Akselus Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 ja mialem podobny problem jak postowalem z wlaczonym cpu interfest(komp mi sie wieszal w losowych momoentach podczas startu windwosa), rozwiazalem problem wylanczajac acpi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
besciak Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Wrzucilem najnowszego biosa z ambit.com.tw i wsztstko jest OK , ale TICTAC niestety nie poszedl ... co do uzadzen hmm , dlaczego ta zwiecha z takim opoznieniem i nie regolarnie ... Bardzo duzo daje tictac w sotsunku do orginala ?! 1309461[/snapback] Tictac, tak jak pisałem wcześniej, pozwolił mi zwiększyć fsb z 222 do 246, czyli wydaje mi się że był wart do zainstalowania. A zastanawia mnie właśnie to ACPI. Przy orginalnym biosie jak wyłączałem je to mi windows nie wstawał, ciekawe jak będzie tutaj, sprawdze później i zobaczę czy jakieś różnice będą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselus Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 A zastanawia mnie właśnie to ACPI. Przy orginalnym biosie jak wyłączałem je to mi windows nie wstawał, ciekawe jak będzie tutaj, sprawdze później i zobaczę czy jakieś różnice będą. 1309620[/snapback] po wylaczeniu acpi musisz przeinstalowac widowsa lub przeczytaj tu w kategori bios jest opisane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tahion Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 po wylaczeniu acpi musisz przeinstalowac widowsa lub 1309728[/snapback] No winda byla juz wczesniej postawiona z wylaczonym ACPI , teraz wyszedl kolejny problem , nie mam 2 kosci kingstona ale nie zawsze chce wystartowac z oboma , nie zaleznie z ktora i na ktorym gniezdzie ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 A ja mam takie małe pytanko: Czy AN7 potrafi sterować napięciami tylko na złączach CPUFAN1 oaz NBFAN1? Na płycie jest jeszcze SYSFAN1 oraz FAN4 i FAN5, ale tych płyta wydaje się nie obsługiwać pod względem kontroli napięć. Czy to prawda? W BIOSie oraz w Abit FanEQ nie ma żadnej opcji odpowiadającej tym złączom... Pozdrawiam, WR81 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 niestety moze sterowac tlyko 2 wentylatorami :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Możesz jeszcze spróbować najnowszym SpeedFanem. On ma możliwość regulacji wentylatorami wykrytymi przez tem program. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 czy ktoś odpalał RAIDa z an7? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Ja mam plany zrobienia raida 0 w ciągu jakiś 2 miesięcy, jak gotówkę na dysk znajdę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Witam pare dni temu zakupiłem AN7 i mam problem z dualem jak jest właczony wywala mi 3dmarka 2001(na tym tylko sprawdzałem) pod koniec natury jak mam singla wszystko jest ok sprzet jak w opisie, temperatury sa do 50 w idle na procku biosa mam 18DE8_2T.bin mysle ze to moga byc pamieci (ustawienie 2,5-3-3-6) choc były kupowane jako dual prosiłbym o jakas pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 czy ktoś odpalał RAIDa z an7? 1314736[/snapback] Ja mam RAIDa jak w sigu. Bardzo ładnie chodzi, żadnych problemów. Polecam :) WR81 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Witam pare dni temu zakupiłem AN7 i mam problem z dualem jak jest właczony wywala mi 3dmarka 2001(na tym tylko sprawdzałem) pod koniec natury jak mam singla wszystko jest ok sprzet jak w opisie, temperatury sa do 50 w idle na procku biosa mam 18DE8_2T.bin mysle ze to moga byc pamieci (ustawienie 2,5-3-3-6) choc były kupowane jako dual prosiłbym o jakas pomoc 1319819[/snapback] Z tym kupowaniem pamięci do duala to spokojnie. Trzeba więcej zapłacić a tak na prawde to nie ma specjalnej różnicy co potwierdzają również sprzedawcy w sklepach. Oczywiście w zaufanych sklepach. Więc traktujmy to :wink: . Sam mam dwie kości i każda z innej parafii (czyt. serii :-)) i od prawie roku zestaw świetnie się spisuje. Jeśli chodzi o twój problem to może on być związany z jakąś wadą fabryczną pamięci i możesz spróbować je wymienić na inne egzemplarze. Oczywiście dobrze by było jakbyś sprawdził jeszcze w innych aplikacjach. Przy okazji chciałbym jeszcze potwierdzić (choć zrobił to ktoś przedemną) że pamięci w układzie 2x256 + 512 pracują na AN7 w DUAL'u co sprawdziłem i przetestowałem osobiście. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Problem juz rozwiazany trzeba było zwiekszyc napiecia dla pamieci na 2,8v -ciekawe bo na2,6v chodziły spokojnie na singlu... a na 2,7v sie sypały na dualu... czy ktos wie jak zamocowac radiator na mostku południowym (ale inaczej niz na klej czy tasme..)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Problem juz rozwiazany trzeba było zwiekszyc napiecia dla pamieci na 2,8v -ciekawe bo na2,6v chodziły spokojnie na singlu... a na 2,7v sie sypały na dualu... 1322729[/snapback] pewnie był spadek napięcia na zasilaczu pamieci i przy dualu brakowało Voltów. czy ktos wie jak zamocowac radiator na mostku południowym (ale inaczej niz na klej czy tasme..)?yyy...tak...tylko na klej :D Ja tak mam. Jest spoko. Klej termoprzewodzący. Bez obawy, da sie zdemontować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemixx Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 witam jak na tej plycie wlaczyc fast-write bo everest pisze ze jest obslugiwane ale wylaczone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakofoniks19 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) Witam mówliscie o biosie TICTAC mogli byscie mi powiedziec gdzie mozna go dorwac chciałem go sprawdzic i czy są jakies róznice wzgledem orginanego biosu. Ile moge sie spodziewac po nim FSB. Edytowane 12 Marca 2005 przez kakofoniks19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 witam jak na tej plycie wlaczyc fast-write bo everest pisze ze jest obslugiwane ale wylaczone 1323627[/snapback] Tak jak w każdej - w biosie! Witam mówliscie o biosie TICTAC mogli byscie mi powiedziec gdzie mozna go dorwac chciałem go sprawdzic i czy są jakies róznice wzgledem orginanego biosu. Ile moge sie spodziewac po nim FSB.Przeczytaj to forum od początku do końca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 sa jakies inne modowalne biosy oprocz tictaca? (co musze przyznac po zmianie z 18 na tictaca 18 grafa przyspieszyła o 1k5pkt w 3dmarku 2k1 w 2k3 1k) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynek Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Cześć. Mam tą płytę od 2 dni dlatego mało o niej wiem. Dlaczego nie mogę zmienić fsb za pomocą guru. Niby je zmieniam, a cpuid pokazuje ze mam nadal 266mhz choc ustawilem na 333? Czasami jak coś zmienie w BIOSie po zresetowaniu pisze coś w stulu "do not power off.....", pewnie robie coś nie tak ale nie wiem o co chodzi. Pojawia się to jak np. włączam opcję cpu interface. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemixx Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Cześć. Mam tą płytę od 2 dni dlatego mało o niej wiem. Dlaczego nie mogę zmienić fsb za pomocą guru. Niby je zmieniam, a cpuid pokazuje ze mam nadal 266mhz choc ustawilem na 333? Czasami jak coś zmienie w BIOSie po zresetowaniu pisze coś w stulu "do not power off.....", pewnie robie coś nie tak ale nie wiem o co chodzi. Pojawia się to jak np. włączam opcję cpu interface. 1324789[/snapback] po po zmianie musisz resetnac a z do not power off.....", chodzi o to ze komp sobie zapisuje zmiany i nie masz odlaczac napiecia pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 u mnie mozna spokojnie zmieniac uGuru FSB i napiecia na bieżąco i jest to stabilne nie widac tego w Mój komputer , tylko neiktore programy potrafia odczytac zmiane, ale prdkosc proca zmienia sie naprawde Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Cześć. Mam tą płytę od 2 dni dlatego mało o niej wiem. Dlaczego nie mogę zmienić fsb za pomocą guru. Niby je zmieniam, a cpuid pokazuje ze mam nadal 266mhz choc ustawilem na 333? Czasami jak coś zmienie w BIOSie po zresetowaniu pisze coś w stulu "do not power off.....", pewnie robie coś nie tak ale nie wiem o co chodzi. Pojawia się to jak np. włączam opcję cpu interface. 