Pure Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) A o ile spadał temp ?? Rafa tytaj np pisza ze lepiej używać 2t na 2x512 a chyba do 2x256 nietrzeba http://www.insanetek.com/index.php?page=cpcnf2 Command Per Clock: Back in the days of the KT266A chipset, I remember being able to go through the usual memory timing adjustments, along with one extra option--command timing. The choices were either 1T or 2T. As chipsets developed, I noticed that this option gradually disappeared. To my surprise, this latency still exists. It's in that nForce2 motherboard you have right now. This command timing has a new name, labeled as Command Per Clock (CPC). Basically, with it ON, it'll default to 1T. With CPC OFF, the latency is set to 2T. Many AMD users have debated over the issue of whether to keep it ON or OFF. Naturally, enthusiasts would want it set to ON. Systems benefit more from having lower timings. However, the downside to keeping CPC on at is that it hinders overclocking, especially with 512MB double sided memory modules. Why, you ask? The Northbridge controller has issues with reading the memory ranks correctly. When you have 2x256MB modules, the system will read each as 2 ranks. With 2 sticks in the DIMM slots, it will be read as 4 ranks. When you have 2x512MB modules, the system will read each as 4 ranks (due to the double sided memory). With 2 sticks installed, it will be read as 8 ranks. This is where the Northbridge errors. In order to still function correctly with 2x512MB modules, CPC has to be turned off so the command latency is 2T. Edytowane 23 Marca 2005 przez Pure Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemixx Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 temperatura spadla o 5 C ale jeszcze powinna spasc bo gdzies czytalem ze pasta dopiero po okolo 3 dniach zaczyna dzialac w 100% Apropo 2T to ja uzywam do 1X512 i dzieki temu mam wyzsze FSB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 ale ci wydajnosć spada widziałeś w arcie ze 230 mhz jest słabsze niż 215mhz 1t !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) A o ile spadał temp ?? Rafa tytaj np pisza ze lepiej używać 2t na 2x512 a chyba do 2x256 nietrzeba 1344444[/snapback] Tak, ale zwróć uwagę że chodzi o to czy moduły pamięci są dwustronne czy jednostronne. Gość założył że 512 są dwustronne. A ja mam wszystkie jednostronne a i tak przy 1T system jest niestabilny przy podwyższonym FSB a przy 225MHz to wogóle nie chodzi. Na jednej kości działa i obojętnie czy włoże 256 czy 512. Czyli zawsze mam 2T i też dzięki temu mam wysokie FSB co rekompensuje straty większego opóźnienia. Edytowane 24 Marca 2005 przez rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 kurde a ja mam problema :( mam all jak w podpisie i chciałem synchronicznie ustawić cpu do ram i dupsko :( proc na 200FSB nie idzie nie wiem czemu :( napięcie podnoszę, zmieniam timingi, bios wgrałem od tictaca i nic :( nawet na jednej kości nie działa :( why ? stabilnie wszystko działa tylko na 185FSB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 a może masz zablokowany mnożnik ?? i jak podnosisz zegar to ci zegar cpu leci w góre i sie wiesza a próbowałeś zwięskzyć napiecie na cpu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 185FSB przy 1.68V. 200FSB i mogę napięcie dawet 1.8V i mi winda się nie ładuje :( a o co chodzi z dzielnikami 3/3 3/4 4/4 4/5 itd ? jeszcze dodam że bardzo niskie odczyt i zapis mam w evereście odpowiednio 2250/900 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 jak włączyć na AN7 tryb dual channel bo sprawdziłem w everest i tam pisze że tryb aktywny: single channel ?? może dlatego mam takie problemy ... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynek Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Mam takie pytanko odnośnie SB. Niedawno nakleiłem na niego radiator 9x9mm. Ostatnio otworzyłem obudowę i zobaczyłem że "zjechał" on ok. 2mm w dół, tak jakby taśma się trochę roztopiła. Czy to normalne w pierwszej fazie używania takiego radiatora czy też może on nadal opadać w dół? i jeszcze jedno: Jest możliwość podpięcia wentylatora z obudowy pod gniazdo zasilania wentylka NB? Czy nie będzie piszczał alarm że za małe obroty czy coś w tym rodzaju? Edytowane 26 Marca 2005 przez mlynek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaFiB Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 jak włączyć na AN7 tryb dual channel bo sprawdziłem w everest i tam pisze że tryb aktywny: single channel ?? może dlatego mam takie problemy ... :( 1350069[/snapback] Umieść pamięci w odpowiednich slotach, tj chyba 2 i 3 slot( pierwszy s brzegu i następny) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 ok spróbuje ... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 tera działą w dualu ale nadal bariera to 185FSB ;( 200 za nic nie chce się uruchomić winda ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Do duala są dwa skrajne sloty (1 i 3). Tryb się powinien sam uaktualnić, chyba że kości płycie nie podpasują. Problemyz podkręcaniem AXP2600+ mogą wynikać z dużego mnożnika dla CPU. Jak podkręca się fsb na 200 to proc już takich taktowań nie wyrabia. Zmień mnożnik jeśli nie masz odblokowany. Jak nie to poczytaj jak można go odblokować i ustawiaj na x11(podobno najlepszy mnożnik na tej szynie do kręcenia) i jedź z szyną w górę. Radiator Ci się odkleja bo być może taśma jest zbyt słaba do przytrzymania takiego ciężaru. Ja mam 3M i czasami muszę mocniej radiatorki docisnąć. Może nieodtłuściłeś powierzchni klejonych i źle teraz trzymaja spoiwo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 myślałem że 11.5 to nie tak dużo ... a duala mam na slotach 2 i 3 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 myślałem że 11.5 to nie tak dużo ... a duala mam na slotach 2 i 3 :) 1350556[/snapback] Mam ustawienia 11x200 i jak chcę zmienić mnożnik wyżej/niżej nawet o x0,5 to szlag trafia cały system i sie nie bootuje. Podnoszenie napięć nic nie daje. Dlatego napisałem, że x11 jwst do wysokich fsb najodpowiedniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 zmieniłem na 11x i nie wstaje nawet :( widocznie mam zablokowany mnożnik :] a jest jakaś prostsza lub bezpieczniejsza metoda odblokowania mnożika oprócz lłaczenia drutem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Napiszcie jakie fsb osiagneliscie maks i na jakmim biosie potrzbenmi to bo mam mieć winbodny latajace na 252mhz 3,1V i denerwuje sie że niepójda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaFiB Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 tera działą w dualu ale nadal bariera to 185FSB ;( 200 za nic nie chce się uruchomić winda ;( 1350547[/snapback] to zmień timingi, może pomoże, u mnie idą wyżej tylko na 2,5-3-3-11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 bios od Abita i max 185FSB. Wgrałem od TicTaca ale coś mi chyba się chrzaniło bo komp się zacinał całkowicie i powróciłem do ABIT Bios :) no ale dziwne zwiększyłem timingi na 2,5-3-3-7 napięcie podniosłem na wszelki wypadek także na pamięciach ( proc nawet do 1.85V dojechałem) i nic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 dobra nie ma bata jeszcze raz wgram biosa od tictaca (2T to do Duala chyba i podobno odblokowuje mnożnik :) ) i zobaczymy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 tictac is kaput :( zero zmian tylko jeszcze gorzej :( nadal bariera to 185FSB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 PRzecieżmasz zablokowany mnoznik moze cpu jest juz za wsyoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Niedługo chcę wynienić wentyl na chipsecie na radiator zalmana. Może macie jakieś porady jak zdjąć tej radiatorek bo nie chce uszkodzić przy tym płyty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 opłaca mi się zmienić na mobilnego 2500 (widziałem na allegro stoją po około 400zł ) ?? mlynek musisz wyjąć płytę i na drugiej stronie małymi kombinerkami zwolnić zaczepy i wtedy sam wyskoczy. ja mam tego niebieskiego zalmana na chipsecie i on na styk mi się mieści z moim pentagramem 80Cu więc nie polecam niebieskiego przy twoim QC-92. żółty raczej powinien wejść Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Witam mam problem z ta płyta a konkretniej z sata niewykrywa mi dysku na 2 kontrolerze saty niewazne czy na pierszym jest dysk czy nie.. co by mogło pomoc (moze to byc wina biosu tictaka?)? sprzet jak w podpisie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 JEzłi podejżewasz bios tictaca to cxzemu niesprawdzisz na innym ?? Molimo moim zdaniem ci sie opłąca ja maięłm thortona@bartoa 2000+ i szeł mi stabilnie 2600mhz na 2,156V a teraz mam mobila i śmigam na ciepęłj wofdzie niemam coolera na cpu na 11*233 1,844V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 sprawdziłem to samo ..... niewidzi dysku (jest jakas mozliwosc zmiany biosa na silikonie?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 a sprawdzałęś czy niewalnięty dysk ?? zawsze mzoesz oddać do serwisu i moze ci wymieną jak poprosisz na dfi lanp arty za dopłata :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Czy na AN7 bez problemu zamontuję freezona QVC-100 ? A tak wogóle to która płytka jest lepsza, AN7 czy NF7-S ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Najlepsza jest dfi lan party potem infinity potem nf7 r2,0 an7 jak będe miec bh5 powiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...