Skocz do zawartości
grzesiu

Który dysk lepszy??

Rekomendowane odpowiedzi

cześć.

Chce sobie wymienic dyski. Zamierzałem kupic WD 120gb 8mb kaszy ale nie mam tyle kasy. A ze zalezy mi na dysku 120gb to zdecydowałem sie kupic jakiejs innej firmy...

moge kupic 120GB SAMSUNG SP1213N 7200 8MBc 3L.GWAR lub

120GB SEAGATE BARACUDAVII 7200 8MB 3L.GW

cena dyskow to:

samsung 473zl

seagate 476zl

jak widzicie róznica jest znikoma. I niewiem jaki dysk wybrać. Szukałem ale nic interesujacego nie znalazłem. Jezeli ktos ma którys z tych dyskow niech powie jak głosny jest, czy szybki czy muł itp. itd. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jestem ograniczony do 450zl a i tak 480zl to 30zl ponad.....

a myśle ze ten seagate ma boosta bo wkoncu 7200rpm 8mb kaszy i nie samsung.....no ale chciałbym usłyszec opinie jakiegos usera...ma moze ktos takie dyski????????

zreszta u mnie w miesice ciezko znalezc tego maxtora.... jak jest to 80gb z 8mb cachu a jak jest 120gb to 7200rpm i 2 mb czy tam 4mb cachu.....a tak pozatym to kupuje w zaprzyjaznionym sklepie gdzie mam dosyc sporo taniej.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samsunga nie uzywalem wiec nie wiem i sie nie wypowiadam (to samo maxtor), wd120gb /8mb mialem i przeszkadzal mi halas lozysk(glowic tez ale to mozna wyciszyc) wiec zmienilem na baraka i jestem zadowolony , nie ma czegos takiego jak LEPSZY DYSK , jedne sa wydajne ale glosne inne ciche ale juz nie tak wydajne , mozna sie zapytac o dysk spelniajacy okreslone kryteria ale nie o najlepszy , poki nie wyciszylem kompa to wd byl naj naj dla mnie a teraz to barakuda jest naj naj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam tego SEAGATA 120jestem bardzo zadowolony bardziej niż z WDC 80GB.

Nad czym ty się zastanawiasz nad sajszungiem

dawno temu mialem samsunga 40gb 5400rpm i byl bardzo cichy i wogole sie nie grzal nie wiem jak teraz te dyski 7200rpm sie sprawuja ale okreslenie szajsung nie jest mile napewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam samsunga nowego i jest szybciutki, niesłyszalny i ma 3 latka gwary. czytałem duuużo testów porównawczych przed zakupem i ogólna wydajność jest lepsza niż na barace i maxtorze ale niektórzy już napisali bez zaznajomienia się z parametrami samsunga że tylko seagate. jak widać podali mnóstwo powodów popartych testami ;)

pogoogluj trohę wpisująć symbol dysku to powinieneś znaleźć jakieś testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Seagate oczywiście, ale zastanów się czy nie dołożyć do WD bo warto. A jaka jest różnica ceny między Seagate a WD?

seagate to 476zl

wd caviar(120gb 8mb cachu) to 521zl

róznica to 45zl czyli 5 dych...... nie wiem moze sie uda dozbierac, a jak nie to kupie chyba tą baracude VII....

zreszta musze tez zbierac na ZALMANA 7000A AL-CU. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio tez stalem przed wyborem dysku 120 GB 8 MB cache. Mialem to szczescie:D ze moglem wyprobwac 3 sztuki: WD ATA, MAXTOR SATA, SEGATE ATA. Coz moge powiedziec? Barkuda odpadla juz na starcie. Moze jest i cicha ale jej wydajnosc jest naprawde marna. I nie obchodza mnie testy syntetyczne chociaz w nich i tak nie wypada najlepiej, ale np kopiowanie plikow z partycji na partycje ,czas instalacji windowsa itp. W takich testach dysk ten byl czasami nawet 2 razy wolniejszy od konkurencji. Pozostale dwa reprezentowaly podobny poziom jesli chodzi o wydajnosc, ale WD wyraznie przegrywal jesli chodzi o halas(swist talezy byl nie do wytrzymania-ale zalezy on glownie od seri na jaka sie trafi). Wybralem Mxtora!!!:D Dlatego ze byl najszybszy i w miare cichy. Jak dla mnie ten dysk jest rewelacyjny!!! Jedyna jego wada jest to ze wydziela duzo ciepla. Co do Samsunga to sie nie wypowiadam bo nie mialem okazji go przetestowac.

