Skocz do zawartości
Macho

Jakim wozem jeździsz? - motoryzacja

Rekomendowane odpowiedzi

No generalnie trudne to nie jest, ale dobrze jest mieć kanał do dyspozycji (chociaż pewnie i bez tego się da), czasem gorzej sprawa się ma z wymianą filtra oleju - to już zalezy od umiejętności i chęci delikwenta :wink:

Wiecie w sumie to można i remont silnika samemu zrobić...

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wyszlo misiu, teoretyk-gawedziarz :-D

Pracuje w warsztacie u ojca wiec hm troche jednak wiem

A czy ja mowie o zmiania z mineralnego odrazu na pełny syntetyk ktory zrobi spustoszenie w silniku i wypłucze cały nagar

No wlasnie tak :-) zaraz jak ja wysmialem pomysl lania oleju za 100zl za litr do zwyklego auta ty heh ironicznie stwierdziles ze lepiej mineralny z beczki (jakby to oznaczalo ze jak z beczki to musi byc scierwo), nic nie pisales o polowce. I nie pisz ze to jest oczywiste bo to wyjatkowo tani 'chwyt'.

A co do miodu - teraz nowoczesne mineralne nie gestnieja tak jak dawniej chociazby selektol i szybko sie nagrzewaja uzyskujac swoje wlasciwosci smarne. Jasne, nie tak szybko jak syntetyk, ale bez przesady, roznice sa minimalne. No chyba ze wierzysz w magiczne wlasciwosci oleju np takie jak w castrolu magnatec :->

"Ciezki frajer" to mozesz byc ty a mowic tak sobie mozesz do swoich kumpli a nie do mnie

Chlopcze, najpierw miej 18 lat, zrob prawko, kup auto i rob przy nim to wtedy faktycznie, bedziesz cos wiecej niz chlopczyk-teoretyk, bo drugim Kubica nie jestes.

Znasz sie na robieniu bloczkow i jestes w tym dobry, ale to nie znaczy ze tak jest w kazdym temacie. Wiec troche spusc uszka po sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja leję olej z beczki i co? Jeszcze nic się nie zepsuło (7lat).

Z tym, że gość który mi to załatwia przywozi to z niemiec i z tego co wiem bije na głowe wszystkie castrole itp. za ceny które podawaliście. Koleś ma warsztat i zawsze jak ktoś u niego naprawia auto, albo wymienia olej to on mu leje swój, nie raz ktoś się kłócił i chciał zwykły "markowy" olej. Dostał na spróbe importu beczkowego i okazało się, że auto przeestaje brać olej, zawory dużo szybciej cichną itp.

A co do zmiany oleju to może być trudna sprawa, bo jak się ma 18 lat i rosło na snickersach to może być ciężko z odkręceniem filtra, tudzież znalezienie korka na dole, albo u góry to dopiero sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO optymalnym olejrm są półsyntetyki 10W40. Zawsze leję Texaco Havoline Extra 10W40 i nigdy nie miałem problemu z odpaleniem silnika nawet przy -22C (za pierwszym razem), a samochód stoi pod chmurką :wink:

Zero wycieków, silnik pracuje równo, odpala bez trudu w różnych warunkach. Syntetyków 5W30 unikam, są zbyt rzadkie i wypłukują brudy, które głównie blokują wycieki.

Unikam Castrola i Mobila, tak naprawdę nie wiadomo co jest importowane do Polski, ale raczej to nie jest ten hi-end z zagranicy :wink:

Gratuluję odwagi kupującym Mobila na Allegro.

A co do zmiany oleju to może być trudna sprawa, bo jak się ma 18 lat i rosło na snickersach to może być ciężko z odkręceniem filtra, tudzież znalezienie korka na dole, albo u góry to dopiero sztuka.

