Skocz do zawartości
LiZzArD

GEIL DUAL DDR 400 i mały problem + małe pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stałem się szczęśliwym? posiadaczem tychże pamięci (2 kości po 256 MB - 400 Mhz, timingi 6 3 3 cl 2 ) i na dzień dobry pojawił się mały problem. Udało mi się je zmusić do pracy na znamionowych timingach dopiero przy podniesieniu napięcia na 2,9 V i napięcia na NB do 1,7V. Wydaje mi się to trochę dziwne - wg producenta powinny chodzić na 2,5 V, ale na tym napięciu stabilnie chodzi jedynie na cl 2,5. Magistrala synchro z prockiem 200 mhz, aktywny tryb dual. Płyta Epox 8 Rda3, procek Athlon XP 1,8. Czy ktoś bawił się może tymi pamięciami i może coś bliższego o nich powiedzieć? Mam się rozglądać za wymianą? Czy takie ich zachowanie jest jak najbardziej standardowe? Dodam, że szukałem, ale nie znalazłem :)

A 2 pytanko jest takie - chciałem przykleić radiatorki do mosfetów na płycie, bo jak wiadomo grzeją się niemiłosiernie. Znalazłem takie fajne małe po 1 PLN za sztukę :) ale po ich przyłożeniu na miejsce, okazało się, że dotykają a właściwie opierają sięczęściowo (bokiem) o cewki zamontowane między mosfetami a gniazdem procesora. Czy nie wystąpią przez to jakieś problemy z zaburzeniem pracy cewek? Czy może nastąpić jakieś przebicie lub coś w tym stylu? Czy powinienem przyciąć radiatory tak, żeby niczego nie dotykały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...