Skocz do zawartości
grzesiu

Który dysk lepszy??

Rekomendowane odpowiedzi

No ja mam teraz baraka 40gb i jak jest wlaczony komp to go nie slysze, ale jak zaczyna odczytywac/zapisywac to trykanie slysze... i teraz jeszcze jeden kleszczyn...

Czy barak 120gb 8mb cahce jest glosniejszy/cichszy od tego mojego 40gb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam teraz baraka 40gb i jak jest wlaczony komp to go nie slysze, ale jak zaczyna odczytywac/zapisywac to trykanie slysze... i teraz jeszcze jeden kleszczyn... 

zawsze tak bylo ? czy to sie od jakiego czasu dzieje ?

ja zeby wiedziec czy moja barka pracuje to musze patrzec czy dioda mruga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja spytam moze tak.... 

1.Jaki najcichszy 120gb dysk ?

2.Jaki najcichszy 120gb dysk z 8mb cache ? 

3.Jaki najszybszy 120gb dysk ?

No i tak mniejwiecej ceny jakby ktos znal odrazu moglby podac :D przynjamniej orientacyjnie...

1.Barracuda

2.Barracuda

(co ma ilość cachu do głośności)

3.Maxtor - ale stwierdzenie, że jest głośny było by nie na miejscu - wiem co mówie bo miałem barracude przez 2dni, zmieniłem na maxtora i głośność jest niemal identyczna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze tak bylo ? czy to sie od jakiego czasu dzieje ?

ja zeby wiedziec czy moja barka pracuje to musze patrzec czy dioda mruga

To sie dzieje od tego czasu kiedy wyciszylem kompa tak ze dysk i stacje CD sa jedynymi komponentami kompa slyszalnymi :D pozatym komp teraz bez budy lezy na biurku i to jeszce tym dyskiem jest wycelowany prosto we mnie 8) wiec taki trykania slysze czasami.., a chce wiedziec czy te 120gb sa glosniejsze czy sa moze jescze cichsze niz starsze a mniejsze....

1.Barracuda 

2.Barracuda 

(co ma ilość cachu do głośności) 

3.Maxtor - ale stwierdzenie, że jest głośny było by nie na miejscu - wiem co mówie bo miałem barracude przez 2dni, zmieniłem na maxtora i głośność jest niemal identyczna...

no w sumie to... pomyslalem ze jesli ma wiecej cache'u to szybciej moze pracuje i moze byc glosniejszy, ale chyba teoria jest bledna 8) sorry ale spiacy jestem bardzo :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

=L@win@h=

zawsze mozesz sprobowac czy sie twojego dysku nie da wyciszyc zmieniajac opcje w automatic acoustic menager bo na chrobot glowic to pomaga bardzo wiem bo w wd stosowalem

cze kucyk :wink:

czym chlodzisz swojo grafe i proca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze  kucyk :wink: 

Grafa - standardowe chłodzenie + radiatory na pamięciach

Procek - radiator z coolermastera z podmienionym wentylem na kolorowy spire'a 2300 obrotów...

Jeszcze jakieś pytania LAMO :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja 2 miechy temu kupilem Samsunga 80 GB i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Byc moze jest troche wolniejszy od Caviara, ale nie zauwazylem tego podczas normalnej pracy.

Najwieksza zaleta tego dysku jest cisza i niewielka ilosc ciepla jaka wydziela (max 36*). Jesli do tego dodac przsystepna cene i 3 lata gwarancji to jest to bardzo dobry wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze  kucyk :wink: 

Grafa - standardowe chłodzenie + radiatory na pamięciach

Procek - radiator z coolermastera z podmienionym wentylem na kolorowy spire'a 2300 obrotów...

