Pure Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 u mniemiały 120 stopni i nic sieneistało. ale przy napięciach 2V i wyżej 70 stopni to zima a w stresei jeszcze więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 a u mnie zasilka ma 32 stopnie pusicilem ostatnio bartona niemobilnego na 188MHz przy obniżponym napieciu z 1,65V do 1,56V - chodzi stabilnie ale czy to ne jest niebezpieczne? (temperatura w stresie 60 stopni na boxowynm coolerze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemixx Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Witam mam pytanko dlaczego tak jest ze po zmianie biosu z oryginalnego abia na tictac temp. spadla o okolo 10 C ?? czy tak jest dobrze czy jakis blad. Szukam usilnie jakiegos dobrego zmodowanego biosu jak narazie mam tictaca ale chcialbym zmienic na jakis inny niestety nie moge znalesc. gdyby ktos z was mial bios-y to bardzo prosze o przeslanie chcialbym zrobic stronke z wszystkimi biosami do an7 i przy okazji potestowac :) chemixxx@wp.pl Edytowane 16 Lutego 2005 przez chemixx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Witam mam pytanko dlaczego tak jest ze po zmianie biosu z oryginalnego abia na tictac temp. spadla o okolo 10 C ?? czy tak jest dobrze czy jakis blad. Szukam usilnie jakiegos dobrego zmodowanego biosu jak narazie mam tictaca ale chcialbym zmienic na jakis inny niestety nie moge znalesc. gdyby ktos z was mial bios-y to bardzo prosze o przeslanie chcialbym zrobic stronke z wszystkimi biosami do an7 i przy okazji potestowac :) chemixxx@wp.pl 1279944[/snapback] Też chce zrobić strone o AN7, ogólnie o mobo, recenzja, porady, faq.... biosy itepe ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Popieram gorąco pomysł!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Dobra, to robimy w trzech?? :P To.... albo jakiś system portalowy (PHPNuke ...) lub samemu zrobie szablon itepe... (chyba że sie nie spodoba to ktoś zrobi).... i puźniej materiały.... ja z góry proponuje system portalowy...łatwiejsza obsługa itepe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselus Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Dobra, to robimy w trzech?? :P To.... albo jakiś system portalowy (PHPNuke ...) lub samemu zrobie szablon itepe... (chyba że sie nie spodoba to ktoś zrobi).... i puźniej materiały.... ja z góry proponuje system portalowy...łatwiejsza obsługa itepe :) 1283819[/snapback] cheh jak juz bedziecie miec stornke to sie moze udziel kilkoma artykulami itd. na razie nie mam czasu neistety ale moze juz niedlugo bede go mial az za dozo (jak mnie wywala ze studiow :cry: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grig3 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) Witam Mam takie pytanko do was ? Posiadam: Abit An7 - wgrany bios 18de82t od Tic taca dzięki :P AMD Athlon XP 2400+ Thoroughbred-B seria B0 0,13u na Fsb 133 nominalnie Pamiątki chodza w dualu: Elixir: PC2700 256 Mb 6423CTL-CB3 LC Kinston: PC3200 (200 MHz) 512 Mb 64145681h Data produkcji Tydzień 49 / 2003 może się przyda ;) Grafika: Geforce 2ti Dysk: Wd Caviar 160 Gb Ata Chieftec HPC 360-302 DF I tu mam kilka pytań Jak najlepiej ustawić zeby to chodziło w jak najszybciej. Zaznaczam ze pamiątki chodza na Turbo i nie ma problemu. Tylko ja ciągne fsb do góry to niestety przy 150 się zaczyna wieszać :( Jak możecie podajcie mi konkretne ustawienia które mam właczyć. Jeszcze jednym z problemów są słabe wyniki w