Skocz do zawartości
POWER BY AMD

ABIT AN7 złote rady max o/c

Rekomendowane odpowiedzi

Alarm piszczy 100% z powodu wiatraka na NB. Juz wiele osob mowiło ze na AN7 wiekszosc wiatrakow na NB sie pipcy. Wlasnie czekam na radiator zalmana(niebieski), tylko czytałem w innym poscie ze nawet z radiatorem alarm na NB nie znika gdyz płyta niewykrywa wiatraka nobo radiator neima kabelak do płyty. Wiec nawet gdy załoze radiator na NB to problem z alarmem dalej pozostaje nierozwiazany.

1266263[/snapback]

To może tak...

ja założyłem też zalmana ale złotego, na niego wolno obracający się wentylatorek 40x40 z dobrym łożyskowaniem i po kłopocie z chłodzeniem NB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wejdzie na an7 z pentagramem qvc 120 cu+ ten wysoki niebieski zlaman na nb???

a jak nie niebieski to chociaz ten nizszy zloty?

1267232[/snapback]

ja mam niebieskiego, ale nie wiem czy byly jakies problemy z zakladaniem bo kupilem mobo od razu z nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam niebieskiego, ale nie wiem czy byly jakies problemy z zakladaniem bo  kupilem mobo od razu z nim

1267951[/snapback]

z zalozeniem problemu nie bedzie tylko czy moj duzy radiator na procku nie bedzie przeszkdzal bo napewno wystaje nad czesc nb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akselus moze ty mi pomozesz. Ja tez mam AN7 i czekam na dostawe zalmana na NB niebieskiego. Problem w tym ze prawdopodobnie jak go podepne to bedzie mi wył alarm z płyty gdyz płyta nei bedzie wykrywac wiatraka, nobo radiator nie ma podłączenia do płyty za pomoca kabelka. Nie wiem jak zdjąc alarm. Moze wiesz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akselus moze ty mi pomozesz. Ja tez mam AN7 i czekam na dostawe zalmana na NB niebieskiego. Problem w tym ze prawdopodobnie jak go podepne to bedzie mi wył alarm z płyty gdyz płyta nei bedzie wykrywac wiatraka, nobo radiator nie ma podłączenia do płyty za pomoca kabelka. Nie wiem jak zdjąc alarm. Moze wiesz??

1268051[/snapback]

zrob tak:

sciagnij ten bios: 1268051[/snapback]

wlasnie sprawdzalem tak na oko to moze i by sie zmiescil ale jakos nie widzi mi sie jego ciecie jesli jednak sie nie zmiesci wiec chyba wezme tego zoltego;)

Edytowane przez Akselus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj udało mi sie puscic bartona 2500+ na 1,56V i dziala stabilnie, temperatura spadła w porownaniu do 1,65V o 9stopni w stresie

czy jest jakis bios ktory umozliwia ustawienie napiecia wentylatora ponizej 8V ? i czy w takim wypadku uguru bedzie to uwzgledniac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM pytanko czy ktoś miał na tym abicie fsb 250

1268373[/snapback]

A jak zrobiłeś 243? U mnie max to 238 :cry: . Jaki masz bios, ustawienia, chłodzenie, napięcia w biosie itp.? Zmieniałeś chłodzenie na NB i dawałeś coś na SB? Ja się męczę od kilku dni żeby wskoczyć na 240, ale już kończą mi sie pomysły, no jeszcze tylko radiatorek musze założyć na SB, ale nie wiem czy to coś da... 250 to może sie da w singlu wyciągnąć, no a w dualu wątpię - być może z vmodem na VDD ktoś tyle ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w takim razie jak bezpiecznie załadowac biosa? Bo mozna łatwo płyte uszkodzic wiec pytam.

1268235[/snapback]

hmm..

ja tam aktualizowalem przez FlashMenu z pod windowsa juz kilka razy i jak na razie wszystko ok;)

ps. plyty nie uszkodzisz dopoki nie bedziesz mial zaniku pradu podczas upgradu (upgrade trwa ok 15 sekund) lub zrabanego biosu a te co wyzej podalem dzialaja na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak zrobiłeś 243? U mnie max to 238 :cry: . Jaki masz bios, ustawienia, chłodzenie, napięcia w biosie itp.? Zmieniałeś chłodzenie na NB i dawałeś coś na SB? Ja się męczę od kilku dni żeby wskoczyć na 240, ale już kończą mi sie pomysły, no jeszcze tylko radiatorek musze założyć na SB, ale nie wiem czy to coś da... 250 to może sie da w singlu wyciągnąć, no a w dualu wątpię - być może z vmodem na VDD ktoś tyle ma.

