Skocz do zawartości
marcinek79

ASUS P4B533 + Celeron 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Podkrecaj tak aby byl stabilny. Wiesz nie da sie odpowiedziec na ile. Bo kazdy kreci sie inaczej. Podkrecaj poprzez zmiane mnoznika, magistrali i w razie potrzeby podnos napiecie. Optymalna temperatura pracy procesora to tak gdzies w granicach 40-50 stopni. Wiec uwazaj na nia. Pamietaj o testach: Sandra, prime, 3dmark itp... Good Luck... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to zebys mial wlaczony "pci lock" o ile na twojej plycie w ogole mozna go wlaczyc, lub ustawic pci na sztywno 33mhz (mysle ze na asusie sie da, wszystko w biosie). jesli tego nie zrobisz to razem z procem i pamieciami krecisz tez magistrale pci i moze ci sie np zjarac dysk albo karta sieciowa albo cokolwiek innego.

takich watkow na tym forum bylo sporo, moze znajdziesz w faq, albo szukaj......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecaj tak aby byl stabilny. Wiesz nie da sie odpowiedziec na ile. Bo kazdy kreci sie inaczej. Podkrecaj poprzez zmiane mnoznika...

8O

z tego sie orinetuje to WSZYSTKIE celerony maja zablokowany mnoznik... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie sprawdziłem temperature procesora (teraz chodzi na 2074 MHz)... Asus PROBE pokazuje wartości między 49 a 52 stopniami... komputer chodzi praktycznie od wczoraj rana... chyba bedzie trzeba pomyslec nad dodatkowym coolerkiem:)

Te temperatury są jak najbardziej normalne, zresztą zobacz na mój podpis jak u mnie chodzi P4 :mrgreen: Temp maksymalna to 52 stopnie, w bezczynności 35 stopni, wszystko na boxie. Przynajmniej w moim przypadku nie ma sensu zmieniac chłodzenia na lepsze i tracić kasy (chyba, że chciałbym go puścić na 3 GHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thoom, jeśli mozesz to napisz mi jak sie zachowuje Twój komputer przy kopiowaniu z jednego dysku na drugi i z jednej partycji na druga, ale na tym samym dysku... no i przy kopiowaniu z płyty CD na twardego...

U mnie strasznie muli przy tych operacjach, praktycznie nie da sie nic robic... dyski podłączam na osobnych kanałach... Interesuje mnie to bo masz płyte taką jak ja i nie wiem czy to nie wina wlaśnie płyty gł, sterowników, czy biosu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, płyty mamy prawie takie same. Ja swoją chwalę i to bardzo, bo możliwości overclokingu są na niej ogromne. Co najciekawsze (to dla Twojej wiadomości) jest trick, który pozwala ustawić na tej płycie dzielnik 3:4 przy magistrali 133 i wyżej!!! Możesz w ten sposób zrobić ze swojej płyty Asus'a P4PE :) Próbowałem, działa jak najbardziej, tylko moje pamięci już nie wyrabiają... I tak stabilnie chodziły taktowane 197 MHz (prawie DDR 400). Musiałbym kupić szybsze pamięci, konfigurację biosu zostawić dokładnie taką jaką jest, (18x156), i tylko ustawić dzielnik 3:4 dla pamięci i jestem w domciu :) Na chwilę obecną pamięci chodzą u mnie 1:1

A co do zachowania dysków, to wszystkie dane kopiują się jak najbardziej normalnie, obciązenie procka własciwie żadne. Dane z dysku na dysk kopiują się w tempie ekspresowym. Mam podpięte dwa dyski na 1 kanale, CD i nagrywarkę na drugim. Rodzaj sprzętu w podpisie. Win XP + drivery Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Ci muli kompa przy kopiowaniu danych, to możesz mieć parę problemów:

-zle zainstalowane sterowniki IDE

-uszkodzone tasmy

-zasyfiony system

Biosu nie ruszaj, bo jesli chodzi o kontroler IDE to domyslne ustawienia sa jak najbardziej prawidłowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...