Owszem można dać autko na lewarek tudzież inny podnośnik i podstawić kuwetę tylko ja miałbym problem z zutylizowaniem zużytego oleju.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele też zależy od samego silnika, te o małej mocy nie skorzystają z zalet pełnych syntetyków. Silniki mocniejsze do 30.000km mogą być zalewane bez problemu syntetykiem, powyżej najlepiej półsyntetyk żeby uniknąć wycieków. Do starych, wysilonych silników raczej już tylko mineralny (gęstszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys - pare lat temu - sprzedawalem oleje m.in. silnikowe. Mielismy w ofercie olej Castrola - zapomnialem jak sie nazywal - duzo drozszy od Magnateca. Ktoregos razu zapytalem przedstawiciela Castrola - w czym ten olej jest lepszy od Magnateca? I wiecie jaka otrzymalem odpowiedz? W NICZYM!!! Powiedzial mi, ze to jest praktycznie to samo tyle, ze w innym opakowaniu. Bo olej ten byl rozprowadzany prawie wylacznie przez stacje serwisowe, ktore mialy podpisane umowy z Castrolem i ktore Castrol wyposazal w urzadzenia do wumiany oleju. I zeby sobie odbic koszt tych urzadzen sprzedaja ten sam olej w innym opakowaniu po znacznie wyzszej cenie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys - pare lat temu - sprzedawalem oleje m.in. silnikowe. Mielismy w ofercie olej Castrola - zapomnialem jak sie nazywal - duzo drozszy od Magnateca. Ktoregos razu zapytalem przedstawiciela Castrola - w czym ten olej jest lepszy od Magnateca? I wiecie jaka otrzymalem odpowiedz? W NICZYM!!! Powiedzial mi, ze to jest praktycznie to samo tyle, ze w innym opakowaniu. Bo olej ten byl rozprowadzany prawie wylacznie przez stacje serwisowe, ktore mialy podpisane umowy z Castrolem i ktore Castrol wyposazal w urzadzenia do wumiany oleju. I zeby sobie odbic koszt tych urzadzen sprzedaja ten sam olej w innym opakowaniu po znacznie wyzszej cenie!

Podobna sytuacja jest z pewnymi lozyskami.

Ale ani sytuacji ani firmy nie wymienie dla jej dobra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś w lublinie odbył sie zlot porsche (a raczej próba zręcznościowa na torze ;) )...macie tu fotorelację :) Były tylko 4 fajne autka - ale lepsze to niż nic :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

reszta fotek tutaj http://members.lycos.co.uk/dejotpl/zlot_porshe/

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj trafila mi sie przejazdzka dosc ladna i rowna jak stol drogą (zapomnialbym najwazniejsze bylo że była pusciutka), wiec postanowiłem sprawdzic ile wyciaga niedoceniana Fabia 101 KM.

Niestety jechałem sam wiec nie mam zdjec ani nic takiego, wiec kto mi uwierzy ten uwierzy a kto nie to nie.

Na odcinku jakis 1,5km rozpedziłem sie do 190Km/h na 4 biegu i wiecej juz na 4 nie chciał isc (odciecie) zmiana na piatke i silnik ciagnał nadal, jednak nie przyspieszalem juz bo zaczalem sie zbizac do serii zakretow.

W skrocie, fabia nie miala jakichkolwiek problemow w rozpedzeniu sie do 190km/h na 4 biegu, został jej jeszcze 5 jednak nie wiem ile da sie jeszcze na niej wycisnac, nie bede gdyba ile sie da bo nie o to chodzi.

Kto mi wierzy to dobrze, kto nie to trudno nie mam zamiaru przekonywać nikogo na siłe, wystarczy mi swiadomosc że moje autko wyciaga tyle i tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj trafila mi sie przejazdzka dosc ladna i rowna jak stol drogą (zapomnialbym najwazniejsze bylo że była pusciutka), wiec postanowiłem sprawdzic ile wyciaga niedoceniana Fabia 101 KM.

