Skocz do zawartości
POWER BY AMD

ABIT AN7 złote rady max o/c

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jak sprawdzić temperature nb bo nie wiadomo czy na an7 czujnik temp jest na nb ale chyba nie, ja kupiłem dzisiaj niebieskiego zalmana i piep... sie z nim pare godzin zeby zamontowac dobrze - miałem kłopot bo mam duzego coolera na procu ale juz wszycho ok. Kumpel który ma an7 tez zamontował niebieskiego i mówi ze jest spoko, poza tym on ma większą powierzchnie odprowadzająca ciepło od tego żóltego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich po dłuzszej nieobecności. Mam pytanko, a mianowicie przesiadam się za kilka dni z Bartka 2600+ na mobilka 2500+ (juz do mnie jedzie) a pytanie brzmi czy z mobilkami nie ma problemu pod Nforce2 i czy procek bedzie smigał prawidłowo?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdiękuję za odpowiedzi, co prawda dwie sprzeczne ale dowiem się co i jak jak juz proca będę miał w kompie. Mam tylko nadzieję że uruchomię go na 200MHz magistrali. Więcej mi nie potrzeba. W piątek procka zakładam więc jak już bedę wiedział co i jak to odpowiem wszystkim na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od wczoraj mam Abita AN7, ponieważ mam wentylatory pracujące na niskich obrotach związany z tym [ dobrze znany ] problem chciałem rozwiązać poprzez update BIOS'u. Niestety pojawił się problem, ponieważ program FlashMenu dostarczony do płyty głównej pokazuje, iż mam najnowszy BIOS [ po kliknięciu na One Click LiveUpdate wyskakuje komunikat Your BIOS is already up-to-date ].

Oczywiście najnowszego BIOS'u nie mam, wyłączenie głośniczka w obudowie mnie raczej nie zadowala na dłuższą metę, ponieważ mam też problem ze wskazywaniem przez BIOS temperatury procesora [ np. teraz pokazuje mi, że mam 17 stopni ].

Program FlashMenu pokazuje BIOS Build Date:

03/04/2004, nie jest to więc, jak wskazuje najnowszy BIOS do AN7.

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi jak mógłbym sobie poradzić z tym problemem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na stronie http://underclock.rocks.it/ Znajdują się dwie wersje biosów ZicZac

N24AAC18-RevC

- Command Per Clock Disable

http://forum.abit-usa.com/attachment.php?s...=&postid=382603

http://www.geocities.com/nastechxtreme/N24...24AAC18-CPC.zip

oraz

- Command Per Clock Enable

http://www.geocities.com/nastechxtreme/N24AAC18.zip

Która powinienem wybrać i czy nie ma z nim problemów po instalacji?

pozdr

RaFiB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm , ciekawe te biosiki ale ja wole www.an7.republika.pl :)

aha , zamierzam zobaczyć ile max fsb wyciułam :D

jak ustawić asynchro dla dla ramu tak żeby dać na proca 270 fsb ??? bo d43 nie wytrzymują już.....

tych biosików troche więcej jest

http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...p?showtopic=183

jakiś tam jest że nie trzeba l12 modu robić!!!!!!!! tylko co to daje w praktyce ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nareszcie udało mi się jakoś wgrać nowy BIOS, ale niestety nie rozwiązało to żadnych moich problemów z AN7. Głośniczek w obudowie piszczy bez przerwy, a temperatura procesora nadal wynosi ok 15 stopni, czasami spada nawet do 9 stopni. Jest może na to jakaś rada, czy powinienem zareklamować płytkę ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne , na niekórych ustawieniach asynchro piszczy odrazu po włączeniu pc i czarny ekran a czasami wywala sie w windowsie , obraz zamarza :/

to nie da sie dać asynchro ?/

musze sprawdzić czy jest sens kupić lepsze pamięci bo te mają już dosć :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Dzisiaj założyłem Bartona Mobila 2500+ i oniemiałem ze szczęscia, przynajmniej na razie. Pierwsze próby uruchomienia procka na 200MHz to dla niego pikuś. Mi taka magistrala wystarcza więc dałem mu 12,5 x 200 =2500MHz przy zasilaniu 1,75V i mam temp w max stresie (doom3) na 48C a na luzie to jest 36C. Jestem zadowolony jak małe dziecko. W przyszłym tygodniu powalczę z mniejszym mnożnikiem i większym FSB. Procek kupiłem na Allegro i trafił mi się dobry egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ello all

przesledzilem ten watek - trochu czasu mi z tym zeszlo

ale co zauwazylem w nim ... wlasnie malo sens tego topika moze na dwoch stronach sie miesci

ale nie o tym mialem tu pisac

co do mobo - przyjemna ale trzeba odrobine na niej powymuszac wysokie fsb

na dziendobry z biosem 1.7 - 200 i tyle

zaczalem sie bawic modowanymi przez TicTaca biosami, na razie przetestowalem dwa

N24AA131.bin - tego to polecam unikac - niby sie kreci komp na 220 niby wszystko slodko...ale po wylaczeniu kompa ciezko go moze byc wlaczyc /u mnie ok 1,5h/

