanego

1. nie uwazam, aby pigulki byly zle; zwrocilam jedynie uwage na to, ze oprocz licznych zalet (z ktorych najwazniejsza jest wysoka skutecznosc antykoncepcyjna, A NIE POWIEKSZENIE PIERSI), maja one rowniez skutni uboczne, o czym kazdy czlowiek, niezaleznie od plci powinien pamietac. Niestety panuje dosc duza niewiedza na ten temat - szczegolnie wsrod mezczyzn (o czym swiadczy czesc wypowiedzi - takze i Twoje). Dlatego tez wspomnialamo tym, aby chociaz czesc osob zainteresowala sie ta strona medalu i zastanowila sie, czy rzeczywiscie warto placic taka cena - to kwestia wyboru mniejszego zla. Na pewno sa pary, ktore z powodzeniem moglyby przerzucic sie na inna metode (np. nie zalezy im na tak wysokiej skutecznosci czy tez rzadko sie kochaja), a przez to nie narazac niepotrzebnie zdrowia kobiety.

2. co do prezerwatyw - nie napisalam, ze sa najlepsze; gdybys uwaznie przeczytal moja wypowiedz, zauwazylbys, ze wspominam jedynie o wygodnictwie facetow, ktorzy cala odpowiedzialnosc zrzucaja na kobiete - nie stosuja prezerwatyw, gdyz nie chca zmniejszac intensywnosci swoich doznan seksualnych (vide wypowiedz ktoregos z uczestnikow"nienawidze prezerwatyw")

mysle, ze warto uzywac gumek ze wzgledu na fakt, ze zapobiegaja przenoszeniu wielu chorob - o tym tez rzadko sie mysli

Moja wiedz na temat skutecznoscie poszczegolnych metod antykoncepcji jest na tyle duza, by miec swiadomosc, ze nie ma nigdy 100% pewnosci - nawet gdy zastosuje sie kilka sposobow naraz. Organizm ludzki to nie maszyna - nie jestes w stanie tak naprawde nizego przewidziec. Kazdy stosunek moze sie zakonczyc ciaza i trzeba o tym pamietac. Na tym polega odpowiedzialnosc, ktorej chyba Tobie zycie poskapilo.

Nie radze polegac wylacznie na pigulkach, najlepsza kombinacja to pigulka + gumka, pod warunkiem, ze kazdy z partnerow akceptuje takie rozwiazanie, a podjecie decyzji zostalo poprzedzone glebokim wniknieciem w temat, tak, ze znane sa wszsytkie za i przeciw.

]

niestety, to nie bedzie "kilka dni"

"Należy pamiętać, że dostępne w aptekach testy ciążowe charakteryzują się bardzo wysoką czułością i specyficznością - pozwalają na wykrycie HCG w moczu jeszcze przed terminem spodziewanej miesiączki. Stwierdzono, że 50-70% wczesnych ciąż obumiera w pierwszych dniach po zapłodnieniu. Dlatego też należy przyjąć, że diagnostycznie pewne są wyniki testu ciążowego uzyskane w 5-7 dniu od pierwszej miesiączki po zapłodnieniu, gdy istnieje znaczne prawdopodobieństwo, że ciąża się utrzyma

Ty naprawde sie troche doucz. Bo z tego co napisalas to wynika, ze bedac w ciazy mozesz miec miesiaczke :o :o :o. Po ZAPLODNIENIU nie ma MIESIACZKI az do urodzenia dziecka!!! Szok, szok, szok... kobieta i czegos takiego nie wie : jestem zalamany

Zapewniam Ciebie, ze moja edukacja biologiczna jest na wysokim poziomie, czego nie mozna powiedziec o Twojej.

To byl natomiast cytat, ktorego, owszem, nie przeczytalam dokladnie, gdyz chodzilo mi wylacznie o informacje na temat czasu, w jakim mozna wykonac test. Przed slowem miesiaczka powinno byc jeszcze "spodziewanej" . Ale nie masz racji, mowiac, ze okres nie wystepuje - to indywidualna kwestia. W jednej z ksiazek znalazlam, ze skapa i krotkotrwala miesiaczka moze byc objawem ciazy - widac opinie sa rozne.