1268727[/snapback]

a więc radiatorek na plyta standard nic nie modowane orginal. bios to chyba f11. u mnie w singlu tesz 243 . nie podnosilem napięc moze to te pamięci są takie cudowne kingmax hardcore 466

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie sprawdzałem w biosie (nowy 1.8 ) oraz w manualu i nic nie ma na temat alarmu z powodu wadliwej pracy wentyla, czy jego braku odnośnie NB. Takie funkcje istnieją ale one odnoszą się do CPU i basta. Sprawdź czy to coś innego Ci nie powoduje alarmu. Jak windę odpalasz i pracujesz spokojnie, a mimo wszystko alarm Ci żyć nie daje to sprawdź może masz:

- piekarnik w budzie i proc Ci się smaży. Są w biosie opcje odpowiedzialne za alarm gdy temp. przekroczy zadaną wartość;

- wiatrak się nie uruchomi przy starcie kompa lub przestanie wiatrak na CPU pracować.

Pasywne chłodzenie typu zalman niebieski lub żółty można zamontować zawsze. Jak nieznacznie koliduje z piuropuszem pentagrama lub zalmana zawsze można porozginać finy zalmana na NB lub lekko odgiąć finy coolera na CPU przecierz są elastyczne i się ich nie poniszczy jak je lekko rozchylisz. Pozdro 4 all.

P.S. Wychodząc z założenia "jak coś się grzeje to trzeba schłodzić" pozakładajcie sobie na SB jakiś radiator ale uwaga zróbcie to z głową bo może Wam kolidować z grafą lub jej chłodzeniem. Pozatym Sb się nieźle grzeja przy wysokich FSB więc może on w dużej mierze hamować ostre O/C. Ogólnie sprawdźcie palcem czy coś parzy i przyklejcie mu radiator.

Edytowane przez Cywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co sie stało ale dzisiaj zaobserwowałem cos dziwnego. Alarm na płycie wył od 3 dni a dzisiaj rozmawiam sobie a tu nagle alarm znikł. Włączm Abit EQ i wiatrak na NB został sam wylączony. To dziwne gdyz nie mogłem go wyłączyc ani w biosie ani w Abit EQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no to jest jakas przesada. Wiatrak sie sam wyłączył i alarm przestał wyc ale krecił sie nadal. Temperatura sie utrzymywała cały czas w granicy 29 stopni C a tu nagle wiatrak znowu jest widoczny jako dostepny i alarm sie wznawia. To jest jakies chore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ECS kt600A- fantastyczna płyta poprostu o/c pierwsza klasa. Ale teraz już poważnie. Chcę kupić nową płytę-najlepszą na soket A. Mam bartka 2500+ i chciałbym go troche wykręcic. Która płyta jest najlepsza do overclockingu i wydajnościowo. Może są już płyty ( pod soket A) z dwoma złonczami AGP lub PCI-e 16Albo nadchodzą już jakieś takieś płytki. Prosiłbym bardzo o pomoc!

Acha i jeszcze jedno. Czy wbudowane karty grficzne wspomagają w jakiś sposób kartkę grafy w złonczu AGP Z góry dziękuję. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ECS kt600A- fantastyczna płyta poprostu o/c pierwsza klasa. Ale teraz już poważnie. Chcę kupić nową płytę-najlepszą na soket A. Mam bartka 2500+ i chciałbym go troche wykręcic. Która płyta jest najlepsza do overclockingu i wydajnościowo.  Może są już płyty ( pod soket A) z dwoma złonczami AGP lub PCI-e 16Albo nadchodzą już jakieś takieś płytki. Prosiłbym bardzo o pomoc!