N24AAC18.bin - za to ten jest milutki 230fsb to dla niego betka 8) ba bios jedzie wyzej, niestety moje memki juz nie bardzo. niestety jak to z modowanymi biosami maja swoje mankamenty - ten wymusza na ramie Cas 2,5 - nie wazne co sie w biosie ustawi

nic dzisiaj zabieram sie za nastepne ... bede informowal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz memki ktore ci to pociagna??

wszystkie modowane biosy jak napisalem sa pod silne memki

a bawienie sie w asynchro pod amd mija sie z celem

ba u mnie mobo nie chce wogole ze mna o asynchro rozmawiac - konczy sie to klutnia - ona sie drze a ja jej biosa musze resetowac 8) :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie bo tak w sumie to nie jestem dobry w oc, a mianowicie mam ATHLONA 2200+ THOROUGHBRED 0,13 mikrona 133 fsb, biosa 1.7 Abita i komp max wstaje na 164fsb przy napieciu CPu 1.914V mnożnikiem nic nie ruszałem,ale teraz obnizyłem go na 150fsb bo chodził niestabilnie. Jak można najlepiej podkręcić tego procka,zrobic moda na sockecie, uaktalnic bios na inny jakie ustawienia, pamieci mam KINGMAXA na dualu 2x256 400mhz, prosze o szczegóły jak wszystko porobić, coolera mam Gigabyte ultra silent PCU31-SD powinien wytrzymac duze fsb. Z gory dziekuje za rady, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze wywal tego oficjalnego biosa bo on jest tragiczny wgraj ten N24AAC18. jak chesz wyśłe ci go na maila. Po tego biosa wbijaj sie tu http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...p?showtopic=183

potem zmniejsz mnoznik na 8 i daj fsb 200 mhz. teraz mozesz mieć takie małe fsb bo masz za ostre timingi ustaw te 2,5-3-3-11. mozesz też 2-2-2-11 ale to raczej nieosiagniesz 200 lub 2-3-3-11 na 50%. Powinien na 90% ruszyć na 200fsb. potem zyłuj je na maksa. jak osiągniesz max fsb dalej i kręć mnożnikiem w góre czli z 8 do góry :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zabieram sie do dzialania dzieki jak ktos jeszcze ma jakies rady to chetnie skorzystam :]

aaaa jeszcze jedno ten bios pojdzie wgrac przez FlashMenu Abita? a jak nie to przeslij mi na maila bios bo chyba ten 1 co jest na stronce z clock enabled i jak treba jakims innym programem wgrywac bios to tez ten program? Ps. nigdy nie wgrywałem biosów mod daltego to pytanie :)

a jakie napiecie zastosowac do CPU jak bedzie chodzil na 200fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze wywal tego oficjalnego biosa bo on jest tragiczny wgraj ten N24AAC18. jak chesz wyśłe ci go na maila. Po tego biosa wbijaj sie tu http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...p?showtopic=183

potem zmniejsz mnoznik na 8 i daj fsb 200 mhz. teraz mozesz mieć takie małe fsb bo masz za ostre timingi ustaw te 2,5-3-3-11. mozesz też 2-2-2-11 ale to raczej nieosiagniesz 200 lub 2-3-3-11 na 50%. Powinien na 90% ruszyć na 200fsb. potem zyłuj je na maksa. jak osiągniesz max fsb dalej i kręć mnożnikiem w góre czli z 8 do góry :).

wybacz mi ale co i jak ty mu qrcze radzisz??

wow

jesli koles jest nie oblatany - to trzeba by mu wytlumaczyc zeby zrobil sobie dyskietke ratunkowa z biosem...

co do reszty spoko jestem w stanie sie zgodzic

tylko jeszcze jedna rzecz - niech kolo podniesie sobie napiecie na memkach i wtedy kreci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow

jesli koles jest nie oblatany - to trzeba by mu wytlumaczyc zeby zrobil sobie dyskietke ratunkowa z biosem...

tylko jeszcze jedna rzecz - niech kolo podniesie sobie napiecie na memkach i wtedy kreci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...