Everescie: odczyt: 1810 :(, zapis; 768, czas oczekiwania pamięci: 141 ns Dzięki i pozdro Edytowane 18 Lutego 2005 przez grig3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselus Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) I tu mam kilka pytań Jak najlepiej ustawić zeby to chodziło w jak najszybciej. Zaznaczam ze pamiątki chodza na Turbo i nie ma problemu. Tylko ja ciągne fsb do góry to niestety przy 150 się zaczyna wieszać :( Jak możecie podajcie mi konkretne ustawienia które mam właczyć. Jeszcze jednym z problemów są słabe wyniki w Everescie: odczyt: 1810 :(, zapis; 768, czas oczekiwania pamięci: 141 ns Dzięki i pozdro 1284342[/snapback] wyniki nie sa wcale takie slabe jak na twoje fsb co do ustawien musisz sam poprobowac wszystkie ustawienia. najpier podnies troch napiecie (np. o 0,05v lub 0,1 zmieniaj malymi skokami najlepiej (sprawdzaj temperatore i raczek nie przekraczaj 1,9v) na procku i sprawdz czy pujdzie na 150 (a powinien bo najslabsza twoje pamiec standardowo powinny na 166 chodzic) jak nie to zmniejsz timingi pamieci ewentualnie daj im wieksze napiecie i poczytak faq o podkrecaniu:D edit: wnoszac po twoim konfigu nie masz pamieci w dualu wiec powinnes zaladowac bios: 18de81t(2T -dual 1T- single) Edytowane 18 Lutego 2005 przez Akselus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grig3 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 wyniki nie sa wcale takie slabe jak na twoje fsb co do ustawien musisz sam poprobowac wszystkie ustawienia. najpier podnies troch napiecie (np. o 0,05v lub 0,1 zmieniaj malymi skokami najlepiej (sprawdzaj temperatore i raczek nie przekraczaj 1,9v) na procku i sprawdz czy pujdzie na 150 (a powinien bo najslabsza twoje pamiec standardowo powinny na 166 chodzic) jak nie to zmniejsz timingi pamieci ewentualnie daj im wieksze napiecie i poczytak faq o podkrecaniu:D edit: wnoszac po twoim konfigu nie masz pamieci w dualu wiec powinnes zaladowac bios: 1284415[/snapback] Dobra pobawie się jeszcze :) Co do pamięci to chodza one w dualu jak załacza się bios to jest napisanne Dual Channel: Enabled hmm nie wiem jak ale chodzą sam sie też zdziwiłem :) Wiesz mogłem się załamac jak patrzyłem na wyniki innych użytkowników na forum. Pozatym zeby chodziło gorzej niż athlon 2100 Xp no to nie jeest chyba za dobrze. A może mam się tym nie sugerować ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Ja mam z kolei problem z an7 nie wiem czy to wina oprogramowania ale problem jest taki mam dwa programy do monitorowania oo drive led do hdd, i ostatnio chcialem oblookac speedfana lecz zaden z tych programow nie moze zczytac danych ktore ma wyswietlac wczesniej uzywalem driveleda na abit st6 i nie bylo problemow a na an7 ani razu nie poszedl :( EDIT: mod biosu z siga nieaktualny narazie mam firmowa 18 Edytowane 19 Lutego 2005 przez korpusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 A może ktoś powiedzieć co daje poszczegółny bios?....ten modyfikowany.... I co ze stroną internetową ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselus Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Ja mam z kolei problem z an7 nie wiem czy to wina oprogramowania ale problem jest taki mam dwa programy do monitorowania oo drive led do hdd, i ostatnio chcialem oblookac speedfana lecz zaden z tych programow nie moze zczytac danych ktore ma wyswietlac wczesniej uzywalem driveleda na abit st6 i nie bylo problemow a na an7 