Wspolczuje Twoje dziewczynie - jest z czlowiekiem, dla ktorego najwazniejszy jest rozmiar biustu, a nie jej zdrowie :(

Mam jeszcze prosbe - nie stosuj wobec mnie protekcjonalnych okreslen typu "kotku" czy "dziecko" - za malo wiesz i zbyt mlody jestes, by to robic.

Dziekuje kolegom, ktorzy blyskawicznie zareagowali na brednie pana M, na co pozwolic sobie nie moglam z racji braku dostepu o netu. Ze swiatem nie jest jeszcze tak zle, skoro sa tacy ludzie jak witchhunter (respect) - pozazdroscic szerokiej wiedzy i pogratulowac jego dziewczynie partnera, ktory nie naprawde przejmuje sie kwestia antykoncepcji :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz sie stalo. Cieszie sie Witchhunter, ze wyraziles swoja opinie. Kazda odpowiedz jest bardzo interesujaca. Wybaczcie, ale bede pisal od punktow. Wypowiedz stanie sie wtedy znacznie prostsza i czytelniejsza.

1. Tak jak mowilem moj ojciec jest ginekologiem i nie ma w tym zadnego zartu. Mowie zupelnie powaznie. Tak wiec stwierdzil jednoznacznie, iz krwawienie w trakcie ciazy nie jest MIESIACZKA, tylko czynnikiem niepozadanym, z ktorym nalezy sie zglosic do lekarza. Miesiaczka polega na wydalaniu kom. jajowej, a jak wiemy w trakcie ciazy progesteron przeszkadza w wytwarzaniu nowych kom.jajowych. Tak wiec nie jest to miesiaczka, tylko krwawienie. Nasza kolezanka dokladnie mowila o miesiaczce, wiec wybacz, ale musisz sie ze mna zgodzic.

jESTEM PRZERAZONA. ZATKALO MNIE. POCZYTAJ LEPIEJ, CO TO JEST MIESIACZKA I NIE PISZ WIECEJ TAKICH BZDUR, BO TYLKO SIE PONIZASZ.

2. Rak szyjki macicy i rak piersi. Przy dostatecznie czestych badaniach tzn. mammograficznym i cytologicznym mozna w 100% uniknac akcji chirurgicznej w przypadku (NADAL BARDZO RZADKIM !!!) choroby nowotworowej. Dodac nalezy, ze wspolczynnik takich zachorowan jest bardzo niski. Jesli was to interesuje moge sie dowiedziec ile mieszkanek mojego powiatu z przebadanych w ramach programu Mammografia 2003 mialo raka. Tak sie szczesliwie sklada, ze ojciec jest wspolwlascicielem poradni chorob piersi. Interesuje was to? W ten sposob wyjasni sie, ze wzrost 80% zachorowan w danej grupie nie jest wcale tak straszna roznica

3. Wzrost zachorowan na raka sutka 0,2%-1%, coz... liczby nadal nie sa wielkie. Wybacz, ale nie przekonuje mnie ten fakt. Przy regularnych badaniach jest sie w pelni bezpiecznym..

To sie nazywa mastektomia. Coz, widac, ze biust to dla Ciebie wyjatkowo wazny element... Mlodym kobietom nie zaleca sie badania mammograficznego, tylko USG. A czy wiesz jak trudno zalatwic sobie takie badanie i ile sie na nie czeka? Nie mowie tu o prywatnych badaniach - nie wszystkich na nie stac.

4. Piszesz o tym, ze skutecznosc dzialania tabletki zalezy od stanu zdrowia i czasu w ktorym sie wchlonie tabletka. Mylisz sie! Czas wchloniecia sie tabletki nie ma tutaj nic do rzeczy. Rozny czas wchlaniania tabletki zalezy tez od tego, czy polykasz ja na pusty zoladek, czy w momencie sytosci. Tak wiec... wchlanianie trwa ok. 2 godzin. Przez ten czas lepiej nie pic alkoholu i nie wymiotowac. Wtedy moze byc niemilo...

