Skocz do zawartości
POWER BY AMD

ABIT AN7 złote rady max o/c

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę o regulacji wentylatora podłączonego do złącza SYS. Mam podgląd prędkości ale brak możliwości regulacji tak jak wentyla od CPU i NB

Dlaczego 3000 obrotów? moje mają poniżej i nie ma żadnego problemu.

pozdr

RaFiB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie działa regulacja CPU a wentyl ma obroty od 2100 do 2800 obr. Ten z NB przepiołem na tyłobudowy i połączyłem 2 Arctic supersilet PRO TC z obrotami od 1500 do 2800. I na to wszystko działa regulacja. Kolejne dwa podpiąłem z przodu obudowy i do złącza SYS. I ta zakładka jest zablokowana w FanEQ. A Uguru jest najnowsze ze strony Abita

Co do temperatur to

CPU 55 (63)

SYS 30

PWM 45

pozdr

RaFiB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem z plyta abit AN7 plyta sie zresetowala niestety nie odpala monitora wszystkie wiatraki dyski sie kreca niestety nie ma obrazu myslalem ze padla karta badz monitor wszystkie czesci z kompa sprawdzilem na innym sprzecie na wyswietlaczu AN7 pojawilo sie AF a takiego oznaczenia nie ma w instrukcji przestawienie zworki clear cmos rowniez nic nie daje moze ktos z was wie co z tym zrobic

czy sie zepsula i musze ja odeslac do serwisu czy jest na to jakas rada domowymi sposobami z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie w związku z płytą i dyskami SATA i ATA. Mianowicie jak zainstaluje OS na SATA i później chce podłączyć ATA to mi się nie chce bootować. W rezultacie moge mieć tylko podłączony dysk SATA. W BIOS'e nie ma żadnych opcji, dzięki którym mógłbym przestawić bootowanie na dysk SATA. Proszę bardzo o radę i z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie w związku z płytą i dyskami SATA i ATA. Mianowicie jak zainstaluje OS na SATA i później chce podłączyć ATA to mi się nie chce bootować. W rezultacie moge mieć tylko podłączony dysk SATA. W BIOS'e nie ma żadnych opcji, dzięki którym mógłbym przestawić bootowanie na dysk SATA. Proszę bardzo o radę i z góry dziękuję.

Oczywiście że są w Biosie takie funkcje!

:arrow: Disk Boot Priority zmieniasz na SATA jako pierwszy i musi być włączony kontroler Raid.

Wszystko śmiga tylko trzeba poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej lama to ja nie jestem!!!

pamiatki sa wlozone odpowiednio Slot 1 i 2

Oryginalny BIOS to kila i nawet nie mysle do niego wracac

Teraz mam wszystko full stable i o to mi chodzilo!!!

Ale moze ktos ma DUAL'a na tym biosie lub innym biosie TicTaca ????

PLS HELP

SuperPi challenge CZEKA (z wynikiem na 47 miejsce przy aktualnych ustawieniach nie mam ochoty startowac :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha ha ha

Ja jakos wole wszystko co przerobione, tuningowane itp. :wink:

BTW ty na tych 256MB to chyba napewno Duala nie masz :twisted:

Chcialbym bardzo tego Duala wiec moze rzeczywiscie jak wroce z akademika do domu to sie z tum 1.7 pobawie bo na wynikach mi zalezy BARDZO, ale zobacze jeszcze - moze ktos ma tego BIOSa i ma Duala na nim :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUDY ja mam to w d... kto ile ma ramu ale mysle se ze chyba dwoch kostek po 128MB na Duala nie pusciles

BTW mam tez gdzie kto ile ma GB na HDD

Chodzi mi jedynie o osiaganie dobrych i bardzo dobrych wynikow w o/c - dlatego tez uczestnicze w tym forum i nie mam zamiaru niczego nikomu wytykac!!! bo wiadomo ze z kasa roznie jest :?

Mam nadzieje ze sie zrozumielismy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK

co do Hynixow to pomyslalem ze jak ktos pisze ze ma 256MB to na jednej kosci bo ze 128MB to szkoda slotow, ale to juz wedle uznania :wink:

Co do o/c na tych memorkach to skoro juz sie za nie wybulilem niemala kasa to chcialbym chociaz zobaczyc jaka jest roznica np. w testach everesta (read/write) - mysle ze moge :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ABita An7 i mam go już około 2 tygodnie. I nagle dzisiaj rano po włączeniu kompa mój wentylator na mostku półocnym zaczął wyć i obroty mu spadły chyba do 280 i tak skakały z tej wartości niżej i wyżej. Czy ktos ma jakiś pomysł jak mozna to naprawić, żeby nie uszkodzic wenta (żeby nie starcić gwarancji)

. Dodam, że taka sytuacja powtórzyła sie drugi raz (po dłuższym niewłączaniu kompa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej lama to ja nie jestem!!!

pamiatki sa wlozone odpowiednio Slot 1 i 2

Oryginalny BIOS to kila i nawet nie mysle do niego wracac

Teraz mam wszystko full stable i o to mi chodzilo!!!

Ale moze ktos ma DUAL'a na tym biosie lub innym biosie TicTaca ????

PLS HELP

SuperPi challenge CZEKA (z wynikiem na 47 miejsce przy aktualnych ustawieniach nie mam ochoty startowac :? )

Jak instrukcja mówi, kości trzeba wkładać od zewnętrznej strony a nie od procesora czyli sloty 0 i 1.

Przy 1 i 2 nie ma duala! A w samym biosie nie ma takiej funkcji i dual uaktywnia się sam przy włożeniu kości.

Mam na biosie tic taca i jest dual jak w popisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O w morde 8O Nie zauważyłem tej funkcji. Wielkie dzięki Rafa mój masta :wink: Jeżeliby Cię intereswało to zobacz jaka tu była o tym debata :lol: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=76050&highlight=

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Dzięki za link, przeczytałem z ciekawości :D

Swoją drogą chłopaki zakręcili się jak słoiki na zimę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile macie na NB i niebieskim zalmanie ??

mam 56c bez stresu i 63 w stresie, po włączeniu wentyla na 220v mam 40c bez stresu i 46 w stresie....

to dobre temp ???

wydaje mi sie że takie temp. powinny być na coolerku od abita......

aha, poelcam paste ocz 5 ultra !!!!

po zmianie z titana mam 4c mniej w idle , myśle że jak bym wymoczył blok wodny w spirycie i procka tak samo to by było 5c :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ktos wiek ktory radiator jest lepszy: Niebieski czy Zolty Zalman??

Mam zoltego + wentyl temperatura okolo 30-35

Czy warto (bo mam okazje) zamienic to na niebieskiego i jakos tam zamontowac fan'a???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...