ani razu nie poszedl :( EDIT: mod biosu z siga nieaktualny narazie mam firmowa 18 1284861[/snapback] poniewaz te programy nie obsluguja uGuru (abitowski chip odpowiedzilany za kontrole wszystkich napiec, wetylatorow itd.) jedynym programem jest main board monitor 1284958[/snapback] pozwala uzyskac wieksze fsb, dokladne zmiany masz 1284450[/snapback] sprubuj ustwic pamieci w single (2 sloty najblizej procka), podaj jakiego windowsa i kture stery uzywasz. co do wydajnosci to moze sie pomylilem chyba powinna byc wyzsza (sprawdz timingi pamieci) ale porownywales do nic nie podkreconych 2100+?? Edytowane 19 Lutego 2005 przez Akselus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Witam Mam takie pytanko do was ? Posiadam: Abit An7 - wgrany bios 18de82t od Tic taca dzięki :P AMD Athlon XP 2400+ Thoroughbred-B seria B0 0,13u na Fsb 133 nominalnie Pamiątki chodza w dualu: Elixir: PC2700 256 Mb 6423CTL-CB3 LC Kinston: PC3200 (200 MHz) 512 Mb 64145681h Data produkcji Tydzień 49 / 2003 może się przyda ;) Grafika: Geforce 2ti Dysk: Wd Caviar 160 Gb Ata Chieftec HPC 360-302 DF I tu mam kilka pytań Jak najlepiej ustawić zeby to chodziło w jak najszybciej. Zaznaczam ze pamiątki chodza na Turbo i nie ma problemu. Tylko ja ciągne fsb do góry to niestety przy 150 się zaczyna wieszać :( Jak możecie podajcie mi konkretne ustawienia które mam właczyć. Jeszcze jednym z problemów są słabe wyniki w Everescie: odczyt: 1810 :(, zapis; 768, czas oczekiwania pamięci: 141 ns Dzięki i pozdro 1284342[/snapback] To są moje spostrzeżenia, wnioski i rady. Masz AXP 2400+ (14,5x133) jak kręcisz fsb to przy 150 ci się wszystko wali. Nic dziwnego zobacz że z mnożnikiem 14,5 dużo nie zwojujesz bo proc Ci się kaszani. Ma wtedy ok. 2175 MHz => AXP 2763+, a nie wiem czy zwiększasz mu napięcie czy nie. Nie wiadomo jakie masz chłodzenie i czy Ci się proc w temp 60 *C nie smaży. Rada jest taka chcąc wysoko kręcić szynę musisz zejść z mnożnikiem w dół do powiedzmy 11 (podobno na tym mnożniku stabilnie wysokie fsd się osiąga, tak też było u mnie). Np. 11x200 da Ci 2200 MHz co jest napewno lepsze niż 14,5x150. Wszystkie komponenty (RAM, CPU, ... ) dostaną kopa. Ważna sprawa jest też zablokowanie AGP/PCI na stałe wartości w biosie 66/33 MHz i ustawienie z auto na synchro ramu do FSB. Tyle teorii, teraz trochę mechaniki. Musiasz zadbać o dobre schłodzenie CPU (radiator, wiatrak, pasta), Mosfetów, Mostka Północnego (radiator, pasta) i Mostka Południowego (radiator i taśma 3M) oraz efektywny przewiew powietrza w budzie. Powyłączaj niepotrzebne rzeczy w biosie jak porty com, szeregowe, sata, ide, lan, IEEE 1394, S/PDIF out in w zależności czego nie używasz. To pozwoli aby NB/SB niepotrzebnie nie pracowały, zużywały energię i w konsekwencji grzały. Napięcia na AGP, RAMie, NB nie podniosłem wcale. Zwiększyłem tylko CPU tak aby proc był stabilny w prime. Mam nadzieję, że mój wywód okaże się pomocny nietylko dla Ciebie ale i dla innych świeżo upieczonych posiadaczy AN7. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grig3 Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Dzięki za wszystko. Musze zmienić chłodzenie na procku i dodać na mosfety bo jak daje mnożnik 11 i fsb na 200 to procek dostaje takiej temperatury ponad 80 stopni i włącza się alarm. Czy Zalman 7000B będzie pasował bo gdzie czytałem ze nie pasuje, a konkretnie tu: http://www.zalmanusa.com/product/cooler/70...2MBlist_eng.