"Pigulki naleza do najskuteczniejszych sposobow antykoncepcji, ale w biologii nigdy nie ma 100% pewnosci. Taka sytuacja moze sie zdarzyc, gdy preparat jest zle dobrany albo wystepuja jakies schorzenia mogace wplynac na wchlanianie sie preparatu z przewodu pokarmowego lub jego przemiany w organizmie.

Nalezy pamietac, ze stany chorobowe, taki ja wymioty, silne biegunki, objawy zatrucia, powoduja duzo gorsze wchlanianie sie tabletki(...)

Niektore leki moga powodowac zarowno uposledzenie wchlaniania, jak i szybszy ich metabolizm(...)Do takich preparatow naleza: antybiotyki, leki przeciwgrzybiczne, przeciwpadaczkowe, leki nasenne, pcychotropowe"

z "Antykoncepcja czyli swiadome macierzynstwo" - pocztaj, nie zaszkodzi

Czytalam gdzies, ze alkohol nie wplywa na wchlaniane tabletki, ale nie powiem Ci gdzie, bo nie jestem w domu, a tam mam wszystkie materialy.

5. Co do ciazy mnogiej. Masz racje nie slyszalem o tym. Jednakze gdzie lezy problem? Jak procentowo sie to rozklada? Skad masz takie informacje?

O tym tez tam znajdziesz...

7. Sinus. Uwierz mi, ze na polskim rynku jest bardzo duzo rodzajow tabletek. Jesli danej kobiecie nie pasuje dany rodzaj, to po prostu zmienia. Szuka, az znajdzie idealna.

Ale zanim znajdzie niezle sie nameczy, moze nawet zniszczyc sobie organizm. To nie szukanie nowego kompletu bielizny...

8. Witch czytam dalej twego posta i zniszczyles mnie tekstem, ze za 20 lat moze sie okazac, ze kobiety przyjmuja tyle hormonow w jeden dzien ile w caly cykl za 20 lat. Powiem Ci cos ;) i musisz sie ze mna zgodzic. 20 lat temu kobiety braly bomby hormonalne. Teraz sa to male ilosci hormonow..

A co powiesz o minipigulkach?

10. Sinus... na twoim miejscu zastanowilbym sie nad jedna rzecza. Czy nie wolisz miec tej blisko 100% pewnosci? Uwierz mi seks jest przyjemnoscia, gdy uzywasz tabletek. Naprawde.

MeHow - to nie Ty bierzesz tabletki...jestes po prostu egoista

"Bog dal mezczyznie mozg i penisa, ale nie dosc krwi, by oba te organy dzialaly rownoczesnie:

Pomysl o swoje dziewczynie i uzyj do tego MOZGU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter :) co do suchosci w pochwie nie jest ona spowodowana przyjmowaniem tabletek tylko innymi schorzeniami. Nie masz racji.

Co do popedu plciowego... hmmm... ostatnie badania wsrod kobiet nie wykazaly zmniejszenia popedu.

Te badania to sam przeprowadziles? Moze podaj zrodlo, gdyz jestes malo wiarygodny. Jezeli chodzi o zmiany libido to znow indywidualna kwestia - czesci kobiet sie zmniejsza, czesci zwieksza...(ulotka do tabletek)

O suchosci znajdziesz rowniez w tej ksiazeczce - pojawia sie po kilku miesiacach stosowania tabletek, w skrajnych przypadkach zmniejszona jest tolerancja szkiel kontaktowych.

Radze sie doksztalcic - co najmniej dwa dni siedzenia w czytelni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam i fajnie jest, tylko dlaczego nikt nie wspomnial o "spirali" ?

Moze tez facet powinien "cos" zrobic sobie z nasieniowodami ?

skoro chce tak bezstresowo sobie "pobzykac" ?

Dlaczego zrzuca sie caly ten ciezar na kobiete ?