Niestety jechałem sam wiec nie mam zdjec ani nic takiego, wiec kto mi uwierzy ten uwierzy a kto nie to nie.

Na odcinku jakis 1,5km rozpedziłem sie do 190Km/h na 4 biegu i wiecej juz na 4 nie chciał isc (odciecie) zmiana na piatke i silnik ciagnał nadal, jednak nie przyspieszalem juz bo zaczalem sie zbizac do serii zakretow.

W skrocie, fabia nie miala jakichkolwiek problemow w rozpedzeniu sie do 190km/h na 4 biegu, został jej jeszcze 5 jednak nie wiem ile da sie jeszcze na niej wycisnac, nie bede gdyba ile sie da bo nie o to chodzi.

Kto mi wierzy to dobrze, kto nie to trudno nie mam zamiaru przekonywać nikogo na siłe, wystarczy mi swiadomosc że moje autko wyciaga tyle i tyle ;)

A ile Ci ta fabia waży ?

Jak dla mnie dosyć wiarygodne co piszesz ; ]

U nas w a4 190 na 5 i chce iść dalej, a moc ta sama ; ]]]

Tylko że a4 to czołg :P

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile auto wyciąga wg licznika to jedna sprawa, a ile naprawdę to co innego. Producent podaje prędkość maksymalną, o ile się nie mylę, to po pełnym załadowaniu auta. Jest jeszcze kwestia zawyżania prędkości przez liczniki w samochodach, szczególnie audi. Przykładowo Audi B4 S2 ma Vmax zmierzoną 248, a licznik pokazuje podobno wówczas 280. Ojciec kiedyś posiadał Audi 100D cygaro i jego Vmax to ponoć 158, a udało mu się wg licznika osiągnąć 180 na autostradzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile Ci ta fabia waży ?

Jak dla mnie dosyć wiarygodne co piszesz ; ]

U nas w a4 190 na 5 i chce iść dalej, a moc ta sama ; ]]]

Tylko że a4 to czołg :P

Katalogowo cos miedzy 1060-1100 kg

A3 z '97r tez z silnikiem 1.6 nie wyciagnie na prostej wiecej, jak 195km/h. Moze to tez uzaleznione jest od szerokosci kapci?

Od szerokosci kapci, od ich jakosci (ogolnie od oporow toczenia), od skrzyni, od jakosc paliwa (ja zalewam Vpower albo ultimate 98), wiejacego wiatru w danej chwili ;)

Co do przeklaman licznikowych.

Czytałem na jakims forum własnie o przekłamaniach w fabi RS (diselek 1.9TDI 130KM) i gosciowi na hamowni wyszlo, że przy Vmax RS-ki przeklamanie wynosilo 3km/h, a ona lata wiecej niz moja fabia (chyba ma 220km/h katalogowo).

Wiec przeklamanie powiedzialbym baardzo male.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze do 200 bys dobił ;) ale wiecej chyba niee bo jak dobrze pamietam 5 w Fabii jest dosc krotka, co na naszych drogach jest posunieciem uzasadnionym ;)

A tak od siebie dodam ze ojciec miał Zafirke 1.8 ktroa katalogowo Vmaxa ma 184, a na autostradzie A4 na zimowych oponach :blink: pociagna około 195 :D :D

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A tak od siebie dodam ze ojciec miał Zafirke 1.8 ktroa katalogowo Vmaxa ma 184, a na autostradzie A4 na zimowych oponach :wow: pociagna około 195 icon_biggrin3.gif icon_biggrin3.gif

Większa astra ;) Katalogowo zawsze coś jest przekłamane ;) WG katalogu astra 1.6 16V lata 188 km/h ale nie było mi to dane do sprawdzenia ;)

BTW Spotkał sie ktoś z samochodem Kia Carens??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kia?? Carens??

jak dla mnie kolejne auto tej firmy ktore nie dorownuje konkurencji, no moze tylko cene ma w miare, ale bezpieczenstwo dla mnie dosc wazna kwestia w aucie tutaj jest kwestia dyskusyjna :-| ??

