Skocz do zawartości
POWER BY AMD

ABIT AN7 złote rady max o/c

Rekomendowane odpowiedzi

W piątek stałem się posiadaczem mobo Abita AN7 (wolałem NF7, ale juz nie było w Actionie). Płytka kosztowała niecałe 500zł, ale przeżyłem to.

Już od samego początku płyta sprawiała problemy. Złożyłem kompa w kupe wcisnołem magiczny przycisk POWER i usłyszałem jedno wielkie wycie! :? Przyjżałem się sprawie i wyłączyłem kompa wykręciłem wiatrazek z NB, kropelka oleju i działał już jak powinien.

Następnym problemem było nieustanne ostrzeganie płyty za pomocą głośniczka systemowego, posiedziałęm pare minutek i doszedłem do tego że jest to spowodowane brakiem wiatraczka na CPU (mam WC). Chwilowym rozwiązaniem problemu okazało się wpięcie tam wiatraczka z NB. Później ściagnołem BIOSa i wpiołem spowrotem wiatraczek z NB na swoje miejsce.

Pełen radości z zainstalowanym windowsem zabałem się za instalacje sterów - i następny problem. Po instalacji driverów od skanerka wystakują mi błędy z adresem pamięci i komunikatem że nie jest typu write. Nie pomaga nic. (ani wymiana pamieci, ani zmiana miejsa, proc też jest ok) - problem jeszcze nie rozwiązany

I ostatnie co mnie meczy i zaczynam sądzić, że mam uszkodzoną płytę to wyświetlacz POST. NIE OSIAGA WOGÓLE WARTOŚCI "FF" :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: 8O Windows wstaje i niby wszystko normalnie działa (oprócz tych sterów od skanera), ale podczas pracy w windowsie XP mam na wyświetlaczu "2.0.", ale nie jest to regółą...np w windowsie ME mam "46" "48" "20" różnie... czasami dynamicznie się zmieniają . Przy bootowani zamiast "FF" mam "0A", ale wcześniej wyświetlacz osiąga wieksze wartości od "0A".

Pytanie brzmi czy u was płyta normalnie wskazuje po bootowaniu non stop wartość "FF" :?: :?: :?:

P.S.

Jedyną rzeczą z jakiej jestem zadowolony jej SS. Jest rewelacyjny. Miałem wcześniej SBLive! i SS jest 100 razy leprzy. Kupiłem światłowodzik i w końcu mam normalne AC3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez posiadam an7 i mam na poście 2.0. bardziej jednak mnie martwi to że moge osiągnąć jedynie fsb 227mhz. CZy istnieją biosy i jakies mody na an7 by uzyskać większe FSB. Jerzeli nie LUDZIE NIE KUPUJCIE AN7 BO TO LIPA NA NF7 DA SIE ZROBIĆ DUŻO WIĘCEJ!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje jakiś overlocker softowy taki jak 8rda+ coś tam ale obsługujący an7, ale stabily bo to oc guru to sie bardzo 

wiesza

człowieku ty sie chyba z choinki urwałeś jak ty to sprawdziłeś ze tylko 227 ci na maxa leci jak pamieci masz 400 pozatym jak uguru sie wiesza jak mi sie jeszcze nigdy nie zwiesił. Ale jak instalujesz programy a epoxa do abita to jesteś ostry koleś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje jakiś overlocker softowy taki jak 8rda+ coś tam ale obsługujący an7, ale stabily bo to oc guru to sie bardzo 

wiesza

człowieku ty sie chyba z choinki urwałeś jak ty to sprawdziłeś ze tylko 227 ci na maxa leci jak pamieci masz 400 pozatym jak uguru sie wiesza jak mi sie jeszcze nigdy nie zwiesił. Ale jak instalujesz programy a epoxa do abita to jesteś ostry koleś
Zobacz stronke domowa programu 8RDAvcore i zobacz ile plyt obsluguje :idea:

To na prawde dobry programik i z pewnoscia bedzie rozwijany co tym samym moze dawac nadzieje na obsluge AN7 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesza

POWER BY AMD >> masz juz ta plytke? jak Ci chodzi? jakie FSB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ci Dimek właśnie o ten program mi chodziło . POWER BY AMD słuchaj pamięci puszczam asynchronicznie dzieki czemu maiały w tedy około 360 mhz i niewychodziły poza granice 400 wiec to niepowinno im szkodzić a cpu chodził na mnożniku 5 i jeszcze do tego na moim an7 mnożniki 10 i 10,5 niedziałają, a uguru mi sie wiesza i jedyne co moge zrobić to zmieniać napięcie o fsb moge pomarzyć. Mój abit to v1,0 ale chyba bez rysy bo jej niezauwarzylem ale moge sie mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jak widać program nie obsuguje an7 wiec oco chodzi ??