IMHO to podejscie wrecz instrumentalne  :?  :?

tez myslalem nad podwiazaniem nasieniowodow ;]

sperma traci 5% objetosci i jest spox ;]

tyle, ze w polsce takiego zabiegu (legalnie) nie wykonasz :/

najblizej, to chyba litwa

to sa dane gdzies z przed pol roku.....o ile pamietam ;p

Najblizej to Czechy, Ostrawa, Cieszyn np.

Blisko, tanio, wygodnie, szybko i bezbolesnie.

Polecam amatorom bezstresowego bzykania, troszke wlasnej inwencji panowie, zamiast "nadziewnia" swoich kobiet tymi cholernymi hormonami.

Sloneczka :D To sie nazywa wazektomia - polega na wycieciu kawaleczka nasieniowodu i oczywiscie ma skutki uboczne. Milo, ze myslicie nie tylko o sobie, jak niektorzy tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak wy dziewczyny uzywacie swojich mozgow skoro zachodzicie w ciaze :) pzeciez to nie tylko nasz wina

Nic takiego nie sugeruje. Seks uprawia dwoje ludzi - w przypadku tzw wpadki winne sa obie osoby. Wybor metody antykoncepcji powinien byc wspolna decyzja. Zwalanie odpowiedzialnosci na druga strone swiadzczy o braku dojrzalosci, a taka tendencja przewaza na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak wy dziewczyny uzywacie swojich mozgow skoro zachodzicie w ciaze :) pzeciez to nie tylko nasz wina

Nic takiego nie sugeruje. Seks uprawia dwoje ludzi - w przypadku tzw wpadki winne sa obie osoby. Wybor metody antykoncepcji powinien byc wspolna decyzja. Zwalanie odpowiedzialnosci na druga strone swiadzczy o braku dojrzalosci, a taka tendencja przewaza na tym forum.

Yeah - nie ma to jak fachowiec :wink:

Ciesz się meddle, że nie wszyscy mają poglądy "stronniczości" w stosowanej metodzie antykoncepcyjnej. Im związek "starszy" tym bardziej "partnerski", więcej decyzji podejmuje się wspólnie - więc pozostaje tylko czekać...

Pozdrowienia :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak glowa w mur, jak grochem o sciane i inne takie.

Naprawde szczeka opadla mi do ziemi.

PO RAZ KOLEJNY I TYM RAZEM PRZY UZYCIU CAPSA PISZE,ZE CO DO TYCH PIERSI TO BYL ZART!!! ZART Q...R...W...A... ROZUMIECIE ???

Dobra dalej, bo jestem w glebokim szoku co mi napisalas. Gdybym to ja mial brac tabletki, bralbym je bez zastanowienia, gdyz sa najlepsza metoda antykoncepcyjna. Sorry, ale dla mnie i dla mojej dziewczyny najwazniejsza jest PEWNOSC !! Rozumiesz?

Nie mow, tez ze przykro Ci, ze ma zlego faceta. Zdziwilabys sie.

POZA TYM NIE PISZ 4 POSTOW W RZADKU !!! UZYJ SWOJEGO WIELKIEGO DAMSKIEGO MOZGU I WYEDYTUJ. (sorry nie umiem sie powstrzymac, tak mnie wkurzylas)

Co do miesiaczki. Czy nie polega na wydaleniu kom.jajowej? Jaki jest jej glowny cel?? Oczywiscie, ze taki! Luszczenie sie blony macicy itd. itp. to tylko dodatkowy element. Glownym celem jest kom.jajowa.

Dalej... wiem co to jest mastektomia - popatrz wyzej uzylem tego wyrazu, wiec nie wmawiaj mi, ze nie wiem co znaczy wrrrr

Nie no... czytam jeszcze raz i widze, ze koniecznie musisz mi wypominac, ze napisalem ze powiekszaja piersi. Czy to taki grzech, ze tak stwierdzilem? Witchhunter mi pisze "ciekawe co by twoja dziewczyna powiedziala" , ty mnie nazywasz egoista, jeju naprawde nie ma dla ciebie zadnej wartosci to jaki biust ma kobieta? Jacys tacy z wapna jestescie. Wiesz, co nie chce mi sie naprawde z toba gadac, bo szkoda mi tych ludzi, ktorzy Cie posluchaja, beda jezdzic na gumeczkach, a w koncu bedzie ojej... slub, dziecko, rozwod, problem.