1324789[/snapback] Chyba nie masz za dużo z tym doświadczenia? Bios zapisując ustawienia nie może mieć zaniku prądu w tym czasie (to logiczne) więc wyświetla Ci informację żebyś w tym czasie nie resetował go i nie wyłączał zasilania. Zawsze dzieje sie tak jak zmiany dotyczą czegoś bardzo istotniego np. przy zmianie częstotliwości magistrali. Spróbuj zmienić z poziomu biosu a nie w uGuru. Nie napisałeś słowa o tym jaki masz config kompa. Co za procek chociaż. Może to właśnie procek nie daje rady takiej częstotliwości i dlatego nie działa na 333. Przedewszystkim opisz co masz w komputerze. To podstawa! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynek Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 (edytowane) uGuru mogę zmienić fsb tylko jeśli równocześnie mam włączony program SpeedFan. Dziwne bardzo nie, może macie na to jakąś radę? Jeszcze jedno mam podłączony przedni panel audio pod tą płytę. O ile jak podłącze słuchawki pod tylni panel dzwięk jest ekstra to jak podłącze je pod przedni panel obudowy dźwięk jest taki że szkoda gadać, gorzej niż dźwiek na ISA :/ Kabelki z panelu przedniego podłączałem na różne sposoby i nic :/ Może mieliście podobne problemy? Czy da się na pod tą płytą zainstalować Win98 na dysku SATA? Jeśli tak to co trzeba zrobić przed instalacją (jakiś tok postępowania) :) Czy jest do tej płyty jakiś BIOS który uaktywnia ukryte opcje np. zmianę napięcia dla wentylatora systemowego? Edytowane 15 Marca 2005 przez mlynek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganiu Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 hej hej hej mam te oto plytke (AN7) bylem w miare zadowolony do czasu kiedy sie cos posypało i niechciał ni sie komp włonczyc robiłem wszystko i nic :( zawiozłem do serwisu i nic zero reakcji wyskoczył błąd 90 i natym koniec :( nieda sie kompa uruchomic . Dodam ze jak kupiłem tę płyte to miałem tosamo ale po wyłonczeniu zasilania na pare godzin komp się uruchomil i wszystko było oki dopuki niezachciało mi sie przerabiad mojego durona 1.4 @ athlon 2600+ na mobila :( . Narazie juz jestem miesiac bez płytki :( a szkoda te 800 mhz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 czemu jak dam mnożnik 10 to po zapisaniu tego w biosie , i resecie pc jest na lcd pokazane : 1F a na monitorze czarny obraz ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 hmmmmm musze robić l12 moda w moim wypadku ???? bo nie chce mi procek ruszyć na fsb 228 .... (wogule pc sie nie chce włączyć) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 hudy słuchaj wgraj jakiegoś biosa od titaca one maja już wbudowany l12 mod. mnożniki 10x niedziłaja na oficjalnym biosie 1,4 i 1,5 z tego co pamiętam bo miałem ten sam problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 :mur: wgrałem pierwszy bios od góry z tej strony : http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...p?showtopic=183 2T do duala :) mnożnik 10x działa , fsb 230 działa ale niestabilnie :mur: wywala prime jaka jest różnica w praktyce między soft l12 modem a hard l12 modem ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 róznicy niema ale na jakich timingach chodzą ci te pamięci DUAL 2-3-3-8 2.7V jezłi na takich to sie neidziw PO drugie 2t jest do 1gb a 1t do 512 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 na poprzednich stronach pisze że 2T jest do duala a 1 T jest do singla .... :mur: jak dałem fsb 230 to timingi dałem 3-5-5-11 ;) jak zrobie l12moda na 200 mhz fsb to wtedy to 200 mhz bedzie defaultowym fsb procka i na takim fsb będzie sie włączał pc ??? , bo jeśli tak to drut moda napięciowego musze zrobić .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...