Skocz do zawartości
Dr.Stan

Odkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle ludzi bawi się w podkręcanie kompa. A czemu by nie zrobić na odwrót???

Postanowiłem się trochę pobawić.

Zmniejszyłem FSB na minimum (czyli 50) oraz swoją kartę na minimum (w pewnym momencie pojawiały się artefakty - dziwne).

Teraz mój teoretycznie jeszcze szybszy komp, chodzi kilka razy wolniej od starego na Celeronie 466.

Wyniki odkręcania w podpisie.

Jeśli komuś chce się pobawić to zachęcam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co, zatkało kakało??? :lol:

Taki stan kompa mam tylko przejściowo. Dopóki nie zmienie na GF3.

Fajnie jest, jak sie Windows <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> ponad 5 minut, a normalnie niewiele ponad minutę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bez sensu taka strata wydajnosci...

hmmm...jakiej wydajnosci ???

a poza tym to juz byl kiedys topic o "odkrecaniu"

Chodzilo mi np. o uruchomiajacy sie 5 min. Winshit, moze zle to ujalem. A do nocnego sciagania to faktycznie okay, bo liczy sie cisza...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ludzi bawi się w podkręcanie kompa. A czemu by nie zrobić na odwrót???...

to dales czadu to "na odwrót" jest dosyc stare i popularne (zwlaszcza wsrod ludkow-maniakow ciszy) i ma nawet swoja nazwe UNDERCLOCKING (czasem zwany tez DOWNCLOCKING)

jest tez cos posredniego UNDERVOLTING czyli puszczanie np procka na nominalnym taktowaniu ale z jak najnizszym napieciem itd/itp

a teraz http://google.pl/ i do boju :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez raz mnie podkusilo skrecic Bartka 2500+ na 500Mhz przy napieciu 1.1V (mniej sie nie dało) winXP nawet chodził :) a temperatura pod Prime95 wynosiła ponizej 27C :), co innego ze po takiej zabawie zaczeł mi sgrzytać i pukac Barracuda 120GB ;( Wniosek:

NIGDY WIECEJ UNDERCLOCKING!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo wontpie żeby ten hadek się spsuł od underclockingu.....oj bardzo w to wontpie......bardzo bardzo.....

Też bym w to wątpił gdybym nie widział tego na oczy. Przed skreceniem proca dysk (cały komp ma 1 miech dopiero) był nie słyszalny wszystko ładnie chodziło, w SiSoft Sandrze wyciągał około 24 00opunktów. Po skręceniu proca i ponownym powrocie do standardowych ustawień wszystklo zaczęło sie sypać, najpier zaczął byc słyszalny, z czasem zaczęly dochodzić z niego jakieś pukania (tak jakby głowica uderzała), czasami win XP, uruchamiał się ponad 5min :!: :!: :!: W SiSoft Sandrze wynik co chwila spadał jednego dania był 12 000p, a drugiego już 8 000p, Problem nie dotyczył tylko win, również FreeBSD zaczął szfankować :!: :!: :!:

A jesli ktos mysli ze moze to byc uszkodenie mechaniczne dysku, to od razu mówię że nigdzie z nim nie spacerowałem bo jest zabląbowany :)

NO i jak tu nie wkurzyć się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...