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Jak widzisz w moim podpisie mam Zalmana 7000A AlCu. Nie wiem jak bardzo się zmienia wersja B. Ja musiałem od strony kondensatorów jedną z podstawek trochę przytrzeć pilnikiem do metalu, ponieważ kondziorki się mocno odginały jak przykręcałem ją do MoBo. Trochę poprawiłem podstawkę i jest wszystko w porządku. Następnie zapinkę od stronu kondziorków też trzeba uciąć. Zrobić trzeba to tak aby jak najmniejszy kawałek został odcięty. Niestety w ten sposób sprawiamy, że zalman 7000A będzie pasował już tylko do podstawki Soket A. Trzecia sprawa odniośnie przestrzeni na piuropusz radiatora. Sprawdź czy zasilacz nie jest zbyt blisko i nie koliduje z zalmanem. Ja odkręciłem śróbki mocujęce i maxymalnie przesunąłem zasiłkę do góry, wszystkie blaszki podpierające też poodginałem do góry. teraz wszystko ładnie pasuje. Możesz także dokupić zalmana na NB lg samemu dorobić radiator z jakiegoś procka. Jak będzie on wysoki to możesz lekko porozginać finy albo coolerka na NB lub na CPU. Program do monitorowania wszystkich parametrów płyty, grafy, CPU, RAMu jaki ja używam i uważam że jest bardo dobry to Everest, następca AIDA32. Edytowane 19 Lutego 2005 przez Cywa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tahion Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Witam mam problem , przeszukalem ten topic i inne i nie znalazlem nic na ten temat mam problem z opogramowaniem do uGURU , po zainstalowaniu orginalnego z plytki winda nie wstaje , za pierwszym razem musialem zrobic reinstalke , za 2 jakims fartem odzyskalem system , HELP ME !!! Czy ktos wie czym to moze byc spowodowane , moze jakies ustawienie w moim biosie powoduje taki efekt , przy pierwszym zainstalowaniu po LOgu WIN XP pojawial sie blue scren z błendem ktory chyba odnosil sie do braq portow przerywan , ale nie wiem dlaczego i dlaczego dopiero po instalacji tego softu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselus Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Witam mam problem , przeszukalem ten topic i inne i nie znalazlem nic na ten temat mam problem z opogramowaniem do uGURU , po zainstalowaniu orginalnego z plytki winda nie wstaje , za pierwszym razem musialem zrobic reinstalke , za 2 jakims fartem odzyskalem system , HELP ME !!! Czy ktos wie czym to moze byc spowodowane , moze jakies ustawienie w moim biosie powoduje taki efekt , przy pierwszym zainstalowaniu po LOgu WIN XP pojawial sie blue scren z błendem ktory chyba odnosil sie do braq portow przerywan , ale nie wiem dlaczego i dlaczego dopiero po instalacji tego softu 1285566[/snapback] niewie czy instalujesz same uGuru czy tez sterowniki do nForca, ale u mnie byl podobny problem ze strownikami do nForca gdy mialem wlanczone w Biosie CPU INTERFIEST ->ON(komp do windy nie wchodzil), po wylaczeniu acpi (poczytaj topici o nf7 tam znajdzeisz co zrobic zeby windy ine przeinstalowywac),wylaczeniu wszystkich cachable i spectrum, winda juz sie ladowala ale okazalo sie ze sterowniki od dzwieku i ide te z plyty abita sa zrobane i wieszaja mi kompa, zainstalowalem najnowsze bety z guru3d.com i jak narazie wszystko jest ok. Najpier sproboj wylaczyc CPU INTERFIEST, a pozatym to ja nieuzywam tego softu od abita bo jest do d**y ja wole mbm + podkrecanie w biosie :wink: Edytowane 19 Lutego 2005 przez Akselus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tahion Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Doszedlem