Pozdrawiam

Pamir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio tez stalem przed wyborem dysku 120 GB 8 MB cache. Mialem to szczescie:D ze moglem wyprobwac 3 sztuki: WD ATA, MAXTOR SATA, SEGATE ATA. Coz moge powiedziec? Barkuda odpadla juz na starcie. Moze jest i cicha ale jej wydajnosc jest naprawde marna. I nie obchodza mnie testy syntetyczne chociaz w nich i tak nie wypada najlepiej, ale np kopiowanie plikow z partycji na partycje ,czas instalacji windowsa itp. W takich testach dysk ten byl czasami nawet 2 razy wolniejszy od konkurencji. Pozostale dwa reprezentowaly podobny poziom jesli chodzi o wydajnosc, ale WD wyraznie przegrywal jesli chodzi o halas(swist talezy byl nie do wytrzymania-ale zalezy on glownie od seri na jaka sie trafi). Wybralem Mxtora!!!:D Dlatego ze byl najszybszy i w miare cichy. Jak dla mnie ten dysk jest rewelacyjny!!! Jedyna jego wada jest to ze wydziela duzo ciepla. Co do Samsunga to sie nie wypowiadam bo nie mialem okazji go przetestowac.

Pozdrawiam

Pamir

jeszcze 2 tygodnie temu miałem 2xwdc 80 8kaszy -jedną z nich opchnołem i mam barakę 120gb 8kaszy

wcale nie zauwazyłem zadnych róznic w wydajnosci pomiedzy baraką i wdc - benchmarki oraz moje uzytkowe testy pokazują +/- dokładnie to samo zlekim wskazaniem na caviara (uzytkowe) oraz baraka (benchmarki syntetyczne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak stare sa te WD? Bo jesli maja wiecej niz 8 miesiecy to zapewne jest to ich pierwsze wydanie i sa one o jakes 20% wolniejsze od tych ktore sa aktualnie w sprzedarzy. Jesli to sa nowsze WD to proponuje zrobic maly test polegajacy na skopiowaniu duzego pliku np 800MB z partycji na partycje i porownac czasy tej operacji dla WD i Baraki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby na to nie patrzec;) i tak przynajmniej u mnie najlepiej wypadl Maxtor. Dlatego go wygralem i teraz polecam. A z tego co widze to przy wyborze dysku ludzie bardziej kieruja sie zaufaniem do marki niz wydajnoscia konkretnych modeli.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja spytam moze tak.... 

1.Jaki najcichszy 120gb dysk ?

2.Jaki najcichszy 120gb dysk z 8mb cache ? 

3.Jaki najszybszy 120gb dysk ?

No i tak mniejwiecej ceny jakby ktos znal odrazu moglby podac :D przynjamniej orientacyjnie...

1.barracuda

2.barracuda

3.wd szybszy od barracudy innych nie mialem wiec ci nie powiem :D

jesli chodzi o szybkosc to powiem tak wywalilem wd wzielem barke bo :

1 za kazdym uruchomieniem kompa duzych plikow nie kopiuje

2 za kazdym uruchomieniem kompa chce miec cisze a to juz cos

3 za to ze mam cisze za kazdym uruchomieniem kompa jestem gotow poczekac 20 czy 30 sekund jak juz kopiuje jakis duzy plik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...