Co do zrodla badan - www.google.pl . Uzyj mozgownicy i poguglaj jak by to ParanoiK powiedzial.

Dobra... koncze wypowiedz, bo jeszcze Ci cos nawrzucam i mnie zabanuja. Rob jak chcesz, my bedziemy robili jak my uwazamy. Ty i tak mi w odpowiedzi napiszesz, ze dla mnie sa najwazniejsze piersi :lol: :lol: :lol:

EOT - wiecej sie nie wypowiadam. Chcialem wam cos uzmyslowic, ale jezdzijcie dalej na gumkach. Lepiej... na kalendarzyku.

WIELKIE POWODZENIA !!! WRACAM NA MOJ ULUBIONY DZIAL CZYLI SPRZET!! TAM MOZNA POCZYTAC COS CIEKAWEGO, A NIE TO JAK MNIE KTOS OBRAZA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak glowa w mur, jak grochem o sciane i inne takie.

Naprawde szczeka opadla mi do ziemi.

PO RAZ KOLEJNY I TYM RAZEM PRZY UZYCIU CAPSA PISZE,ZE CO DO TYCH PIERSI TO BYL ZART!!! ZART Q...R...W...A... ROZUMIECIE ???

Dobra dalej, bo jestem w glebokim szoku co mi napisalas. Gdybym to ja mial brac tabletki, bralbym je bez zastanowienia, gdyz sa najlepsza metoda antykoncepcyjna. Sorry, ale dla mnie i dla mojej dziewczyny najwazniejsza jest PEWNOSC !! Rozumiesz?

Nie mow, tez ze przykro Ci, ze ma zlego faceta. Zdziwilabys sie.

POZA TYM NIE PISZ 4 POSTOW W RZADKU !!! UZYJ SWOJEGO WIELKIEGO DAMSKIEGO MOZGU I WYEDYTUJ. (sorry nie umiem sie powstrzymac, tak mnie wkurzylas)

Co do miesiaczki. Czy nie polega na wydaleniu kom.jajowej? Jaki jest jej glowny cel?? Oczywiscie, ze taki! Luszczenie sie blony macicy itd. itp. to tylko dodatkowy element. Glownym celem jest kom.jajowa..

Czyli komorka jajowa czeka 14 dni na to, by zostac wydalona. Radze poczytac, bo Twoja wiedza jest ponizej dopuszczalnego poziomu.

Jacys tacy z wapna jestescie. Wiesz, co nie chce mi sie naprawde z toba gadac, bo szkoda mi tych ludzi, ktorzy Cie posluchaja, beda jezdzic na gumeczkach, a w koncu bedzie ojej... slub, dziecko, rozwod, problem...

Wyraznie napisalam, ze najskuteczniejsza metoda jest kombinacja pigulka+prezerwatywa. Nie ulegaj emocjom, czytaj uwaznie. Rozumiem, ze zalezy Wam na pewnosci. Kazdemu zalezy...

co do zrodla badan - www.google.pl . Uzyj mozgownicy i poguglaj jak by to ParanoiK powiedzial....

w necie jest masa rzeczy wykluczajacych sie nawzajem; najlepsze sa strony dla kobiet, gdzie mozna zadac pytanie specjaliscie; podawaj wiec adresy, aby kazdy mogl to zweryfikowac

EOT - wiecej sie nie wypowiadam. Chcialem wam cos uzmyslowic, ale jezdzijcie dalej na gumkach. Lepiej... na kalendarzyku..

Skad mozesz wiedziec, jaka metode stosujemy...

:evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meddle... moja wiedza jest poniezej dopuszczalnego poziomu? Moja?? No to poczytaj sobie http://www.dziecko-info.com/planowanie_cia...iesieczny.shtml i sie nie sprzeczaj. Wyraznie napisane, ze jesli kom. jajowa nie zagniezdzi sie w macicy, to obumiera i zostaje wydalona w trakcie miesiaczki. No? Slucham, jak to bylo z tym niedoinformowaniem? Obawiam sie, ze ten fakt w zlym swietle stawia cala twoja wiarygodnosc.