Q- nie mam jeszcze płytki ale bawie sie nia w sklepie u znajomych a na weekend moze bede miałdo testów dla siebie

Bartekx16 jak sie bawiłem niemca 500 i ustawiłem je asynchronicznie to 210 nie przekroczyłem na nf7 wiec w te asunchroniczne ustawianie to ja nie wieze a pozatym napisz jaki masz zasilacz bo an7 podobnie jak nf7 bierze vcore z lini 12v co bardzo obciąza słąbe zasilacze zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jak widać program nie obsuguje an7 wiec oco chodzi ??

Q- nie mam jeszcze płytki ale bawie sie nia w sklepie u znajomych a na weekend moze bede miałdo testów dla siebie 

Bartekx16 jak sie bawiłem niemca 500 i ustawiłem je asynchronicznie to 210 nie przekroczyłem na nf7 wiec w te asunchroniczne ustawianie to ja nie wieze a pozatym napisz jaki masz zasilacz bo an7 podobnie jak nf7 bierze vcore z lini 12v co bardzo obciąza słąbe zasilacze zasilacz

AMD powiem Ci tak... Ja mam noName 300W który ma napięcia:

3.3 V 14A

5V 25A

12V 10A

Co BARDZO istotne ten zasilacz nie ma kabla 12V pod P4 czyli gniazdko na płycie to podłaczenia 12V jest PUSTE!

Tak więc mój komputer pracuje na napięciach:

Na procku tak ok. 2V (aktualnie 1.96V,czasem 2.1V)

Na ram 2.8V,2.9V

Na grafike 1.65V

Na chipste 1.75V

To tego jest podłaczona chłodnica od WC do zasiłki twz. 2 olbrzymie wentylatory, które pracują na MAX.

2 napędy CD,1 dysk.

Jak nie trudno wywnioskować zasilacz jest obciązony na max. Mimo to udało mi sie wykręcić na GeForcie 3Ti(który jest prądożerny) 11.5k w 3DMarku2k1 oraz da się grać w gry Hitman2,C-S,NFS:U

Teraz przejdę do sedna sprawy:

Otóż cała ta impreza dziła nie stabilnie często mam skoki napięcia i niebieskie ekrany lecz mino to działa sprawnie... Komp sypię błędami lecz dziła.. można troszkę pograć i popodkręcać.Sam jestem żywym przykładem, że nawet na kiepskim zasilaczu da sie dużo zdziałać!

Oczywiście mam wplanach jego wymianę bo to straszne [ciach!]o!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście.. ale życie to sztuka wyborów.

Teraz zbieram chajs na HuntKey HK400-XP 400W PFC SATA za 350zł.

Ale narazie pociągne na tym kilka dni. Tak do marca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie opłaca sie zakupić takie ogniwo peltiera 267W co jest na taki domu aukcyjnym :) (wole zabardzo niereklamowac bo mnie zabanują, zmoim szczęściem to morze być możliwe :) ) narazie maks jak wyciągam na cpu w miare stabilnie to 12*210 ale już 11,5*220 nieidzie wcale na napieciu 1,95V wyrzej narazie wole nie ale przymierzam sie do moda na bartona ale musze kupić lakierek i do moda L12. z tom zasilkom morze być żeczywiście problem bo na 12*210 12V wynosi 11,81. czy takie ogniwo pomorze w oc i teoretyko na ile emorzna liczyć. Jerzeli mam 86 stopni na PWM to chyba MOFSETY to chyba mam problem prawda :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra tamto pytanko na temat pelta nieaktualne. Ale dlaczego proc nie bootuje systemu na na 11,5*220 a na 12*210 bez problemu, pamięci wytrzymują bez problemów na 223 a normlanie pracuje na 11*222mhz w timingach 2,5-3-3-11. czyżby pamieci produkowały błedy a proc dorabiał swoje i w tedy kaszka sie robi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra tamto pytanko na temat pelta nieaktualne. Ale dlaczego proc nie bootuje systemu na  na 11,5*220 a na 12*210 bez problemu, pamięci wytrzymują bez problemów na 223 a normlanie pracuje na 11*222mhz w timingach 2,5-3-3-11. czyżby pamieci produkowały błedy a proc dorabiał swoje i w tedy kaszka sie robi??