Acha i jeszcze jedno. Czy wbudowane karty grficzne wspomagają w jakiś sposób kartkę grafy w złonczu AGP Z góry dziękuję. B)

1270899[/snapback]

Podejrzewam, że moderatorzy skarcą cie że nie czytałeś regulaminu...powielasz pytania na które padły już odpowiedzi... Używaj szukajki!

Gdzie takie bzdury o AGP słyszałeś? Karta zintegrowana jest po to żeby dodatkowej nie kupować a nadaje się tylko do pracy biurowej.

Nie ma, nie było i nigdy nie będzie kart z dwoma AGP bo to standard wypierany przez PCI-E. Pod socket A wątpię żeby kiedykolwiek PCIE dawali bo to jest bezsensu z ekonomicznego punktu widzenia, bo to jest w tej chwili poziom low-end (czyli Seprony) więc należą się tańsze karty. AMD promuje głównie platforme 64.

Najlepsza jest AN7, a to jest topik o tej płycie... :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moze ktos mi powie co na to poradzic >> na an7 athlon 2500@3200 chieftec 360pfc moja nagrywarka dvd liteon 1653s zle nagrywa plyty dvd niby dobrze nagrywa ale przy sprawdzaniu poprawnosci danych wychodza rozne sektory. to nie wina litka bo juz go zmienialem na inneg biosy przy abcie byly 1.6 a teraz 1.8 proc podkrecony przy defaltowym v core cos na to mozna poradzic czy zmieniac taktowanie przy nagrywaniu dvd ?? troche to dziwne

1247157[/snapback]

Ponawiam pytanie bo nie mialem dostepu do netu. Wiec to na pewno zle wypala plyty sprawdzalem np. gry nie da rady zainstalować z takiej płytki. Gdy ustawiam fsb na 166 jest ok ale gdy jest na 200 juz wywala bledy. Podnosilem napiecie do 1.75 i nadal tak robi , nie mam zadnych dodatkowych twardych dysków tylko dwie wypalarki na jednym kablu na 2 jest twardziel. Czy ktos moze u siebie zauwazyl takie cos?? cd wypala normalnie tylko dvd przy sprawdzaniu poprawnosci zapisanych danych wywala bad sektory A i to na pewno nie wina nagrywarki bo juz mam 2 wymienili mi w serwisie na nowszy model chociac tamta była dobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś na 1 kanale ide podpiąć HDD (Master) i CD(Slave), a na drugim kanale DVD. Być może to coś zmieni.

Przed chwilą testowałem płytke dla brata MSI KT4V i o dziwo wykrywa poprawnie AXP-M (bartonika). Chodzi mi o to, jak postuje ekran z nazwą procka, ilością pamięci Ram, urządzeniami ide to tam wykazuje "mobile Athlon XP-M 2500+". Panowie z Abita słabo się postarali i nie zamieścili w biosie wykrywania poprawnego dla tego procka, a Panowie z MSI dla tak starej płyty jak KT4V jednak to dołożyli w biosie.

Edytowane przez Cywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie małe pytanko:

Motherboard Monitor pokazuje mi 3 czujniki temperatury - uGuru-1, uGuru-2 i uGuru-3. Który z nich odpowiada za który czujnik? Doszedłem już do tego, że uGuru-1 to procesor, porównując z odczytem ze Speedfana. A za co odpowiadają pozostałe dwa?

Z góry thx za odpowiedzi,

WR81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie małe pytanko:

Motherboard Monitor pokazuje mi 3 czujniki temperatury - uGuru-1, uGuru-2 i uGuru-3. Który z nich odpowiada za który czujnik? Doszedłem już do tego, że uGuru-1 to procesor, porównując z odczytem ze Speedfana. A za co odpowiadają pozostałe dwa?

Z góry thx za odpowiedzi,

WR81

1273957[/snapback]

uGuru-2 - temperatura w obudowie

uGuru-3 - temperatura PWM (niewiem co to jest :huh: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uGuru-2 - temperatura w obudowie

uGuru-3 - temperatura PWM (niewiem co to jest :huh: )

1274227[/snapback]

PWM jest to temp w okolicach MOSFETÓW - układy dopowiedzialne za podawanie napięcia/prądu do procka. I wyższe napięcia zadacie tym one sie bedę bardziej grzały.

Trzecią możliwą temp. jaka ta płuyta podaje jest to temp NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...