Przypomnialo mi sie takie przyslowie... sluchajmy sie ciebie a daleko zajdziemy ;P ;P ;P

Tak wiec kto ma racje? Glowna przyczyna i celem (w sumie) menstruacji jest kom.jajowa, ktora po obumarciu automatycznie powoduje, ze pecherzyk graffa przestaje syntetyzowac progesteron (popraw mnie jesli nie mam racji co do tego hormonu)

Pozdrawiam

MeHow

To co moze jeszcze powiesz, ze nie mam racji? :D

Ale jedno pytanie. Lukk, ty nie odpowiedziales na zaden z moich postow. Kiedy jej wypada okres?

Pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

this topic suxxx  :lol:  please close it if you can  :roll: 

chcialem odpisac na ten post, przymierzalem sie na 100 sposobow, no nie da sie. po prostu nic nie powiem...

czemu chcesz zamykac topic? Topic jest ok. Dyskusja intelektualna. Mi sie podoba :] jestem ciekaw co nasza Pani (bo sloneczkiem lub kotkiem nazwac jej niesposob) odpowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cie bardzo MeHow przepraszam, ale jestes zalosny. Cytujesz cos, co podwaza to, co chcesz tym udowodnic. Bede na tyle mily i postaram sie przyblizyc ci to, o co prawdopodobnie meddle chodzilo w sprawie miesiaczki. Na poczatku 2 cytaty z przytoczonej przez ciebie strony.

Jeżeli do zapłodnienia nie dojdzie, komórka jajowa po 24 godzinach obumiera.

Widze, ze masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego, niemniej jednak postaram sie podjac wysilek i wyjasnic ci o co biega. Jak juz zapewne przeczytales w tym cytacie, komorka jajowa obumiera po 24h jesli nie zaplodni jej plemnik. Czyli w 15dniu cyklu komorka jajowa jest martwa, gdzie przepraszam sie ta komorka podziewac przez nastepne 2tyg do krwawienia (gdzie 1 dzien cyklu to poczatek krwawienia, a 28 poczatek nastepnego)? Podczepia sie w macicy? pomysl troche chlopie, zreszta myslec nie musisz, bo oto masz 2gi cytat.

Menstruacja czyli miesiączka przygotowuje macicę do następnego cyklu. W czasie jej trwania - skurcze macicy powodują odklejenie z jej ścian gąbczastej błony śluzowej, która złuszcza się odkrywając krwawiące mięśnie z których zbudowana jest macica.

Czy wszystko jasne? Podczas krwawienia miesiecznego kobieta nie wydala komorki jajowej, gdyz juz jej dawno nie posiada, zostaje wydalona w niedlugim czasie po jej obumarciu. Krawienie miesieczne jest to wydalanie zluszczonej blony sluzowej, ktora obumiera w wypadku braku zaplodnienia...

brak mi slow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strony dla kobiet... buahakakahahaalalahahlajhahahaahglhal;AJAHAHL;AJAH;AK;L ups... posikalem sie ;P

ty nie tyle masz problemy z rozpoznawaniem tekstu pisanego, ale nawet ironii rozpoznac nie potrafisz... teraz juz rozumiem skad u ciebie takie niedoimoformowanie, pewnie lekture ulotki od tabletek zakonczyles na nazwie produktu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(.........................)

Ale jedno pytanie. Lukk, ty nie odpowiedziales na zaden z moich postow. Kiedy jej wypada okres?

Pozdr

MeHow

powinien Jej wypasc ok 19-ego...

juz sie nie moge doczekac :) 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Cytat z ksiazki

(...)Jeśli nie dojdzie do zaplodnienia komorka jajowa obumiera.(...)W trakcie menstruacji zostaje wydalona wraz z błoną śluzową macicy(...)

any questions? Teraz na twoj rozum =] martwe tez musi zostac wydalone =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Cytat z ksiazki

(...)Jeśli nie dojdzie do zaplodnienia komorka jajowa obumiera.(...)W trakcie menstruacji zostaje wydalona wraz z błoną śluzową macicy(...)

a po co? :D

niech gnije :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Cytat z ksiazki

Martwe i obce organizmowi musza zostac usuniete z ustroju. Czy wydalasz paznokcie? wlosy?