po pierwsze 11.5x220 tp 2530, a 12x210 to 2520, czyli 10 Mhz mniej, a po drugie proc do wiekszych magistrali przy tej samej czestotliwosci potrzebuje wiecej pradu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro można kupić też transformatory toroidalne o mocach 15V i 20A po 80 zeta lub na zamówinie taki jaki bym potrzebował czyli 15V i 30A. Niestety aukcji juz nie ma i raczej tego ogniwa nie będe miał :( ale i tak do osiągnięcia wyrzszych czestotliwości niż 2550mhz mam zasłabą zasilkę bo tylko 300wat i na 11,5*210 mam na 12V, 11,81V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro można kupić też transformatory toroidalne o mocach 15V i 20A po 80 zeta lub na zamówinie taki jaki bym potrzebował czyli 15V i 30A. Niestety aukcji juz nie ma i raczej tego ogniwa nie będe miał :( ale i tak do osiągnięcia wyrzszych czestotliwości niż 2550mhz mam zasłabą zasilkę bo tylko 300wat i na 11,5*210 mam na 12V,  11,81V.

Wszytko sie zgadza ale zasilacz to nie tylko sam transformator, poza tym przy tak dużym amperażu zaczynają sie problemy z chłodzeniem tego potwora. Kiedyś jeden z userów tego forum majstrował cos podobnego ale czy zakonczył swój projekt to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź do Q mój an7 v1,0 nierestartuje sie podczas ładowania systemu. Być morze przyczyna tkwi w twojej zasilce lub w tym że durona przerobiłeś na athlona i cache czasem robi błedy podczas bootowania :idea: . I robi sie restart lub pamieci terz mogą sprawiac problem bo są podkrecone :idea: . Ale to moje domysły tylko. :) Hipo wiem że zasilacz to nie tylko transformator ale też jest potrzebna cewka (chyba tak to sie nazywa, ale wiadomo że chodzi o coś takiego czarnego) :) bo inaczej prąd jedynie był by zmniejszony do tych 15 V a ale dalej by sie cofał (sinusoidalnie by sie poruszał) i strony ogniwa by sie zamieniały swą funkcją. czyli wyszed bym na zero 8). Linka z moim wynikiem usówam bo źle go zrobiłem i osiagłem TYLKO 17520 3dmarków troche mało jak na procku 2539 i na szynie 210 niesadzicie. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to powiem wam tak. Na default moja platforma z tym Abitem jest stabilna jak skała , żadnych problemów i wszystko git.

Dopiero jak dałem (bo tyle moge max zapodać) fsb 195 (6-2-2-2.5 nie wiem czy to dobre timingi :? ) to zaczeły sie jakieś dziwne nietyle zwisy bo komp sie ani razu nie zawiesił, a akcje jak wywalnie do windy podczas gry/3dmarka .

Hmmm nie wiem czego to wina ale raczej stawiał bym na te moje elixiry lub na proca , jeszze ewentułalnie podeśle dane apropo serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie odnośnie L12 moda - czy podziała na AN7??

W tym temacie jest troszke na ten temat, a szczegolnie wazna wypowiedz shorty2001:

L12 Mod przeznaczony jest dla plyt ABIT NF7/NF7-M/NF7-S (-SL) na AN7 nie zadziala! 

Na plytach innych producentow po'mod'owego przyrostu FSB byc nie powinno.

Ale probowac mozna :wink: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do uzytkownikow plyty ABIT AN7 - jaką macie temperature procesora w biosie i w fan EQ? U mnie jest to przy 1(rozruch) zalaczeniu wynosi okolo 40 kilku stopni a w idle mam okolo 55-60 stopni. Odnosze wrazenie ze plyta zdecydowanie zawyza temp. albo odczyt jest prosto z rdzenia. Wczesniej mialem abita NF7-S (niestety cos z niej odpadlo:) ) i na tym samym procku mialem w idle podkrecony okolo 35. Wentyl mam dobry bo suszarke X-DREAM. Moze jest zle skalibrowany czujnik? Prosze o odpowiedzi - Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...