do tego samego wniosq , ale na poczatq chcialem sprawdzic jak wygladaja wogole orginalne sterowniki , bo i tak mialem w zamiaze uzycie MBM, pozatym czy ktos mi moze wytlumaczyc jak mozna wypuscic tak wadliwy soft razem z plyta ??!! Ustawienia z biosa juz przed reinstalka mialem te prawidlowe:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 ...Co do pamięci to chodza one w dualu jak załacza się bios to jest napisanne Dual Channel: Enabled hmm nie wiem jak ale chodzą sam sie też zdziwiłem :) Wiesz mogłem się załamac jak patrzyłem na wyniki innych użytkowników na forum. Pozatym zeby chodziło gorzej niż athlon 2100 Xp no to nie jeest chyba za dobrze. A może mam się tym nie sugerować ?? 1284450[/snapback] Dziwne z tym dualem. Uruchom CPU-Z i na zakładce memory jest informacja czy chodzi w dualu. Wyniki w Everest'cie rzeczywiście troche słabe - ja mam ponad 3200MB/s przy 10,5x220. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoL Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Witam. Mam 2 pytania: 1. Jak odkleić ten wiatrak ABITA na mostku? Bo kupiłem zalmana i chciałem go ząłożyć, ale okazało sie, że wiatrak jets przyklejony:( 2. W BIOS ustawiam napięcie 1.9, a w ABITEQ wahania są miedzy 8.2-8.5. Czy prawde mówi BIOS czy EQ? Edytowane 19 Lutego 2005 przez PiPoL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselus Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Witam. Mam 2 pytania: 1. Jak odkleić ten wiatrak ABITA na mostku? Bo kupiłem zalmana i chciałem go ząłożyć, ale okazało sie, że wiatrak jets przyklejony:( 2. W BIOS ustawiam napięcie 1.9, a w ABITEQ wahania są miedzy 8.2-8.5. Czy prawde mówi BIOS czy EQ? 1286688[/snapback] 1: ten wiatrak nie jest przyklejony;) musisz wykrecic plyte obudowy i wtedy z tylu sa dwa bolce od tego wentylatora musisz je sciasnac zeby wyszly. pod tym wentylkiem jest na 100% tylko pasta (i w dodtaku troche jej poskapil Abit) 2: jesli ci komp chodzi to napewno to z biosa jest prawdziwne;) tak przy okazji to ja mam zawyzone wszystkie napiecia o jakies 0,03v tzn napiecie procesora, NB i agp. ma ktos tak jeszcze (tzn. o tyle wiecej pokazuje mbm wzgledem ustawionych w biosie), kture sa prawdziwe??(niestety nie mam miernika) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoL Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) 1: ten wiatrak nie jest przyklejony;) musisz wykrecic plyte obudowy i wtedy z tylu sa dwa bolce od tego wentylatora musisz je sciasnac zeby wyszly. pod tym wentylkiem jest na 100% tylko pasta (i w dodtaku troche jej poskapil Abit) He he, wiem o tym, że trzeba wyciągnać bolce. Zrobiłem to. I niestety, nie ma pasty tylko klej... Wie ktoś jak to odkleić? Edytowane 20 Lutego 2005 przez PiPoL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 He he, wiem o tym, że trzeba wyciągnać bolce. Zrobiłem to. I niestety, nie ma pasty tylko klej... Wie ktoś jak to odkleić? 1286856[/snapback] Do lodówki kompa? :].... bo suszarką nie ma co :]hyhy, a serio, to tak jak coniektórzy moze, śróbokrętem troche... i kręcić go prawo lewo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselus Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 He he, wiem o tym, że trzeba wyciągnać bolce. Zrobiłem to. I niestety, nie ma pasty tylko klej... Wie ktoś jak to odkleić? 