W najczestszym przypadku obumarta kom. jajowa zostaje wchlonieta juz w jajowodzie. Czasem dociera do macicy (co zajmuje jej 7dni - co z nastepnymi 7dnioma) i tam zostaje sfagocytowana. Zapewne jest prawdopodobienstwo, ze mimo wszystko komorka sie gdzies uchowa i zostanie wydalona w trakcie mstruacji, ale to nie jest przedmiotem sporu nieprawdaz? Czyzbys zapomnial o co chodzilo? Otoz zarzuciles (w bardzo prymitywny sposob) pewnej pani nieznajomosc wlasnej fizjologii, twierdzac, ze menstruacja to wydalenie niezaplodnionego jaja. Gdzie argumenty na to?

Co do krwawienia podczas ciazy (menstruacji!!!), to ma ono scisly zwiazek z jeszcze niewystarczajacym poziomem hormonow we krwi kobiety co powoduje zluszczaniem sie czesci sluzowki macicy. Wystepuje to mniej wiecej w okresie kiedy normalnie wypadalaby miesiaczka. W znacznej wiekszosci przypadkow nie ma to wplywu na przebieg ciazy, jakkolwiek zalecane jest odwiedzenie lekarza w takim wypadku. Ja rozumiem, ze tonacy sie brzytwy chwyta i zrobisz wszystko zeby ocalic twarz, ale w tym wypadku nie masz juz opcji, a mi sie juz nie chce na ten temat rozmawiac :?

Powyzsze fakty (poza moja niechecia) sa to informacje wziete z encyklopedii PWN, i ksiazki "Fizjologia Czlowieka" autorstwa A. Lewinskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty naprawde sie troche doucz. Bo z tego co napisalas to wynika, ze bedac w ciazy mozesz miec miesiaczke :o :o :o. Po ZAPLODNIENIU nie ma MIESIACZKI az do urodzenia dziecka!!! Szok, szok, szok... kobieta i czegos takiego nie wie : jestem zalamany.

Meddle... moja wiedza jest poniezej dopuszczalnego poziomu? Moja?? No to poczytaj sobie http://www.dziecko-info.com/planowanie_cia...iesieczny.shtml i sie nie sprzeczaj. Wyraznie napisane, ze jesli kom. jajowa nie zagniezdzi sie w macicy, to obumiera i zostaje wydalona w trakcie miesiaczki. No? Slucham, jak to bylo z tym niedoinformowaniem? Obawiam sie, ze ten fakt w zlym swietle stawia cala twoja wiarygodnosc.

Dla przypomnienia, zebys wiedzial w ktorym momencie zrobiles z siebie idiote :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezus maria. czy ty jestes jakis dziwny, czy co?

1.

Ty naprawde sie troche doucz. Bo z tego co napisalas to wynika, ze bedac w ciazy mozesz miec miesiaczke :o :o :o. Po ZAPLODNIENIU nie ma MIESIACZKI az do urodzenia dziecka!!! Szok, szok, szok... kobieta i czegos takiego nie wie : jestem zalamany.

BEDAC W CIAZY NIE MA MIESIACZKI !! NIE MA ZADNEGO WYDALANIA BLONY MACICY ORAZ KOM.JAJOWEJ !! JEST JEDYNIE KRWAWIENIE, KTORE MOZE BYC OZNAKA STANU CHOROBOWEGO

Patrz to co napisalem z ksiazki do LO. Niestety nie masz racji co do tego wchlaniania komorki jajowej w jajowodzie. Przykro mi smutny misiu, ale pomyliles sie.

Wystarczy Ci to, czy dalej bedziesz mi cos wmawial?

Napisalem, to zebys sobie przypomnial, w ktorym momencie zrobiles z siebie idiote twierdzac, ze to ja nim jestem :lol:

Powodzenia =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...