Jeszcze jakieś pytania LAMO :?:

chcialem tylko wiedziec , cos ty taki agresywny kolezko :lol:

u mnie dopuki nie zmienilem chlodzenia na grafie byl to element najglosniejszy w kompie , a z tego co wiem to maxtory najcichsze nie sa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z tego co wiem to maxtory najcichsze nie sa

To masz jakieś nieaktuane informacje, bo mój maxtor w testach wypada tak samo jak twój seagate...
no to ciesze sie bardzo , ciesze sie takze iz nie jestes juz tak agresywny :wink: , martwi mnie natomiast ze nie wzielem jakiego maxtora 120 gb jesli jest prawda to co mowisz , bo wydajnosciowo sa pewnie lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtor DiamondMax +9 120 GB (ATA/133, 8MB) 6Y120P0 ten dysk ma glosnosc według danych komputronika ma 27db

Baracuda VII 120GB (ATA/133, 8MB cache) ma 25db wiec dyski glosnoscia sa prawie rowne.....tylko baracuda ma odczyt 8,5ms a maxtor 9,3ms wiec to dosc spora roznica....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem gdzie ty to znalazles ze seagate 120gb/8mb kaszy ma 8,5 ms u mnie na hdtach pokazuje 13,5 ms , powiem wiecej w porownaniu do WD 120 /8mb przy kopiowaniu plikow jest odczuwalnie wolniejszy , ja sie na niego zdecydowalem bo mi zalezy na ciszy (co nie bylo mocna strona WD), martwi mnie to ze maxtory sa podobno tak ciche jak baraki bo wtedy bym wybral maxtora , ale w temacie ktory zalozylem ( ''ktore 120 gb najcichsze'' ) lodzie twierdzili ze jednak maxtory tez sa glosne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtor DiamondMax +9 120 GB (ATA/133, 8MB) 6Y120P0  ten dysk ma glosnosc według danych komputronika ma 27db

Baracuda VII 120GB (ATA/133, 8MB cache) ma 25db wiec dyski glosnoscia sa prawie rowne.....tylko baracuda ma odczyt 8,5ms a maxtor 9,3ms wiec to dosc spora roznica....

moment moment czy to nie jest tak ze skala decybeli to nie jest czasem logarytmiczna (chyba tak to sie okresla ) bo slyszalem ze np przy 38 a 40 db to dla czlowieka halas jest 2 x wiekszy , i jak to sie ma do 25 / 27 decybeli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha co do tych WD to jest wlasnie topic ze komus sie przegrzewa ten WD i sie wyłąncza, a drugiej osobie wylancza sie dysk gdy sie tez bardzo rozgrzeje....mam nadzieje ze z baracuda nie ma problemów??a własnie jak ona sie grzeje? bo moj ten seagate 40gb to nie grzeje sie prawie wcale, a o samsungu nie wspomne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziales wykres logarytmu?? To juz wiesz.

Wiec moze ktos mi odpowie czy mam racje.

Najlepszym dyskiem uwzgledniając kryteria wydajnosc, cisza i rozpatrujac tylko HDD z 7200o/m, 8Mb cache i 120GB pojemnosci jest Baraka VII???

Ktory model dokladnie?? Czy jest jeden tylko??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu biore pod uwage dysk 120gb bo mniejszego nie chce a na np. 160gb mnie nie stac.... a ze musi to jakos chodzic to wybieram sposrod baracudy VII z 8mb cachu i maxtorka no i ewnetualnie wd-ka(ale wd jest tak o 50zl drozszy od barki, 521zl za wd-ka a za baracude 471zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziales wykres logarytmu?? To juz wiesz.

Wiec moze ktos mi odpowie czy mam racje.

Najlepszym dyskiem uwzgledniając kryteria wydajnosc, cisza i rozpatrujac tylko HDD z 7200o/m, 8Mb cache i 120GB pojemnosci jest Baraka VII???

Ktory model dokladnie?? Czy jest jeden tylko??

jesli jest prawda to co pisze Bartezjusz a mi sie wydaje ze tak , to w kategorii wydajnosc/cisza to napewno barakuda

a model to - st3120026a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha co do tych WD to jest wlasnie topic ze komus sie przegrzewa ten WD i sie wyłąncza, a drugiej osobie wylancza sie dysk gdy sie tez bardzo rozgrzeje....mam nadzieje ze z baracuda nie ma problemów??a własnie jak ona sie grzeje? bo moj ten seagate 40gb to nie grzeje sie prawie wcale, a o samsungu nie wspomne..

tu ci nie pomoge bo baracude mam w najnizszej kieszeni obudowy a mam tez na dole wiatrak wciogajocy powietrze , temp .pokazuje w smarcie 33 stopnie celcjusza -to chyba dzieki wiatrakowi ,wiec nie wiem jaka bedzie bez chlodzenia , a do wd nie moge porownywac bo one nie majo czujnikow temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...