1286856[/snapback] heh bo niespojzalem na podpis, a ty pomyliles topici zajzyj do topicu o nf7 a nie AN7 (an7 nie ma przyklejonego;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superdan Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Witam który z pentagramów wchodzi na AN7 z Zalmanem niebieskim na north bridgu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Oto moje opowiadanie;) : Wczoraj dostałem w końcu wentylator Pentagram QC-92CU. Bałem się, że się nei zmieści i rzeczywiscie były małe problemy, ale nei z powodu zasialacza (tu weszło na styk) ale niebiskiego Zalmana z chipsetu. Wystarczyło jednak torchę odgiąć blaszki w radiatorze Pentagrama i weszło. Instalacja byłą dość łatwa, z tym że w lwewj strony patrząc od zasilacza radaitor nie dokłądnie styka się z coppershimem, więc pewnie i z jądrem nie dokładnie, ale nie dałem rady tego skorygować. Zastosowałem pastę Arctic Silver Ceramique. i ona uzupełniła ta mikroszczelinę. Wcześniej miałem na procku (niemobliny Barton 2500+) boxowy cooler z pastą titan coś tam, który w full stresie w 11x188=2068MHz przy napięciu obniżonym do 1,56V miał 60-61 stopni (raz się zdarzyło 64 ale nei wiem czemu może w pokoju było gorąco). Po założeniu Pentagrama szczęka mi opadła - w full stresie 36 stopni (przy obrotach wentka sterowanych przez uGuru =ok 2000RPM; maxymalne możliwe obroty wentka to ok. 2700RPM). Więc wziąłem się za podkręcanie. Od razu zwiększyłem napięcie do 1,75V (profilaktycznie), odpaliłem FSB=210MHz, spokojnie poszło, więc dałem 215MHz i [gluteus maximus], komp nie wstał, po zapisaniu cmosu reset i czarny ekran, po ponownym właczeniu zgłosił się jako Athlon 1100MHz. Zacząłem kombinowac ze zwiększaniem napięcia proca i pamieci ora zpasywniejszymi timingami i nic. Prawie sie załamałem, ale przypomniało mi się, że nie próbowałem jeszcze flaszować biosu. Od razu odpaliłem bios Pana TikTaka (ten zapodawany parę postów wyzej) i poszło na 215Mhz. Potem ustawiłęm 220Mhz, VCore=1,81V, pamięc 2,70V, timingi 11-4-4-3 i też poszło. Może nawet te napięcia troche na wyrost. 220Mhz idzie stabilnie (na razie testowałem torture test tylko przez 30 minut wiec nie wiadomo jak bedzie dalej), nie jest to dużo (chociaż mnei zadowala bo w końcu ponad 2400MHz to już jest coś), ale najlesza jest temperatura - w full stresie po pół godzinie 45 stopni przy vcore 1,81V i obrotach wiatraka 2600RPM, a w idle temperatura 28 stopni!. Dzisiaj bede próbować dalej podkręcać, ale to raczej z ciekawości bo więcej na razie mi nie potrzeba. W sumie napisałem to, żeby pochwalić Pentagrama za udany cooler QC 92Cu oraz TicTaca za dobry bios. I na koniec mam pytanie - czy podniesienie napięcia ma jakieś inne uboczne skutki oprócz wyższej temperatury? tzn czy jesli mam tylko 45 stopni to czy moge zopstawic takie napiecie (albo i wyższe) na stałe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Witam który z pentagramów wchodzi na AN7 z Zalmanem niebieskim na north bridgu?? 1288826[/snapback] Mój wszedł - jak w sigu :) Temperatury bez dodatkowego chłodzenia obudowy też jak w sigu :) pzdr, WR81 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Witam który z pentagramów wchodzi na AN7 z Zalmanem niebieskim na north bridgu?? 1288826[/snapback] QC92CU teżź tylko trzeba troche blaszki przy zakładaniu odgiąć, bardzo proste, ja przy 2 lewych rękach nie maiłęm problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superdan Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Dzięki tylko male pytanie co to sig?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...