Aha i jeszcze jak dla mnie jest bardzo paskudne <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe ile pujdzie moj CRX jak katalogowa ma 208 a wydech jest caly wybebeszony

Jeżeli masz po prostu pustą rure, to pewnie pójdzie mniej. Silnik wolnossący musi mieć jakis opór w wydechu, no chyba, ze masz turbo, to wtedy mozesz mieć zupełny przelot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katalogowo cos miedzy 1060-1100 kg

Coś dziwnie mało : O

Wydawało mi sie coś pod 1400 czy tam 1350..

To jest lżejsze od poldka? : O

Editt:

Widze na googlach ze podobne modele mają właśnie 1350-1400 mase, skąd masz te dane?

Jeżeli masz po prostu pustą rure, to pewnie pójdzie mniej. Silnik wolnossący musi mieć jakis opór w wydechu, no chyba, ze masz turbo, to wtedy mozesz mieć zupełny przelot.

Taa. i spalanie w końcówce wydechu :lol:

jak niedawno zrobił nasz old poldek, po tym poszły dwa tłumniki i kamyki (bo poldek ma rure zagiętą w dół) poleciały na pare łądnych metrów..

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile auto wyciąga wg licznika to jedna sprawa, a ile naprawdę to co innego. Producent podaje prędkość maksymalną, o ile się nie mylę, to po pełnym załadowaniu auta. Jest jeszcze kwestia zawyżania prędkości przez liczniki w samochodach, szczególnie audi. Przykładowo Audi B4 S2 ma Vmax zmierzoną 248, a licznik pokazuje podobno wówczas 280. Ojciec kiedyś posiadał Audi 100D cygaro i jego Vmax to ponoć 158, a udało mu się wg licznika osiągnąć 180 na autostradzie.

Ba. Fiatem Punto 1.1 55KM (katalogowe 155 km/h max) z czterema osobami na pokładzie i bagażami po autobahnie jechaliśmy według licznika 170 km/h. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Editt:

Widze na googlach ze podobne modele mają właśnie 1350-1400 mase, skąd masz te dane?

Dane z ksiazki Skoda Fabia Dane Techniczne, ktora dostałem z autem w salonie.

Dla silnika 1,4L 74KW (Kombi):

Ciezar własny przy gotowości do jazdy - 1100-1190Kg.

Moja z tego co pamietam wazy wlasnie cos kolo 1100kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Saabie jesteś wtedy skazany w zasadzie na oryginalne części, które bynajmniej nie są tanie. Do większości praktycznie wszystkich modeli niemieckich marek (nie mówimy o porsche) masz od zatrzęsienia części 3rd party, które są od groma tańsze.

Ugh. Z perspektywy jeżdzenia sabinką przez ostatnie 2 miesiące, musze Cię sprostować bowiem ceny części w ASO nie są wcale większe niż do innych samochodów.

Co do niemieckich modeli również polemizowałbym z perspektywy reanimacji rozbitego paska B6 z końcówki ubiegłego roku - ceny części do niego w ASO są duże, dużo większe niż takie których możnaby się spodziewać.

Reguła w zasadzie jest jedna - im auto dłużej na rynku, tym tańsze są części. Oczywiście jak sam zauważyłeś są samochody, które z racji swojej oryginalności mają części droższe niż inne, ale z perspektywy niezasobnej kieszeni to przecież egzotyka.

-

edit: odbiegłem od zamysłu. do saaba też jest dużo zamienników :)

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Editt:

Taa. i spalanie w końcówce wydechu :lol:

jak niedawno zrobił nasz old poldek, po tym poszły dwa tłumniki i kamyki (bo poldek ma rure zagiętą w dół) poleciały na pare łądnych metrów..

:blink: :blink: 1400kg Fabia??

Tyle to wazy mondeo kombi 2.0 :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...